5 jaar na het geweldige Invisible Touch zou Phil nog een regulier album opnemen met zijn vrienden Tony en Mike om zich daarna te storten op Disney en vooral op dat walgelijke Tarzan....
Maar goed eerst nog We can't dance dus. De plaat begint met de bekende nummers No son of Mine en Jesus he Knows Me. Die laatste heeft trouwens een speciaal plekje in mijn muzikale hart, want dat was het eerste nummers van Genesis dat ik hoorde. Door dit nummer ben ik meer gaan beluisteren van deze heren. Zeer jammer dat ze dit nummer niet live speelden tijdens hun 'turn it on again' tour. Het is namelijk nog steeds een van de beste nummers van Genesis. Heerlijk refrein en mooi opgebouwd couplet. Het is sowieso een lekker swingend nummer met geweldige lyrics:
There'll be no doubt in your mind
you'll believe everything I'm saying
if you wanna get closer to him
get on your knees and start paying
Check overigens ook eens de zeer leuke videoclip van dit nummer.
Als derde volgt Driving the Last Spike, een nummer over Ierse immigranten die aan de spoorwegen gingen bouwen in de UK en waarvan de meeste niet meer terug kwamen. Wederom weer hele knappe lyrics en weer wat meer ruimte voor Tony. Knap gezongen door Phil. Ook een van mn favorieten. Dan komt I Can't Dance. Als je deze niet kent heb je de afgelopen 16 jaar onder een steen gelegen. Wordt nog zeer regelmatig op de radio gedraaid en ik moet zeggen: het blijft een catchy nummer. Dan volgt weer een ballad genaamd Never a Time. Ontzettend poppy en o zo Phil-achtig, maar toch heeft dit nummer iets Genesis in zich en het zou dan ook niet zo passen op een solo album van Phil. Voor de rest best een aardig nummer.
Dreaming while you Sleep, wat gaat over een hit and run en over het schuldgevoel dat die persoon krijgt, is een van de beste songs van dit album. Zeer relaxed nummer, mooi gitaartje op de achtergrond en lekkere drums. Krijg er af en toe nog steeds kippenvel van. Check ook eens de live versie die nog ietjes beter is (staat echter niet op The way we Walk CD, maar is wel ergens te downloaden).
Tell me why is ook een klein hitje geweest. Beetje een zeiknummertje en waar Phil er nog zoveel van zou maken (een beetje zoals Another Day in Paradise). Het is geen slecht nummer maar ik heb hier weer het idee dat Phil hier een hele grote invloed op heeft gehad. Living Forever is dan het slechtste nummer van de CD. Nee niet het minste, echt het slechtste. Het couplet gaat nog wel maar het refrein is echt te debiel voor woorden. Als die achtergrond stemmen hadden weggelaten was het wellicht wat minder overdreven (beter hoorbaar) geweest.
Dan volgt Hold on my Heart. Weer een ballad (weer?) die ook in de top 40 is belandt toendertijd. Zeer zoetsappig maar zo af en toe best genietbaar. Begrijp alleen niet waarom ze dit toen (en bij de laatste tour) steeds moesten spelen; ze hebben zoveel betere nummers gemaakt! Way of the World volgt dan, wat mij betreft een van de onontdenkte pareltjes van dit album. The lyrics zijn even niet van belang ( ja het gaat weer over dat het fout gaat met de wereld). Maar het catchy refrein blijft nog dagen in je hoofd hangen en ik betrap me er zelf op dat ik elke keer meezing als ik dit nummer hoor.
Since I lost you is weer een ballad (jazeker). Best een mooi nummer maar ik had m wel kunnen missen. Valt voor de rest weinig over te zeggen; ik weet echter wel waar Blof hun inspiratie voor 'Dansen aan zee' vandaan hebben gehaald

Als aflsuiter komt dan Fading Lights. Niet het beste nummer maar wel het mooiste nummer van de CD. Prachtig nummer om even helemaal bij weg te dromen. Na 3 minuut 40 komt er prachtig instrumentaal stuk van bijna 5 minuten.
Al met al is dit een mooie afsluiter voor Phil bij Genesis (laatste tour achterwege gelaten). Hij zingt weer zeer goed en de rest van de band is ook weer top. Met een paar pareltjes en slechts een klein aantal missers is dit album nog steeds goed voor 4*.
* * * *