Duran Duran - Paper Gods (2015)

Label: Warner Bros.

1. Paper Gods (7:04)

met Mr Hudson

2. Last Night in the City (4:44)

met Kiesza

3. You Kill Me with Silence (4:26)
  4. Pressure Off (4:21)

met Janelle Monáe en Nile Rodgers

5. Face for Today (3:51)
  6. Danceophobia (4:13)
  7. What Are the Chances? (4:55)
  8. Sunset Garage (4:43)
  9. Change the Skyline (3:57)

met Jonas Bjerre

10. Butterfly Girl (3:15)
  11. Only in Dreams (6:05)
  12. The Universe Alone (5:47)
  13. Planet Roaring * (3:49)
  14. Valentine Stones * (3:30)
  15. Northern Lights * (5:13)
  16. On Evil Beach * (2:42)
  17. Cinderella Ride * (3:56)
Inderdaad het funkie gitaargeluid, eigenlijk hoor ik er zelfs Planet Earth nog in terug, ontleed het nummer maar eens, er zitten nog wel meer elementen van andere Duran Duran nummers in.
Maar het kan dat je het niet wil horen.
Draai Pressure Off en Notorious eens een paar keer na elkaar, en zoek de 10 verschillen in de 2 plaatjes, ik kom maar tot 6.
Het auw, auw, auw, is inderdaad wel vernieuwend, maar of je daar zo blij mee moet zijn?

Waarschijnlijk gebruik jij andere zintuigen dan ik om muziek te beoordelen.

avatar van Pinsnider
hahahaha, zo'n reactie zag ik niet aankomen
Zo bedoelde ik het uiteraard niet maar u begrijpt vast hoe wel
Ben het overigens inhoudelijk wel met de Heer Raven eens dat er heel veel verwijzingen in dat nummer zitten (en ook elders in de plaat), maar dat stoort overigens geenszins.

I Don't Want Your Love zit er trouwens ook in verwerkt.

Het stoort mij ook niet.
Prima single verder, zing hem al helemaal mee.

No no notorious notorious.

deric raven schreef:
I Don't Want Your Love zit er trouwens ook in verwerkt.

Hoe dan?

De melodielijn van het refrein.

avatar van lennon
Ik vind m echt erg ver gezocht hoor. Net als Notorious.

Maar ik vind het absoluut wel een goede single, blijft goed hangen.
Ik gun ze er ook zeker wel succes mee.
Vroeger bracht je een single uit om mee te scoren, nu is het een middel om de aandacht naar een nieuw album te trekken.

avatar van Funky Bookie
Prettig nieuw album van deze jaren '80 helden. Typisch DD geluid in een 2015 jasje. Tot Danceophobia vind ik het album fantastisch, daarna zakt het wel een beetje in. Aan het eind herpakken ze zich en zo blijft het gevoel overheersend positief.
Ik mis wel het rauwe randje dat ze in hun beste dagen hadden.

Ik mis Andy Taylor.

deric raven schreef:
Ik mis Andy Taylor.

Hiermee kan ik het niet anders dan eens zijn. En dat is dus het rauwe randje...

avatar van SirNoodle
ik mis het rauwe randje niet hoor, dat is al altijd aan-af geweest bij Duran Duran. Wat ik wel mis zijn de catchy refreintjes, die ontbreken toch wel voor een groot deel. De memorabele hooks of meezingmomenten, waar ze toch heel dikwijls (zelfs in hun zwakste momenten) mee uit de hoek kunnen komen

Die stukjes die je dagen nadien loopt te neuriën... ik heb dat nu slechts bij 2 nummers: 'pressure off' en 'paper gods', wat op dit moment mijn favoriete track is.

avatar van Funky Bookie
Mmm, daar ben ik het eigenlijk niet helemaal mee eens. Probeer You Kill Me With Silence maar eens uit je kop te krijgen. Ik vind juist de refreintjes het meest DD omdat ze zo lekker blijven hangen.

avatar van Pinsnider
Mja, dat is bij dat liedje op zich wel zo, maar ik blijf toch bezwaren houden bij deze plaat. Het is niet eerlijk, ik weet het, maar ik ben nu weer eens All You Need is Now aan het luisteren. En als je het enthousiasme (en de energie) van die plaat vergelijkt met Paper Gods, dan begrijp ik opmerking als "overgeproduceerd misbaksel" over de nieuwe plaat. All You Need is Now liet een herboren band horen die grandioos met de billen bloot ging met een maximaal resultaat. Paper Gods is een poging dat succes te evenaren met een overmaat aan afleidingsmanoeuvres (productietechnisch, arrangementen, gastoptredens) om het mindere songmateriaal te camoufleren... Genietbaar? Dat dan weer wel! Net zo goed als de vorige? Zeer zeker niet!

avatar van Svendra
Verbazingwekkend. In 2010 was All You Need is Now een daverende verrassing. Het beste 80'er jaren album dat ze vroeger nooit gemaakt hebben. Zelfs nog beter dan Rio. En nu dit?

Paper Gods is meer eigentijds bedoeld maar faalt daarin jammerlijk. De productie is vlees nog vis, rommelig. De nummers missen samenhang en zijn, op wat uitzonderingen na, van bedenkelijke kwaliteit. Pas na 50 minuten klinkt een nummer dat echt goed is: The Universe Alone.

Een plaat om snel te skippen. Pluspuntje nog: Simon le Bon (bijna 57) heeft nog altijd een puike stem.

avatar van Dim
Dim
Zijn stem "doet het nog", maar veel verder kom ik niet in positieve uitlatingen. Nummers komen erg matig uit de verf en de goedkope deuntjes doen de vraag "Was het geld op?" rijzen.

avatar van Ralph 1983
Ik heb het album geluisterd en het is toch wel minder dan AYNIN, aan sommige nummers moet ik nog wel goed wennen maar er zitten zeker nummers tussen die wel gaan groeien.

Het begin van Butterfly Girl doet mij wel een beetje denken aan Hella Good van No Doubt.

avatar van Benito Gianni
It's all about the money, Anders maken ze wel een keer een rock plaat met een vuige synth er door !
Want daar liggen wel hun roots !

avatar van lennon
Iedereen werkt voor geld toch?

avatar van Benito Gianni
Als je het niet meer voor het geld hoeft te doen, maak je niet een Danceophobia !
Om maar even een klein voorbeeld te geven!

avatar van lennon
Ik snap wat je bedoeld en ik vind t ook een goedkope draak. Maar heb de heren er zelf niet persoonlijk over gesproken dus dat is gissen.

Maar ook dan.. ook ik doe op t werk dingen die geld opleveren. ..
Maar snap je punt wel uiteraard..het album is gericht gemaakt om een groot publiek aan te spreken.

avatar van Benito Gianni
Dan zou ik erg snel een 2e single uitbrengen als ik DD was !
En voor het grote publiek zou dat: Last night in the city kunnen zijn.
Voordat PG verdwijnt als een zinkend schip.
Ik vond bijvoorbeeld de sound van de cover van Instant Karma erg lekker voor deze tijd en past beter bij hun leeftijd en style !

Benito Gianni schreef:
Dan zou ik erg snel een 2e single uitbrengen als ik DD was !
En voor het grote publiek zou dat: Last night in the city kunnen zijn.
Voordat PG verdwijnt als een zinkend schip.

Die is er al, You kill me with silence. Voor mij een fantastisch nummer, maar inderdaad geen nummer waarmee je groot publiek gaat winnen.

Overigens zijn ze vanavond bij Jools Holland live te zien (2300 uur BBC2)

Paper Gods is allesbehalve een "zinkend schip", de plaat doet t juist goed in de charts, op 10 in de US, 5 in de UK, 2 in Italië en hier is die op 4 binnengekomen. Dus qua chart de hoogste plaatsen sinds de Wedding Album.

avatar van Benito Gianni
Waar stond het album in week 2 in alle lijsten ? in UK op 54 zoiets en hier op 43.
Zo bedoel ik het met dan verdwijnt het als een zinkend schip !
Als dat de nieuwe single word begaan ze weer een verkeerde keuzen vind ik.

avatar van lennon
En vandaag is dan eindelijk de clip voor Pressure off uitgekomen. Hoezo mosterd na de maaltijd ?

Gisteren waren de heren bij jools live, en daar ging het helaas ook niet zo lekker met de stem van Simon. Al met al geen beste reclame helaas.

De fans kopen de eerste week, ben het dan wel eens met je dat het verval groot is na week 2 in de charts. Maar de single(s) van de heren zijn al 20 jaar niet meer hitparade gevoelig, helaas. Daar zou dan ook geen enkele single van dit album verandering in brengen.

avatar van Benito Gianni
Ik denk dat Last night in the city wel hitpotentieel is !
vandaar dat ik Kill me with silence niet zon goede keuzen vind !
En in het verleden hebben ze die vaker gemaakt.
Maar ze schreven dat ze er nu toe willen doen met dit album, dus wel weer een hit willen.
Simon schreef zelf dat hij vaak nog droomt van een hit !
Ik zelf vind het album erge zwakke stukken bevat en ook gerust wel boeiende stukken.
Maar na 32 jaar fan en zelf muzikant zijn moest ik over een erge grote drempel stappen om zo ver te komen.
Ik kan gewoon niet bevatten dat je je als drummer en bassist zo in een hoekje laat zetten om er maar nu te toe doen.
Waar ik wel heel erg versteld van sta is de stem kwaliteit op dit album van Simon.
En ik hoop niet dat het ernstig is met z'n stem na Jools Holland !
Want ik ga ze zeer binnenkort zien in Manchester.
Vorige keer is het al mis gegaan in Den Haag.

Last night in the city is wel hipper, meer van nu, maar of dat DD eindelijk dan die zo lang verwachte hit zou geven? Moeilijk te zeggen. Voor mij persoonlijk is een nieuwe DD plaat altijd weer iets om naar uit te kijken. Ook al is mijn muziek smaak door de jaren heen een stuk heavier geworden. DD blijft voor mij uniek of ze nu in de charts scoren ja / nee. Maar ik hoop vooral dat we niet weer 5 jaar moeten wachten voor een opvolger van Paper Gods.

Svendra schreef:

100% mee eens