Mark Knopfler - Tracker (2015)

Label: Mercury

1. Laughs and Jokes and Drinks and Smokes (6:39)
  2. Basil (5:44)
  3. River Towns (6:16)
  4. Skydiver (4:38)
  5. Mighty Man (5:55)
  6. Broken Bones (5:30)
  7. Long Cool Girl (5:05)
  8. Lights of Taormina (6:09)
  9. Silver Eagle (5:01)
  10. Beryl (3:10)
  11. Wherever I Go (6:24)

met Ruth Moody

12. .38 Special * (2:46)
  13. My Heart Has Never Changed * (3:48)
  14. Terminal of Tribute To * (5:52)
  15. Heart of Oak * (1:43)
  16. Oklahoma Ponies * (5:19)
  17. Time Will End All Sorrow * (2:59)
  18. Hot Dog * (2:53)
avatar van Running On Empty
rudiger schreef:
Waarom niet voor 1,99 meer de 15 track versie gekocht ??????

Of voor 60 Euro meer de hele boxset ??

avatar van Strangeways
Prachtig album weer van Mark. De man wordt alleen maar beter met de jaren. De eerste helft van de CD (of de kanten A en B van de dubbel LP) herbergt een aantal nummers dat wat meer luisterbeurten nodig heeft om volledig te doorgronden: Basil, Mighty Man, Broken Bones (wel leuk, dat handgeklap, als het dat is). De tweede helft (de naysayers zijn hier allang in slaap gesust) is heerlijk relaxed en een genot voor de liefhebber die geen onmogelijke verwachtingen heeft. Vorige maand schreef Soundz magazine dat Tracker dichter dan ooit bij Dire Straits zou liggen. Dat hoor ik niet echt, het is gewoon een logische vervolgstap na albums als Shangri-la en Get Lucky. Alleen Beryl is uptempo. Meer hoef je ook niet te verwachten, want zoveel echte up-tempo tracks heeft Knopfler de afgelopen 15 jaar niet geschreven (What It Is, Speedway At Nazareth, Why Aye Man, Postcards From Paraguay, Corned Beef City). En dat hoeft ook niet, het is prima zo. Wel jammer dat de magistrale bonus track Terminal Of Tribute To het reguliere album niet heeft gehaald, absoluut één van mijn favorieten, samen met Silver Eagle en Wherever I Go.

Ik heb het album nog niet op cd maar luister delen van het album momenteel op Youtube.

Het valt me wel op dat sommige nummers of complete albums te langzaam of te snel worden afgespeeld. Beryl bijvoorbeeld (niet om aan te horen): Beryl Youtube. Hoe staat dit nummer qua snelheid op het album?

Knopflook schreef:
Ik Hoe staat dit nummer qua snelheid op het album?

Ik heb het even voor je opgemeten en de snelheid is zo om en bij de 140km/u

Martijn

ALLE youtube songs van Tracker hebben de verkeerde snelheid om copyright scanners te misleiden. Klinkt nergens naar. Via youtube luisteren is dan ook waardeloos!

Martijn

Haha zo zit er tenminste wat pit in het nummer!

avatar van Stuart Bell
0,5
rudiger schreef:

Nu ga jij natuurlijk om het kwartier inloggen om te kijken of er iemand flink op gereageerd heeft en degene dan een ban aan zn broek heeft , en jij genietend met een paal in je broek zit achter je lap toppie , toppie

Nee dus. Jullie, de fans, zitten er naast. Want wat jullie, de fans, moeilijk lijken te geloven: ik vind het werkelijk een doodsaaie plaat. En zo te zien ben ik niet de enige. Je hoort overduidelijk dat Knopfler vermoeid en verveeld een puzzel aan het leggen is. Net zolang tot de plaat af is en het ongeinspireerde ding op de wereld wordt losgelaten. Er is geen vonkje urgentie te ontdekken. De nummers zijn vergeten voordat je ze aan hebt gezet. Zonde.

Hendrik68
Mijn eerste beluistering was ook bepaald geen feest. Inderdaad doodsaai. Op basis van de laatste 2 nummers verwachtte ik wel het een en ander. De opener vind ik ook prima te doen, maar dan heb je behalve genoemde nummers alles wel zo ongeveer gehad. Ik begrijp jou halve ster voorlopig beter dan de 5 sterren van een aantal anderen. Het is wel vreemd dat jij zo wordt aangesproken op je halve ster, terwijl mensen die alleen voor Mark Knopfler uit hun hol komen "ongestraft" met 5 sterren mogen lopen strooien. Als dit al een van de beste albums ooit gemaakt is, dan ligt de lat niet erg hoog, lijkt me. Leg hem nou eens naast Privateering, dan kan je toch niet anders concluderen dat die veel beter was. En ook dat was bepaald geen 5 sterren plaat. Iedereen moet het voor zichzelf weten uiteraard, maar ik vind het wel leuk om verschillende meningen te horen, zodat je er iets wijzer van wordt. Als alles maar standaard met 5 sterren wordt beoordeeld, of alleen met halve sterren, ja daar heb je niet zo heel veel aan. Maar 5 sterren voor een werkje als dit gaat gewoon nergens over.

avatar van Rogyros
Ik vind deze plaat echt beter dan Privateering, Hendrik. Beide komen overigens mijns inziens niet in de buurt van Get Lucky.

avatar van Metalhead99
Ik heb het even voor je opgemeten en de snelheid is zo om en bij de 140km/u

Maar goed, waarom iemand een versneld afgespeelde versie van Beryl op youtube zou zetten is mij een raadsel. Ik hoor dan toch vele malen liever de langzamere versie van het album, maar misschien dat er toch mensen zijn die dat tempo te langzaam vinden.
Ik vind dat Knopfler weer een prima album heeft gemaakt. De man heeft inmiddels de pensioengerechtigde leeftijd bereikt (de oude althans, volgens mij ligt die in NL al op 67?), maar kan nog altijd goed meedraaien in de muziekwereld als ik dit zo hoor.
Het openingsnummer opent jazzy, maar door de toevoeging van de folk instrumenten (o.a. een viool) gaat de stijl over in folk. De teksten grijpen terug naar de vervlogen tijden en roepen nostalgie op. Ik heb het idee dat dit een nummer is dat het prima zou kunnen doen in een pub in zijn geboortestad Glasgow. Een fijn, warm nummer dat gelijk vertrouwd klinkt.
Dat is iets dat vaker terug komt in het album. Het heerlijk warme geluid dat een beetje kenmerkend is aan Knopfler's solo albums zorgt voor een heerlijke sfeer.
Ik kan ook de toevoeging van de saxofoon waarderen, want dit zorgt ook voor dat eerder genoemde warmere geluid. Zo word het geweldig benut in "River Times" en afsluiter "Wherever I Go".
Knopfler neemt zijn tijd om zijn verhalen te brengen. Er is maar één nummer dat beneden de 5 minuten afklokt (op de reguliere CD althans). Is dat storend? Nee, ik heb nergens het idee dat het langdradig word. Nu scheelt het ook wel dat ik gewoon van Knopfler's sound hou.
Ligt het trouwens aan mij of heeft Knopfler de melodie van "Mighty Man" gebaseerd op Belfast Child van Simple Minds?
Ik kan hem geen ongelijk geven, want dat is een prachtig nummer.

De toegevoegde nummers op de bonus disc zijn wel een geinige toevoeging. .38 Special is een lekker country nummertje dat wat losstaat van Knopfler's werk op het album. Daar zijn namelijk wel wat country invloeden op te horen, maar word het nooit echt straight up country. "My Heart Has Never Changed" is een nummer dat op het album had kunnen staan en "Terminal of Tribute To" neigt wat meer naar de blues. "Heart of Oak" is een nummer waarin Knopfler enkel met zijn akoestische gitaar te horen is. Een prachtig nummertje dat van mij nog wel iets langer had mogen duren.
"Oklahoma Ponies" is het beste te omschrijven als een country/rock nummer. De rockelementen zijn door de gierende elektrische gitaar wat meer aanwezig en de melodielijn lijkt wat meer op country. Een leuk, wat meer uptempo nummer. "Time Will End All Sorrow" is een prachtig nummertje waarop ook nog een vrouwelijke bijdrage te horen is (ik weet alleen niet van wie). Deze keer word de akoestische gitaar ondersteund door een banjo.
Knopfler heeft wederom een prima album afgeleverd.

Hendrik68 schreef:

Het volgende album wat Mark over een jaar of 3 uitbrengt waarvan hij de songs nog moet gaan schrijven geef ik nu al een dikke 5 sterren voor.

avatar van Rudi S
Metalhead99 schreef:

Ik kan hem geen ongelijk geven, want dat is een prachtig nummer.

En Belfast child is weer een bewerking van een oud Iers volkslied (She Moved Through the Fair).

De deluxe cd net per post ontvangen. Ik kan nu al zeggen dat Lights of Taormina een van de toppers van dit album is. Vanmiddag maar eens beter beluisteren.

superessy schreef:
Wat een onzin reacties hier weer. Album is een stuk beter dan zijn voorganger. De geluidskwaliteit alleen al is veel helderder dan op bijvoorbeeld de voorganger 'Privateering.'

Ik vind de geluidskwaliteit van KTGC dan weer beter dan Tracker .

avatar van IntoMusic
Altijd leuk als er opmerkingen bij albums op MuMe worden geplaatst in reacties op negatieve/minder positieve uitspraken. Alsof iedereen dezelfde mening moet hebben over Mark, zijn werk of geluid... Ook ik ben niet positief nu ik het hele album heb beluisterd. Ik heb het dan niet zozeer over de productie/kwaliteit geluid, maar meer de stijl die Mark al jaren heeft aangemeten.

Privateering was voor mij een verademing na de drie erg matige/verveelde voorgaande albums. Tracker valt weer terug naar het niveau van die drie albums en dus wederom vervelend te noemen. Ik gun elke fan van dit soort muziek zijn/haar moment, maar mijn moment zit in geen enkel nummer.

rudiger schreef:

Wat heeft het voor nut om alles ongeluistererd een 5.0 te geven? Je geeft het album een waardering, niet de artiest.

Fedde
Daarom zet rudiger er ook een smiley bij. Begrijp je?

Fedde schreef:
Daarom zet rudiger er ook een smiley bij. Begrijp je?

Ehh nee, eerlijk gezegd niet

avatar van superessy
Mark levert voor de fans altijd kwaliteit Ik denk daarom 5 sterren. Voor mij is deze release zeker 5 sterren waard.

Op 1 in de album top 100 binnen gekomen vandaag.

avatar van horned_reaper
Heerlijke opener! Maar daarna zakt het helaas toch wel behoorlijk in. Ik ben meer van de Knofler die een beetje pit in z'n muziek heeft, dat eeuwige gemummel in veel van z'n songs voldoen voor mij enkel als achtergrond muziek en niet als luister muziek.

Luc86 schreef:

ik heb al Mark`s solo albums een 5 gegeven idd en al die albums heb ik wel een aantal keren beluisterd hoor , ik zou niet weten hoevaak maar geloof maar dat het vaak is .

Een beste album eruit halen kan k niet want ik vind ze alle evengoed , dus alle een 5 .
Dus durf ik het volgende album al een 5 te geven want de kans dat het minder wordt dan 5 is net zo groot dat als Caston met een envelope van de postcodeloterij ( inhoud 100.000 euri ) voor mijn deur staat .

Al zou Mark een hele dag in een Dixy box zitten schijten en het opnemen zou ik het nog kopen , alleen werd dat geen 5 .

Verder hou ik al 37 jaar van zijn muziek en in 37 jaar heeft meneer K slechts 1 slecht nummertje uitgebracht ( badges , posters , stickers , T shirts ) .
Met mn ex vrouwen had ik meerdere slechte nummertjes in 37 jaar .

Metalhead99 schreef:
Knopfler heeft wederom een prima album afgeleverd.

Vrouwenstem is Ruth Moody uiteraard. Veelvuldig te horen op Tracker

avatar van Running On Empty
Ik vind het een mooie plaat maar hitlijstjes zeggen niets over smaak. Vader Abraham en de Smurfen hebben ook wekenlang op 1 gestaan.

avatar van rudiger
Ja maar de hitfeitjes zijn gewoon leuk om te weten en zegt ook niets over persoonlijke smaak .
Deze heeft ook op no 1 gestaan maar dan van miggy .
Donna Lynton Annie hou jij m'n tassie effe vast - YouTube

Volgens mij zaten er geestveruimende middelen in dat tassie aangezien Frank Masmeijer in de zaal zit .

Wat heeft deze ouwe meester weer een meesterwerk uit zn hoed getoverd , ieder nummer is weer in de roos , zelfs Mighty Mike lukt dat niet .

rico24
Basil, zo ontroerend mooi. Kippenvel

avatar van Gert P
Ook mijn ding niet. Nadat de straits uit elkaar zijn gegaan is het helemaal niks meer. Het enige mooie nummer is dan nog van die film en waar Willy deVille opzingt.

Gert P schreef:

Oja, van die film

Gert P schreef:

Na de Straits heeft Mark nu 8 solo albums uitgebracht ( ATRR niet meegerekend ) .
Ik kan niet begrijpen dat je er dan nog naar luistert en vooral niet naar Tracker als je de vorige 7 al helemaal niks vindt .

Mensen die hier een halve of hele ster voor geven begrijpen er helemaal geen snars van of hebben het album niet eens beluisterd .
Maar goed dat heb je bij ieder album dat figuren ff snel een halve ster uitdelen en klaar is kees , mede daarom kan ik die top 250 hier op MM niet serieus nemen .

Hendrik68
ff snel 5 sterren uitdelen: is dat niet precies hetzelfde?