Mark Knopfler - Tracker (2015)

Label: Mercury

1. Laughs and Jokes and Drinks and Smokes (6:39)
  2. Basil (5:44)
  3. River Towns (6:16)
  4. Skydiver (4:38)
  5. Mighty Man (5:55)
  6. Broken Bones (5:30)
  7. Long Cool Girl (5:05)
  8. Lights of Taormina (6:09)
  9. Silver Eagle (5:01)
  10. Beryl (3:10)
  11. Wherever I Go (6:24)

met Ruth Moody

12. .38 Special * (2:46)
  13. My Heart Has Never Changed * (3:48)
  14. Terminal of Tribute To * (5:52)
  15. Heart of Oak * (1:43)
  16. Oklahoma Ponies * (5:19)
  17. Time Will End All Sorrow * (2:59)
  18. Hot Dog * (2:53)
Hendrik68 schreef:
ff snel 5 sterren uitdelen: is dat niet precies hetzelfde?

Nee dat is niet hetzelfde , album heb ik inmiddels zo`n 15 keer beluisterd , terwijl als je al 7 albums er geen ruk aan vindt dan ga je het 8ste zeker geen 2 keer aanhoren .

avatar van Rogyros
Maar als je standaard alles van Mark Knopfler beloont met vijf sterren, is het niet vreemd dat die gedachte opkomt.

Dat jij vijf sterren geeft voor dit album, zegt mij dan ook helemaal niets. Maar het staat je uiteraard vrij en ik vind je nog steeds erg aardig, hoor Ruud.

avatar van Joshua68
rudiger schreef:
Met mn ex vrouwen had ik meerdere slechte nummertjes in 37 jaar .

Wat ik wel nog van Ruud zou willen weten is of hij toen Mark Knopfler op de achtergrond draaide?

Inmiddels wat vaker beluisterd en Laughs and Jokes and Drinks and Smokes, River Towns, Long Cool Girl, Lights of Taormina en Beryl kan ik inmiddels aardig waarderen. Vooral Long Cool Girl vind ik erg lekker. JJ Cale achtig relaxed en broeierig!

avatar van Gert P
Rudiger jij geeft alles van hem 5 sterren. Alle albums kunnen nooit even goed zijn en dan hoort er verschil te zijn.
Ik heb hem wel beluisterd en heb dacht ook alles aan studio albums van Dire Straits.

Ik heb van geen enkel artiest of groep ook alles 5 sterren omdat er altijd wel een minder nummer tussen zit of metal of korte cd tijd of wat dan ook. Maar met jou kan je niet . discussiëren over deze artiest.

Gert P schreef:

Beste Gert ik zal het nog 1 keer zeggen : JA ze zijn allemaal evengoed voor mij . Aan mij moet je ook niet vragen welke de beste is want dat kan ik niet .
Verder heb jij ongeveer 5 berichten geplaatst bij Knopfler`s 8 solo albums waarvan er 5 negatief zijn .

Ik citeer ; Waarom maakt de man nog muziek en hij had bij de DS moeten blijven en de boel is saai .
Sorry hoor Gert maar daar kan ik niet mee discussieren met jou .
Als je bij het derde solo album al verkondigd dat het bagger is wat doe je dan 5 albums verder , juist hetzelfde roepen , als ik van een artiest de eerste 2 albums volkomen ruk vind dan komt er geen derde van in mijn cd-speler , dan houdt ik het met desbetreffende artiest voor gezien .
Dus mijn kop eraf als jij Tracker meer dan 5 keer beluisterd hebt .
Mede daarom vind ik jou niet geloofwaardig met je stem .

Neem Luc86 , deze user geeft niet klakkeloos een stem maar heeft het album meerdere malen beluisterd , en al is het niet zijn ding , hij waardeert wel bepaalde songs dus in dit geval vind ik die 2,5 van hem heel geloofwaardig .

Laatste keer , als ik alles evengoed vind dan waardeer ik ook alles met hetzelfde cijfer .
Groetjes Gert .

avatar van Rogyros
Ruud heeft sowieso voor mij èèn groot voordeel: als ik een vraag heb over Dire Straits of over Mark Knopfler dan is Ruud mijn man. Zo'n kennis hierover staat buiten kijf en ik maak er graag gebruik van.

Cured
Zo, deze is snel gezakt qua waardering . Oorzaak is natuurlijk de (overdreven/ongefundeerde) waardering van de eerste stemmers/fans en dan komen de users die het neutraler benaderen ; meestal ga ik zelf pas vanaf een stem of 50 naar die waardering kijken en vanaf 100 neem ik die het 'serieust' (als deze dat haalt). Overigens ben ik oorspronkelijk een liefhebber van Marks gitaarspel(benadering), maar muzikaal boeit het me al 30 jaar niet meer, maar sommige anderen wel blijkbaar.

Rogyros schreef:

Je kan nu eenmaal niet alles weten en dat hoeft ook niet , gelukkig is er nu internet waar alle info op te vinden is en ik vind het fijn dat er mede users zijn zoals Superessy die er ook veel vanaf weet .

Met Mark`s randartiesten hou ik me weinig bezig , mij intresseert het geen hol wie naast hem staat te jengellen .
En over Gert`s uitspraak dat Mark beter bij de DS had kunnen blijven .
Denk je nou echt dat hij John Issley en co mist in de studio en op tournee , MK is DS en DS is MK .
Enige wat ik belangrijk vind is Mark met zijn gitaren en al staat Katja schuurman in haar blootje naast hem op bas en op drums Raymond v Barneveld en Yvon Jaspers op tamboerijn te pielen , mij boeit dat niet . ( alhoewel Katja in dr blootje ) .

avatar van ricardo
Ik vind persoonlijk mark knopfler solo veel sfeervoller dan in zijn tijd met dire straits waar het meer rockte.

Heb destijds privateering en eerder al sailing to philadelpia aangeschaft en vind vooral privateering super.

Hoe deze mij zou gaan bevallen heb ik geen idee van, voorlopig vind ik de cd te prijzig en ben ik er niet gek genoeg van om hem aan te schaffen, voor mijn gevoel heb ik aan 4 dire staits albums en 2 knopfler solo albums wel genoeg van de beste man in huis.

Het is denk ik wel zo net als met bob dylan en eric clapton dat er geen enkele echte misser tussenzit en er altijd wel kwaliteit geleverd word.

Om overal 5 voor te geven vind ik net zo ongeloofwaardig als een 1, je kunt nu eenmaal niet alleen maar meesterwerken maken, maar van sommige artiesten kun je altijd wel een bepaalde kwaliteit verwachten en dat zal bij knopfler niet anders zijn.

Heb deze niet, kom ik hem na een jaar in de aanbieding tegen dan gaat hij er misschien nog wel bijkomen.

avatar van Rogyros
Ik vind de richting die Knopfler uitgegaan is ook erg boeiend. Niks mis met Dire Straits, maar ik denk dat ik Knopfler solo vaker draai. Mijn absolute favoriet is het album Get Lucky. Die vind ik echt perfect in elkaar zitten. Geen een nummer die ik weinig aan vind. Tracker vind ik tot nu toe ook een prima album, maar Get Lucky raakt mij veel meer. (En Get Lucky staat niet eens in de top tien van rudiger... )

Get Lucky kan ik je zeker aanraden, ricardo!

Ik verhoog van 2,5 naar 3,5. Ik vind de plaat lekker om op te zetten in de auto na een lange dag werken.
Misschien is dat ook wel de reden waarom ik de plaat iets te snel als saai bestempelde. Je moet een beetje in de stemming zijn voor deze plaat. Dat gezegd hebbende: skydiver en might man vind ik nog steeds niks

avatar van superessy
Luc86 schreef:

Dit is helemaal waar. Het album pakt je de ene keer beter dan de andere, maar als je in de juiste stemming bent is het echt een schitterende collectie van songs. (en laat ik nou de laatste weken meestal in die goede stemming zijn, geen idee hoe ik die stemming kan benoemen overigens)

avatar van chevy93
rudiger schreef:
Sterker nog, hij vindt dat zijn huidige band de nummers van Dire Straits beter dan ooit spelen.

avatar van danny15
de luxe-box met extra nummers aangeschaft. toch één van de rustigste albums van MK. Ideaal voor na het werk, een rustige autorit, bij het haardvuur, in de slp-kamer, dus weer zeer voorspellend, maar o zo mooi. top-cd

danny15 schreef:

Ik heb geen werk , geen auto en geen haardvuur .
Doe het wel op de bank met een dubbele Johnnie Walker .

Ja je weet van te voren wat je krijgt bij een nieuw Knopfler album , het volgende zal niet anders zijn .
De weg die de man is ingeslagen bevalt me uitstekend , heerlijke rustige songs met het bekende gitaargeluid erin . Voor het geld doet ie het allang niet meer , hij maakt allang wat hij zelf nog leuk vind om te doen .

Op ieder album heb je wat uitschieters en iets mindere ( tussen aanhalingstekens ) .
De uitschieters zijn voor mij ; Basil , River Towns , Long Cool Girl , Lights Of Taormina , Silver Eagle en Wherever I Go , Broken Bones is ook een lekker songetje .
Iets minder nummer ( ook nog goed ) vind ik Skydiver .

avatar van Stuart Bell
0,5
rudiger schreef:

Na de Straits heeft Mark nu 8 solo albums uitgebracht ( ATRR niet meegerekend ) .
Ik kan niet begrijpen dat je er dan nog naar luistert en vooral niet naar Tracker als je de vorige 7 al helemaal niks vindt .

Mensen die hier een halve of hele ster voor geven begrijpen er helemaal geen snars van of hebben het album niet eens beluisterd .
Maar goed dat heb je bij ieder album dat figuren ff snel een halve ster uitdelen en klaar is kees , mede daarom kan ik die top 250 hier op MM niet serieus nemen .

Jij bent fan. Jouw tong gaat al uit de mond hangen als je een foto van Mark K. ziet. Meteen plak je 5 sterren op een nieuw album, per definitie. En mensen die wél kritisch zijn hebben er 'geen snars' van begrepen of hebben de plaat niet gehoord. Beste fan, je hebt een waas voor de ogen. Je ziet het ook in de reacties: mensen nemen jou niet serieus, met die blinde verheerlijking. Jouw beoordeling heeft geen waarde. Voor de duidelijkheid: ik heb Tacker meerdere malen beluisterd. Ik vond het een zware teleurstelling. Er zit geen greintje sprankeling in. Vandaar dat ik tot de weloverwogen beoordeling van 0,5 ster uitkom. Zo te lezen ben ik niet de enige die felle kritiek uit op dit zoutloze wegwaai-album. Gelukkig maar.

Fedde
Als niet-fan reageer ik toch maar even op bovenstaande kritiek op collega user rudiger.
Ik heb dan weliswaar geen waas voor m'n ogen, maar kom toch op 4,5 welverdiende sterren als beoordeling van dit album.
Knopfler is een artiest van de geleidelijkheid. Hij is blijven groeien vanaf zijn jaren met Dire Straits. Betere zang, beter gitaarwerk, betere arrangementen, meer balans in de productie en de nummers gaan echt ergens over. Beeldend, verhalend en puur vanuit het (niet zo heel zonnige) leven. Dat mag ik wel. Het is oprecht. Muzikaal is er weinig nieuws te horen. Geen spectaculaire nieuwigheden, ook geen doorslaan naar herontdekken van wortels, zoals de blues. Het blijft in balans. En misschien is dat het wel dat sommigen irriteert; het is te evenwichtig en te veel in orde allemaal. Voor mij geldt dat niet, maar wie er zich zo aan ergert dat een 0,5 het hoogst haalbare is, het zij zo. Mark Knopfler zal er zeker niet wakker van liggen. De kans is groot dat dit zijn bestverkochte soloplaat gaat worden.

Cured
rudiger is fan en dat is best, maar ik moet wel lachen om het noemen van users die zo makkelijk 0,5 ster geven als Rudiger cs. (blinde fans, wat verder mij goed is) 'standaard' 5 sterren geven. . Vijf sterren kun je geven voor persoonlijk 'erg mooi', maar niet voor 'meesterwerk'/uitmuntend, want dat is in bij lange na niet.

Voor degenen die ervan houden kan het zeer aangenaam zijn, maar dat is het dan ook wel.

avatar van bikkel2
rudiger doet dit altijd en je kunt hooguit stellen dat hij daarmee een volhardend oprecht fan is, maar tevens de realiteit wat uit het oog verliest.
Maar het is zijn beleving kennelijk.

Stuart Bell wakkerde zoals vanouds het vuurtje weer eens aan. Maar die zie je alleen als er weer eens wat te kraken valt. Inhoudelijke of positieve verhalen zijn hem vreemd.
Kom eens met een leuk verhaal man.

bikkel2 schreef:
Kom eens met een leuk verhaal man.
Ok, dat weet ik dan weer niet. Goed : ignore him.

avatar van bikkel2
For the better.

avatar van Lamontagne
De solo carrière van Mark duurt nu al langer dan zijn Dire Straits periode. De man is ouder geworden, mensen die eerst bijvoorbeeld Love over gold hebben op gehad en ineens dit album op zetten zonder een ander solo album te kennen ja dan krijg je een klap in je gezicht.

De echte liefhebber is met hem mee gegroeid en sommige gauw weer afgehaakt. Deze plaat sluit eigenlijk naadloos aan op Get lucky en niet op Privateering.
De man heeft andere muziekstijlen zichzelf eigen gemaakt en Dire Straits voert niet meer de boventoon, wel knap als je zo kan en wil groeien in je muziek.

Waar menig muzikant zijn gitaar aan de wilgen hangt en zijn fans ( die uiteindelijk zijn pensioen hebben betaald) opzij zet. Laat deze man nog elke keer zijn fans genieten van een mooi album met hoogstaand niveau en tournee.
Iemand die tegen de 70 loopt zal niet meer vernieuwend zijn zelfs als hij nu Dire Straits nieuw leven in zou blazen met een nieuw album valt het tegen.

Wil ik Mark ruiger horen pak ik iets uit zijn vroegere periode maar het laid-back van nu bevalt mij prima! En met een Knopfler collectie van meer dan 200 cd's weet ik waar ik over praat maar ook duidelijk waar ik van hou.

Lamontagne schreef:

Ja Henk-Jan ik denk er hetzelfde over maar ik kan wel begrijpen dat voor een buitenstaander die niet is aangestoken met het MK virus het moeilijk te begrijpen is waarom wij ieder album van de man waarderen met een 5 .
Ik denk dat jij en ook Superessy niet kunnen zeggen wat de man`s beste album is .
En met een cd collectie van ook rond de 200 en 100 dvd`s van de man weet ik waar ik van hou .

Wat worden de nummers weer beter en beter na veel luisterbeurten .

avatar van superessy
Inderdaad Rudiger, ik geniet van alle albums als ik ze draai. Al vind ik dan Kill To Get Crimson de minst goeie.

Tracker vind ik beter dan Privateering, Get Lucky, Shangri-La en gelijkwaardig aan Sailing to Philadelphia en Golden Heart.

Smaken verschillen nou eenmaal heel erg.

avatar van Julian McArthur
Een kwalitatief hoogstaand album zoals altijd bij Knopfler maar - en ik weet dat het afgezaagd is - ik mis de prachtige solo's die er op golden Heart en Sailing to Philadelphia nog wel waren. Het is zijn gitaarspel wat me in de eerste plaats zo aantrekt en ik blijf het zonde vinden dat hij er zo weinig mee doet. Sommige songs, vooral River Towns, hadden wel wat extra kruiden (lees: meesterlijke solo) kunnen gebruiken. Maar ik haal er wel genoeg uit om er toch van te genieten. Want behalve een topgitarist is hij ook een goeie songwriter.

Julian McArthur schreef:

Ik moet die mening wel met je delen , als ik een lekkere solo wil horen moet ik terug grijpen naar Telegraph Road of Speedway . Er had op zn laatste albums wel een song mogen staan met een lange solo erin.

avatar van Bluebird
Maken we het nog mee dat die Knop weer eens gaat rocken? 4 sterren voor de moeite voor dit wederom prachtige schijfje. Maar ik moet er wel weer een pot sterke koffie naast zetten.

avatar van ricardo
Volgens mij vooral een VFR veilige plaat op zeker, zonder spannende momenten, een echte 50+ plaat volgens mij.

Enne hans vanaf je 55ste mag je een motor hebben met tandriemaandrijving.

avatar van Bluebird
Dank u. Ik heb al een kunstgebit.