Snow Patrol - Final Straw (2003)

Label: Universal

1. How to Be Dead (3:22)
  2. Wow (4:02)
  3. Gleaming Auction (2:04)
  4. Whatever's Left (2:39)
  5. Spitting Games (3:46)
  6. Chocolate (3:09)
  7. Run (5:56)
  8. Grazed Knees (2:55)
  9. Ways & Means (4:48)
  10. Tiny Little Fractures (2:29)
  11. Somewhere a Clock Is Ticking (4:32)
  12. Same (3:58)
  13. We Can Run Away Now They're All Dead and Gone * (3:15)
  14. Half the Fun * (2:54)
  15. Post Punk Progression * (3:23)
  16. Steal * (2:45)
avatar van starbright boy
Toch best apart. Snow Patrol's vorige plaat When It's Over We Still Have To Clear Up vond ik fantastisch. Ik heb dus ook met smart uitgekeken naar deze plaat. Vorig jaar in de late zomer kwam het album uit. Ik moest hem als import-cd kopen, want in Nederland was de plaat niet uit. Daardoor dacht ik dat dit album nog ongemerkter voorbij zou gaan aan Nederland.
Maar wat blijkt nu? De plaat is in Nederland uit (mede dankzij opvallend veel succes in Groot-Brittanie) en er begint zich zowaar een kleine hype af tekenen. De moordlijst, optreden, clipje op MTV, album in de bakken bij Free Record Shop.
Weer eens een band die ik moet gaan delen met de rest van Nederland wellicht.
Voor nieuwe Snow Patrol fans: Deze plaat is goed, maar hun vorige was beter.

Yak
Als ik de Reindeer Section leuk vind (en dat vind ik), vind ik Snow Patrol dan ook leuk?

avatar van starbright boy
Snow Patrol is iets conventioneler en rockachtiger. When It's All Over... komt nog het dichtst bij The Reindeer Section wellicht.

Yak
Zal ze eens gaan beluisteren. Deze band is naast de Radar Brothers echt zo'n band waar ik me van afvraag waarom ik er in godsnaam geen cd van heb, terwijl het er toch alle schijn van heeft dat ik het heel oke zal vinden.

Als we het over een groeiplaatje hebben dan is dit het wel voor mij. Al een half jaar lang pak ik hem en leg hem weg. Even luisteren, en toch maar niet.
Nu heb ik hem dan eindelijk (na half jaar pas !!!). En wow, hij gaat steeds mooier worden.......

avatar van FeZ
FeZ
Binnekort in de melkweg. Ben zeer benieuw hoe ze live zijn. Erg mooi album, binnekort ook maar eens de andere twee beluisteren.

avatar van ManicM
Gister blij gemaakt door OOR met het bericht dat ik twee kaartjes had gewonnen voor de Melkweg 26 mei. Ik ben erg benieuwd want de CD is geweldig. Deed me denken aan Interpol, hoewel Snow Patrol veelzijdiger en 'frisser' klinkt...

Yak
Ja, een erg fijne plaat is dit! Die tikkende electrische drummetjes aan het begin deden me een beetje vrezen voor een album waar toch wat teveel studiogeintjes in gegooid waren om te verhullen dat het eigenlijk niet veel voorstelt. Maar Snow Patrol walst hier overheen en draaft lekker voort. Mooie catchy maar toch lekker harde nummers. Goede plaat!

Rik
Leuke cd. Elk nummer heeft wel iets. Alleen ben ik bang dat dit wel weer zo'n cd is die snel gaat vervelen. Hoop het niet, maar voorlopig 4*, misschien later meer. En als het album al gaat vervelen zal ie nog wel altijd leuk blijven om af en toe te beluisteren.

alleen dan over het nummer "run", dat overal in de eindejaarslijstjes stond; pitchfork heeft het deze keer treffend verwoord:

This is especially noticeable in the middle of Final Straw, when Snow Patrol indulge in some Coldplay moments. "Run" exists solely for its uplifting, if oddly fatalistic, chorus ("Light up, light up/ As if you have a choice"), which will surely have concertgoers raising their lighters during the inevitable second-encore singalong. Actually, the song is unapologetically anthemic, until Lee throws in some schmaltzy strings at the climax that practically cry out to score the big smooch in some teen-friendly romantic comedy.

avatar van andré
De stem van de zanger is een regelrechte kopie van Lou Barlow, maar dit album is godverdorie het beste album wat Barlow's Sebadoh nooit gemaakt heeft. Tot nu toe een van de betere albums van deze eeuw!

Yak
Ein-de-lijk ben ik eruit! Ik loop al dagenlang met een zangloopje in mijn hoofd, geen idee welk nummer van welke band het was. En post daar maar eens 'help, ik zoek een nummer!'-berichtje over: "Ja, dat zanglijntje gaat ongeveer zo: Oe-hoeee, oe-hoeee! Oe-hoeee, oe-hoe-hoeee!".

Het was dus 'Spitting Games'. Ik kan weer rustig slapen.

avatar van otherfool
Echt bijzonder is het allemaal niet (op het prachtige hart van de plaat Chocolate/Run/Grazed Knees na), maar toch een plaat waar ik nog wel met plezier naar luister. Het doet allemaal wat simpel aan op een of andere manier, maar wel goed simpel. Run heeft trouwens ook een prachtige clip.

3 sterren.

Geweldige band! Echt heel goed...hoop niet dat het te populair word.

Dan is het opeens niet meer goed?

Ach ja, je ziet wel eens dat artiesten wanneer ze merken dat hun muziek commerciegevoelig (is dat een correct woord?) is, ze helemaal dat rauwe verliezen en zoete popmuziek gaan maken.

En aangezien deze band toch al behoorlijk pop is, zou ik ze persoonlijk ook liever klein houden. Maargoed, de commercie is het toch nooit met mij eens, dus waar maak ik me druk om

Snow Patrol is toch al heel populair? :S

Te populair als in top40-bekendheid, dat alle r&b en trance-liefhebbers er ook ineens naar gaan luisteren.

Oh, maar dat gebeurt toch niet. Ik wilde ze gaan zien in januari, maar toen was het opeens uitverkocht. Vandaar dat ik zei dat ze populair waren (want het is in Paradiso en dat is toch een grote zaal).

Tuurlijk blijft Snow Patrol wel goed als het te populair word, het is alleen erg vervelend.

Best een goed album. Maar had er gezien de reacties iets meer van verwacht. Misschien dat ik er in de toekomst nog anders over ga denken. De beste nummers vind ik How To Be Dead en Run.

Voor nu 3.5 ster.

avatar van Nicolage Rico
Benninf schreef:

Voor nu 3.5 ster.

Dit had ook mijn berichtje kunnen zijn. Ik vind "Run" met afstand het beste nummer....

avatar van James Bomb
Run is inderdaad verre weg het beste nummer van de cd. Niet dat de rest slecht is, maar Run is gewoon een ontzettend goed nummer. Totale cd krijgt van mij echter niet meer dan 3.5 ster.

avatar van Nicolage Rico
In "Run" moet ongeveer de mooiste gitaarsolo ooit zitten... Echt super!

avatar van Hermy
Nicolage Rico schreef:
In "Run" moet ongeveer de mooiste gitaarsolo ooit zitten... Echt super!

Hier sluit ik me helemaal bij aan. Niet echt een ingewikkelde solo, maar o zo mooi (niet ingewikkelde solo's vind ik overigens per definitie mooier).

avatar van LittleBox
How to be dead, Spitting Games, Chocolate en Run zijn geweldige nummers. Ik sluit me aan bij de vorige posters: de rest is van een middelmaat waardoor het totaal aan sterren op 3,5 blijft steken...

Bob Cremers
Spitting Games een leuk nummer.

Ace
Fantastisch album! Run blijft schitterend en het mooiste nummer van het album, maar ik vind Grazed Knees ook ijzingwekkend mooi! 4,5*

Bob Cremers
Een mooi album 3.5 sterren waard.

edejong
mooi album! eerste nummer is geniaal! 4.0*