Radiohead - OK Computer (1997)

Label: Parlophone

1. Airbag (4:44)
  2. Paranoid Android (6:23)
  3. Subterranean Homesick Alien (4:27)
  4. Exit Music (For a Film) (4:24)
  5. Let Down (4:59)
  6. Karma Police (4:21)
  7. Fitter Happier (1:57)
  8. Electioneering (3:50)
  9. Climbing Up the Walls (4:45)
  10. No Surprises (3:48)
  11. Lucky (4:19)
  12. The Tourist (5:24)
  13. Polyethylene (Parts 1 & 2) * (4:23)
  14. Pearly * (3:37)
  15. A Reminder * (3:53)
  16. Melatonin * (2:09)
  17. Meeting in the Aisle * (3:09)
  18. Lull * (2:29)
  19. Climbing Up the Walls [Zero 7 Mix] * (5:19)
  20. Climbing Up the Walls [Fila Brazillia Mix] * (6:25)
  21. Palo Alto * (3:44)
  22. How I Made My Millions * (3:09)
  23. Airbag [Live in Berlin] * (4:49)
  24. Lucky [Live in Florence] * (4:36)
  25. No Surprises [BBC Radio One Evening Session (05 / 28 / 97)] * (3:58)
  26. Climbing Up the Walls [BBC Radio One Evening Session (05 / 28 / 97)] * (4:21)
  27. Exit Music (For a Film) [BBC Radio One Evening Session (05 / 28 / 97] * (4:35)
  28. I Promise * (3:59)
  29. Man of War * (4:29)
  30. Lift * (4:06)
avatar van jasper1991
ik vind eigenlijk ieder nummer op dit album vrij middelmatig, lees 6je, paranoid android en exit music uitgezonderd. maar een nummer als exit music is echt gericht op het fijne sentiment en het moet je natuurlijk maar net raken.

Lukk0
Fijn sentiment? Steviger op een bepaalde emotie spelen is bijna onmogelijk. Eén van de minst subtiele nummers die ik van Radiohead gehoord heb (hoewel ik hem wel erg goed vind).

avatar van jasper1991
wat vind jij dan wel een heel subtiel nummer?

Lukk0
Op dit album Lucky en The Tourist bijvoorbeeld veel meer. Anders ook meerdere nummers van Elliott Smith, vol emotie, maar op een veel minder onontkoombare manier gebracht. Ook Pulp kan er wat van, in schijnbaar vrolijke nummers een heleboel droefenis vlechten.

Exit Music heeft een hele karakteristieke opbouw voor maximaal effect, dus zachtjes beginnen, weinig woorden, half-fluisterende zang. Laat de spanning oplopen en gooi dat er allemaal in één keer uit met een uitbarsting met een paar gitaren en een leuke oerkreet. Zelfde recept heeft bijvoorbeeld Good Morning, Captain van Slint (daar wordt bijna het hele album naar dat moment toegewerkt) en is eigenlijk de basis van een groot deel van de post-rock. Het werkt vaak wel, maar het is zo duidelijk bedacht dat precies dat moment alles in één klap eruit moet komen dat het niet echt fijn genoemd kan worden. Zo beschreven doe ik het nummer natuurlijk erg tekort, maar echt subtiel vind ik het zeker niet.

avatar van jasper1991
nja, ik denk toch dat 9 op de tien mensen er toch weinig raad mee kunnen. het lijkt me ook totaal niet voor de radio geschikt bijvoorbeeld(hij zal misschien weleens gedraaid zijn maar dat zou ik nooit doen). the tourist vind ik ook zo'n nummer.

0,5
SAAAAAI !! Wat een slechte album is dit toch. Dat dit de nummer 1 is op musicmeter, ongeloofelijk.

Yann Samsa

En ik zie dat Lady Gaga van 1,5 naar 3,5 is gegaan bij jou; ja DAT is pas een groeiertje hé...

avatar van Joren999
Misschien is Radiohead niet de juiste artiest om met dit soort muziek te beginnen. Ik zie dat je ook op Arcade Fire hebt gestemd, dat is al iets beter, maar Muse bijvoorbeeld is een betere instapper.

Ferre Clabau schreef:

De 1e keer toen ik het luisterde had ik een slechte dag , maar dit heb ik al zo vaak geluisterd door de jaren heen en jammer genoeg blijf ik het slecht vinden.

avatar van niels94
Inderdaad, als je niet naar dit soort muziek luistert kan dit moeilijk en wellicht vreemd overkomen. Probeer één van degenen die Joren noemt, of muziek als Blackfield, U2, Editors ik noem maar wat. Bevalt dat je, misschien bevalt dit album daarna wat beter. Daarnaast moet ik zeggen dat dit vaak wel een groeialbum is voor mensen, dus hou dat in je achterhoofd.

Je hoeft je niet aan dit soort muziek te wagen, hoor, maar wellicht ga je het interessant vinden en dat is dan altijd mooi. Maar misschien ga je dit soort muziek nooit goed vinden, dat kan natuurlijk, ook prima, heb je dat ook weer geleerd.

0,5
U2 en Muse luisterde ik al, maar durf nu geen mening te geven, is te lang geleden.
Blackfield en Editors zal ik ook maar even proberen . Bedankt voor de tips .

avatar van Joren999
Elbow is ook een mooie (wat meer richting de britpop).

avatar van Eveningguard
Heb je wel netjes het album afgeluisterd, beste kerel?

avatar van jellecomicgek72
ThePrinceOfPop schreef:

En er dan maar gelijk een 0,5 tegenaan smijten? Zeker alleen maar omdat dit de nr.1 op deze site is? Iedere idioot weet dat je hier geen 0,5 voor kan geven.

0,5
Eveningguard, natuurlijk. Ik zou nooit mijn mening geven over iets wat ik amper helemaal heb gezien of geluisterd.

Jellecomicgek72, wat moet ik dan doen? Een 5 smijten omdat ik het saai en heel slecht vind?
Waarom zou ik het een lage cijfer/ster geven als die op deze site op nr.1 staat?
Je stelt hele rare vragen. Iedere idioot weet dat je voor elke album een 0.5 kan geven als je zo over een album denkt/voelt.

avatar van Arrie
jellecomicgek72 schreef:
Iedere idioot weet dat je hier geen 0,5 voor kan geven.

Wat een onzin. Dit album is niet heilig hoor.

jellecomicgek72 schreef:
Iedere idioot weet dat je hier geen 0,5 voor kan geven.

Gelukkig blijft het bij idioten die dat denken

haveman
ThePrinceOfPop schreef:

Niet om ThePrinceOfPop te bashen, maar ik lees steeds vaker in berichten dingen als; een slechte album of een goede album. Is dit nieuwe spelling of is het nog steeds een slecht/goed album?

avatar van Eveningguard
Maak is even een mooie recensie waarin je het uitlegt.

avatar van lennon
Helaas heeft de princeofpop bij veel meer albums de neiging om met een niet onderbouwde beschrijving een album lekker neer te sabelen.

Ieder zijn mening, maar probeer het dan uit te leggen. Dit is zo makkelijk.

En de redenatie dat ie t vaker luistert snap ik ook niet, want als je dit een doodsaai album vindt, waarom zou je dan in godsnaam de moeite nemen?

Riekt toch naar een tegenstem

avatar van Noere
En boeiend weer Als er iemand zonder argumenten dit album de hemel in prijst hoor je niemand, maar nu weer een hele tirade

avatar van Eveningguard
Het is ook gewoon een tegenstem. Dat meld hij zelf.

avatar van Teunnis
Eveningguard schreef:
Het is ook gewoon een tegenstem. Dat meld hij zelf.

Ik denk dat je dan maar beter een nieuwe bril kan kopen (en de Radiohead-bril afzetten). PrinceOfPop zegt dat hij het meerdere malen heeft geluisterd en het nog steeds niks vind. Die 0,5* zal vast wel overdreven zijn (eigenlijk is dat altijd het geval met 0,5*), maar de Radiohead-fans laten zich wel heel erg kennen met de reacties hier

avatar van Eveningguard
Zo komt het anders wel op mij over. En de onderbouwing van zijn mening is ook waardeloos. Dus zolang hij 't zaakie niet goed onderbouwdt heeft blijft het een haatstem.

avatar van bloempje24
Noere schreef:

Ook dan heeft iemand de vrijheid om naar argumentatie te vragen. Constateren dat het tegenovergestelde gebeurt, is geen reden om inhoudsloze berichten te accepteren.

Regel 1 van Musicmeter:
MusicMeter is een discussiesite voor muziekliefhebbers. Dat impliceert dat gebruikers in hun berichten hun meningen serieus verwoorden en beargumenteren.

Gedragsregels - MusicMeterWiki - wiki.musicmeter.nl

Inderdaad. Het is wel zo prettig als iemand zijn mening - positief of negatief - fatsoenlijk verwoordt. Dit soort éénregelige meninkjes leveren nou niet bepaald boeiende discussies op.

avatar van Noere
Daar ging het niet om. Het ging om de reacties die volgen na zo'n ongenuanceerde mening, wat ik allemaal een beetje overdreven vindt, maar goed, genoeg hierover