The Roots - ...And Then You Shoot Your Cousin (2014)

Label: Def Jam

1. Theme from the Middle of the Night (1:27)

met Nina Simone

2. Never (3:54)

met Patty Crash

3. When the People Cheer (3:01)

met Greg Porn

7. Dies Irae (1:07)

met Michel Chion

8. The Coming (3:01)

met Mercedes Martinez

9. The Dark (Trinity) (5:17)

met Dice Raw en Greg Porn

10. The Unraveling (4:17)

met Raheem DeVaughn

11. Tomorrow (5:06)

met Raheem DeVaughn

panjoe schreef:
Het enigszins cheesy geluid van undun

avatar van panjoe
panjoe (moderator)
Zoals ik al op de albumpagina van undun zei: ik heb die nooit zo gevoeld, en dat komt mede door de zoutloze (en daardoor, enigszins paradoxaal, cheesy) refreintjes. How I Got Over vond ik bijvoorbeeld véél fijner.

avatar van Norrage
Slowgaze, dank je, daar heb ik wel wat aan. Ja die indie artiesten valt, later bezien, nog wel mee. Daar doelde ik ook meer op How I Got Over dan op undun. Monsters of Folk is indie, Joanne Newsom wil ik daar ook onder scharen etc. Tsja, over klassieker-statussen had ik misschien minder willen zeggen. Maar Game Theory was het eerste album dat ooit aan mij aangeraden werd als het ware een jazzhop plaat, en is ook het eerste album waardoor ik ook echt The Roots ben gaan waarderen. Dus vandaar. Of het juist is, daar kunnen we over discussieren

Wat betreft de middeleeuwen. Nee, dáár heb ik geen verstand van, en hoef ik ook niet over te discussieren. Het gaat tenslotte maar over 1 regel tekst. Maar op het eerste gehoor vind ik het best zo klinken. Veel klassieke invloeden (al is dat natuurlijk nog van daarna ), religieuze thema's over duivels etc en zo nog wel wat meer. Feit is denk ik vooral dat dit toch echt een heel breed opgezet album is, dat echt invloeden van verschillende tijden en verschillen genres in zich heeft verwerkt ik hoop dat dat dan tenminste is overgekomen.

avatar van MJ_DA_MAN
Ralph. schreef:
The Roots 33 min.
50 Cent 39 min.
Coldplay 40 min.

Albums lijken wel echt steeds korter te worden. Wie heeft er 3, 4 jaar nodig voor iets meer dan een half uur muziek?

Beatles + Beach Boys deden dit ook, maar kwamen elk jaar met 2 albums.
Mwah, beetje willekeur, dit. Of toeval. Elk jaar komen er korte en lange platen uit. Die van 50 beschouw ik overigens niet echt als een volwaardig album omdat ie meer als opwarmer dient voor Street King Immortal (die ongetwijfeld veel langer gaat duren).

Dat van The Beatles en The Beach Boys had overigens een andere reden.

Vaak is de muziek overigens al lang en breed af voordat het album daadwerkelijk uitkomt. Zakelijke shizzle enzo.

Rudi S schreef:
Hey, The Roots (band van Elvis Costello) maken ook eigen plaatjes, leuk ga ik achter aan.
Ik ben trouwens ook hip hop kenner.

Nou ja Rudi S: The Roots, het bandje van Elvis Costello....
Elvis Costello was gastzanger bij the Roots.

avatar van Rudi S

Overigens, Costello heeft wel alle liedjes gezongen,speelt gitaar en heeft alle liedjes geschreven / meegeschreven.

avatar van He$$el_01
The Dark

avatar van kobe bryant fan
Prachtige plaat alweer! Weer iets helemaal anders, The Roots zoeken toch wat meer het experiment op met minder raps of toch allesinds minder Black Though (enigszins een spijtige zaak) maar wel meer experiment. Zo vind ik bv. Dies Irae wel een erg mooie interlude.
Muzikaal is het weer allemaal erg vet evenals vocaal al had ik Black Thought toch wel wat meer willen horen bv. een extra verse in het wel erg knappe The Unraveling.
Gisteren stond ik op 4. Nu 3 luisterbeurten verder al op een mooie 4,5*

He$$el_01 schreef:

Wow.

avatar van panjoe
panjoe (moderator)
Nice. Perfecte uitvoering van het nummer dat mij al gelijk als een natte handdoek in mijn gezicht mepte toen ik dit voor het eerst luisterde.

avatar van Bedorvenkebab
Shiiiiiiiit, wel niveautje hoor.

avatar van Carolaah
Wauw. Wat een bijzonder stuk werk heeft The Roots hiermee afgeleverd.
Het hele album draagt een bijzondere sfeer met zich mee.

Op één of andere manier trekt het album me mee naar een tijd ergens eind 18e/begin 19e eeuw.
Waar alles in mijn beleving nog grijs is. Eenzame, lege straten, waar het merendeel van de mensen trouw elke Zondag in de kerk te vinden is en iedereen gezag nog opvolgt zonder vragen te stellen. De tijd waar het geritsel van een platenspeler nog in menig huis klonk.

Een tijd waar hiphop eigenlijk helemaal nog niet in het plaatje past..

En toch doen ze het. Ze creëren een 'oud' geluid in een nieuwe era, maar op een geweldige manier. Bravo. Daarmee hebben ze voor mij, verwarrend genoeg, een tijdsloze plaat gemaakt.

Ik heb zelden zoiets gehoord, ergens heel ver weg doet het me denken aan GZA's 'Liquid Swords', door de interludes (of hoe het ook mag heten) tussendoor.. Een plaat die ook een soort 'oud' geluid bij zich draagt, maar waar de beats een stuk meer op de voorgrond liggen dan hier het geval is.

'And then you shoot your cousin' mag denk ik wel als een soort van 'kunst' beschouwd worden.
Geen volle beats, terug naar -hoe toepasselijk- de 'roots' lijkt het, hmm .. een neoklassieker??

Het is alsof ik naar een luisterboek uit het verleden luister (ik weet dat ze toen nog niet bestonden).. Bijna musical-achtig. Al weet ik nog niet helemaal wat voor verhaal er verteld wordt..

zaaf
ik denk dat t met je scriptie ook wel goed komt. mooi geschreven!

avatar van musicman13
huh stoppen ze bij jimmy fallon?

He$$el_01 schreef:

avatar van thgryda
Die 12de track is een foutje neem ik aan?

avatar van GijsV
Ben ik de enige die de zang in Black Rock echt verschrikkelijk vals vind klinken?

GijsV schreef:

Is de bedoeling volgens mij...

nedbed
Vind ik helemaal niet storend eigenlijk.

Jaaah, goed he!!

avatar van GijsV
Rudi S schreef:

Jaaah, goed he!!

Haha, ik zal er maar op een andere manier naar gaan luisteren. Misschien weet ik het alsnog te waarderen

avatar van -marco-

Nee

Carolaah schreef:

Mooie tekst, klein detail: eind 18de, begin 19de eeuw bestond er nog geen platenspeler. Die werd pas uitgevonden in 1878

avatar van Rudi S
Ja, kan onmogelijk een gramofoon geweest zijn, het zal wel een download zijn geweest.

avatar van Slowgaze
thgryda schreef:

Hihi.

FelipeGutiérrez
Nog nooit de tijd genomen om een The Roots album te checken. Zal ik met dit album beginnen of raden jullie mij iets anders aan?

zaaf
waar hou je van?

FelipeGutiƩrrez schreef:

Ik zou beginnen met How I Got Over en dan Undun. Zeker niet met deze wat ingewikkelde maar buitengewoon fraaie plaat.