Na mijn recente lofbetuigingen aan
The X Factor - en ik denk dat ik ook ergens al wat goedkeurende woorden de richting van
Born Again heb uitgestuurd - moet ik gaan opletten dat ik niet word aanzien als een wandelend en kakelend cliché in de tegendraadsheid. Toch gaat het er hier ook weer van komen: een hoge score en een kleine lofzang voor een kritisch vaak verfoeid album van een band uit de gevestigde orde van de hardere muziek.
De Rush-invloeden worden op dit album inderdaad lekker dik over het beleg uitgesmeerd, maar op een of andere bizarre manier - die overigens volledig aan mij kan liggen - leg ik niet de directe connectie met het het hard-rock-meets-prog werk dat de Canadezen van 1976 tot en met omstreeks 1981 uit hun hoed toverden. Rond dit album hangt naar mijn beleving een behoorlijke
Grace Under Pressure zweem. Echter waar Rush met die ingrediënten op het album de synth-pop/wave richting uit ging, besluit Dream Theater hier om met diezelfde componenten een hard rock/80's metal album te smeden. Ik wil daarmee niet zeggen dat het album talloze originaliteitstrofeeën in de wacht verdient te slepen, maar het staat als ervaring zeker binnen de discografie van de band toch op zichzelf. Bovendien is het songmateriaal sterk, wat toch geen onbelangrijk element is binnen deze muziek.
Veel woorden worden online weleens gespendeerd aan de prestatie van Dominici en die woorden zijn vaak niet bepaald te omschrijven als positief. Ikzelf ben er echter nog niet achtergekomen waar deze weerzin vandaan zou moeten komen. Je gaat me niet horen verkondigen dat het de beste zanger op aarde is, maar de soul-getinte 80's schwung die hij in zijn zangwerk legt, weet toch tal van leuke vocale hooks te creëren. In bepaalde nummers gaat het zelfs wat de AOR-richting uit (zum Beispiel:
Status Seeker), maar laten vocale AOR hooks nu net weer een van die door critici regelmatig verafschuwde dingen zijn waarvoor ik na een dieet van GTA Vice City een zwak heb ontwikkeld. Net zoals lompe nu metal grooves, stompzinnige slams, slordige deathcore breakdowns, Chief Keef-achtige drills (om maar eens een stapje buiten de rock te nemen) en nog wat andere zaken waar personen met een verfijndere smaak dan de mijne wat minder mee kunnen, gaan ook catchy 80's arena rock/metal refreinen er bij mij weleens vlotter dan gemiddeld binnen.
Prima album.