Radiohead - The Bends (1995)

Label: Parlophone

1. Planet Telex (4:18)
  2. The Bends (4:06)
  3. High and Dry (4:17)
  4. Fake Plastic Trees (4:50)
  5. Bones (3:08)
  6. [Nice Dream] (3:53)
  7. Just (3:54)
  8. My Iron Lung (4:36)
  9. Bulletproof..I Wish I Was (3:28)
  10. Black Star (4:07)
  11. Sulk (3:42)
  12. Street Spirit (Fade Out) (4:14)
  13. The Trickster * (4:42)
  14. Punchdrunk Lovesick Singalong * (4:41)
  15. Lozenge of Love * (2:16)
  16. Lewis (Mistreated) * (3:20)
  17. Permanent Daylight * (2:49)
  18. You Never Wash Up After Yourself * (1:45)
  19. Maquiladora * (3:27)
  20. Killer Cars * (3:03)
  21. India Rubber * (3:26)
  22. How Can You Be Sure? * (4:21)
  23. Fake Plastic Trees [Acoustic] * (4:42)
  24. Bullet Proof..I Wish I Was [Acoustic] * (3:35)
  25. Street Spirit (Fade Out) [Acoustic] * (4:26)
  26. Talk Show Host * (4:41)
  27. Bishop's Robes * (3:25)
  28. Banana Co. * (2:22)
  29. Molasses * (2:28)
  30. Just [BBC Radio One Session - 14 / 09 / 94] * (3:46)
  31. Maquiladora [BBC Radio One Session - 14 / 09 / 94] * (3:30)
  32. Street Spirit [Fade Out) (BBC Radio One Session - 14 / 09 / 94] * (4:22)
  33. Bones [BBC Radio One Session - 14 / 09 / 94] * (3:03)
  34. Fake Plastic Trees [Live] * (5:27)
  35. Blow Out [Live] * (5:40)
  36. Bones [Live] * (3:16)
  37. You [Live] * (3:59)
  38. High and Dry [Live] * (4:27)
avatar van johanfcu
Gert P schreef:
De nieuwe heb ik niet beluisterd omdat ok computer mij totaal niet beviel.
Saaie muziek, sorry.
Heb via de bieb er nog 1 geluisterd maar helemaal niks.
Zwaar overgewaarde groep.
Ze hebben wel 1 van mijn favoriete songs gemaakt dat wel.

Duidelijk, je hebt hem een keer geluisterd. Mijn mening is dat je muziek meerdere keren moet beluisteren om een objectieve mening te vormen. Maar goed, dat is MIJN mening. Jij mag er denken wat je er van vind. Vind je alleen wat kortzichtig in je perceptie, dat moet je echter zelf weten.

avatar van Gert P
Niks met kortzichtig te maken dit is gewoon mijn groep niet, het spreekt mij niet aan.
Heb hem wel meerdere keren beluisterd hoor maar ik hou er niet van kan toch.
Voor mij is deze groep overgewaardeerd.
Zelfde met Oasis, vind ik ook helemaal niks.
Heb toch een hele ruime smaak, kan je zien bij mijn albums.

avatar van RadioMad
Radiohead heeft welgeteld 6 zeer goede tot steengoede albums, en dit is er een van.

avatar van Gert P
Ik kom tot 1 rest is slecht tot zeer slecht.
Het blijft een overgewaardeerde groep die vooral denk ik door jongelui zo hoog gewaardeerd wordt.
Vertel mij eens wat zo goed is en wat zo vernieuwend is.

Karma police ed?
Vind er tenminste niet zovel bijzonders aan.

DonDijk
Nee nee, jíj vindt het een overgewaardeerde groep. Is ook maar een mening van één iemand, snap eerlijk gezegd dan ook niet zo goed dat de mensen die het niet met jou eens zijn, jouw mening zo belangrijk vinden. Ook ik ben het niet met je eens, maar het zal me eerlijk gezegd aan mijn reetje roesten hoe ene Gert P. erover denkt. Met alles respect uiteraard.

Gert P schreef:
Vertel mij eens wat zo goed is en wat zo vernieuwend is.

waarom moet alles nou vernieuwend zijn??

Gert P schreef:

Bekijk dit dan eens en reken voor de gein de gemiddelde leeftijd eens uit... Maar ik ben het verder met DonDijk eens. Ook mij kan het verder niets schelen.

avatar van Gert P
Nou mooi, weet niet waarom er zoveel reacties op mij komen, dit vind ik een goed album en ook hun enige goede album. Verder is het hele Radiohead niks voor mij.
Dat anderen alles heel goed van ze vinden mag van mij.
dat hebben sommigen ook met Phil Collins of Jantje Smit of met me Abba, de groep die geen een slecht nummer maakt moet ik nog tegen komen.

avatar van kaztor
WernerGSF schreef:
waarom moet alles nou vernieuwend zijn??

Ik denk dat het er juist om gaat dat Radiohead altijd als 'vernieuwend' wordt gezien terwijl ze eigenlijk muziek brengen zoals die in de jaren '70 door allerlei krautrockbands werden gemaakt.

Ik vind persoonlijk dat hun muziek vanaf OK Computer is gaan stagneren net zoals dat bv. bij Pink Floyd deed nadat Waters vertrok.

Maar, net als bij Floyd, schijn je blijkbaar geen kritisch woord te mogen gebruiken.

avatar van corn1holio1
kaztor schreef:

Van mij mag je gerust kritisch zijn als je het over Radiohead hebt. Alleen begrijp ik het niet zo goed, je kan Kid A toch moeilijk stagneren noemen? Ze hebben daar toch een lichtelijk andere weg ingeslagen. Na Amnesiac zou ik je kunnen volgen, Hail to the Thief en In Rainbows zijn niet vernieuwend meer (daarom niet slecht natuurlijk).

avatar van douwens
Helemaal mee eens, natuurlijk kun je die stap (Kid A) waarderen of niet, maar van stagnatie is natuurlijk geen sprake. Ik zou het eerder een gewaagde stap noemen. Dat ik ook meer een aanhanger van the Bends en Ok Computer ben, doet niks af aan het feit dat ik het zeer gedurfd vind dat deze band niet op zijn eerder behaalde succes voort is gaan borduren.
In Rainbows en Hail to the thief zou ik albums willen noemen die invloeden bevatten van al het voorgaande werk.
Maar goed men die the Bends het beste vindt van RH is geen echte Radiohead fan, althans volgens sommigen haha.

avatar van Gert P
Ben ook nergens fan van gelukkig maar gewoon een muziekliefhebber.

avatar van andnino
Wat is dat toch altijd, die mensen die nooit ergens bij willen horen

Het album vind ik eigenlijk niet zo fantastisch, de video clip van Street Spirit daarentegen wel, nog steeds de beste video clip ooit gemaakt...

Mephistory
Gert P schreef:
Heb hem wel meerdere keren beluisterd hoor maar ik hou er niet van kan toch.
Voor mij is deze groep overgewaardeerd.
Zelfde met Oasis, vind ik ook helemaal niks.
Heb toch een hele ruime smaak, kan je zien bij mijn albums.

Dat is gewoon een kwestie van vaker luisteren.. Ik vond Radiohead toen ik OK Computer voor het eerst luisterde niks aan, nu is het een van mijn favoriete bands.

avatar van Gert P
Heb het meerdere malen beluisterd maar ik vind het gewoon niks, ze zijn wat mij betreft veel te overgewaardeerd.
Ik luister gewoon wat ik mooi vindt en heb wel favoriete bands maar zelfs daarvan heb ik niet alles, zou zo geen goep op kunnen noemn waar ik alles van heb, of het zoual een eendagsvlieg moeten zijn.

Voor mij blijft Radiohead een groep die ver onder middelmatige niveau zit.
Hoewel ze met Streetspirit 1 van de beste singles ooit gemaakt hebben voor mij.

avatar van starsailor
Voor mij blijft Radiohead een groep die ver onder middelmatige niveau zit.

hahaha, nog minder dan middelmatig maar liefst.
Vraag me toch af in hoeverre je Radiohead ècht kent. Goed, het kan niet je smaak zijn, maar als je Radiohead als een ronduit slechte band betitelt zegt dat meer over jou dan over Radiohead.
Amy Winehouse is bijvoorbeeld totaal mijn smaak niet, maar kan echt wel onderscheiden dat het gewoon goede muziek is, om maar een voorbeeld te noemen. Zo zijn er meerdere artiesten die totaal mijn smaak niet zijn, maar wel steengoede artiesten zijn.

avatar van corn1holio1
Gert, over smaak valt natuurlijk niet te redetwisten, en je mag gerust kritiek hebben op Radiohead. Het enige dat ik raar vind is dat je Street Spirit een geweldig nummer vindt, en de rest totaal niet kan waarderen. Probeer misschien toch eens om Let Down, How to Disappear Completely en There, There te beluisteren. (er zijn natuulijk legio andere voorbeelden).
Het is maar een tip, doe er mee wat je wil!

avatar van ZERO
How to Disappear Completely = de briljantie van Street Spirit in het kwadraat!

Keepvogel
Daar kan ik niet bij. Street Spirit heeft toch volgens mij wel de beste riff van alles wat Radiohead gemaakt heeft. Gooi daar die heerlijke drums aan het eind, de briljante tekst en Thoms prachtige stem (ja hier nog wel) bij en je hebt ronduit een geniaal nummer.

Nu vind ik Street Spirit dan ook het mooiste nummer ooit gemaakt, maar ik snap sowieso niet hoe HtDC, met die ruismuziek en die zeurderige Thom stem, er ook maar bij in de buurt komt.

WernerGSF
ik ben het met je eens dat Street Spirit 'beter' is, maar How to Disappear Completley is zeker niet zo slecht zoals jij het daar beschreef.

Keepvogel
Ik vind het niet echt een slecht nummer, maar ik kan er niet bij dat mensen die softe muziek van Radioheads latere werk beter vinden dan een prachtig straight forward nummer als Street Spirit.

Gsus
Beste album van Radiohead imo. Pakkende nummers, nog een normale sound en niet van die ellelange nummers die me gaan vervelen. Dit had ik met OKC iig.

Als OKC en dit album omgekeerd stonden in de Top-250 kon ik de voorsprong beter begrijpen.

en dan een 3.5?

avatar van Ploppesteksel
Ik vind Street Spirit best een mooi nummer, maar net daar vind ik Thom zijn stem zeurderig klinken soms. Bij How to Disappear Completely heb ik dat ook wel ... En tussen die 2 lonkt mijn voorkeur toch richting Street Spirit.

WernerGSF schreef:
en dan een 3.5?

Kun je nagaan hoe beroerd ik de rest van Radiohead vind klinken

En die 3,5* is mijn beoordeling van dit album, dat ik zeg dat ik deze eerder op #1 in de top 250 zou verwachten heeft meer met het soort muziek te maken. Imo is dit veel toegankelijker en makkelijker te beluisteren dan OKC. Geen overbodige luxe om hoog te scoren in een toplijst.

avatar van Darkshines

Voor mij blijft Radiohead een groep die ver onder middelmatige niveau zit.
Hoewel ze met Streetspirit 1 van de beste singles ooit gemaakt hebben voor mij.

Jij vind alleen the bends goed omdat dat binnen jou smaak valt, de rest is jou te experimenteel, maar dat je het dan meteen heel slecht noemt... maarja iedereen z'n mening.

DonDijk
Snap die opmerking niet zo dat jij die die ander minder toegankelijk vind, als je dingetjes als Godspeed enzo in je top-10 hebt staan.

Joy
appels en peren

hoedanook vind ik dit de beste radiohead

Gsus
Nogmaals: Ik bekijk het vanuit oogpunt van het voor mij gemiddelde mens, lijkt mij dat The Bends dan hoger zou moeten staan omdat daar 'normalere' muziek opstaat.

Persoonlijk vind ik OKC gewoon een kutcd.

avatar van douwens
Mwa, denk niet dat als je deze goed vind, je Ok Computer dan een kutcd kunt vinden. Denk dat OKC redelijk in het verlengde ligt van deze plaat. Zeker als je het werk na OKC beluistert.

The Bends is overigens ook mijn persoolijke favoriet, want hier en daar vind ik het werk na dit album af en toe ook wat te gekunsteld. Deze plaat is gewoon precies goed eigenlijk.