Radiohead - OK Computer (1997)

Label: Parlophone

1. Airbag (4:44)
  2. Paranoid Android (6:23)
  3. Subterranean Homesick Alien (4:27)
  4. Exit Music (For a Film) (4:24)
  5. Let Down (4:59)
  6. Karma Police (4:21)
  7. Fitter Happier (1:57)
  8. Electioneering (3:50)
  9. Climbing Up the Walls (4:45)
  10. No Surprises (3:48)
  11. Lucky (4:19)
  12. The Tourist (5:24)
  13. Polyethylene (Parts 1 & 2) * (4:23)
  14. Pearly * (3:37)
  15. A Reminder * (3:53)
  16. Melatonin * (2:09)
  17. Meeting in the Aisle * (3:09)
  18. Lull * (2:29)
  19. Climbing Up the Walls [Zero 7 Mix] * (5:19)
  20. Climbing Up the Walls [Fila Brazillia Mix] * (6:25)
  21. Palo Alto * (3:44)
  22. How I Made My Millions * (3:09)
  23. Airbag [Live in Berlin] * (4:49)
  24. Lucky [Live in Florence] * (4:36)
  25. No Surprises [BBC Radio One Evening Session (05 / 28 / 97)] * (3:58)
  26. Climbing Up the Walls [BBC Radio One Evening Session (05 / 28 / 97)] * (4:21)
  27. Exit Music (For a Film) [BBC Radio One Evening Session (05 / 28 / 97] * (4:35)
  28. I Promise * (3:59)
  29. Man of War * (4:29)
  30. Lift * (4:06)
avatar van pim556
Ik voel nu een discussie aankomen over waarom iets mainstream is en waarom juist niet, maar das wel heel erg OT lijkt me

Ik moet eerlijk zeggen dat ik dit album ook behoorlijk alternatief vind, maar ik denk dat is omdat ik er in het begin heel moeilijk doorheen kwam. Dit heeft te maken met het feit dat dit het eerste "alternatieve" album was dat ik luisterde (ik hoop dat de meeste mensen het met me eens zijn als ik zeg dat van Muse en Arctic Monkeys naar Radiohead toch wel een flinke stap is).

avatar van LucM
Zoals ik al zo vaak zei, de termen 'mainstream' en 'alternatief' zijn erg relatief en de grens tussen beiden is erg dun. Vergeleken met death- of blackmetal is OK Computer mainstream, vergeleken met alle easy listening en hitparadepop is dat alternatief.
Mij interesseert het overigens geen bal of muziek mainstream of alternatief klinkt, ik wil eerst en vooral GOEDE muziek.

avatar van niels94
Ja, daar is alles mee gezegd: de grens is dun, hier kun je 5 jaar over discussiëren, laten we het dus voor het goed en wel begint afkappen

LucM schreef:

Amen.

avatar van jasper1991
LucM schreef:
lijkt me een open deur, alhoewel ik het er wel mee eens ben

Iets anders. Als dit waar is, is het echt volstrekt geniaal:

Radiohead

Over de connectie tussen OK Computer en In Rainbows. Dat het nog drie jaar geduurd heeft voordat iemand hier achter is gekomen.

avatar van Thomzic
Als ik op jouw link klik kom ik op een lege pagina uit van Radiohead - Discussie. Wanneer ik via de gebruikelijke manier naar de discussie pagina ga zie ik wel jouw bericht.

avatar van Eveningguard
Hier staan een aantal flinke knallers op, maar het is voor mij net niet genoeg om als klassieker te bestempelen. Vooralsnog een dijk van een album.

avatar van Maartenn
Maartenn (crew)
Heb al een hele lange tijd (3 jaar ofzo?) de blauwe vinyl single liggen van Paranoid Android en draai em nu voor het eerst. Wat een deceptie.... Ik ben groot voorstander van draaien vanaf vinyl, maar een nummer wat zo is opgepoetst klinkt echt voor geen meter van vinyl

avatar van Eveningguard
Dat had ik je al van te voren kunnen zeggen. Maar wel een fraai item, lijkt me.

avatar van Maartenn
Maartenn (crew)
Ja, dat zeker. Ook een reden waarom ik hem nog nooit gedraaid had. Met deze wetenschap laat het ik het dan ook maar bij één keer draaien . Nog even een lijstje voor er omheen kopen en dan aan de muur

avatar van Eveningguard
Ben wel benieuwd hoe The Bends op vinyl klinkt.

britsnob
Samen met de bends mijn's inziens de beste twee van radiohead, hierna was de experimenteer drift niet op maar de goeie melodieen wel fact....

britsnob
Oja er is wetenschappelijk audio onderzoek geweest, cd scoort daarin boven vinyl, allemaal prima de vehalen over het warme geluid , emotie etc... maar erg subjectief ,warmte is eigenlijk vervorming en je verliest dus detail, en hoog en laag en dynamisch bereik, vinyl is overschat het wachten is op de cd revival, ik ben blij dat ik de tikken en kraken kwijt ben

avatar van Joren999
Dat is hetzelfde als al die gitaarvirtuozen die oh zo enorm goed zijn maar geen enkel gevoel in hun spel leggen.

ClassicRocker
Vinyl is een stap terug in techniek maar, hoe je het ook went of keert, een stap vooruit in beleving, dat knisperende geluid .

Voor beleving heeft OK Computer in ieder geval geen vinyl nodig want werkelijk elk denkbare emotie in een mensenleven wordt op dit album indringende, meeslepende wijze 'gemusiceerd'. Ongeacht mijn gemoedstoestand heb ik altijd zin in deze plaat die zowel plezier als voldoening biedt. Al met al net geen top-10-album voor mij maar dat kan nog komen. Voorlopig staat ie lekker op 11.

@joren 999
Is ook een mening, echter je kan ook redeneren hoe meer muziek info reproduceerbaar is hoe meer emotie door de speakers.. zelf een gerenomeerde producer als Toni Visconti (Trex , David Bowie )zit helemaal in het digitale kamp, maar ach we bijten elkaar niet toch....

avatar van avdj
Een jaar of zes geleden ontdekte ik deze site en één ding is niet veranderd: OK Computer staat fier bovenaan de top 250. In eerste instantie wist ik niet wat ik met deze plaat aanmoest. Het klonk zo zenuwachtig, druk en afstandelijk.

Nu ik deze plaat eens wat meer luisterbeurten achter elkaar geef begrijp ik waarom ik het ook in mijn Top 10 een plaats heb gegeven. OK Computer is qua geluid nergens mee te vergelijken, de teksten zijn doordacht en de plaat is doordruipt met afwisselende melodiën.

Als de 53 minuten voorbij zijn ben je 100% van de tijd verrast, elk nummer is zo ongelooflijk doordacht en geniaal op z'n eigen. Toch vormt het album een harmonieus geheel dat zijn weerga niet kent. Het album weet steeds weer te boeien, iedere keer 'hoor' je weer iets nieuws.

Ik zet het gelijk iets hoger in mijn Top 10 en beschouw het als het beste wat er afgelopen 30-35 jaar gemaakt is. Hulde voor de heren van Radiohead die zichzelf nog steeds proberen opnieuw uit te vinden.

avatar van Philipstown
Ik heb de editie met de bonus-cd en dvd maar weer eens gedraaid en ik moet zeggen -dat zal wel vloeken in de kerk zijn- ik word na 2 uur wel erg moe van Thom Yorke's geweeklaag en die vreselijke theatrale, vocale uithalen. Loodzwaar en zonder enige zelfrelativering.
Is voor mij een reden om OK Computer niet met 4,5 sterren te beoordelen. Want qua opzet en songs is het natuurlijk een hele goede plaat.

avatar van Eveningguard
Tsja... dat is Thom Yorke. Daar moet je van houden.

avatar van Elohim
Ik vind het nummer Karma Police heel erg vet! Heeft Radiohead meer van dit soort nummers?

avatar van niels94
Ga de albums maar gewoon luisteren, ze hebben nog wel 'vettere' nummers.

Elohim schreef:

Wat voor 'soort' nummer is Karma Police dan volgens jou?

avatar van Elohim
Ach, ik heb nu de tijd, dus ik zal wel mijn tijd nemen en gewoon meer luisteren. @Eveningguard, kan ik niet echt mijn vinger op leggen. Ik ben vooral een hiphopfan en kwam dan ook bij het nummer karma police omdat het gesampled was in een hiphopnummer haha. Debaser "I Don't Think So" voor het geval iemand het zou willen weten. In ieder geval heeft dat er maar weer voor gezorgd dat ik dit tegengekomen ben!

Ben nu bezig de nummers met clips te luisteren

avatar van faithdead
geweldig album.....

avatar van Eveningguard
Paranoid Android was net op de radio. Hoor je mijn vader: Hè Bram, is dit niet Radioschret?

avatar van Masimo
Eveningguard schreef:
Radioshit?

avatar van Eveningguard
Schret van schreeuwen. Weet niet of je het zo schrijft.

avdj schreef:

Aan je top-10 te zien heb je het idd niet zo op de jaren '80

Marko
pim556 schreef:

Aan je top-10 te zien heb je het idd niet zo op de jaren '80

95% van de jaartallen bestaat inderdaad uit 1en, 9en en 7s.
Tijd om te slapen. Mooi album, dit.