Anathema - Distant Satellites (2014)

Label: KScope

1. The Lost Song [Part 1] (5:53)
  2. The Lost Song [Part 2] (5:47)
  3. Dusk (Dark Is Descending) (5:59)
  4. Ariel (6:28)
  5. The Lost Song [Part 3] (5:21)
  6. Anathema (6:40)
  7. You're Not Alone (3:26)
  8. Firelight (2:42)
  9. Distant Satellites (8:17)
  10. Take Shelter (6:07)
  11. The Lost Song [Part 1] [Acoustic in Session - Liverpool Parr Street Studios] * (5:53)
  12. Ariel [Acoustic in Session - Liverpool Parr Street Studios] * (4:05)
  13. The Lost Song [Part 3] [Acoustic in Session - Liverpool Parr Street Studios] * (4:31)
  14. Firelight [Acoustic in Session - Liverpool Parr Street Studios] * (2:16)
  15. Anathema [Live at Liverpool Cathedral] * (7:15)
avatar van JohnnyVergerFan
Zinnnnnn innnnnnnn!
Ongeacht wat de plaat gaat opleveren voor mij persoonlijk, kijk ik hier nu al reikhalzend naar uit.

Als "The Lost Song" trilogie in enige vorm aanhaakt op "Eternity" parts I, II en III qua opbouw, tempowisselingen, structuurvariaties en de doordrenkte melancholie...dan ben ik voor. Zonder terug te willen grijpen op wat ooit was en wetende dat ik nu met deze "Eternity" refereer aan composities van (toevallig) Patterson. Hoe mooi, sterk en overweldigend de laatste (studio)albums ook zijn, ik beschouw "Weather Systems" als de laatste etappe en verbluffend slotstuk van een uplifting muzikale ontdekkingsreis. Met deze "Distant Satellites" is Anathema vermoedelijk alweer onderweg nieuwe dimensies in onontdekte (donkere?) ruimten te verkennen.

We zullen het binnenkort weten.

avatar van rafke pafke
Ik ben inderdaad ook erg benieuwd welke weg er in geslaan wordt. Ik ben er haast zeker van dat dit album weer net even anders zal klinken, maar in welke zin, dat is natuurlijk nog afwachten.

Zou het nummer "Anathema" de bedoeling hebben om voor eens en altijd duidelijk de maken hoe de bandnaam moet uitgesproken worden?

avatar van Edwynn
rafke pafke schreef:

Daar heb je de band niet voor nodig hoor. Kun je gewoon opzoeken.

Ik hoop nog altijd dat ze weer eens het Crestfallengeluid van stal halen. Die zweverige meuk hebben ze nu wel lang genoeg geserveerd.

avatar van rafke pafke
Haha, ik weet zelf goed genoeg hoe je het uitspreekt hoor. Maar als je live filmpjes van over de hele wereld beluistert hoor je het in allerlei vormen gescandeerd worden door het publiek.

avatar van musicborst
Edwynn schreef:

Daar heb je de band niet voor nodig hoor. Kun je gewoon opzoeken.

haha, dank u wel.... blijkt nu dat ik al 2 jaar het verkeerd uitspreek!

avatar van Fluvver
Waar blijft de eerste single?????

avatar van crosskip
Nu maar hopen dat ze weer wat spannends gaan doen. Ik vind Weather Systems nog steeds een slappe herhalingsoefening van het aardige WAHBWAH, maar net als Edwynn heb ik ' zweverige meuk' nu wel genoeg gehoord.

Yann Samsa
Weather Systems klinkt soms als het verlengde van z'n voorganger, maar is uiteindelijk toch iets helemaal anders geworden. Waar er op z'n voorganger nog dreiging te bespeuren was, verloren ze zich op Weather Systems helemaal in die zó gestroomlijnde progpop. Die hoge ratings, ik snap het nog steeds niet. Het was een saaie, makke, brave plaat vol stadionrock neigingen. Ook live ging de band van intrigerend manusje van alles naar twee venten in hun midlife crisis die maar wat 'love, love, love' stonden te tieren en handjes te klappen.

Dit wordt de plaat die óf alles redt of me voor altijd doet afhaken. Ik vrees het tweede.

Heerlijk die "vroeger was alles beter" discussie
Ik kijk er nu al weer naar uit.

Yann Samsa schreef:

Ik vind Weather Systems juist ín het verlengde liggen van We're Here Because We're Here. En dat maakt WS misschien wat minder verrassend, maar niet per se minder. Overigens zijn de platen qua sfeer ook zeker vergelijkbaar.
Overigens hoor ik weinig tot niets van dreiging terug op WHBWH. Er staan wat intensere nummers op, zoals "Summernight Horizon" en "Get Off, Get Out", maar dit is ook het geval op WS ("The Storm Before the Calm").
OK, de scherpe randjes zijn er, toegegeven, flink afgeschraapt. Anathema's perceptie op het leven is sinds WHBWH positief, vandaar dat de boodschap ook positief is.

Juist daarom ben ik benieuwd naar de nieuwe plaat: wordt het een logische voortzetting van de vorige 2 óf gaan ze weer nieuwe(re) paden bewandelen?

Al met al ben ik zwaar benieuwd naar Distant Satellites en vertrouw ik er hoe dan ook op, dat die typische, door alle platen heen verweven Anathema-sound, ook hier weer volledig tot z'n recht komt. En wat zal de boodschap dit maal zijn...?

Yann Samsa
Thin Air! schreef:
Heerlijk die "vroeger was alles beter" discussie
Ik kijk er nu al weer naar uit.

Wat jij nou. Is het al bij je opgekomen dat mensen simpelweg plaat y belabberd kunnen vinden, en plaat x niet. Heeft helemaal niks te maken met dat 'vroeger was alles beter' gezeur. Weather Systems vond ik een teleurstellende plaat (een nummer één plaatsje in jouw top tien verandert daar weinig aan) - en of die nu in 2012 werd uitgebracht of in 1492 doet mij er niet toe.

En aanhalingstekens zijn voor citaten, geen parafrases - leg me geen woorden in de mond die ik niet gebruik.

avatar van Mindscapes
Ik merk toch ook vaak dat mensen die Anathema vooral vanaf Judgement of WHBWH volgen (tweede helft van hun catalogus, let's say), de metalreleases niet echt een warm hart toedragen en vice versa. Ik ben persoonlijk ook volledig weg van de twee laatste studioreleases en wat ze live spelen op Universal. En er zijn er ongetwijfeld die de hele catalogus kunnen waarderen. Kan het me schelen dat sommigen Weather Systems commerciële pop vinden, het perkt m'n luistergenot niet in. Bij Untouchable 1&2 en Lightning Song wordt m'n zicht meer dan eens glazig. Maar neem het niet te serieus Yann Samsa, zo'n 'vroeger was alles beter'-discussie (mogen enkele haakjes wel?) komt overal voor en Thin Air! bedoelde het vast niet als een persoonlijke aanval Het spijst de discussie, die echter hier niet moet gevoerd worden. Laat ons nu vooral afwachten wat Distant Satellites voor elk van ons zal betekenen. Ik ben alvast ongelofelijk benieuwd en kijk positief uit naar 9 juni. Voor de ene pure bagger, voor de andere de allerbeste van dit jaar. Probeer gewoon onbevooroordeeld te luisteren.

Ach koersveranderingen. Gelukkig maar dat ze bestaan. Bands die ze niet doormaken durf ik weinig progressief noemen.

rafke pafke schreef:
Ik hou evenveel van "They Die" als van "Untouchable". Gek genoeg voelt het alsof ik door de jaren heen met de band ben meegegroeid. Ieder nieuw album kon me net op de juiste plaats raken. Bij ieder nieuw album brandt echter dezelfde discussie los. Terwijl ik telkens opnieuw gewoonweg Anathema hoor.
Tja, rafke pafke, hiermee sla je precies de spijker op de kop. Na al die jaren ervaar ik exact hetzelfde.
Nog 2 maanden: laat die satellieten nu maar komen.

Yann Samsa schreef:

Wat jij nou. .

Rustig maar Yann. Helemaal niet nodig om straattaal te gebruiken.
Ik respecteer ieder z'n mening. Ook die van jou.
Fijn dat je naar mijn top 10 hebt gekeken. Misschien wordt eerste plaatsje in juni wel tweede plaatsje..wie zal het zeggen.

Je vindt WHBWH goed en je vindt WS quote: "belabberd". Dat vind ik nog wel redelijk ver uit elkaar liggen voor platen die in elkaars verlengde liggen. Na de lange break is Anathema vanaf 2010 gewoon een andere koers gaan varen.

Nummers als Dreaming Light, Angels..., Everything zijn allemaal redelijk zoet en zouden zo op WS kunnen staan. Wat dat betreft zie ik niet zo veel verschillen. Ook de kwaliteit van de songs vind ik onveranderd hoog.

Je moet daar inderdaad wel van houden en kan me voorstellen dat dat wel je ding moet zijn. Fans van het hardere werk kunnen die stijlbreuk misschien minder waarderen.
Ik verkeer in de gelukkige omstandigheid dat ik beide prettig vind.

Vat het niet persoonlijk op Yann maar ik moet altijd (glim)lachen als ik reacties zie in de trend van : dit album wordt make or break voor mij.
Je ziet het bij veel groepen op dit forum.
Coldplay, U2 etc. Keer op keer teleurgesteld raken maar toch altijd wachtend tot die ultieme plaat uit komt van hoe ze vroeger waren...die uiteraard nooit meer komt.
Ik denk dat we daar allemaal in meer of mindere mate last van hebben.

Overigens helemaal eens met je clap your hands, love, peace & happiness opmerking.
Dat moet er niet te dik op gaan liggen. Spirituele/positieve thema's zijn prima maar niet te klef.

Ben benieuwd wat we van Distant Sattelites gaan vinden...

Jav-
Hoes is in ieder geval een teleurstelling, maar dan hebben we dat alvast gehad. Of ben ik de enige?

avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
Weather Systems was voor mij aanvankelijk een teleurstelling, maar groeide uit tot favoriete post-Judgement Anathema-album. Inderdaad in het verlengde van WHBWH en wel op zo'n manier dat bij herbeluistering WHBWH eigenlijk een wat bleke indruk maakt.

Deze zal dus ook wel weer in huis komen. Met alle liefde, vrede, spiritualiteit en wat dies meer zij van dien.

avatar van crosskip
Jav- schreef:

Ben intussen wel gewend dat Anathema niet al te mooi artwork aflevert, met Eternity als grote afschuwelijke uitschieter. Al waren die van AND en vorige plaat wel fraai.

Casartelli schreef:
...en wel op zo'n manier dat bij herbeluistering WHBWH eigenlijk een wat bleke indruk maakt.
Zeker weten? WHBWH herbergt wel nummers als "Dreaming Light", "A Simple Mistake" en "Universal". Nummers van ongekend hoog niveau.
Ben benieuwd of ze soortgelijke, moderne klassiekers ook op Distant Satellites gaan afleveren, maar gezien de meeste nummers op Weather Systems van soortgelijk niveau zijn, maak ik me er bij voorbaat niet zoveel zorgen om.

avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
CorvisChristi schreef:

Tja, op individuele nummers niveau is de vergelijking niet zo duidelijk inderdaad (Weather Systems heeft enkel The Storm Before the Calm die heel WHBWH, Natural Disaster en Fine Day to Exit wegblaast, maar dat is het dan eigenlijk ook), maar vooral het totaalplaatje deed me bij laatste beluisteringen een stuk minder eigenlijk.

Jav- schreef:

Ik vind het nog meevallen. Maar al bij al vind ik het artwork bij de meeste Anathema albums niet veel bijzonder. De enige echt geslaagde hoes vind ik die van AFDTE.

Lelijk vind ik deze niet maar ook niet opvallend.

avatar van LZA
LZA
Het artwork van "The Silent Enigma" vind ik nog steeeds de mooiste met natuurlijk die geweldige foto van Duncan Patterson (al jaren mijn avatar) in de booklet.

Deze nieuwe lijkt op e.o.a. manier nu al heel erg op WS qua structuur (twee afsluiters, start met een part 1-2). Ik hoop wel dat ze wat meer stevig gitaarspel in de mix gooien, en dat Lee de boel niet verziekt met haar hoge modulatiefrequentie.Zij weet een Anathema-release toch altijd weer extra spannend te maken voor mij, in negatieve zin dan .

avatar van Thin Air!
Op de K-scope site 50 seconde van The Lost Song Part 3.
Heeft een hoog Untouchables gehalte.

avatar van Broem
Gaaf. Ben razend benieuwd naar dit album.

CorvisChristi (crew)
Het fragment "The Lost Song part 3" klinkt in ieder geval weer erg herkenbaar. Wederom samenzang tussen Vincent en Lee.
Hopelijk laat Danny ook weer van zich horen op het nieuwe album. Hij heeft een wat zachtere, maar tegelijkertijd warme stem, die ik ook graag mag horen.

avatar van Tha)Sven
Ze gaan wel hard de laatste jaren zeg, maar ik klaag niet. De laatste twee platen waren geweldig en de voorproefjes beloven weer veel goeds.

avatar van chevy93
Gezien de titels en voorgaand materiaal kan dit niet anders dan gewoon weer een geweldig album worden!

CorvisChristi (crew)
Grappig. Er staat een nummer op met de titel " You're Not Alone". Ooit schreef de band ten tijde van The Silent Enigma het nummer "...Alone". Wellicht dat de nummers naar elkaar zullen refereren, maar dat zal denk ik niet het geval zijn, maar toch...