Radiohead - OK Computer (1997)

Label: Parlophone

1. Airbag (4:44)
  2. Paranoid Android (6:23)
  3. Subterranean Homesick Alien (4:27)
  4. Exit Music (For a Film) (4:24)
  5. Let Down (4:59)
  6. Karma Police (4:21)
  7. Fitter Happier (1:57)
  8. Electioneering (3:50)
  9. Climbing Up the Walls (4:45)
  10. No Surprises (3:48)
  11. Lucky (4:19)
  12. The Tourist (5:24)
  13. Polyethylene (Parts 1 & 2) * (4:23)
  14. Pearly * (3:37)
  15. A Reminder * (3:53)
  16. Melatonin * (2:09)
  17. Meeting in the Aisle * (3:09)
  18. Lull * (2:29)
  19. Climbing Up the Walls [Zero 7 Mix] * (5:19)
  20. Climbing Up the Walls [Fila Brazillia Mix] * (6:25)
  21. Palo Alto * (3:44)
  22. How I Made My Millions * (3:09)
  23. Airbag [Live in Berlin] * (4:49)
  24. Lucky [Live in Florence] * (4:36)
  25. No Surprises [BBC Radio One Evening Session (05 / 28 / 97)] * (3:58)
  26. Climbing Up the Walls [BBC Radio One Evening Session (05 / 28 / 97)] * (4:21)
  27. Exit Music (For a Film) [BBC Radio One Evening Session (05 / 28 / 97] * (4:35)
  28. I Promise * (3:59)
  29. Man of War * (4:29)
  30. Lift * (4:06)
avatar van kobe bryant fan
Ik was nog niet eens geboren toen deze uitkwam, en vind deze plaat fantastisch!
Dit is de eerste Rock plaat die ik beluisterde en ook mijn eerste gekochte cd samen met Demon Days van Gorillaz.

avatar van Gloeilamp
Ik was ook erg jong, maar ik snap wel wat achtung bedoeld.

Dankzij dit album ben ik in contact gekomen met heel veel mooie muziek. Danku Radiohead!

avatar van achtung
niels94 schreef:
Ik was 3 of 4 toen dit album uitkwam dus dat is het niet hoor

Oh, vast niet voor iedereen inderdaad. Ik geef gewoon aan waarom dit album mij niet zo veel doet als het wellicht had kunnen doen. De muziek is goed, maar daar blijft het ook bij: ik heb geen band met 'OK computer', ook niet na herhaaldelijk luisteren.

avatar van rien
Radiohead is mijn favo band allertijden maar ik moet ook toegeven geen band te hebben met 'Ok Computer'. De nummer zijn allemaal van hoog niveau hoor en er staan zeker geweldige nummers op maar OKC is voor mij een beetje weggespoeld na al het werk wat ze erna uitgebracht hebben. Na The Bends voor mij het album wat ik het minst draai van RH. Moet zeggen dat ik redelijk hoog gestemd heb voor dit album dus ik verlaag het met 0,5* en dan vind ik het mooie score voor dit album.

avatar van Lacrimas
Gloeilamp schreef:

Ja, met mij heeft het hetzelfde effect gehad

Gloeilamp schreef:

Hier hetzelfde, door dit album ben ik echt heel veel rockmuziek gaan luisteren. Paar jaar terug luisterde ik alleen symfonische rock, wilde niks anders luisteren. Toen ontdekte ik Radiohead...

avatar van johanfcu
Afgelopen week maar weer eens opgezet en eens te meer toont deze plaat mij aan tijdloos te zijn. Enkel Fittier Happier is een vaste skip bij mij maar die reken ik ook dan niet tot het album. Het beste liedje blijft voor mij Climbing up the Walls. Het liedje jaagt je de stuipen op het lijf en laat je al helemaal niet meer los na de uithaal van Thom. Indrukwekkend.

Hebben jullie overigens de documentaire over dit album al gezien? Erg leuk om te zien.

YouTube - Radiohead OK Computer documentary - Parte 1/6

avatar van Gloeilamp
Ook al had ik het nooit verwacht, ik verlaag met een halfje.

Electioneering vond ik eerst nog erg goed maar kan me helaas nu niet meer boeien. Er blijven natuurlijk fantastische nummers over, maar het is net iets te weinig om in in mijn Top 10 te komen.

Kid A is de laatste tijd ook erg gegroeid, en vind ik nu het beste Radiohead album.

avatar van kobe bryant fan
Fitter Happier skip ik nooit, hij past perfect op deze plaat, omdat hij een kille sfeer heeft die toch erg goed bij de andere songs past. Die piano samen met die kille stem van de 'robot' blijft prachtig.

kobe bryant fan schreef:

Mee eens, het past precies in het plaatje. Maar ik ben het wel met hem eens dat het niet echt een nummer is.

avatar van kobe bryant fan
Nee ik zou ook nooit alleen Fitter Happier draaien, maar als ik de plaat volledig zou beluisteren zou ik hem zeker niet skippen.

avatar van JoaMuse
Ik vind dit album (nog) niet super en dat vind ik redelijk frustrerend. 5 sterren is de meest gegeven score, het album staat op 1 in de toplijst hier en ik ben fan van Radiohead, dus ik zou het echt wel een uitstekende plaat moeten vinden maar voorlopig vind ik enkel de nummers die ik al ken van het Best Of-album (Paranoid Android, Karma Police, No Surprises en Lucky) super.
In de andere nummers hoor ik wel goeie stukken, maar die songs vind ik toch niet zo goed als de vier die ik noemde. Ik moet het album gewoon nog wat vaker luisteren denk ik, dan zal ik het misschien steeds beter en beter vinden. Ik heb het ook nog niet echt aandachtig en met volle concentratie beluisterd, maar vooral tijdens het studeren, wat natuurlijk niet ideaal is om muziek te luisteren. (laat staan dat het goed is voor mijn studies...) Ik hoop echt dat het album nog groeit naarmate ik het hoor, want ik kan er niet tegen als iets onwaarschijnlijk goed schijnt te zijn en ik het geweldige er niet van inzie.

avatar van freakey
Omdat iedereen het mooi / goed vind hoef jij het nog niet mooi te vinden he.... ik hoorde ooit iemand zeggen van een nummer 1 in de top zoveel dat het goed MOEST zijn omdat zoveel mensen het hadden gekocht en dus mooi vonden... pure rubbish natuurlijk...

Da's het leuke van muziek, iedereen zijn eigen mening die ook gewoon net zoveel waard is als die van elk ander...

avatar van Don Cappuccino
Je moet geen frustratie hebben omdat je dit album niet super vindt. Sommige erg hooggewaardeerde albums hier vind ik ook helemaal niks, zoals Neutral Milk Hotel. Dan zeg ik ook niet van: Nog 100 keer luisteren, die zang moet ik mooi vinden!

Dit blijft voor mij een geweldig album van begin tot eind met mooie gelaagde composities met grappig genoeg als hoogtepunt het meest minimale liedje, namelijk No Surprises.

avatar van sierrra
JoaMuse schreef:

Wees maar blij dat niet iedereen met de loftrompet achter elk hoog genoteerd album aanloopt, want dan wordt het een stuk saaier hier op MM
Dit is echter wel een album dat moet groeien. Dat is misschien ook wel de reden dat je de singles wel goed vindt. De rest van de nummers zal dan zeker nog wel volgen.

avatar van JoaMuse
Ok, natuurlijk moet en kan je niet alles goed vinden wat hoog gewaardeerd wordt (smaken verschillen nu eenmaal), maar in dit geval ís het gewoon mijn smaak. Ik vind Radiohead heel goed, daarom wil ik dit album ook goed vinden en vind ik het wat raar dat ik de meeste songs op dit album nog niet veel meer dan gewoon 'goed' vind. Maar ik heb het wel vaker dat ik een nummer pas na meer dan 10 keer luisteren of zo pas echt goed vind, dus misschien gebeurt dat bij OK Computer ook nog. Ik hoop het in elk geval !

avatar van IllumSphere
Ik heb hem al voor de tweede keer dit jaar beluisterd en het klinkt nu allemaal wat beter dan bij mijn eerste luisterbeurt. Het is en blijft een raar album die je na vele malen beluisterd pas kunt waarderen. Of dit werd me toch gezegd. Ik begin met een drie en een half.

avatar van jellecomicgek72
Hehe pas maar op, voor je het weet zit je bij de 5 sterren als je hem nog vaker luistert.

jellecomicgek72 schreef:

Ik zou het in ieder geval niet erg vinden.

avatar van kobe bryant fan
De eerstte keer dat ik Ok Computer beluisterde vond ik hem redelijk saai, kan ook zijn omdat het de eerste Rock plaat was die ik beluisterde. Ik heb hem dan toch gekocht en na ongeveer 4 luisterbeurten vond ik hem geweldig.
Hij heeft nog even in mijn Top 10 gestaan en nu heb ik hem weer op 4* omdat ik sommige nummers minder begin te vinden: Karma Police, vooral het begin van de song eigenlijk. Ik beluister de Live versie veel liever (weet de naam van het concert wel niet meer) en daarin speelde de pianist toch een andere melodie die me meer lag. Ook No Surprises vind ik niet goed, maar die heb ik eigenlijk nooit echt goed gevonden.

Jocharo-T
No Surprises is in mijn ogen ook eén van de mindere tracks op dit album.

avatar van Gloeilamp
Ik vind No Surprises misschien wel het beste nummer van OK Computer, eerst was dat Let Down maar de laatste 3 nummers zijn enorm gegroeid.

MrMusic
Een fantastisch Melancholisch album,met Let Down als hoogtepunt.
Eerst begreep ik nooit waarom dit album op nummer 1 staat,maar naar aantal luisterbeurten snap ik wel waarom mensen dit zo mooi vinden.

No Surprises

avatar van sierrra
Ik ben ook niet zo een grote fan van No Surprises. Het nummer is me veel te "lief" in vergelijking met de rest van het album.

avatar van IllumSphere
Ik ben dan eerder wel een fan van No Suprises. Geweldig nummer die waarschijnlijk wat te lief is in vergelijking met de rest van het album, maar toch goed is.

avatar van Eveningguard
sierrra schreef:

Moet je eens na de tekst luisteren, ga je spontaan depri van worden.

avatar van pim556
Eveningguard schreef:

Moet je eens na de tekst luisteren, ga je spontaan depri van worden.

Precies. Het was eerst ook niet mijn favoriet, maar ik ben langzamerhand de subtiele climax die in het nummer zit steeds gaan waarderen. De instrumentatie is heel "lief", maar de tekst en ook de stem van Yorke zijn erg deprimerend. Of zoals in dit filmpje (een stukje van de film Meeting People Is Easy) gezegd wordt op 1:14: "Music to cut your wrists to".

Yann Samsa
Dat is net de sterkte van het nummer. Het spreekt zichzelf als het ware tegen, om zichzelf hierdoor net in de verf te zetten.

Toch ook geen favoriet van mij. Dat zijn, naast de klassiekers Paranoid Android en Exit Music, het tekstuele sterke Let Down en het heerlijk zweverige Climbing Up The Walls.

Het minste nummer vind ik Electioneering, wat volgens mij dan niet echt past in de sfeer van het album...