Radiohead - OK Computer (1997)

Label: Parlophone

1. Airbag (4:44)
  2. Paranoid Android (6:23)
  3. Subterranean Homesick Alien (4:27)
  4. Exit Music (For a Film) (4:24)
  5. Let Down (4:59)
  6. Karma Police (4:21)
  7. Fitter Happier (1:57)
  8. Electioneering (3:50)
  9. Climbing Up the Walls (4:45)
  10. No Surprises (3:48)
  11. Lucky (4:19)
  12. The Tourist (5:24)
  13. Polyethylene (Parts 1 & 2) * (4:23)
  14. Pearly * (3:37)
  15. A Reminder * (3:53)
  16. Melatonin * (2:09)
  17. Meeting in the Aisle * (3:09)
  18. Lull * (2:29)
  19. Climbing Up the Walls [Zero 7 Mix] * (5:19)
  20. Climbing Up the Walls [Fila Brazillia Mix] * (6:25)
  21. Palo Alto * (3:44)
  22. How I Made My Millions * (3:09)
  23. Airbag [Live in Berlin] * (4:49)
  24. Lucky [Live in Florence] * (4:36)
  25. No Surprises [BBC Radio One Evening Session (05 / 28 / 97)] * (3:58)
  26. Climbing Up the Walls [BBC Radio One Evening Session (05 / 28 / 97)] * (4:21)
  27. Exit Music (For a Film) [BBC Radio One Evening Session (05 / 28 / 97] * (4:35)
  28. I Promise * (3:59)
  29. Man of War * (4:29)
  30. Lift * (4:06)
avatar van RvS_009
EN de rest?

RvS_009 schreef:
EN de rest?

Vind ik ook goed natuurlijk.

Dat tweede gedeelte van Let Down blijft magisch

Gloeilamp schreef:
Dat tweede gedeelte van Let Down blijft magisch

Heb het juist nog eens beluisterd en je hebt gelijk dat is echt een mooi stukje.

avatar van Edwynn
Gek hoe een plaat die ik jarenlang het predikaat aardig heb gegeven, ineens kan uitgroeien tot veel meer.
Gisterenochtend reed ik in de auto met deze cd aan door de regen naar mijn werk. Bij de eerste tonen van Exit Music zag ik een verwrongen beeld van de wereld om mij heen door de regendruppels op mijn voorruit. Een welhaast surrealistische ervaring. 's avonds kostte het me al luisterend op mijn koptelefoon geen moeite datzelfde gevoel weer op te roepen. Ook de rest van de cd bezorgt me een nieuwe dimensie. Dat ga ik nog eens goed op me laten inwerken de komende dagen.

Edwynn schreef:

Nee, ik had niets gebruikt.

Ja ik kwam thuis en het was hard aan het regen en dacht van ik zal deze plaat maar eens draaien. Ik had ook dat soort gevoel maar had ook godspeed beluisterd en dat is ook een ervaring als het aan het regenen is. Is ook een aanrader

avatar van jasper1991
Edwynn schreef:

Nee, ik had niets gebruikt.
Music is like a drug without side effects.

Voor mij houdt de plaat het predikaat aardig. Niet ieder nummer doet me evenveel.

avatar van Kill_illuminati
Ik heb dat ook pas sinds kort dat dit album mij bij de lurven grijpt.

avatar van Slowgaze
Als we het dan toch over lurven hebben, waar zitten die nu eigenlijk?

avatar van jasper1991
Lurven is een ander woord voor kraag. Om je nek dus.

avatar van Edwynn
Slowgaze schreef:
Als we het dan toch over lurven hebben, waar zitten die nu eigenlijk?

Bij je kladden natuurlijk.

avatar van The Eraser
Ok Computer wordt door velen beschouwd als het beste album van de afgelopen 2 decennia. Wel heeft dit album ook een aantal tegenstanders in tegenstelling tot ’The Bends’ die door zo goed als iedereen gesmaakt werd. ‘Ok Computer’ gaat namelijk veel verder dan zijn voorganger en de band schuwt het experiment niet. Wellicht is het daardoor dat dit album sommigen tegen de borst stuit.

Ok Computer is een conceptalbum over onze maatschappij die steeds killer en killer wordt. Het menselijke aspect verdwijnt langzamerhand en Thom worstelt daar ontzettend mee. Hij voelt zich niet thuis meer op deze planeet- het is volstrekt normaal als je nu een déjâ vue voel krijgt- en voelt zich door iedereen onbegrepen. In ‘Subterranean Homesick Alien’ verwoordt hij dit op een prachtige manier. Het anthem voor alle onbegrepen mensen op deze planeet!

Up above, aliens hover
Making home movies for the folk back home.
Of all these weird creatures who lock up their spirits,
Drill holes in themselves and live for their secrets.

They’re all…
Uptight.

I wish that they’d swoop down, in a country lane,
Late at night when I’m driving.
Take me onboard their beautiful ship, show me the world as I’d love to see it.
I’d tell all my friends but they’d never believe me
They’d think that I’d finally lost it completely.
I’d show them the stars, and the meaning of life.
They’d shut me away, but I’d be alright.
Alright.

De meest besproken en controversiële song op dit album is ongetwijfeld Paranoid Android, de Bohemian Rhapsody van de jaren ’90. Een complex en schizofreen nummer dat zowel langzame stukken als harde gitaarsolo’s bevat. De waanzin is vlakbij en even denk je dat Yorke niet levend het einde van de song zal halen. “Maybe i’m paranoid, but I’m not an android”. Gelukkig hebben we zijn overlevingsinstinct verkeerd ingeschat want ‘Exit Music’ is eveneens een pareltje. Een intiem nummer dat je vastgrijpt om je pas te lossen wanneer de laatste noot gespeeld is. Yorke vertelt met behulp van zijn akoestische gitaar een verhaal dat gebasseerd is op het sprookje van Romeo en Julia, terwijl er op de achtergrond dreigende dingen aan het gebeuren zijn. De climax is overweldigend en laat je compleet verdwaasd achter. “We hope that you choke.”
“Nog half verdoofd krijgen we ‘Let Down’ voor onze voeten gesmeten. Eén van de meest onderschatte nummers van de band met een bijna vredige melodie die goud waard is. Ook hier strooit Radiohead weer lustig met vervremende bliepjes, zodat eveneens dit nummer tegelijkertijd wat schizofreen aanvoelt. In het laatste refrein neemt Thom Yorke twee van zijn zanglijnen over elkaar op. Eentje op de voorgrond en de andere op de achtergrond. Kippenvel gegarandeerd.
Het op piano gedragen”Karma Police” is een echte publiekslieveling geworden. Een meezinger zelfs. “For a minute there, I lost myself.” Huh, Radiohead en meezinger in dezelfde zin?
Op het centraal geplaatste ‘Fitter Happier” declameert een kille computerstem hoe het utopische leven eruit zou zien.
‘Electioneering’ is nog eens een ouderwetse rocker, weliswaar weer gekruid met een psychedelisch sfeertje. Een energiestoot van jewelste, die ervoor zorgt dat je weer klaarwakker bent voor het afsluitende vierluik van deze plaat.
Op het lugubere ‘Climbing Up The Walls’ is de vervreemding compleet. Yorke zingt met een vervormde stem en de instrumentatie kraakt langs alle kanten. De drums klinken dof en op het einde krijgen we een snijdende gitaarsolo voor de kiezen. Thom Yorke klonk nog nooit zo desperaat en met een laatste oerkreet besluit hij het nummer. “Climb up the walls, aaaaarrggh“. No Surprises is op het eerste gehoor een lieflijk popnummertje tot dat je op de tekst gaat letten. Het zijn net deze tegenstellingen die deze plaat zo speciaal maken.

A heart that’s full up like a landfill,
A job that slowly kills you,
Bruises that won’t heal.
You look so tired-unhappy,
Bring down the government,
They don’t, they don’t speak for us.
I’ll take a quiet life,
A handshake of carbon monoxide

‘Lucky’ is eveneens een prachtige popsong en intiem, groots en melancholisch terzelfdertijd. ‘The Tourist’ tenslotte wiegt je zachtjes in slaap, -”Hey man, slow down, slow down”- zodat je vredig afscheid kunt nemen van deze muzikale trip. Je kan natuurlijk ook gewoon het album nog eens opzetten, want opener ‘Airbag’ borduurt naadloos verder op de afsluiter. ‘An airbag saved my life’, of hoe Radiohead erin slaagt om een ondoorbreekbare cyclus te creëren.

Met Ok Computer levert Radiohead één van de meest invloedrijke albums in de popgeschiedenis af. Een album met gouden melodiën, maar ook met vervremende geluidseffecten die van deze cd een enerverende luistertrip maken.

PS: vergeet ook niet om de bonusnummers een te checken, absoluut de moeite waard voor echte fans!

avatar van Gloeilamp
Mooi stuk Eraser! Ik ken alleen de live-bonustracks, snel maar eens de overige nummers beluisteren dan!

Mooie recentie Eraser

avatar van muziek-fan
Toen ik deze album hoorde was ik volledig verkocht.Wat mooie tonen die erin zaten. Maar ik begon te stemmen met een 3.5 en stond nog niet in mijn top 10. Toen ik het een paar keer beluisterde begonnen de liedjes beter en beter te worden en heb ik het een 4 gegeven en stond deze album op 7 in mijn top 10. Toen ik het nog een paar keer heel goed beluisterde was het helemaal compleet ik veranderde het dereckt in een 5 en zette hem op nummer 1 in mijn top 10. Zo mooie noten en tonen.

Alle nummers zijn echt super goed. En de betekenissen zijn super goed. Mijn favoriete nummer is Paranoid Android gewoon weg omdat dat liedje een mooie betekenis heeft.

Please could you stop the noise, I'm trying to get some rest
From all the unborn chicken voices in my head
What's that...? (I may be paranoid, but not an android)
What's that...? (I may be paranoid, but not an android)

When I am king, you will be first against the wall
With your opinion which is of no consequence at all
What's that...? (I may be paranoid, but no android)
What's that...? (I may be paranoid, but no android)

Ambition makes you look pretty ugly
Kicking and squealing gucci little piggy
You don't remember
You don't remember
Why don't you remember my name?
Off with his head, man
Off with his head, man
Why don't you remember my name?
I guess he does....

From a great height
From a great height... height...
From a great height
From a great height... height...

TThat's it, sir
You're leaving
The crackle of pigskin
The dust and the screaming
The yuppies networking
The panic, the vomit
The panic, the vomit
God loves his children, God loves his children, yeah!

Als je dit leest dan zie je toch dat het een mooie betekenis heeft. Maar dan met de instrumenten erbij is het liedje helemaal compleet. Alle nummers trouwens maar deze is echt een goed nummer.

Als je naar de hoes kijkt zit je in een wereld van technologie. ( Zie ik er toch in ) En als je de nummers hoort dan begrijp je waarom ze voor deze hoes hebbe, gekozen. Als je de album luisterd beeld ik me echt in dat ik daar in zit. Jammer dat deze album maar 53:21 minuten duurt want het mocht veel langer van mij zijn.

Het liedje Airbag heeft ook een mooie betekenis. Jammer dat ze er niet veel meer van gemaakt hebben. Maar het stukje die ze brachten pasten erin. En die gaat alsvolgt:

In the next world war
In a jackknifed juggernaut

In the neon sign
Scrolling up and down

I am back to save the universe

In a deep deep sleep of the innocent

In a fast german car
I'm amazed that I survived
An airbag saved my life

I am back to save the universe

Het gaat erover dat hij de wereld gaat redden. Ik vind deze album het beste van radiohead. Daarom gaf ik deze album een 5 en staat hij op 1 op lijn top 10.

Die zin blijf ik prachtig vinden al snap ik de betekenis niet echt,
Kicking and squeeling gucci little piggy

Gloeilamp schreef:
Die zin blijf ik prachtig vinden al snap ik de betekenis niet echt,
Kicking and squeeling gucci little piggy

Ik ook niet maar het klinkt goed.

The 'kicking squealing Gucci little piggy' was based on an incident that Thom witnessed in a very posh LA bar where a woman with a white Gucci dress had red wine accidentally spilled down it. "Her look was pure evil".

avatar van Gloeilamp
Haha bedankt voor de info herman, dan begrijp ik er nu eindelijk de betekenis van

avatar van Deren Bliksem
Inderdaad mooie info.

avatar van jellecomicgek72
Is Paranoid Android ooit een single geweest dan? Beetje lang nummer voor een single...

avatar van sierrra
jellecomicgek72 schreef:

Ja, volgens mij wel. Zit ook een heel aparte clip bij dit nummer.

avatar van Timo-otje
Ja hij is wel als single uitgegeven, alleen nauwelijks op de radio geweest ivm lengte van de plaat maar op MTV en TMF(toen kon dat nog, zo'n nummers) kwam die wel vaak die cartoonie clip.

avatar van Arrie
Het was de eerste single die van dit album werd uitgebracht, en haalde de tipparade.

Hij werd een paar maanden voor OK Computer uitgebracht. Heb hem toen vaak op MTV gezien, waar overdag de tepels in de clip werden gecensureerd.

avatar van Slowgaze
En, ook niet onbelangrijk, de hakwonden werden ook gecensureerd als ik me niet vergis. En dat er uit die ene kerel z'n buik een hoofd komt en zo.

Owned
Grappig dat het filmpje bij Climbing Up the Walls niet het echte nummer is.

avatar van Arrie
Niks grappigs aan, heb het meteen aangepast.

avatar van strebge
Een degelijk rockalbum met sterke maar ook minder sterke songs.
Complexiteit, originaliteit en al helemaal invloedrijk ontgaat mij helemaal...