Mijn uitdaging voor de komende tijd: van de top 10 artiesten hier op MuMe de hele (studio) discografie beluisteren. Er zijn ergere dingen, lijkt me
Ik begin dus bij deze van Radiohead, het album waar het allemaal mee begon en het startpunt van een legendarische carrière.
Duidelijk te horen op dit album is dat de onbevangenheid er nog van af spat en dit is ook gelijk de grootste charme van het album.
Opener 'You' is gelijk één van mijn favorieten, gevolgd door de klassieker 'Creep'. Ook dat is nog steeds een nummer wat ik erg kan waarderen.
De nummers die op dit openingssalvo volgen zijn wat mij betreft hit or miss, met 'Ho Do You' en 'Anyone Can Play Guitar' als andere hoogtepunten. Het eerste is een kort maar erg lekker en snel Britpop nummer en die tweede heeft een erg aanstekelijk refrein.
'Ripcord' doet me dan weer wat minder evenals 'Thinking About You', een nogal saaie ballad. Later zouden ze dit soort langzamere nummers veel beter maken ('High and Dry', 'True Love Waits om er maar een paar te noemen).
Naar het einde toe wordt dit album dus wat minder met een aantal nummers die mij persoonlijk heel weinig doen. Ook 'Vegetable' en 'Prove Yourself' horen daarbij.
De laatste twee nummers 'Lurgee' en 'Blow Out' (met een heerlijke gitaar explosie van Johnny Greenwood) vindt ik dan weer tot het sterkste van het album behoren waardoor ik toch een goed gevoel overhield aan het album.
Ondanks dat het songmateriaal op dit album nog niet altijd even origineel of sterk is, was het een prettige luisterervaring, wat name komt door de eerder genoemde onbevangenheid en een aantal sterke nummers.