Kendrick Lamar - To Pimp a Butterfly (2015)

Label: Aftermath (II)

1. Wesley's Theory (4:47)

met George Clinton en Thundercat

2. For Free? [Interlude] (2:10)
  3. King Kunta (3:54)
  4. Institutionalized (4:31)

met Bilal, Anna Wise en Snoop Dogg

5. These Walls (5:00)

met Bilal, Anna Wise en Thundercat

6. u (4:28)
  7. Alright (3:39)
  8. For Sale? [Interlude] (4:51)
  9. Momma (4:43)
  10. Hood Politics (4:52)
  11. How Much a Dollar Cost (4:21)

met James Fauntleroy en Ronald Isley

12. Complexion (4:23)

met Rapsody

13. The Blacker the Berry (5:28)
  14. You Ain't Gotta Lie (Momma Said) (4:01)
  15. i [Extended Version] (5:36)
  16. Mortal Man (12:07)
avatar van niels94
"It's funny how Zulu and Xhosa might go to war
Two tribal armies that want to build and destroy
Remind me of these Compton Crip gangs that live next door
Beefin' with Pirus, only death settle the score
So don't matter how much I say I like to preach with the Panthers
Or tell Georgia State "Marcus Garvey got all the answers"
Or try to celebrate February like it's my B-Day
Or eat watermelon, chicken, and Kool-Aid on weekdays
Or jump high enough to get Michael Jordan endorsements
Or watch BET cause urban support is important
So why did I weep when Trayvon Martin was in the street?
When gang banging make me kill a nigga blacker than me?
Hypocrite!
"

Dat

Maar klopt, GKMC was tekstueel ook erg sterk. Laten we het zo zeggen: Kendrick Lamar is tekstueel gewoon erg sterk.

avatar van Slowgaze
Ik vind het tijd voor een stem. Ja, good kid, m.A.A.d city is sterker, maar dat is potverdorie ook de nummer 1 in mijn top 10, dus ik ga To Pimp a Butterfly verder niets kwalijk nemen over minder sterk zijn dan de voorganger. Wat ik wel een beetje jammer vind is dat de plaat wel een beetje wisselvallig is; een aantal nummers is iets minder, maar dan zijn we al bij 'Complexion' aanbeland. 'Complexion' en 'You Ain't Gotta Lie' (thematisch gezien allebei sterk geplaatst, met 'The Blacker the Berry' er tussenin) vind ik toch wat mindere nummers, en had mij toch maar de single-versie van 'i' gedaan. Ik snap waarom er voor de live-versie is gekozen, maar die klinkt veel slordiger en komt bij mij minder goed aan. Maar wat een fantastische nummers zitten er ook tussen, die die 4,5* wat mij betreft makkelijk rechtvaardigen; 'Institutionalized' en 'u' zijn hier favoriet, maar er valt genoeg moois te ontdekken verder.

avatar van Soundbites
Ik wil verder niet als een hater overkomen

GKMC heb ik misschien wel 6 maanden lang elke dag geluisterd. Eigenlijk is dat een behoorlijk unicum voor mij waarbij ik misschien muziek van Bob Dylan of Joy Division zo vaak kan luisteren heeft Kendrick dat met een hiphop album voor elkaar gekregen.

Maar goed, het visuele aspect van GKMC vind ik helemaal geweldig en mis ik totaal op dit album. Het is precies dat visuele aspect waarvoor ik nog steeds GKMC wil opzetten, daar kom ik voor terug.

DIt album nu ongeveer 20 keer geluisterd en ben er helemaal klaar mee al zal ik soms nog wel een nummertje opzetten.

avatar van IllumSphere
Is er al wat bekend omtrent een vinyl release van deze plaat?

avatar van Rhythm & Poetry
Komt nog wel goud, in Amerika is dit al op vinyl aan te schaffen. Nederland loopt nog achter, maar over een paar dagen verwacht ik dit album wel op 'het zwarte goud'.

avatar van Shelter
Tering dit is echt vet, echt een stuk beter dan het debuut.
Vooral de producties zijn goed en de beats lekker hard.
Het nasale stem geluid toch ook weer, maar nu irriteert het me niet.

avatar van erwinz
Heel ver buiten mijn comfort zone, maar ik ben na stevig wennen onder de indruk.

*modknip: link naar eigen recensie op eigen website verwijderd. Die mag er alleen wel als substantieel/inhoudelijk deel ook hier staat.*

avatar van Dudeness
Belachelijk goed, dit ....

(*** ignore the hype ***)

PS: His Royal Purpleness, gelieve bij deze definitief de scepter uit handen te geven. Het zal u niet ten kwade worden geduid.

Dudeness schreef:

Oh ja? Moet je hier eens naar luisteren: Judith Hill - Back in Time (2015)
Old Skool geschreven, gespeeld en geproduceerd door His Royal Badness himself!

avatar van Arrie
Dudeness schreef:
Belachelijk goed, dit ....

(*** ignore the hype ***)

Ik vind het eigenlijk helemaal niet zo vergelijkbaar met Prince. Ja, de funk, dat snap ik wel, maar toch...

Arrie schreef:

Ook niet qua 'kaliber'? Ik schat dit even hoog (lees: grens -en genreoverschrijdend) in als wat wat PéPé Prince destijds gedaan heeft met z'n eigen "roots". Mogelijks word ik hier toch nog engiszins beïnvloed door de hype, maar het zou toch al héél erg fout moeten lopen mocht deze plaat binnen enkele decennia niet worden weerhouden als mijlpaal in het hiphop genre...die de kaarten even grondig heeft geschud?

west schreef:

Oh ja? Moet je hier eens naar luisteren: Judith Hill - Back in Time (2015)
Old Skool geschreven, gespeeld en geproduceerd door His Royal Badness himself!

Wel, da's nu eens een goed idee. Ik neem deze een dezer dagen zeker door! Thnx alot!

avatar van Nr.4
Mooi album, geen lichte kost, muzikaal zeer interessant en toch een vrij groot publiek bereiken. Erg tof. Sowieso The Blacker the Berry al grijs gedraaid voor de release, komende dagen echt in deze plaat duiken.

avatar van nico1616
Ikzelf ben geen hiphopliefhebber of -kenner, maar deze slaat in als een bom!
De beats en productie zijn fenomenaal, in combinatie met sterke teksten en een geweldige verhaallijn die zorgt voor een eenheid. Het album zit bomvol slimme referenties waarmee je boeken kunt vullen.
Qua funkgehalte hoor ik ook wel Prince, maar Kendrick tilt de maatschappelijke relevantie toch nog een niveau hoger.
Geniaal!

avatar van SirPsychoSexy
Ik weet niet of iemand het hier al gepost heeft, maar dit is een uitgebreide, lovende recensie die een stuk meer inzicht geeft in het concept en de thema's, alsook de individuele nummers onder de loep neemt. Zeker interessant voor mensen die (zoals mezelf) nog niet goed weten wat te maken van deze plaat.

Geweldig album, producties en teksten zijn van hoog niveau. Favorieten van dit album zijn op dit moment These Walls en How Much a Dollar Cost, maar het album komt voor mij toch het beste tot zijn recht als je het van begin tot einde luistert.
Dit is eigenlijk ook meteen mijn enige punt van kritiek, als album staat het als een huis en vallen de nummers perfect op zijn plek, maar er staat eigenlijk geen nummer op dat je zo los op zet. Dit had GKMC wel met bijvoorbeeld Swimming Pools. Hierdoor neig ik er voorlopig naar te zeggen dat GKMC beter is dan deze plaat. Ondanks dit is het nog steeds hiphop van de bovenste plank, voor mij het beste album van 2015 tot nu toe!

milik_19 schreef:

Nou, de nummers die jij noemt, plus bijvoorbeeld King Kunta, The Blacker The Berry & i kan je toch ook prima los luisteren? Zet maar lekker hard aan, zou ik zeggen.

west schreef:

Natuurlijk, op zichzelf zijn het ook sterke nummers, maar in de context van het album vind ik ze beter. De album versie van 'i' bijvoorbeeld, die komt toch veel beter tot zijn recht op het album? The Blacker The Berry vind ik op zichzelf al geweldig, maar het outro van Complexion voegt dan weer een extra dimensie toe. Bitch Don't Kill My Vibe of Swimming Pools van zijn vorige album vind ik dan veel geschikter om los op te zetten.
Dit album beschouw ik dan ook meer als een soort boek, dat je van begin tot einde luistert zonder een nummer over te slaan.

milik_19 schreef:

Dat is zeker waar, dat heeft ook zijn meerwaarde en is bijzonder en knap op zich. Het leuke is wel, dat als ik even geen tijd en/of zin in dit hele werk heb, ik toch een paar nummers kan draaien. Maar het geheel heeft wel de voorkeur. Ik ga ook daarom na even aarzelen, toch naar die bijzondere 5*.

avatar van Shelter
Ik hoop dat je het niet negatief ziet maar ik vind het echt mooi om te zien dat een 48 jarige kerel de nieuwe cd van Kendrick Lamar gewoon 5* geeft...

avatar van No Surrender

Verschrikkelijke video. Dit nummer had een betere muziekvideo verdient IMO.

avatar van Ralph.
Voor de tweede week op nummer 1 in de Billboard 200.
Echt een prestatie.

Shelter schreef:

Ik vind hiphop al leuk sinds 1979, zegt deze ouwe lul. Sinds de jaren '90 nam het een mooie vlucht, wat flink wat sterke albums opleverde. Wel zijn voor mij de breaks & beats cruciaal en heb ik een voorkeur voor funky of zelfs jazzy breaks, zoals op dit album. Maar het mag zeker ook anders. Natuurlijk is de flow ook belangrijk en hier ook de boodschap.

avatar van Johnny Marr
No Surrender schreef:

Verschrikkelijke video. Dit nummer had een betere muziekvideo verdient IMO.

Ik vind het juist een erg mooi statement. Mensen hadden vast een diepgaande videoclip met superveel inhoud verwacht, maar hij gaat voor een cliché gangsterclipje en de onvermijdelijke schaarsgeklede dames. Geweldig toch? Respect voor Kendrick.

avatar van DopeLemon
Na het album vanochtend tijdens een autorit weer volledig geluisterd te hebben, inclusief interludes, durf ik toch voor de 5* te gaan. Het slaat zó in, maar is tegelijkertijd ook zó relaxed om te luisteren..

avatar van hoi123
Johnny Marr schreef:

...Ja, en dat is precies waar ik me aan erger met betrekking tot Kendrick Lamar in vergelijking met andere rappers. Hij wordt door praktisch iedereen onthaald als de nieuwe hiphopmessias, onder andere vanwege zijn diepzinnigheid; dat heeft tot gevolg dat het feit dat hij soms gewoon best wat standaard gangsterrap maakt of aan hiphopclichés voldoet meteen weggedaan wordt als ironisch of een gedurfde zet tegen de gevestigde orde. Als zijn volgende album een conceptalbum over de endeldarm van zijn meisje wordt (inclusief samples), weet ik zeker dat er hier weer honderd mensen staan te schreeuwen over hoe ironisch en metaforisch dat is. Begrijp me niet verkeerd hoor, er staan hier best wat goede nummers op (tot nu toe meer dan op GKMC voor mijn gevoel), maar soms moet je je ook wel even ergens omheen kunnen zetten en toegeven dat het vrij cliché is. Zoals bij de clip van King Kunta. Stomme clip.

avatar van thgryda
Johnny Marr schreef:

Ik vind daarbij ook dat als je een retro G-funk nummer gaat maken dat je dat best mag accentueren in je videoclip en dat je aan jezelf en je fans verplicht bent om met een varsity jaske, een starter cap, blauwe jeans met witte t-shirt en dito sneakers rond te lopen.

avatar van niels94
Het is wel een erg melige 'gangstervideo'.

Volgens mij viert hij gewoon in zijn eigen stad dat hij nu de koning is. Zoals ook deels in dat nummer gebeurt.