Radiohead - OK Computer (1997)

Label: Parlophone

1. Airbag (4:44)
  2. Paranoid Android (6:23)
  3. Subterranean Homesick Alien (4:27)
  4. Exit Music (For a Film) (4:24)
  5. Let Down (4:59)
  6. Karma Police (4:21)
  7. Fitter Happier (1:57)
  8. Electioneering (3:50)
  9. Climbing Up the Walls (4:45)
  10. No Surprises (3:48)
  11. Lucky (4:19)
  12. The Tourist (5:24)
  13. Polyethylene (Parts 1 & 2) * (4:23)
  14. Pearly * (3:37)
  15. A Reminder * (3:53)
  16. Melatonin * (2:09)
  17. Meeting in the Aisle * (3:09)
  18. Lull * (2:29)
  19. Climbing Up the Walls [Zero 7 Mix] * (5:19)
  20. Climbing Up the Walls [Fila Brazillia Mix] * (6:25)
  21. Palo Alto * (3:44)
  22. How I Made My Millions * (3:09)
  23. Airbag [Live in Berlin] * (4:49)
  24. Lucky [Live in Florence] * (4:36)
  25. No Surprises [BBC Radio One Evening Session (05 / 28 / 97)] * (3:58)
  26. Climbing Up the Walls [BBC Radio One Evening Session (05 / 28 / 97)] * (4:21)
  27. Exit Music (For a Film) [BBC Radio One Evening Session (05 / 28 / 97] * (4:35)
  28. I Promise * (3:59)
  29. Man of War * (4:29)
  30. Lift * (4:06)
Hoe kan je in godsnaam 1 ster geven aan deze plaat? Als je dit dan al een mindere plaat zou vinden, moet je in ieder geval in kunnen zien dat dit album wel degelijk enige kwaliteit bevat... en toch minstens 2 a 3 sterren moeten kunnen geven?

avatar van Don Cappuccino
Het lijkt hier bijna op dat filmpje van de BBC:

I thought that OK Computer was a bit overrated

Get Out!!!!

Maar om even serieus te zijn: Als iemand een album niet goed vindt vindt degene toch het album niet goed? Dan moet er niet zo veel gedoe over zijn. En dat verandert dan ook niet na 200 keer luisteren. Soms lijkt het hier op MusicMeter wel dat ieder album een groeialbum is.

Nickbossie schreef:
Waar jij briljante dingen in ziet kunnen anderen kitsch zien. Respect kunnen opbrengen voor andersdenkenden is les een op een discussiesite.

avatar van Maartenn
Maartenn (crew)
sheep67 schreef:
Inderdaad .......een openbaring toendertijd Radiohead.
OK Computer...The Bends.........heerlijk meeslepend.

Velen zullen het niet met me eens zijn maar zowel "In Rainbows" als
"The King Of Limbs" ........kom er niet doorheen.
Mij te experimenteel ........kan er niets mee.
Misschien ben ik iets te simpel voor maar schaar dit niet meer in het
kader van ..." ik zet ff lekker een plaatje op" .....pffffff

Als je van OK Computer en The Bends houdt, dan kan ik me voorstellen dat je The King Of Limbs te experimenteel vindt. In Rainbows daarintegen vind ik dan wel weer in lijn met OK Computer en The Bends. Ik zou, gezien jou liefde voor het oude rockduo, In Rainbows ook nog maar eens een kans geven!

avatar van joeri_musicfreak
Heb van dit album altijd gedacht dat het slecht was en dat ik et stom vond dat het op nummer 1 staat, maar ik heb het album geluisterd en het is toch wel redelijk, de meeste nummers vind ik eigenlijk niet heel goed, maar dat moet nog groeien denk ik, paranoid android en karma police vind ik wel te gek

avatar van joeri_musicfreak
geef het tot nu toe 4 sterren, sommige nummers vind ik nog niet heel goed maar dat moet nog groeien denk ik, lucky exit music, paranoid android karma police en nog een paar zijn erg mooi

avatar van Gloeilamp
Voor mij het beste album ooit gemaakt.
Er klopt zoveel niet helemaal op deze plaat maar tegelijkertijd is alles zo perfect!
Let Down is voor mij het beste nummer, Heerlijk!

avatar van Eveningguard
Ik word het gejank van Thom Yorke nogal zat. Jammer, misschien toch te veel Radiohead geluisterd.

jasper1991 schreef:
Respect kunnen opbrengen voor andersdenkenden is les een op een discussiesite.

Jouw redenering doortrekkend zou je dan ook geen 1 ster mogen geven, omdat je dan respectloos bent tegenover de band die toch wel wat gepresteerd heeft met OK Computer.

Laat iedereen zo veel mogelijk zijn mening uiten en daarbij vooral op de lange tenen gaan staan, voor het hier een bende met grijze muizen wordt.

Liefhebbers maken de kunst die hun bevalt min of meer tot onderdeel van zichzelf, waardoor discussies van diep komen. Af en toe vuurwerk, wat mij betreft prima zo!

avatar van jasper1991
Ik ben het met je eens zolang het maar inhoudelijk en genuanceerd blijft, bloempje. Natuurlijk wil ik vuurwerk maar iemand beweerde dat je voor dit album niet een ster kán geven. Dan is de nuance weg en dan is voor mij de grens gepasseerd.

Oftewel vuurwerk, maar wel een beetje niveau en nuance graag.

bloempje24 schreef:

Jasper heeft 't over respect opbrengen voor de méning van anderen op een discussiesite. Ik zie ook niet hoe je respectloos bent tegenover een band als je hun muziek niet goed vindt, dat is een redenering die best wel nergens op slaat.

Karl schreef:

Nuance en redelijkheid moeten van twee kanten komen.
Job Cohen vs Wilders. Dat worden nooit goede discussies.

De berichten van Fingertippie over dit album wijzen gewoon op onzin. Op geen enkel punt iets inhoudelijks over dit album. De teksten hadden net zo goed bij een album van Blof kunnen staan. Bovendien is het zeer twijfelachtig dat iemand 1* geeft, maar het album wel 20x luistert.

Gewoon een haat-stem verpakt in wat loze kreten omdat toch niemand de juistheid kán controleren.

De verontwaardigde reactie van Nickbossie is verre van onredelijk en bovendien netjes omschreven. indien er dan op zo'n reactie een post komt van 'laten we het genuanceerd en respectvol houden' dan denk ik dat Jasper dat beter aan Fingertippie kan melden dan aan Nickbossie.

avatar van jasper1991
Nickbossie had het overduidelijk over 1* geven aan dit album in het algemeen. Dat zou godsonmogelijk moeten zijn volgens hem. Dat bestrijd ik, hierop moet je van 0,5* tot 5* moeten kunnen geven, anders is dit muzikaal centrisme.

Dat was waar ik kribbig van werd, helemaal los van Fingertippie. Wellicht zou ik dat ook aan hem moeten melden maar ik zag zo direct geen blijk van een haatstem of een on-post van hem.

avatar van Timo-otje
jasper1991 schreef:

Hier ben ik het toch maar half mee eens. Als je objectief dit album gaat beoordelen, Tekstueel is het erg goed. De teksten gaan ergens over en hebben vaak en diepere betekenis. Muzikaal gezien is dit een zeer complex album met verschillende lagen en ritmes(Paranoid Android bv) en zeer goede instrumentatie. Tevens wordt met dit album lef getoond, een nummer als Fitter Happier zie je toch niet op elk album? Dan komen we bij de zang. Dit is denk ik het grootste struikelblok voor de meeste, die de soms jammerende Thom Yorke niet kunnen horen. Dit is denk ik een questie van het ligt je of het ligt je niet. Feit is wel dat de manier van zingen je een bepaald gevoel geeft en dat Thom Yorke het ook meent wat hij zingt., ook al ligt de stem je niet(denk aan het wanhopige en trieste exit music als voorbeeld). Toch zeer knap gedaan. Oke, niet iedereen hoeft dit album goed te vinden en 5 * te geven. Ik kan ook begrijpen dat mensen dit niet zo'n geweldig album vinden( denk aan de nogal depressieve toon, niet iedereen kan hiernaar luisteren). Maar 0,5* voor dit album ? Kom op zeg. Dat zou betekenen dat dit album bij de allerslechtste muziek hoort die je in je leven geluisterd hebt. Wat moet een album nog meer hebben dan de punten die ik heb genoemt en die ook in dit album zitten dan ? Kan me niet anders voorstellen dat elke 0,5 * een soort van haatstem is. Ik zie mensen 5 * geven aan Gerard Joling, Justin Bieber , en Miley Cyrus en dan dit album 0,5* geven. Blijf het toch vreemd vinden hoor...

avatar van Eveningguard
Gast, wind je niet zo op. Muziek is muziek en het doet iets met je of je kan er niets mee. Zo simpel is dat.

avatar van Timo-otje
Eveningguard schreef:

Ik wind me niet op, ik probeer alleen uit te leggen waarom ik de 0,5 * voor dit album gewoon soms niet kan begrijpen, dit heb ik gedaan in beschaafde taal toch ?

Vind ik ook hoor, maar als je er een lang verhaal van maakt dan lijkt het op dit forum vol oneliners al snel of iets je erg bezighoudt . Maar ik ben het verder niet met je standpunt eens trouwens. Laat mensen alsjeblieft 0,5 stemmen op albums waar ze helemaal niks aan vinden, smaak blijft toch een gevoelskwestie.
Als iedereen maar hoog moet stemmen op albums waarop knap gemusiceerd wordt dan zijn hoge scores o.a. weggelegd voor technisch interessante platen die de helft van de luisteraars nooit afspeelt omdat het gevoelsmatig niet aanspreekt.
Dan heb ik liever de 'leuke, foute' albums.

Timo-otje schreef:

Inderdaad...

Maar het lijkt mij ook lastig om een mening te geven over een 5e dimensie wanneer je er slechts 4 waarneemt. Dan is het makkelijker om het gewoon met de grond gelijk te maken. Iets wat je niet snapt, kun je eigenlijk niet beoordelen. Maar een stem uitbrengen, dat recht heeft iedereen. En van ieder recht wordt misbruik gemaakt.

avatar van Arrie
5e dimensie Niet snappen

Omdat jij het wel erg goed vindt, maak je er maar van dat iemand die een laag cijfer geeft het "niet snapt"?

Worden er uiteindelijk ook weer Justin Bieber, Miley Cyrus, etc. bij gehaald, uiteraard... want dat is toch veel slechter dan het geweldige Radiohead?

Beauty is in the eye of the beholder. Net zoals jullie het geweldig vinden, kan iemand anders het verschrikkelijk slecht vinden. Dat is prima mogelijk, en beide partijen moeten het van elkaar accepteren. OK Computer is echt geen heilig album dat je niet eens slecht kán vinden.

Arrie schreef:

Uiteraard kan dat, ontken ik dat dan?

Ben je het ook met mij eens dat het ook MOGELIJK is dat iemand die dit album op 0,5* zet misschien tot die score komt om te trollen?

De enige eigenschap die gevraagd wordt voor een score, is met de muis op een ster gaan staan en that's it.

Doorvragen is wat dit forum leven inblaast. Om die hoge of lage stem toe te lichten en met elkaar in discussie te gaan. Users die dit een goed album vinden, beargumenteren dit en roepen mensen die dit een baggerplaat vinden ter verantwoording en andersom gebeurt hetzelfde. Dat maakt een forum interessant.

Gek dat jij als moderator je beroept op de dooddoener 'over smaak valt niet te twisten'. Dodelijk voor iedere discussie.

Vind het ook altijd een beetje irritant dat Justin Bieber erbij moet worden gehaald alsof dat het summum van slechte muziek is. Justin Bieber zit qua übergladde productie ook perfect in elkaar, en hij zingt zuiver, enzovoorts enzovoorts, dus zou je daar ook ab-so-luut niet lager aan mogen geven van een 2,0* of 3,0*

avatar van Arrie
Ik wil geen discussie laten doodbloeden, geen idee hoe je daarbij komt. Ik ging namelijk juist de discussie met jou aan, vanwege jouw bericht (en die van Timo-otje). Het ging me niet om die Fingertippie. Natuurlijk is het mogelijk dat iemand trollt met een halve ster. Ik heb ook niet ontkend dat je mag doorvragen.

Mijn bericht was meer een reactie op het feit dat Timo-otje niet kan begrijpen dat iemand dit 0,5* geeft, en jouw bericht over een vijfde dimensie en het "niet snappen".

Karl schreef:

Wie heeft Justin Bieber er dan bijgehaald als artiest waar je 0,5* op zou moeten stemmen?

avatar van rock-rick
De mensen die 1 of lager stemmen vinden dit album net zo slecht als dat jullie dat niet snappen. Denk daar maar over na.

Nou, Timo-otje.

avatar van MJ_DA_MAN
Timo-otje schreef:
Als je objectief dit album gaat beoordelen, Tekstueel is het erg goed.
Uh, juist ja .

avatar van rock-rick
Het grootste minpunt aan dat bericht van Timo-otje was dat hij iedere keer vergat "vind ik" erachter te zetten. Het gaf een beetje het gevoel alsof het een feit is .

avatar van MJ_DA_MAN
Nee, dat hij bepaalde woorden op mag gaan zoeken in het woordenboek en hij blijkbaar Bieber en Joling nodig heeft om een ''punt'' te maken. Kansloos.

rock-rick schreef:
Nou, Timo-otje.

Nee, hij zegt iets anders.

"Ik zie mensen 5 * geven aan Gerard Joling, Justin Bieber , en Miley Cyrus en dan dit album 0,5* geven. Blijf het toch vreemd vinden hoor..."

bloempje24 schreef:
Nee, hij zegt iets anders.

Ja, maar jij reageerde indirect hier op:

Arrie schreef:

Waarmee Arrie probeert te zeggen dat het nogal dom van Timo-otje is om te suggereren dat Justin Bieber niet beter kan zijn dan Radiohead.

Edit: Sinds wanneer is mijn naam trouwen Karl?