Radiohead - OK Computer (1997)

Label: Parlophone

1. Airbag (4:44)
  2. Paranoid Android (6:23)
  3. Subterranean Homesick Alien (4:27)
  4. Exit Music (For a Film) (4:24)
  5. Let Down (4:59)
  6. Karma Police (4:21)
  7. Fitter Happier (1:57)
  8. Electioneering (3:50)
  9. Climbing Up the Walls (4:45)
  10. No Surprises (3:48)
  11. Lucky (4:19)
  12. The Tourist (5:24)
  13. Polyethylene (Parts 1 & 2) * (4:23)
  14. Pearly * (3:37)
  15. A Reminder * (3:53)
  16. Melatonin * (2:09)
  17. Meeting in the Aisle * (3:09)
  18. Lull * (2:29)
  19. Climbing Up the Walls [Zero 7 Mix] * (5:19)
  20. Climbing Up the Walls [Fila Brazillia Mix] * (6:25)
  21. Palo Alto * (3:44)
  22. How I Made My Millions * (3:09)
  23. Airbag [Live in Berlin] * (4:49)
  24. Lucky [Live in Florence] * (4:36)
  25. No Surprises [BBC Radio One Evening Session (05 / 28 / 97)] * (3:58)
  26. Climbing Up the Walls [BBC Radio One Evening Session (05 / 28 / 97)] * (4:21)
  27. Exit Music (For a Film) [BBC Radio One Evening Session (05 / 28 / 97] * (4:35)
  28. I Promise * (3:59)
  29. Man of War * (4:29)
  30. Lift * (4:06)
avatar van kobe bryant fan
Ja maar ze zijn volgens mij nooit op een plaat beland.

Timo-otje schreef:
Dus als ze een stuk niet zouden kunnen spelen beheersen ze de instrumenten niet ? Mijn inziens zit de muziek van Radiohead een stuk complexer in elkaar die van Queen. Verder denk ik dat het vooral is dat ze er zich niet in kunnen inleven omdat het van iemand anders is. Of hebben ze daar gewoon geen zin om zich erin te verdiepen aangezien ze eigenlijk nul covers hebben gemaakt als ik het goed heb. Trouwens dat zou omgekeerd ook gezegd kunnen worden, of denk je dat Queen alles van Radiohead zou kunnen spelen ? Denk het eerlijk gezegd niet. Vind het eigenlijk niet zo'n sterk argument.

Radiohead een stuk complexer dan Queen? Complexer beluisterbaar, dat zeker. Wat betreft complexiteit in techniek, steekt de muziek van Queen huizenhoog boven die van Radiohead uit. Ja, Queen kan alles van Radiohead spelen, omgekeerd bij lange na niet. Geen band kan de muziek van Radiohead echter zo authentiek (lees: goed) spelen als Radiohead zelf. Het zijn immers unieke muzikanten met een unieke sound.

Dat de bandleden van Radiohead hun instrumenten niet beheersen heb ik nergens beweerd. Sterker nog, ik vind de band uit prima muzikanten bestaan.

avatar van vork666
Timo-otje schreef:
En als ik me goed kan herinneren gaan ze van stage af en wordt doodleuk een bandje opgezet tijdens het opera gedeelte van Bohemian Rhapsody(dat galileo figaro gedeelte) omdat ze het blijkbaar niet live kunnen zingen ofzo ?

Dat stuk bestaat toch uit een kleine 200 overdubs? Me dunkt dat dat live niet gaat lukken Kan me wel voorstellen dat Queen complexer of in ieder geval technischer muziek maakt, maar daar ik Queen geen interessante muziek vind maken heb ik liever de muziek van dit album, die eerlijk gezegd vaak nauwelijks complex te noemen is, maar wel precies raak is. Dáár gaat het voor mij om, niet om hoeveel verschillende akkoorden de band onder één regel tekst weet te proppen of wie de beste gitaarpartijen uit zijn mouw kan schudden.

vork666 schreef:

Zo, nu weer terug naar OK Computer.

Volgens het Britse muziekmagazine MOJO is dit een van de albums die zonder Queen niet bestaan zouden hebben. De overeenkomsten tussen Paranoid Android en Bohemian Rhapsody kwamen al ter sprake, maar wie weet hier dat een jonge Thom Yorke idolaat was van Queen en zijn toenmalige favoriete band hem inspireerde om zelf muziek te gaan maken?

avatar van L_T_B
Berichten verplaatst naar Muziek > Toplijsten en favorieten > Toplijsten (centraal topic)

Berichten verplaatst naar Muziek > Algemeen > Definitie van popmuziek

Graag nu weer over het album.

avatar van corn1holio1
ClassicRocker schreef:

Dan stel ik toch voor dat je is wat live-werk van Radiohead bekijkt. Wat Johny Greenwood live uit zijn instrumenten haalt, zie ik Queen toch nog niet onmiddellijk doen eigenlijk. (ook gezien de tijd natuurlijk, Greenwood gebruikt al wel eens snufjes die 15 jaar geleden nog niet beschikbaar waren).
Ik zal vanavond proberen wat linkjes te posten van live werk waar dit duidelijk wordt.

avatar van Timo-otje
Laat maar con1holio1, volgens Classic Rocker is Queen vele malen beter , origineler en zijn ze virtuozen op hun instrumenten en Radiohead kan daar niet aan tippen(dat mag hij vinden natuurlijk). Tevens vindt hij dat Queen een grotere invloed op muziek heeft gehad dan Radiohead(ik ben een andere mening toegedaan , neem alleen OK Computer al. Deze heeft meer invloed gehad op de muziek dan het hele euvre van Queen naar mijn mening alhoewel een beetje overdreven!.) Je mag Queen beter(Prima band trouwens hoor laat daar geen misverstand over bestaan!) vinden geen enkel probleem , maar ik ben nog steeds van overtuigt dat Radiohead een groter potentieel heeft dan Queen. De live shows zoals corn1holio1 die afgeeft spelen daar natuurlijk ook een rol in.

avatar van maseddi
Ik bezit de eerste cd's (+ bonuscd/dvd) van deze groep. Ik ben er geen grote fan van, maar deze cd's komen wel uit de hoogtijdagen van de groep. Daarna kon ik het allemaal niet meer zo goed volgen.

Radiohead vergelijken met Queen. OK Computer behoort tot de cd's die naar mijn smaak concept-cd's zijn, zoals bijv The Cream's Disraeli Gears/ Wheels of Fire, The Beatles Sgt. Peppers/Magical Mystery Tour/Revolver, Love/ Forever Changes, The Electric Prunes 2e lp, en nog wat van The Stones om er maar een aantal voor de vuist weg te noemen, misschien vergeet ik nog wat van de New-Wave scene uit de jaren 80,90.

Van Queen heb ik niks, leuke deuntjes, maar niet om iets van te kopen. Gratis downloaden ook niet

avatar van Japsuh
Ben ik nou een van de weinigen die dit gewoon helemaal niets vind? Ik vind het allemaal vrij saai klinken, een beetje zeurderig. Dat komt vooral door die nasale stem, welke ik gewoon niet fijn vind om naar te luisteren. Ik ga het zeker nog proberen, maar voor nu komt hij helaas op 2*.

avatar van RvS_009
Japsuh schreef:

Ik ken deze gedachte, heb zelf best lang dit ook gedacht. Toen ben ik eerst In Rainbows maar gaan luisteren. Daar dacht ik ook hetzelfde, maar toch bleef ik luisteren en opeens viel het kwartje bij In Rainbows, het is zo gek. Toen daar eenmaal het kwartje was gevallen viel hij bij deze ook. Het heeft gewoon even tijd nodig... Maar las hij valt, valt hij ook goed.

avatar van jasper1991
Hij zing inderdaad vrij matig, dat vind ik ook het enige minpunt. Ik heb er gelukkig doorheen weten te prikken, dit album is méér dan de stem van Yorke.

Yorke matig zingen?

sjee, kom ik uit een ander universum?

avatar van jasper1991
Nee, je hebt een andere smaak.

Jocharo-T
Als je puur zangtechnisch kijkt zingt Yorke ook matig, dat je er van houd is iets heel anders. Bob Dylan is ook in de verste verte geen goed zanger, maar daar houden ook zat mensen van. Niets mis mee. Zo vind ik die zanger van Arcade Fire met enorm veel emotie zingen en raakt het me, maar laten we eerlijk zijn, Butler zingt bij vlagen gewoon vals.

avatar van Eveningguard
Wat is goed zingen? Is dat zo zuiver als een nachtegaal de lyrics over je lippen laten glijden? Of is dat het overbrengen van kracht en emotie? Ik vind het tweede veel belangrijker.

Jocharo-T
Ik vind dat tweede ook vele malen belangrijker. Nog mooier is als het samen kan gaan (waar ook genoeg voorbeelden van te noemen zijn). Daarom zei ik ook 'als je puur zangtechnisch kijkt'. Emotie en bezieling is het allerbelangrijkst, dat lijkt me duidelijk.

Japsuh schreef:

Lees dit artikel eens , dan snap je denk ik waarom zo veel mensen geraakt worden door Yorke :

Timo-otje schreef:

Het zou je sieren als je toegeeft dat je 'een bok geschoten hebt' tijdens de discussie over of Radiohead wel of geen popmuziek maakt. Maar nee, in plaats hiervan probeer je, ter verhulling van het feit dat je je pas slechts enkele maanden bovengemiddeld met muziek bezighoudt, de wijsgeer uit hangen over hoe Queen en Radiohead zich tot elkaar verhouden. Soit, volstrekt duidelijk is dat jij van Queen noch Radiohead kaas gegeten hebt en dat het weinig zin heeft om deze discussie in dit stadium te vervolgen. Kom hiervoor maar eens terug als je wat meer muziekkennis opgedaan hebt.

Dit gezegd hebbende benadruk ik nogmaals dat er een ondubbelzinnige link bestaat tussen Queen, Radiohead en OK Computer. Krijgt deze post toch nog een positief slotakkoord.

ClassicRocker schreef:

Kijk eens op het forum a.u.b. Ik heb toegegeven dat ik fout zat hoor!. Zie de definitie van popmuziek.

ClassicRocker
Okè, dan zijn hierbij de plooien tussen ons wat mij betreft gladgestreken. Om dit kracht bij te zetten zal ik dit album vanavond weer eens als vanouds draaien.

avatar van jasper1991
Waaruit blijkt dat Yorke bij uitstek emotie en bezieling in zijn stem kan leggen? Ik erger me in ieder geval bij vlagen aan hem.

avatar van Timo-otje
Nee , maar ik denk dat die manier van zingen juist mensen raakt. Hij hangt vaak het een gekweld konijn uit maarja dat is denk ik nou eenmaal zijn stijl. De een houdt ervan , de andere vindt het afschuwelijk.

jasper1991 schreef:

luister eens naar nude

Thom Yorke is beter dan Chris Martin | hard//hoofd - hardhoofd.com

Ik vind dit echt een slecht stuk. Hij (de schrijver) probeert hier wanhopig zijn gelijk te halen, wat nooit zal lukken, omdat het gewoon een kwestie van smaak is. In het begin zegt hij dat nog en daarna doet hij net of het feiten zijn die hij opsomt. Ik heb me in ieder geval het hele stuk lopen irriteren aan de schrijver die een beetje de intellect loopt uit te hangen en net doet of de Franse filosoof Roland Barthes de verloren zoon is.

avatar van Arrie
Inderdaad, en dan die laatste alinea... die komt er gewoon op neer dat Coldplay voor de middelmaat zou zijn, wat hij niet ziet zit zitten. Komt over alsof hij zich er boven verheven voelt. Wat een onzin, op het debuutalbum van Coldplay hoor ik genoeg emotie en bezieling in de zang. Hij wil dat blijkbaar niet horen, maar ga dan niet zeggen dat Coldplay bij de cultuur voor de middelmaat hoort.

Overigens vind ik Thom Yorke ook een prima zanger, maar ik kan me voorstellen dat mensen zich eraan ergeren. Het zit soms toch wel op het randje.

@Jasper: dat is voor iedereen persoonlijk, of er emotie in zijn zang is. De een hoort emotionele zang, de ander hoort irritante zang. Het is allemaal een kwestie van perceptie.

avatar van Timo-otje
On-topic :In principe geef ik jullie gelijk. Alleen vind dat het wel klopt als hij zegt dat Yorke vaak buiten 'de lijntjes' gaat en Chris Martin wat minder. Zelfde geldt trouwens voor Jeff Mangum. Maar het blijft inderdaad persoonlijk. Alhoewel ik Thom op dit album niet echt vaak buiten die lijntjes vind gaan. Behalve Paranoid Android natuurlijk(en dan vooral het Rain Down gedeelte), waarschijnlijk lopen velen daar op stuk. Als dat je kan bekoren valt de rest reuze mee lijkt me.
Off-Topic: Arrie als ik jouw top 10 bekijk wordt je dus een stuk meer geraakt door vrouwelijke stemmen begrijp ik ?

avatar van Arrie
Bekijk nog eens m'n top 10.

Was een thema-top 10 die ik toevallig vandaag weer heb terugveranderd in m'n normale top 10.

avatar van Streup
Thom Yorke is beter dan Chris Martin | hard//hoofd - hardhoofd.com

In het begin (ten tijde van Parachutes) vergeleek ik Coldplay nog wel met Radiohead, maar tegenwoordig gaat de vergelijking nauwelijks meer op. Coldplay is weinig veranderd in zijn stijl en is vooral voor het grote publiek gaan schrijven terwijl Radiohead een stuk alternatiever (minder conventioneel) geworden is sinds OK Computer. Om in de termen van pop te spreken: Coldplay wil volgens mij steeds 'poppier' geworden waar Radiohead na OK Computer juist minder poppie wilde worden. Of dat nou gelukt is weet ik niet maar: op LastFM wordt meer Radiohead dan Coldplay gescrobbled, maar bv op 3FM hoor je wel veel Coldplay maar bijna nooit Radiohead, en als dan is het van OK Computer.

avatar van jasper1991
Met een halfje verlaagd. De muziek komt soms als een brei over; bij vlagen is dit mooi maar het mag net iets minder wat mij betreft.

Een brei? Ligt dat eens toe als je wilt...