Wire - 154 (1979)

Rock / Punk
Label: Harvest

1. I Should Have Known Better (3:51)
  2. Two People in a Room (2:08)
  3. The 15th (3:03)
  4. The Other Window (2:07)
  5. Single K.O. (2:22)
  6. A Touching Display (6:54)
  7. On Returning (2:04)
  8. A Mutual Friend (4:26)
  9. Blessed State (3:28)
  10. Once Is Enough (3:22)
  11. Map Ref. 41ºN 93ºW (3:36)
  12. Indirect Enquiries (3:33)
  13. 40 Versions (3:27)
  14. Song 1 * (3:01)
  15. Get Down 1+2 * (4:26)
  16. Let's Panic Later * (3:19)
  17. Small Electric Piece * (3:31)
  18. Go Ahead * (4:01)
avatar van Lukas
wibro schreef:
Aan sommige nummers zoals "A Touching Display" zal ik denk ik nooit kunnen wennen. Het openingsnummer is zeer mooi, dat wel.

Als je het openingsnummer zeer mooi vindt, denk ik zomaar dat je ooit wel zal kunnen wennen aan A Touching Display

avatar van Coen
Ah, one of my faves besproken op MM.

Fantastische 'plaat'. Waar harmonie in vele verschillende en verhullende vormen verpakt is. Een nog altijd uitdagende 'plaat'.

(de cd zijn nummers aan vast geplakt, die als losse single soms bijgeleverd werden. Daarin is al de schifting en verschillen van de bandleden te herkennen, welke tot een lange, maar tijdelijke stop van de band leidde. Echter...die extra nummers horen niet bij de spanningsboog met welke intentie 154 gemaakt en vereeuwigd werd!)

avatar van DjFrankie
DjFrankie (moderator)
A Touching Display geweldig nummer dit !

avatar van Coen
Nummerrr 1 in mijn lijst. Het zijn bijna sfeerprenten aan klanken, sferen en (dis)harmoniën.

KeesWB
Dit album staat al jaren in mijn persoonlijke top 10. Ik raak er niet op uitgeluisterd. Ik blijf er nieuwe dingen in ontdekken. Ik vond het als 13 jarige al goed. Al snapte ik niet goed waar ik naar luisterde.

avatar van Barend G
KeesWB schreef:

Ha, herkenbaar. Ik vind die plaat ook al 30 jaar even goed. Verveelt nooit.

avatar van Eveningguard
Ik zie in de stemmen lijst dat iemand een halve ster hier aan heeft gegeven. Zou die persoon aub zijn mening willen onderbouwen?

Ik denk dat je die persoon beter een pm kunt sturen als je dit echt wilt weten.

avatar van Eveningguard
Hoe soepel Wire hier van rauwe Art Punk overgaat naar heldere Post Punk is fascinerend om te horen. De plaat klinkt alsof ze het trucje al tien jaar in de vingers hebben. Maar het feit dat al die toegepaste elektronica nog zo goed klinkt is iets om echt trots op te zijn.

avatar van Barend G
Eveningguard schreef:

Je moet maar zo denken: niet iedereen 'snapt' dit soort muziek. In plaats van gewoon niet te stemmen, geeft men dan een halve ster. Tja. Zalig zijn de armen van geest.

avatar van Cor
Cor
Bij herbeluistering van de eerste drie Wire-albums kom ik tot de ontdekking dat ik deze plaats helemaal niet gewaardeerd heb. Dat is een ernstige omissie natuurlijk, die ik nu rechtzet. Want dit is een topplaat. Gevarieerd, duister, melodieus. Een spectaculaire ontwikkeling vanaf het lekkere, maar wel monotone en ééndimensionale 'Pink Flag'. Deze plaat moet je eens in de zoveel tijd heerlijk voorbij laten komen. Alle nummers fijn, zo'n album.

avatar van ZOLTAR
Horen jullie ook de blauwdruk voor Pixies in nummer 3?

avatar van Eveningguard
Nee, leg jij dat maar eens uit dan.

avatar van sjoerd148
Tot aan Touching Display zit het album prima in elkaar.
Daarna raak ik langzaamaan vervreemd van de plaat.
Wellicht wordt het experiment te veel doorgevoerd.
Soit ... blijf m nog wel draaien de komende periode.

avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
ZOLTAR schreef:
Horen jullie ook de blauwdruk voor Pixies in nummer 3?

Eveningguard schreef:
Nee, leg jij dat maar eens uit dan.

Een Velouria/Wave of Mutilation-achtig melodietje?

avatar van Alicia
Fantastisch, geniaal, schitterend, sprankelend.
Dit blijft voor mij het mooiste album van Wire!

avatar van vigil
Halfje er bij naar een nette 4 sterren. Toch een erg fijn album. Vooral het middengedeelte (5, 6, 7 & spreekt mij erg aan.

avatar van adri1982
Uit nieuwsgierigheid dit album gaan luisteren. Klinkt wel heel erg goed, moet ik zeggen. 'I Should have known better', 'A Touching display' en 'A Mutual friend' klinken iig. geweldig. Twee keer geluisterd, maar bij mij nog niet rijp om een score toe te kennen.

vigil schreef:
Een erg fijn album. Vooral het middengedeelte (5, 6, 7 & spreekt mij erg aan.
Track1; (I should have known better), track 3; (The 15th) en track 8; (A Mutual friend) mogen er van mij sowieso bijgerekend worden. Het zijn mijn drie favoriete tracks van het album, en 3 en 8 gaan naar mijn gevoel meer richting de Britpop-stijl.

avatar van vigil
8 hoort daar natuurlijk ook bij maar een 8 typen en daarna haakje sluiten wil wel eens een zonnebril opleveren

vigil schreef:

Die donkere zonnebril heb je besliszt nodig voor en 3 en 8 gaan naar mijn gevoel meer richting de Britpop-stijl - met bouwjaar 1982 zou iemand echt beter moeten weten, tenzij die een ongelukkige jeugd heeft gehad en damals niemals Britpop heeft gehoord

avatar van vigil
Wire zijn nu eenmaal de oervaders der Britpop, dat is algemeen bekend. Wat mij er ineens aan doet denken dat Paul Weller naar Parkpop komt dit jaar, toch het overwegen waard.

avatar van dix
dix
Gaan we nummeren? 40 versions, voor mij toch echt het hoogtepunt hier.

avatar van Chameleon Day
A Touching Display, bedoelt u ...

vigil schreef:

Weller staat in april al in Vreeburg. En Britpop is ooit opgegraven in de woestijn, bij de pyramide van Cheops, in de o...

avatar van Premonition
En The Kinks van de post punk..
adrie1982 zorgt wel altijd voor vermakelijke quotes

Mjuman schreef:

Ik hou gewoon van muziek van alle tijden en Britpop is een van mijn favoriete muziekstijlen daaruit (Zo heeft 'Screamadelica' van Primal Scream nog niet zolang geleden in mijn top-10 gestaan). Ik kwam met deze stijl in aanraking via groepen als Oasis en The Verve die in de midden jaren-90 tussen al die housegroepen de hitlijsten wisten te halen. Later uit nieuwsgierigheid o.a The Stone Roses en Primal Scream gaan luisteren, en ook The Smiths. En ja, toen ik verder door musicmeter heen bladerde, zag ik dit staan en ben ik dit album van Wire gaan luisteren. Met veel hitlijstmuziek uit de 00's had ik echter niet veel gehad, en dat is het met een aantal nummers uit de 10's ook niet, wel als het bijv. richting de rock, britpop, synthesizer of dance gaat.

avatar van Mjuman
Britpop has never been a fave here - en da's nog een eufemisme; alhoewel er uitzonderingen zijn die de regel bevestigen.

Wat dan ook van - long time faves Wire - willen scharen onder 'britpop' is ahw de klap die een daalder waard is. Wire wordt door mij gewaardeerd vanwege kale - soms bijna abstrakte songs (Dome en andere projecten zijn nog abstrakter); nergens is daar - ik excuseer me bij voorbaat - het temerige, lijzige van de Britpop terug te vinden. Britpop gaat niet over existentiële leed, maar over lullige kleinstedelijk leed in Shepherd's Bush, Croydon, Lower Early of andere truttige Engelse voorsteden - het verkeerde merk chips, brown sauce of de lokale fish 'n chips die al dicht is. Don't look back in anger --- doe mij maar het toneelstuk.

En The Jam is ook geen Britpop - zou Weller het horen zou ie prompt oorvijgen gaan uitdelen.

avatar van Man of Sorrows
Mjuman schreef:

Saturday's Kids is natuurlijk wel Britpop pur sang.

zalwelnikszijn!
En Long Hot Summer existentieel leed.