Atmosphere - Southsiders (2014)

Label: Rhymesayers

1. Camera Thief (4:45)
  2. Arthur's Song (3:21)
  3. The World Might Not Live Through the Night (4:14)
  4. Star Shaped Heart (3:18)
  5. I Love You Like a Brother (3:31)
  6. Southsiders (3:12)
  7. Bitter (4:19)
  8. Mrs. Interpret (3:47)
  9. Fortunate (3:36)
  10. Kanye West (4:01)
  11. We Ain't Gonna Die Today (3:44)
  12. My Lady Got Two Men (4:21)
  13. Flicker (4:45)
  14. January on Lake Street (4:03)
  15. Let Me Know That You Know What You Want Now (4:44)
  16. She Don't Know Why She Love It * (4:06)
  17. Hell * (3:39)
  18. I Don't Need No Fancy Shit * (3:07)
  19. Idiot * (3:56)
  20. Prelude to Hell * (2:52)
avatar van Harderwiek
Ik heb m'n pre-order binnen Meteen afspelen nu, ben erg benieuwd!

Edit: Als je dit moet vergelijken met hun voorgaande werk, lijkt het toch het meest op You Can't Imagine How Much Fun We're Having. Alleen is Slug stuk volwassener en Ant perfectionistischer. Wat een plaat, ongelofelijk Mrs. Interpret is geweldig!

Rene1979
Ben hem aan het luisteren... Het begin is

panjoe (moderator)
Na enkele luisterbeurten ben ik ook wel positief verrast. De link met You Can't Imagine... hoor ik niet helemaal, Southsiders zit mijns insziens qua geluid eerder een beetje tussen hun vorige twee reguliere albums in, maar dat neemt niet weg dat Slug en Ant over de gehele lijn stukken meer kwaliteit laten zien dan ik op basis van Bitter had verwacht.

avatar van thgryda
Ik ben benieuwd, kan em online niet vinden. Ik wou hem sowieso kopen maar eerst ergens beluisteren...

Mijn album is nog in Chicago Maar heb hem nu opstaan

Edit: tweemaal in zijn geheel beluisterd en Atmosphere weet mijn verwachting weer te overtreffen. Heerlijk album

avatar van thgryda
De verwachtingen zijn hoog gespannen hier... Bij the Family Sign vond ik de gelekte tracks destijds ook niet wereldschokkend maar het album was wel gewoon top! Dit keer vind ik de gelekte tracks niet eens zo slecht. De openingstrack is alvast geniaal!

-marco- schreef:
Mijn album is nog in Chicago Maar heb hem nu opstaan

Hm vaag, die van jou was eerder verzonden las ik hierboven.

avatar van Illmaticly Ill
Nu 1 keer het album geluisterd. Staat veel lekkers op! Op repeat die handel! Heerlijk, nieuwe Atmosphere op de achtergrond bij het leren voor al die eindexamens..

Harderwiek schreef:

Hm vaag, die van jou was eerder verzonden las ik hierboven.

Geduld is een schone zaak. Maar hij heeft NL net bereikt zie ik

avatar van -marco-
Diverse malen op repeat gehad en kan niet anders dan een 4,5* uitdelen. Blijft een gouden duo die Slug & Ant. Niet beter dan hen twee voorgaande albums imo. Maar man man, Atmosphere weet het toch weer voor elkaar te krijgen om keer op keer een top plaat uit te brengen. Props.
Oh en Mrs. Interpret

avatar van thgryda
Mrs. Interpret is fantastisch maar het openingsnummer is toch met verre voorsprong het beste nummer dat ik dit jaar gehoord heb! Wat een fantastisch album is dit weer. In tegenstelling tot de meesten hier verwachtte ik er heel veel van. Ik vond Kanye West wel oké en Bitter zelfs erg cool (oké het refrein is er wat over) en daarmee waren de voorsmaakjes beter dan die voor The Family Sign. Zoals ik al vermoedde hebben ze ook nu weer (al dan niet bewust) het beste niet vrijgegeven. Toch hebben ze ook mij verrast want dit is zowaar beter dan The Family Sign (niet zo goed als WLGYL maar het komt in de buurt).

De eerste twee tracks behoren tot het beste werk van Atmosphere, mijn mond viel open terwijl ik de tracks beluisterde! Vervolgens kabbelt het album lekker voort en krijgen we een vijftal erg vermakelijke nummers waarna het niveau met Mrs. Interpret en Fortunate weer de kosmos inschiet. Opnieuw temporiseren Slug en Ant dan met twee degelijke nummers om het album met drie prachtige nummers af te sluiten. Het einde knalt niet zo als op hun vorige twee albums waar My Notes of In Her Music Box bij de absolute topnummers van het album hoorden maar je kan toch stilaan stellen dat een album afsluiten in stijl, typerend is geworden voor Atmosphere

avatar van Delars
Beste album van 2014 tot nu toe.

avatar van thomzi50
"And If I had a time machine. I’d probably use it like a vacuum and try to clean." Dat openingsnummer is inderdaad heel sterk. Geheel klinkt sowieso verrassend aangenaam.

avatar van niels94
Dit album is zo goed geproduceerd, echt niet normaal.

EDIT: Nee, echt, ik ben echt verrast door dit album. Bitter is beduidend het minste nummer, maar dat ligt puur aan het refrein want ook daarbij valt nu op hoe mooi de beat is. Verder is dit hoogtepunt na hoogtepunt ('Flicker', allemachtig wat een track).

avatar van thomzi50
'Flicker' is inderdaad fenomenaal. Een van de meest ontroerende, best geproduceerde odes aan een overleden vriend/muzikant die ik ooit heb gehoord.

avatar van Fake_world
4.0 met kans tot een verhoging.
Alles valt op zijn plaats als je het album hoort in zijn geheel, bitter is zelfs een geweldige meezinger geworden hier.
Zien hoe het nu groeit.

panjoe (moderator)
Op hun vorige plaat The Family Sign trok Atmosphere het geluid dat ze op voorganger When Life Gives You Lemons, You Paint That Shit Gold (wat ik overigens een relatief overgewaardeerde plaat van ze vind hier op MusicMeter) lieten horen door, maar daarop kwamen ze, misschien wel door de beperkingen van een bandformatie, niet geweldig uit de verf. Na dit beduidend mindere album had ik het totaal niet verwacht, maar Southsiders is een echte parel in dit toch al mooie muzikale jaar.

De algemene formule van Atmosphere, die ondertussen wel bekend is, is hier in volle glorie te horen. Ant heeft zijn melodieuze, volle productiestijl. Slug haakt hier gemakkelijk op in met zijn doordachte en zelf- en maatschappijkritische teksten, gecombineerd met een oprechte en bescheiden attitude. Vanaf WLGYLYPTSG hebben ze het rauwere rechtdoorzeegeluid van hun oudere albums laten varen, wat ik eigenlijk erg zonde vond, maar Southsiders weet opvallend knap tussen beide Atmosphera's te manouvreren. De nummers hebben meer pit, zowel door de inbreng van Ant als die van Slug, en maken weer gretig gebruik van het soort samples die zo van toegevoegde waarde waren op You Can't Imagine How Much Fun We're Having, maar hebben wel het bizar nauwkeurig afgewerkte geluid van de laatste twee albums.

Bitter en Kanye West konden me niet voorbereiden op dit album. Niet alleen omdat het twee van de mindere nummers zijn (dit klinkt negatiever dan het bedoeld is, want de plaat kent eigenlijk vooral positieve uitschieters als Camera Thief, Star Shaped Heart en Flicker) maar ook omdat de veelzijdigheid van het album niet in twee nummers te bevatten is. Ook wat dat betreft heeft Southsiders voor mij nu al een streepje voor op zijn recente voorgangers - en na de eerste keer dat ik het hele album luisterde ben ik eigenlijk met iedere luisterbeurt enthousiaster geworden. Kortom: ik ben nog net niet lyrisch, maar wel dolenthousiast. Dit verdient de prestigieuze titel Eindejaarslijstjesmateriaal.

avatar van -marco-
Wat vinden we eigenlijk van de (cd) uitgave kwa 'hoes' en toebehoren? Niet heel bijzonder als je het mij vraagt. Wel leuk dat de lyrics erbij zitten, maar eea had wat attractiever gemaakt kunnen worden. Foto 'boekje' steld al helemaal weinig voor imo. Wel jammer, want verwacht altijd net ff wat meer van Rhymesayers kwa uitgave!
Gelukkig gaat het om de muziek en die is uitmuntend

avatar van Dakduivel
Mijn pre-order ligt al sinds 29 april bij de douane...

-marco- schreef:
Gelukkig gaat het om de muziek en die is uitmuntend
Niet heel bijzonder inderdaad, had er ook meer van verwacht. Die van Grieves was ook al niet heel speciaal. Maar altijd nog beter dan de standaard cd case

avatar van Jellemans
Ben ik de enige die zich stoort aan Slug's slappe flow?

Jellemans schreef:
Ben ik de enige die zich stoort aan Slug's slappe flow?

Meerdere mensen, maar die checken de albums niet meer...

slappe flow

zelf zou ik ontzettend lekkere flow zeggen...

Drie platen achter elkaar was het raak voor Atmosphere. En dan lijkt het prettig om Southsiders aan te kunnen zetten. Maar dat blijkt niet te kloppen: het is niet gewoon prettig om naar deze plaat te luisteren, maar buitengewoon aangenaam.
De heerlijke beats, lyrics en de flows zijn één, vrijwel een heel album lang. De productie is nog wat subtieler dan de vorige platen, echt erg goed gedaan. Vooral de soms 'droge' beats zijn ijzersterk.

Ook deze plaat staat weer boordevol (erg) goede tot geweldige nummers. Buitengewoon knap hoe je bijna een uur lang met zulke goede hiphop weet te vullen. Het is dan ook haast niet te doen om favorieten aan te vinken: dat zijn er simpelweg te veel.
Het lijkt alsof we hier te maken hebben met een hiphop klassieker. De tijd zal het leren. Hoe dan ook eindejaarslijstjesmateriaal. Echt subliem!

panjoe (moderator)
Berichten verwijderd. Als je het niet met een individuele stem eens bent, of benieuwd bent naar de redenen ervoor, heeft het totaal geen toegevoegde waarde om dat op de albumpagina te gaan lopen verkondigen.
Dakduivel schreef:
Je kan de beste man ook gewoon een pm sturen. Wel zo beleefd.

Dit dus. Nu weer over het album graag.

avatar van -marco-
Er is eigenlijk geen slechte track te vinden op dit album, maar als ik er toch een moet aanwijzen dan is het We Ain't Gonna Die Today.
Favo's zijn: Camera Thief, Arthur's Song, Fortunate, Mrs. Interpret en Flicker.

Ben overigens wel benieuwd naar de bonustracks She Don't Know Why She Love It en Hell. 15 mei komen we daarachter

avatar van jassn
Dit album overstijgt mijn verwachtingen en dat terwijl ik hou van Bitter in tegenstelling tot velen blijkbaar. Persoonlijke favorieten zijn Star Shaped Heart en My Lady Got Two Men.

avatar van The Eraser
jassn schreef:

Volgens mij klopt je score niet helemaal Ben hier nu ook wel heel benieuwd naar! Vooralsnog ken ik enkel het album When Life Gives You Lemons van de groep.

avatar van jassn
De site was gaan lopen met 4 sterren ...

avatar van Xinray
Besteld bij bol.com. Ben hier ontzettend benieuwd naar.