The Cure - Wild Mood Swings (1996)

Label: Fiction

1. Want (5:06)
  2. Club America (5:01)
  3. This Is a Lie (4:29)
  4. The 13th (4:08)
  5. Strange Attraction (4:19)
  6. Mint Car (3:32)
  7. Jupiter Crash (4:15)
  8. Round & Round & Round (2:38)
  9. Gone! (4:31)
  10. Numb (4:49)
  11. Return (3:28)
  12. Trap (3:37)
  13. Treasure (3:45)
  14. Bare (7:56)
  15. It Used to Be Me * (6:50)
avatar van devel-hunt
Een vrolijke poppy cure plaat met pakkende teksten, Robert Smith bevind zich in deze periode in een geheel andere mood als ten tijde van Disintergration of pornograpy, and what's wrong with that.......? Wild mood swings is zelfs behoorlijk en hopeloos romantisch. De nummers zijn over het algemeen pakkend en swingend. Een ander soort cure plaat maar wel een lekkere, in ieder geval hun meest zonnige!!

avatar van Saldek
.......Ik heb in mijn muziekfreaktijd twee zonden begaan door op vooroordeel iets af te wijzen, iets wat mij in de lengte van dagen zal blijven betreuren. De eerste is Pink Floyd waarvoor ik me pas open stelde net na de laatste tour.....ik zal het mezelf nooit vergeven. En de tweede is the cure. Gelukkig mag ik mij gelukkig prijzen daar nog net twee concerten te hebben meegemaakt (en beide een voor mij onvoorstelbare belevenis!).
Ben onlangs wezen tuben naar the Cure en moest mezelf, óndanks de twee fenomenale concerten, ontstellen dat ik geen nummer van the cure vinden kon die ik niet goed vond: zelfs de mindere vond ik nog alleraardigst. En toen kwam ik bij het nummer 'Treasure'......en woorden schieten tekort om mijn beleving ervan te omschrijven. Ik vind het een práchtsong! En als ik zo de recensies lees hier zou dit album mij ook prima kunnen bekoren...........Shit, The cure:
postpunk/new wave, rock, pop, romantisch, depressief, vrolijk, intelligent, doordacht, mooi, heftig, dansbaar.........tot zelfs de gigs aan toe! Het eerste concert was in '93 en heb ik met wijdopen ogen en open mond me mezelf weten te begraven in de ongelooflijke diepgang van hun muziek. Hun laatste concert stond ik ook 'in het veld' en heb ik de hele avond gedanst en gedanst en gedanst.......wat een feest!
Ja, ik weet het, het is off-topic, maar 'Treasure' gaf me de doorslag, het was de overtreffende trap dat ik het me niet meer afvroeg, maar nu werkelijk wíst dat ik al die jaren iets verschrikkelijks moois heb gemist. Nog ff en dan ben ik jarig, Cure staat op mijn verlanglijstje!

avatar van orbit
Als ik jou was zou ik desondanks niet vragen om Wild Mood Swings, maar bijvoorbeeld "Join The Dots" box, waar This Twilight Garden op staat (één van hun werkelijk meest warme en romantische liedjes!!).. dat zul je zeker waarderen, plus de rest van de box ook schat ik. Maar daarnaast is het misschien hoog tijd voor een.. 17 seconds, Faith, Head On The Door of Kiss Me x3.. ik zou met Pornography even wachten (de meeste mensen ervaren dat als schok).

avatar van laboomzaa
Wild mood is één van de meest ondergewaardeerde platen in de geschiedenis!! Dus deze hoort opzeker in je collectie thuis!! En laat al die doven maar lullen!!!

Thanx!
Voor mij staat vast dat ik geleidelijk aan mijn Cure-collectie opbouwen ga. Overigens is mijn beeld van de Cure flink aangescherpt: Robert smith bijv. is een welbespraakt en intelligent individu, iets wat ik niet snel achter hem zocht (de enorme lof toen om zijn genialiteit ten spijt).
Je maakt me nieuwsgierig Orbit.....Pornography is de eerste waar ik achterheen ga!

laboomzaa schreef:

Als je dit halfbakken plaat je al zo lekker vindt, dan moet je Disintegration of Seventeen Seconds zeker met ********** sterren bedenken, lijkt me...

Father McKenzie schreef:

Hoezo?? Omdat iedereen dat de beste cure platen vind??

Ik vind seventten seconds en disintergration TOP platen daar niet van...maar van een totaal andere sfeer!!!

Deze plaat is voor mij net zo goed, sfeervol, poppy, melancholisch als de SS of Dis..

Father McKenzie
Je volste recht laboomzaa, maar ik hoor nog weinig echt leuke of interessante songs op dit grijze plaatje; Ik heb dit vrij vlug en redelijk teleurgesteld vlug terug in de kast gestopt. En vààk zal ik deze niet meer draaien, ik vind het maar een rommeltje.

Father McKenzie schreef:

Dat is fijn!! En trek hem nog maar een keer uit de kast, in de lente bv. en ervaar wild mood swings...LOL

avatar van strandsmurf
Saldek schreef:

Ik kon het niet laten om naar aanleiding van dit relaas over 'Treasure' hem gelijk bij ITunes binnen te halen. Heb nog geen spijt...

orbit schreef:

Nogmaals driewerf dank voor de tips. En Twilight garden heb ik gevonden en is idd een prachtsong. Wel moeilijk te bevatten moet ik zeggen. Enerzijds warme romantiek, anderzijds diep melancholisch. Heb intussen ook diverse songs leren kennen van Pornography en Kiss me (3x). En echt......ik vind het wonderlijk heftig e/o mooi. en het nummer 'The Kiss'.......om de vingers bij af te likken!

avatar van Saldek
Deze heb ik nu een week in huis en lekker op me in laten werken. En ik moet zeggen.......ja...hum.......nee, ik had er meer van verwacht naar aanleiding van Treasure. Dit is echt niet mijn ding.
- Want is vind ik nog zeker een opener van kaliber. Zit nog beetje in oude Curestraatje en heeft die heerlijk paniekerige power in de song.
- Club america vind ik muzikaal een lekkere rocker, althans, het hád zo kunnen wezen denk ik....écht jammer dat Robert niet gewoon zijn gevoel geeft, zijn gewone stem, ik weet zeker: dan had het genieten geblazen geweest!
- This is a Lie vind ik eigenlijk best mooi. Mist de overtuigende trede voor mij, maar de viool vind ik fraai en maakt een hoop goed.
Maar dan is het negen nummers skippen voor me om tot Treasure te komen, gevolgd door een vriendelijke en ook toch best een mooie 'Bare'.
Vijf nummers van de veertien die ik mooi vind. En die andere nummers......zoals Mint Car....ik weet niet, echt niet.....the 13th.....vraag ik me af waar 't 'm in zit. Want de muzikale inhoud is best degelijk te noemen naar ik meen. Maar....ja........, het mocht gewoon niet wezen......2,5*

Deze LP zet ik eigenlijk alleen nog op voor Want en This is a Lie. De rest kan me niet zo bekoren, helaas... Deze nummers zijn dan wel dermate goed, dat ik er nog 2,5* voor over heb.

Tabula Rasa
Weinig mis met dit album. Pakkende liedjes, mooie sfeer die heen en weer zwiept tussen pure melancholie en overrijpe vrolijkheid. Een echte augustusplaat.
Zeker niet hun beste, maar verslaat met gemak platen als The Head on the Door, een groot gedeelte van Kiss me, kiss me, kiss me en zelfs enkele rommeltjes op Wish.

avatar van Castle
Tabula Rasa schreef:

Kiss me 3x en Wish.. dan gaat voor mij de voorkeur duidelijk naar deze voorgangers uit.
Uit sluit mij aan bij eerdere post, naast Want en This is a lie, heeft dit voor mij weinig toegevoegde waarde..

avatar van Saldek
Wel, ik geef me over, ik geef me gewonnen. Ik behoor tot een zeldzame groep, dat zal beslist, maar het zij zo.......ik vind nu uiteindelijk deze, Wild Mood Swings, toch eigenlijk best een heel goede plaat! Wat zeg ik? Een DIJK van een plaat! (please have mercy with me......lol). Het nadeel vind ik dat de mindere nummers ook gelijk bagger zijn in mijn oren, da's wel jammer.
Over 'Want' en 'This Is a Lie' is kennelijk niet veel discussie, dat zijn gewoon prachtsongs.....maar dan is er 'Mint Car' ....yep! lekker vrolijk pakkend nummertje! En dan Jupiter Cash.....zo superrelaxed! Ik word er echt blij van! Gelijkwaardig is het nummer 'Numb'. En dan 'Return' , lekker voor in de auto op weg naar weet ik waarheen.
'Trap' , ook zo'n fris dingetje. Krachtige popmuziek zou ik zeggen.
'Treasure' is mij onmogelijk objectief in te zijn, voor zover mogelijk dan, want dat is de song geweest die mij bij The Cure bracht.
En de afsluiter Bare is ook zo machtig relaxed....echt grandioos.
De overige nummers vind ik dus echt bagger ten top. Maar bovengenoemden dekken mij betreft best wel de lading.
Ik zat op 2,5*....voorlopig omhoog naar 3,5*, met 4 in zicht.

Hallelujah!!!!

laboomzaa schreef:
Hallelujah!!!!

Hahahaha! Yés! Ik zie dat deze bij jou op tien staat in je lijst.
Hij is heel erg stiekumpies toch écht wel goed, niet?
Ik moest er doorheen omdat het in geen enkele manier met andere Curewerken te vergelijken is............denk ik dan.

De mindere nummers vind ik niet veel aan zoals ik reeds zei.
En dat is ook eigenlijk best een beetje de relatie die ik heb met The Cure. Mindere nummers te over die ik niet veel aan vind, maar de songs die ik wél kan waarderen spreken mij dan daarentegen weer tot de verbeelding. De vrolijke songs maken me ook echt happy, de warme songs maken ook echt iets los bij mij, de depri songs die grafdieptes weten te bereiken en de heftige vormen waarbij ik me afvraag hoe ziek iemand zijn kan in zijn hoofd.....shit.
The Cure..........ja, dat is het toch wel........!!!!!

haveman
Ik kan ook niet bij het lage gemiddelde hier. Heerlijke plaat met veel afwisseling.

Absolute toppers voor mij zijn Treasure, Want en This Is A Lie.

Father McKenzie
Het was al lang op.... echt op, ik hoor geen halve echt goede song hier, jammer, maar helaas.

LucM schreef:
"Treasure" vind ik net één van de betere nummers op dit album, daar hoor ik de emotionele Smith. Echt slecht is dit album niet, er staan wel een aantal prima songs met name "This Is a Lie", "Jupiter Crash" en de singles "The 13th" en "Mint Car" maar ook een aantal nummers die niet meer dan probeersels zijn. Ik mis hier vaak de sfeer en emotie dat toch de grote peilers zijn van the Cure, het album maakt zijn zijn geheel een stuurloze indruk.

Hij zei het al, en hij vergist zich zelden of nooit!

Tabula Rasa
Ik doe er een halfje bij, dit album begint me steeds beter te bevallen.
Persoonlijk vind ik dit tot de 5 beste Cure-albums behoren.

avatar van rudiger
Nooit afgaan op negatieve geluiden van anderen maar op je eigen gehoor afgaan .
Dit is de enigste Cure cd die ik nog niet orgineel in bezit heb .
Ik zal hem ook eens beluisteren .

Zolang er mensen zijn die een album wèl hoog waarderen, is er hoop.

rudiger schreef:
Nooit afgaan op negatieve geluiden van anderen maar op je eigen gehoor afgaan .
Dit is de enigste Cure cd die ik nog niet orgineel in bezit heb .
Ik zal hem ook eens beluisteren .

Wat ook meetelde was dat ik midden jaren '90 enige tijd Cure-moe was. Pas begin deze eeuw, toen ik ergens terloops "Bloodflowers" hoorde, begon het RS-virus weer vat op me te krijgen. Maar dit album bleef voor mij een negatieve klank houden.

4,5* negatieve klank..

4,5* negatieve klank..

"Grote fout van mij om dit pareltje jarenlang te negeren, alleen vanwege al die negatieve geluiden van allemaal Cure-fans."

Ik heb dit album pas dit voorjaar voor het eerst beluisterd. (14 Jaar na uikomst, terwijl ik vanaf '83 elk album altijd zo snel mogelijk kocht en dagenlang draaide.)

avatar van devel-hunt
Er zijn geen fans die zo bang zijn voor het verstrijken van de tijd als Cure fans. Het liefst willen ze allemaal dat het nog 1986 is. Vandaar dat ze hun werk vanaf 1994 afschieten en negeren. Feitelijk zijn het brave burgers die alleen ´goud van oud´ willen. Persoonlijk zal ik het een verademing vinden als R.S zijn debiele gothic haar wat dun en dof is geworden een keer zal afscheren.
Platen als Wild moon swings of Bloodflowers zijn fantastisch, maar door het achterhaalde imago van de band in de media compleet genegeerd.

avatar van orbit
Nounou.. hier overdrijf je wel schromelijk devel-hunt! Ben totaal niet bang voor het verstrijken van tijd.. en wat muziek betreft: die beoordeel ik iedere keer opnieuw naar het inzicht dat ik dan heb. Mocht ik het gehele werk van deze band morgen kut vinden, zou ik al mijn cijfers verlagen, heus waar. Maar dat is niet zo, ik vind hun werk in de jaren 80 nog steeds de beste rockmuziek die ik ken en ook de meest veelzijdige. Er kwam gewoon klad in de kwaliteit van hun platen in de jaren 90. Wish is niet slecht, maar bevat al een aantal zeurderige en ongeïnspireerde nummers. En deze plaat is volstrekt van een soort schuimplastic.. nepmuziek, Cure-onwaardig. En ook de platen hierna bevatten teveel rommel en missen inspiratie. Ze kunnen heus nog wel nummers schrijven (zoals The Scream op hun laatste plaat bijvoorbeeld), maar er zit een soort van slap automatisme in de concepten van hun platen.. een flauwe schaduw van hun beste momenten, meer zijn het vaak niet. Van mij mag die verknoopte haardos van Smith er ook af en van mijn part neemt hij een zooi tattoos en gaat een vleesjurk dragen, als hij dan tenminste maar eens een interessante plaat aflevert of project opstart