Coldplay - Ghost Stories (2014)

Label: Parlophone

1. Always in My Head (3:36)
  2. Magic (4:45)
  3. Ink (3:48)
  4. True Love (4:05)
  5. Midnight (4:54)
  6. Another's Arms (3:54)
  7. Oceans (5:21)
  8. A Sky Full of Stars (4:28)
  9. O (7:46)
  10. All Your Friends * (3:31)
  11. Ghost Story * (4:17)
  12. O [Reprise] * (1:37)
  13. Midnight [Jon Hopkins Remix] * (10:05)
  14. Midnight [Giorgio Moroder Remix] * (8:37)
  15. Midnight [Phones 4AM Remix] * (10:56)
Viva la Vida was grotendeels ook gericht op stadions hoor, de titeltrack is misschien wel de ultieme Coldplay arena-rocker. Maar het klopt wel dat MX toch wat anders was dan VLV, MX ging vooral door op dat stadion-gegeven maar vergat momenten van subtiliteit eraan toe te voegen dus de term "doorslagje" was inderdaad wat te sterk gesteld. Past meer bij X&Y, dat was daadwerkelijk een doorslagje van Rush of Blood.

avatar van LucM
Mylo Xyloto zou ik stilistisch meer vergelijken met X&Y maar dan met merkelijk minder goed songmateriaal. Ghost Stories is merkelijk soberder geproduceerd dan de voorganger.

avatar van Woutout
En dan ontbreekt het wat mij betreft ook op X&Y al aan echt goed songmateriaal. Talk is met afstand het beste nummer van die plaat. Viva la Vida was iets beter met 42, Violet Hill, Yes en Strawberry Swing. Helaas zijn de laatste 2 albums van zeer laag niveau met Ghost Stories als absolute dieptepunt.

avatar van IllumSphere
Ik moet toch zeggen dat ik aangenaam verrast ben. Ik had het eigenlijk niet verwacht dat Coldplay na hun twee matige platen (waaronder een plaat die een award hoort te verdienen als grootste misbaksel van de eeuw), maar toch hebben ze ondanks dat gegeven een meer dan degelijke plaat afgeleverd. Het klinkt misschien niet als hun debuut en de plaat die daarop volgde, maar je kunt onmogelijk verwachten dat ze nog de stijl van veertien jaar geleden zouden volgen. Ik zat vrijwel van in het begin in de plaat en zelfs wanneer de Princess of China van deze plaat (wat later onterecht zal blijken) ten tonele verschijnt, kan ik niet anders dan in deze sfeer blijven. Ik moet zelfs zeggen dat ik A Sky Full of Stars tot één van de betere nummers van deze plaat schaar. Iets wat je wel een klein mirakel kunt noemen met mijn anti-commerciële gedachtegoed, nu weliswaar wat minder dan vroeger. Het beste nummer blijft natuurlijk Midnight die me keer op keer wel weet te smelten. Eigenlijk zou men deze plaat moeten draaien op plekken waar er mensen zijn die het even moeilijk hebben; zowel symbolisch (als in 'hoe diep dat je ook denkt te zitten, je kan er nog steeds bovenop geraken') als therapeutisch.

Ik start met een drie en een half, maar ik weet zeker dat dit tegen het eind van dit jaar verhoogd zal worden tot een vier.

duran schreef:

Dit is meer achtergrondmuziek voor in een winkel.

Bijvoorbeeld een boekwinkel in York, met een beetje druilerig weer, hmmm...

Sommige nummers zijn toch wel heel erg mooi.

avatar van PUbu
Lol.....ik ga hem steeds beter vinden. Had hem een paar weken in mijn auto aan staan. Het heeft wat draaiuren nodig denk ik. Ik ontdek steeds nieuwe dingen, dan blijft het mij wel boeien.

ard
Heb hem zo vaak geluisterd, maar het kwartje valt niet bij mij. Wat verlang ik terug naar het geluid van de eerste 2 cd's van Coldplay.

avatar van LucM
Na het teleurstellende Mylo Xyloto was ik afgehaakt en met dit album vreesde ik het ergste, zeker na het uitbrengen van de single A Sky Full of Stars maar het valt uiteindelijk nog mee. Buiten deze misplaatste poging om ook een Avicii-tje te doen vind ik de overige songs behoorlijk waarbij de bombast van vorig album gelukkig plaats heeft gemaakt voor een vrij sobere, grotendeels elektronische begeleiding. Minpunt is het gebrek aan diepgang waardoor de muziek naar easy listening neigt. Maar voor 's avonds laat is dit album best geschikt. Al kan dit niet tippen aan hun eerste twee albums en het avontuurlijke Viva La Vida.

avatar van Arrie
Een misplaatste poging om een Avicii-te doen? Het is daadwerkelijk geproduceerd door Avicii. Beetje rare opmerking dus,..

avatar van cYNIC
ard schreef:

Mee eens!

'Magic' is overigens wel een briljant liedje!

avatar van Toob
Ik vind Magic echt een heerlijk nummer. Mede daardoor ook deze plaat maar eens geluisterd. Erg wisselvallig, maar het geluid dat meer ingetogen is (uitzonderingen weggelaten), bevalt mij erg. Na het verschrikkelijke Mylo Xyloto weer een stap in de goede richting.

avatar van E-Clect-Eddy
hehe, eindelijk ook eens volledig te horen op Spotify sinds een paar dagen.

avatar van Johnny Marr
Saai. Troep. Hier en daar een aardige song (Always In My Head, Magic, Midnight en mss nog 'O') redden dit nog nipt van een onvoldoende.

Arrie schreef:

Ik lees het als dat Coldplay ook een nummer met Avicii wilde opnemen en dus een Aviciitje wilde doen.

avatar van JB7x
Magic en Midnight zijn echt topnummers. Was dan ook wel redelijk enthousiast/verrast toen ze dat uitbrachten na hun vorige album. Rest van het album is ok, niks bijzonders. Het feit dat ze een 2.5 krijgen en geen 3 is door het bout-nummer Sky Full of Stars ( was dat hier al gezegd dat dat het album geen eer aan doet?).

avatar van chevy93
Gewoon weer een fijn album, net zoals Mylo Xyloto absoluut niet de miskleun is die men het toedicht.

Magic kon ik echt niet maar aanhoren na die vervelende snippets op Spotify.. maar in de albumcontext werkt het wonderwel goed. Evenals het hier afgebranden A Sky Full of Stars. Het nummer dat ik te pas en te onpas tegenkwam, maar ook hier geldt weer dat het in de albumcontext ook een leuk nummer is.

Hoogtepunten toch wel duidelijk O en True Love. Laatstgenoemde heeft echt een prachtige solo op het einde.

avatar van symforock
verlaagd van 4 naar 3 . de plaat begint te vervelen..........helaas

Ik was tot voor korte tijd best fan van deze groep, maar met deze tweede achtereenvolgende plaat die tegenvalt haak ik langzamerhand af. Het wordt me een beetje te elektronisch allemaal, typisch op het grote publiek gericht. Wat jammer na goede albums als Viva La Vida en X and Y. 2,0

Vandaag de live versie gekocht, O is voor wat mij betreft een van de hoogtepunten op deze uitvoering.

avatar van The_CrY
Heb met opzet even gewacht met het beluisteren van Ghost Stories, omdat de singles me tegenvielen en omdat incidentele luisterbeurten me niet de aandacht erbij konden houden. Dan uiteindelijk toch een paar keer fatsoenlijk kunnen luisteren en ik vind t wel aardig. Een verzameling aardige liedjes, maar over het algemeen erg traag. 'Sky Full of Stars' is op het album juist een opluchting, gek genoeg, omdat er eindelijk wat vaart in komt te zitten. Misschien hou ik gewoon meer van de bombastische Coldplay van X&Y & Viva la Vida.

Iemand de track "Miracles" uit de film "Unbroken" al gehoord? Een nieuw Coldplay nummer wat niet op het album staat maar op de soundtrack voor bovengenoemde film.

avatar van Korreltje Zout
1,0
Vandaag in de supermarkt kwam 'Sky Full of Stars' weer eens voorbij. Zo tenenkrommend, zo ongeinspireerd, zo behaagziek, zo middelmatig. Het is niet eens slecht, het is ... niets. Ik kreeg er let-ter-lijk rillingen van. Ik ben de winkel uitgerend (bijna met winkelmandje, dus bijna diefstal !!1!!).

Stel je voor je bent buschauffeur. En dan komt dit nummer op de radio. Dan wil je toch gewoon je bus het ravijn in rijden? Deze CD is niet veilig.

Misterfool
"Sky Full of stars" is inderdaad een slecht nummer, maar de rest van deze plaat kan er alleszins ermee door. "Magic" en "Midnight" blijken een zekere eeuwigheidswaarde te hebben. Afsluiter "O" is een mooi nummer. Het titelnummer, helaas een bonustrack, is zelfs een van de beste composities van Coldplay. Ik vind het wel erg makkelijk een album af te rekenen op een enkel skipmoment. De stem van Martin past erg goed bij een ingetogen, elektronische begeleiding.

avatar van lennon
Korreltje Zout schreef:

Je doet je nickname wel eer aan.

Uiteraard kwestie van smaak. Mijn ding is het ook niet helemaal, maar zo erg als jij zegt vind ik het nou ook weer niet. Ik vind het vele malen beter dan die bagger die op Mylo stond.

dave76 schreef:

Yes! Klikkkkkkkk

avatar van TowerofBabel
Echt wel heel goed hoor, veel gevoel in de nummers

avatar van IntoMusic
Vind dit ook een erg lekker klinkend album. Vooral de single Magic blijft positief in het hoofd hangen.

avatar van Arrie
IntoMusic schreef:
Vind dit ook een erg lekker klinkend album. Vooral de single blijft positief in het hoofd hangen.

Er zijn al vijf singles van dit album uitgebracht...

avatar van IntoMusic
Bedoelde dus Magic.

avatar van Thin Air!
Ik laat mijn luisterplezier niet verpesten door de aanwezigheid van één klootzak.
You know who...

Dik vier sterren.