Radiohead - Kid A (2000)

Rock / Electronic
Label: Parlophone

1. Everything in Its Right Place (4:11)
  2. Kid A (4:44)
  3. The National Anthem (5:51)
  4. How to Disappear Completely (5:56)
  5. Treefingers (3:42)
  6. Optimistic (5:16)
  7. In Limbo (3:31)
  8. Idioteque (5:09)
  9. Morning Bell (4:35)
  10. Motion Picture Soundtrack (7:01)
  11. Everything in Its Right Place [BBC Radio One Evening Session - 15/11/00] * (6:04)
  12. How to Disappear Completely [BBC Radio One Evening Session - 15/11/00] * (6:37)
  13. Idioteque [BBC Radio One Evening Session - 15/11/00] * (4:12)
  14. The National Anthem [BBC Radio One Evening Session - 15/11/00] * (4:43)
  15. Optimistic [Lamacq Live in Concert: Victoria Park, Warrington, England - 02/10/00] * (4:39)
  16. Morning Bell [Live at Canal+ Studios, Paris] * (4:25)
  17. The National Anthem [Live at Canal+ Studios, Paris] * (5:01)
  18. How to Disappear Completely [Live at Canal+ Studios, Paris] * (5:56)
  19. In Limbo [Live at Canal+ Studios, Paris] * (4:42)
  20. Idioteque [Live at Canal+ Studios, Paris] * (4:12)
  21. Everything in Its Right Place [Live at Canal+ Studios, Paris] * (6:42)
  22. Motion Picture Soundtrack [Live at Canal+ Studios, Paris] * (3:54)
  23. True Love Waits [Live in Oslo] * (5:04)
Jee, ik zie dat ik een wel érg hoog cijfer aan dit album heb gegeven. Ook aan wat andere albums van Radiohead trouwens. Misschien komt dat door m'n Radiohead periode een tijd geleden. Toch maar even veranderen, vooral deze stem, want ik heb altijd al moeite gehad met Kid A, hoe mooi een aantal nummers misschien ook kunnen zijn.

Ik snap trouwens niet wat veel mensen zo mooi vinden aan nummer 4, als ik die lijst met favoriete nummers bekijk.
Ikzelf vind nog steeds nummer 1 en 7 het mooist en ik vind helaas ook dat er een aantal zeer zwakke nummers opstaan.

Nubis schreef:

How to dissapear completely is briljant! Voor mij het beste Radioheadnummer samen met Paranoid Android

avatar van orbit
Ik vind dat hier minder zwakke nummers op staan dan amnesiac nog altijd En nummer 4 is inderdaad een van hun beste nummers! Hoewel 1 en 7 ook zeker prachtig zijn

avatar van Darkshines
herman schreef:

Je houdt gewoon niet van elektronische muziek, volgens mij (als ik zo naar je stemmen kijk). Daar is verder niets mis mee, kan de beste overkomen.
Ik denk dat het meer met toegankelijkheid dan het genre heeft te maken. Want Radiohead Elecktronisch is toch niet meteen met andere elecktronische groepen te vergelijken, vind ik.

101
Darkshines schreef:

Je hebt helemaal gelijk, dat komt omdat Radiohead een van de weinige techno/rock bands is. Ik luister nu zo'n 4 jaar naar Radiohead en ik ontdek nog steeds nieuwe dingen waarvan ik denk 'Hé dit is mooi' wat ik voorheen misschien verschrikkelijk vond klinken. Het gekke is ook dat Radiohead JUIST de dingen uitkiest die een gemiddeld mens lelijk zou vinden en daar iets prachtigs van maakt. Kid A is hier het ultieme bewijs van.

Blijf luisteren

Feeder
Inderdaad, bij mij heeft het ook drie jaar geduurd vooraleer ik deze plaat écht kon appreciëren. Ik vind dat de plaat vooral tijd vergt en niet zozeer veel luisterbeurten, als je hem 10 keer op 1 week luistert ga je niet hetzelfde resultaat bekomen als wanneer je er slechts om de week of twee weken naar luistert. Toch ?

Wat een tegenvaller na the Bends en OK Computer: hoe krijgen ze het voor elkaar. Ik noem dit geen vernieuwen, maar vernielen. 2,5*

Waarom hebben ze motion picture soundtrack toch zo verneukt? Ik heb een bootleg waar dit nummer unplugged opstaat. Een van de mooiste nummer die ik ken.

Ik vind het mooi dat ze deze kant op zijn gegaan naar OK Computer. Ik vond het lijken op een poging om die media-gekte kwijt te raken. Goed man! Hele goeie poging trouwens want de nummer zijn evengoed er goed gebleven.

Ik weet 't nog niet helemaal met deze CD. Van de ene kant heb ik zoiets van: 'Dit klinkt echt, maar dan ook echt raar'. Maar van de andere kant vind ik het toch wel gaaf klinken.
Maar ja.. volgens iedereen hierboven moet je het een paar keer (of heel veel keer..?) goed luisteren voordat je het echt mooi vindt.

grappig weetje, op deze cd begint de eerste regel

"red wine...."

op die bootleg

"white wine...."

is thom van smaak verandert

Ik vind steeds andere nummers leuk op deze plaat. Eerst was het vooral How To Disappear Completely en Optimistic. Nu ben ik helemaal verkocht aan Kid A en In Limbo.

Ik heb album nu 5 keer geheel beluisterd, en het enige wat ik er wijzer van ben geworden is dat het op een heel erg vreemde manier heel erg mooi en heel erg goed is.

Jesse schreef:

Zeker blijven luisteren Jesse !

Er is maar 1 woord: ge-wel-dig!
*4.5, kan nog hoger worden, omdat ik de laatste track niet zo geweldig vind op t moment

Feeder
Het is een vreemd gegeven, ik ben deze plaat pas écht beginnen beluisteren toen ik me op deze site stortte. Deze plaat was volgens mij een ware misstap van Radiohead. Een schandvlek in m'n radiohead-collectie. Hail to the thief, the bends en OK Computer vond ik helemaal het einde. Kid A echter, vond ik écht niet te pruimen. Tot ik zag dat deze plaat veel succes oogste op deze site. I Gave it another try... en na geruime tijd begon de cd zich te ontwikkelen, kwam de boodschap over, prikkelde al m'n zintuigen en voor ik het goed besefte was ik helemaal verloren. How to disappear completely is voor mij 1 van de mooiste songs allertijden. Idioteque brengt onbekende emoties in me naar boven. In limbo mag me altijd meevoeren...

Ach, ik begrijp de mensen wel die zeggen "hun eerdere werk was beter". Ik ben alleen die oorlog tussen die verschillende radiohead-fans een beeje beu. Ik vind al hun werk schitterend. Punt uit. The bends en Kid A zijn 2 van de beste dingen die me ooit overkomen zijn. Daar heb je het, zwart op wit (lees : blauw).

Kortom : ik zou niet willen verderleven zonder deze plaat en ik ben deze site en alle liefhebbers van deze plaat meer dan dankbaar. Want zonder hen had ik waarschijnlijk niet de moeite gedaan om diep in de wonderlijke wereld van Kid A te graven.

avatar van ZERO
"How To Disappear Completely" is het favoriete Radioheadnummer van Thom Yorke, verklaarde hij onlangs in een interview.

En ik moet zeggen: de man heeft daar groot gelijk in! Eén van de beste nummers ooit gemaakt.

Thom Yorke's favourite Radiohead tune revealed
Funnily enough, it isn't 'Creep'

Thom Yorke has revealed a surprising choice for his favourite-ever Radiohead song.

Speaking to 'The Culture Show' last night (October 22), Yorke was asked what single moment he would most like to be remembered for.

His response was 'How To Disappear Completely' from 2000's 'Kid A' album. Explaining why, he simply said, "because it's the most beautiful thing we ever did, I think".

This choice is not that of his fans. NME.COM users voted 'Just' from 'The Bends' as their best-ever Radiohead track in August this year.

Thom Yorke is set to release his second solo single, 'Analyse', on November 6. The package also includes B-sides 'A Rat's Nest and 'Lluvya'.

The single will be available on CD, 12" and as a digital download.

Bron: www.nme.com

ZERO schreef:

avatar van orbit
Beslist een van hun vijf beste nummers ofzo

Stel: Ik vind OK Computer en The Bends beide goede platen, kan ik deze dan blindelings aanschaffen?

avatar van HiLL
Nee.

Neem Hail to the Thief maar

avatar van Waldo Jeffers
HiLL schreef:
Nee.

Neem Hail to the Thief maar

Persoonlijk vind ik Kid A een betere plaat, maar Hill heeft gelijk: Hail To The Thief lijkt meer op ok pc & the bends dan deze...

Wat Hill zegt. Maar je kan het ook bij die twee albums laten.

avatar van Tsjo-Wi
ja hail to the thief vind ik ook stukken beter, ook al staan op dit album wel een paar prachtige nummers, zoals How to dissappear completely, die elke radiohead fan gehoord zou moeten hebben. Maar misschien kan je deze beter eerst downloaden en ff proberen voor je em koopt, had ik ook gedaan. Maar als je echt fan van radiohead bent zul je deze ook wel goed vinden na een paar luisterbeurten

Feeder
Inderdaad, als je écht van the bends en ok computer houdt zal deze cd je waarschijnlijk wel bevallen. Ik zeg wel WAARSCHIJNLIJK, ook ik raad jou aan om eerst hail to the thief te proberen Harmen...

ok, bedankt!!

vind deze minder dan The Bends, maar dat is alleen om Fake Plastic Trees -> 4,5*

btw. Is het vreemd dat ik juist Ok Computer minder vind, en deze + the Bends mijn favoriete radiohead albums zijn?

Jesse schreef:

nee dat is niet vreemd. ik vind the bends en hail to the thief ook beter dan ok computer

Laurora
Vind dit ook weer een prachtalbum. Ik vind het echt geweldig hoe ze elk album anders krijgen. Elke album straalt iets anders uit, alles raakt je op een andere manier. Ik zou dan ook niet weten welk album voor mij beter is dan een ander, het ligt gewoon aan hoe je je voelt op het moment.

Ik kan niet wachten op de nieuwe! De nieuwe die ze live gespeeld hebben klinken ook weer goed en weer helemaal anders, maar wel Radiohead-isch (jullie snappen me wel).

How To Disappear Completely is zeker weten een van de mooiste nummers, het werkt bij mij in iedergeval heel emotioneel, tot tranen toe (maar op een positieve manier).

Wow, dit album is echt te gek.

Het ene moment haat ik het, het andere moment kan ik niet zonder. Ik luister het nu slechts een aantal dagen, maar het 'spookt' constant door m'n hoofd.

Tof dat Radiohead durfde te experimenteren, en dat in de daarop volgende jaren ook naar hartelust is blijven doen.

Vooralsnog 4,5 sterren.

Davez
Ondanks klasseflitsen met the national anthem, idioteque en how to dissapear completely is dit sowieso een mindere plaat dan hun echte rcokplaten the bends en ok computer. Ik vind de 1ste twee nummers hier echt niet goed, helemaal mijn ding niet.
Hun laaste album is alweer beter.
3* in een goede dag 3.5*