Radiohead - OK Computer (1997)

Label: Parlophone

1. Airbag (4:44)
  2. Paranoid Android (6:23)
  3. Subterranean Homesick Alien (4:27)
  4. Exit Music (For a Film) (4:24)
  5. Let Down (4:59)
  6. Karma Police (4:21)
  7. Fitter Happier (1:57)
  8. Electioneering (3:50)
  9. Climbing Up the Walls (4:45)
  10. No Surprises (3:48)
  11. Lucky (4:19)
  12. The Tourist (5:24)
  13. Polyethylene (Parts 1 & 2) * (4:23)
  14. Pearly * (3:37)
  15. A Reminder * (3:53)
  16. Melatonin * (2:09)
  17. Meeting in the Aisle * (3:09)
  18. Lull * (2:29)
  19. Climbing Up the Walls [Zero 7 Mix] * (5:19)
  20. Climbing Up the Walls [Fila Brazillia Mix] * (6:25)
  21. Palo Alto * (3:44)
  22. How I Made My Millions * (3:09)
  23. Airbag [Live in Berlin] * (4:49)
  24. Lucky [Live in Florence] * (4:36)
  25. No Surprises [BBC Radio One Evening Session (05 / 28 / 97)] * (3:58)
  26. Climbing Up the Walls [BBC Radio One Evening Session (05 / 28 / 97)] * (4:21)
  27. Exit Music (For a Film) [BBC Radio One Evening Session (05 / 28 / 97] * (4:35)
  28. I Promise * (3:59)
  29. Man of War * (4:29)
  30. Lift * (4:06)
Oelieda schreef:

Het mooiste is dat de liefhebbers van muziek houden, daar draait het tenslotte om.
Geef andere muziek ook eens een kans. Met muziek bedoel ik vooral, let eens op de geluidskwaliteit, dan ga je heel anders naar muziek kijken en luisteren.
Mijn lijstje is ook niet heilig, maar de geluidskwaliteit is over het algemeen heel goed op een paar na.

Volgens mij ben jij meer audiofiel dan muziekliefhebber per se... geluidskwaliteit is mooi meegenomen, maar uiteindelijk draait het toch om de liedjes en de emotie. Die worden echt niet minder van een beetje clipping. Ik zou inderdaad maar geen Neutral Milk Hotel of om het even welke lo-fi band gaan beluisteren.

avatar van jellecomicgek72
Oelieda schreef:
Ik heb nu net vanmiddag nog een keer geluisterd, de cd versie. Misschien is de vinyl versie beter, dat zou best kunnen maar die heb ik niet.

De muziek is inderdaad niet slecht.
De geluidskwaliteit van de cd is en blijft helaas slecht. Clipping Clipping en Clipping.
Daar kan ik niets aan veranderen. Ik zou echt willen dat het beter was.
Hierdoor kan ik er niet genoeg naar luisteren om er in te groeien, eerst een goede versie op cd uitbrengen dan geef ik het nog een kans.

Maar uiteindelijk een nummer 1 voor radiohead ? Nee dat is niet realistisch. Er is wel betere popmuziek. sorry jongens, maar dat is mijn mening.

Geluidskwaliteit slecht? Is gewoon prima hoor, niks mis mee!

herman schreef:

Bedankt voor de waarschuwing. Heet dat zo ? Audiofiel ? Dan ben ik toch een beetje Fiel.

ps
Muziek = emotie !

avatar van Don Cappuccino
Wat een gezeur over de geluidskwaliteit, zeg. Wat is hier qua geluidskwaliteit mis mee? Zelden hoor je zo´n goede productie, de beste die ik heb gehoord is van het debuutalbum van Rage Against The Machine. Niet te overgeproduceerd, het klinkt allemaal gewoon nog menselijk.

Aan de andere kant, er wordt eens een keer iets nieuws gezegd hier.

avatar van Eveningguard

ps
Muziek = emotie !

Nu opeens twee sterren? Het bewijs dat je 0,5 ster toch een beetje lek was. Fijn dat je ben bijgedraait.

Eveningguard schreef:

Ik ben gemakkelijk te beïnvloeden. moeder zij altijd al, jongen laat je niet zo beïnvloeden door die gasten. Ga ik toch weer in de fout.
Sorry hoor.

avatar van Edwynn
Geluidskwaliteit weegt nooit mee in mijn oordeel. Ik houd niet van overproductie, maar ook in die gevallen kan ik de geboden muziek gemakkelijk scheiden van manier waarop het klinkt. Deze van Radiohead vind ik echter uitstekend klinken. De beoogde sfeer wordt gemakkelijk overgebracht. Het is niet te netjes, maar ook niet amateuristisch. Eigenlijk is het geluid best warm. Prima zo. Niets aan veranderen.

Oelieda
Overproductie is iets anders. Dat heeft met dit geval niets te maken.
Dit album is zeker niet een slachtoffer van overproductie.
Voor de rest heb ik alles gezegd over dit album.

En daar blijf ik bij.

avatar van jasper1991
Het album is een beetje een slachtoffer van overarrangement naar mijn idee. Veel te veel 'subtiele' lagen, maar dat punt had ik al eens eerder gemaakt.

avatar van wisselstroom
Ik stond op het punt te vragen wat het nu eigenlijk is, 'clipping', maar nu bedenk ik dat ik het liever niet wil weten... om te voorkomen dat ik dadelijk alleen nog daar op kan letten en niet meer kan genieten van de fijne melodielijnen.

wisselstroom schreef:

Het logootje van Tool doet mij dan toch nog even reageren en dan is het voorlopig afgelopen met mijn reacties op Radiohead.

Als je verder komt in je muzikale ontdekkingsreis en je hoort Radiohead een keer op vinyl, dan hoor je het verschil wel. Niet dat vinyl heilig is en beter dan cd. Nee dat is het niet, maar een vinyl plaat word meestal wel met meer dynamiek gemasterd.
Uit commercieel oogpunt word dit niet op cd gedaan, zodat jij of anderen later de vinyl versie willen kopen + een dure platenspeler.

Als het later dan ook nog een keer op een golddisc of ultradisc word uitgegeven in uitvoering van de orginele mastertapes wil je het misschien nog een keer kopen.
Dan heb je dezelfde plaat 3 x gekocht.
Misschien niet jij maar wel vele anderen.

Dit is economie, geld verdienen. En dan maar denken met ons allen dat we niet van commerciële muziek houden.
Clipping krijg je door het te hard masteren op digitale media. Zelfs op de radio hoor je het, 538, Veronica, Sky radio enzovoort. te veel compressie op de zenders.

Dit was het dan, gegroet

avatar van Timo-otje
Ik snap je point, maar zoals Herman al zei lijkt u mij meer iemand die een album beoordeelt op de hoeveelheid clipping dan op de muziek zelf, dat is uw goed recht maar ik zelf vind het een beetje jammer.

Oelieda
Jij snapt het nog steeds niet Knul.

avatar van Timo-otje
Bij de argumentatie waarom je dit album niks vindt hoor ik meer dingen over clipping en audio dan inhoudelijk over de muziek zelf. Of niet dan?

avatar van Edwynn
Oelieda schreef:

Kijk maar eens op de Dynamic Range database dan begrijp je na enig onderzoek misschien wat ik bedoel. Ik hou van muziek. Het maakt mij daarbij niet uit wat het is, van metal tot jazz, klassiek en alles er tussenin. het geluid is daarbij het belangrijkste.
OK computer nog maar een keer uitbrengen op het niveau voor een echte luisteraar, dan geef ik het nog een keer een kans. Nu niet, na 3 x luisteren ben ik de geluidskwaliteit spuugzat.

Als ik dit zo nog eens lees, moet ik bekennen dat ik ook tot dezelfde conclusie als Timo-otje ben gekomen.
Daar is zoals gezegd niets mis mee, maar over de muziek gaat het natuurlijk niet.

avatar van legian
Oelieda schreef:
Jij snapt het nog steeds niet Knul.

ik moest hier gewoon op reageren.
Oelieda ik ken je niet maar als ik dit zo lees en dan even een kijkje neem in je stem geschiedenis, dan vind ik je maar een apart persoon.

je beoordeeld dit album op het clipping (what?) en verder niet op de muziek, daarnaast geef je andere albums alleen maar 5 omdat die dan dus blijkbaar geen last hebben van clipping.

mischien dat ik het hele muziek gebeuren verkeerd begrijp en dat het dus helemaal niet om gevoel/emotie/sfeer e.d. gaat, maar om de kwaliteit en het clipping gehalte.

(trouwens aangezien je mensen hier een knul noemt, kan ik daarop uitmaken dat je ergens halverwege de levensverwachting zit?)

Jocharo-T

avatar van corn1holio1
Oelieda schreef:

Daarbij wil ik dat de loudnesswars stopt
einde discussie
En daar blijf ik bij.
Dit was het dan, gegroet

Tot nooit meer!

1988
1 van de betere Radiohead albums.

Sterke tracks als Let Down,PA,SHA,No Suprises en The Tourist doen 't 'm.

Fantastisch mooi en brachten hiermee alternatieve rock naar een ander niveau.

avatar van niels78
trendsetting album wat ik erg kan waarderen. Persoonlijk vind ik dat ze daarna doorgedraaid zijn.. het kan mij iig niet meer boeien.
Maar Radiohead ook niet denk ik, want ik vind Creep wel een fantastisch nummer..

avatar van Fathead
Ik ken dit album nu al meer dan tien jaar en ik heb hem misschien wel 500 x beluisterd. Dit is een van de weinige platen die zowel compleet vertrouwd (ik ken de plaat echt van binnen en buiten) als overrompelend kan zijn.

Een ander sterk punt van de plaat is dat ik geen favoriete nummers heb. Elke keer als ik het luister is dat namelijk weer een ander.

albums in mijn top 10 zet ik toch zeker 4 a 5 per jaar op....
wie draait dit 4 a 5 x per jaar ? ik niet al 10 jaar niet meer .....

avatar van pim556
marcello schreef:
wie draait dit 4 a 5 x per jaar ?

*Steekt vinger op*

vanson
marcello schreef:
albums in mijn top 10 zet ik toch zeker 4 a 5 per jaar op....
wie draait dit 4 a 5 x per jaar ? ik niet al 10 jaar niet meer .....

twee a drie keer per jaar zeker

avatar van Deren Bliksem
Dan zal ik het nog maar eens proberen marcello, in tien jaar tijd kan het best zijn dat je muzieksmaak iets is veranderd.

avatar van brain75
Zo....net lid geworden en dit word mijn 2e recensie alweer

Even los van het clipping (what's in a name?): met dit album heb ik een haat/liefde verhouding.

Er staan nummers op waarvan ik nog steeds niet weet wat ik er van moet vinden (even vloeken in de kerk: Paranoid Android, Subterranean Homesick Alien). Maar daar tegenover staan een aantal hemeltergend mooie nummers! Exit Music, Let Down en Karma Police zijn zulke hoogstaande nummers. Vooral het intro van Karma Police.....de piano gevolgd door de drums: kippevel.

Absolute favoriet voor mij is No Surprises. Dit nummer doet bij mij hetzelfde als Some Riot van Elbow. Koude rillingen en bij een emotionele bui begin ik al bijna te janken..... Muziek die zulke emoties op roept moet wel goed zijn.

Dus 4 zeer hoogstaande nummers zorgen bij mij toch voor 4,5 ster. En wie weet, als de rest alsnog land na 14 jaar luisteren kan er zomaar nog een halve ster bijkomen!

avatar van Lacrimas
Wel, ik heb deze groep vorige week ontdekt door Grid Gorilla, en tot nu heb ik eigenlijk maar alleen naar Paranoid Androit , Karma police en al de andere sublieme tracks van Radiohead geluisterd.

avatar van achtung
Hoewel dit album uitkwam in een periode waar ik met een beetje muzikale interesse wellicht verslingerd was geraakt aan OK Computer, was ik toen met andere dingen bezig waardoor mijn kennis over Radiohead nooit verderging dan "Oh ja, de song 'Creep'". Nu zoveel jaar later heb ik deze CD alsnog aangeschaft, mede door de lofbetguigingen hier op musicmeter. Ik denk ergens dat dit album zo alom wordt gewaardeerd om het effect dat het destijds had toen de plaat uitkwam. Als je OK computer in dat tijdsbeeld plaatst dan snap ik dat dit werk geweldig is. Omdat ik het echter niet bewust heb meegemaakt, hoor ik eigenlijk niets anders dan gewoon een redelijk goede rockplaat.

avatar van niels94
Ik was 3 of 4 toen dit album uitkwam dus dat is het niet hoor

avatar van Timo-otje
Ik heb de release ook niet bewust meegemaakt , ik was 9 toen en ook totaal niet bezig met muziek. Pas toen ik me in muziek ging verdiepen kwam ik al snel dit album tegen vanwege de hoge beoordelingen en noteringen overal. Toen ging er een wereld voor me open, na een aantal keren beluisterd te hebben dacht ik dat dit niet meer te overtreffen was(nog steeds vind ik het 1 der beste allertijden) en daarna begon mijn muziek verslaving opzoek naar nog zo'n pareltjes als deze.