New Order - Music Complete (2015)

Alternatieve titel: Complete Music

Rock / Dance
Label: Mute

1. Restless (5:28)
  2. Singularity (5:37)
  3. Plastic (6:55)
  4. Tutti Frutti (6:22)
  5. People on the High Line (5:41)
  6. Stray Dog (6:17)
  7. Academic (5:55)
  8. Nothing but a Fool (7:43)
  9. Unlearn This Hatred (4:19)
  10. The Game (5:06)
  11. Superheated (5:02)
  12. Restless [Extended Mix] * (9:29)
  13. Singularity [Extended Mix] * (7:33)
  14. Plastic [Extended Mix] * (9:06)
  15. Tutti Frutti [Extended Mix] * (8:05)
  16. People on the High Line [Extended Mix] * (7:51)
  17. Stray Dog [Extended Mix] * (6:31)
  18. Academic [Extended Mix] * (8:57)
  19. Nothing but a Fool [Extended Mix] * (9:09)
  20. Unlearn This Hatred [Extended Mix] * (5:25)
  21. The Game [Extended Mix] * (7:24)
  22. Superheated [Extended Mix] * (7:07)
avatar van VanDeGriend
Ik vind hem beslist beter dan de vorige. Luistert lekker weg. Daarmee is het keurig het op een na slechtste album van New Order. Dit keer wel een voldoende toch. Maar meer dan dat is het niet voor mij. Nog niet in ieder geval.

avatar van Mjuman
VanDeGriend schreef:
Ik vind hem beslist beter dan de vorige. Luistert lekker weg. Daarmee is het keurig het op een na slechtste album va New Order. Dit keer wel een voldoende toch. Maar meer dan dat is het niet. Nog niet in ieder geval.

Neem van deze NO-fan aan dat het ook niet beter wordt. Ga het k-woord niet van stal halen, maar heb dit album nog niet fysiek aangeschaft. Moet eerst met de vele andere NO-items in conclaaf of ze dat album niet meteen terugsturen naar land van herkomst

Eis-T schreef:
De remixen van deze nummers zijn ook niet mis! met name tutti frutti (door de producer Tom Rolands van de Chemical Brothers) is heftig! Veel is gewoon te vinden op hun youtube kanaal en soundcloud.

Ja, die remix van Tom Rowlands is erg lekker inderdaad!

Verder zit dit album bij mij toch wel in de lift, vind het hun beste sinds Get Ready (die ik hoog aansla). Het is onbegrijpelijk dat ze openen met Restless (en dat ook nog als single hebben uitgebracht), want alles wat daarna komt is zoveel leuker. Singularity landt ook steeds beter: vond dat eerst niet zo'n bijzondere track, maar nu ik er na maanden draaien vertrouwd mee ben geraakt vind ik hem niet onderdoen voor soortgelijke NO-tracks uit de 80s. Qua tempo/energie heeft het ook wel wat van Confusion in de Bloodbath-remix die ooit in Blade werd gebruikt.

avatar van Snowblood
Ik moest hier wel even inkomen hoor, de eerste 2-3 luisterbeurten deden me niks.
Na 5-6 luisterbeurten overwegend (ruime) voldoendes. Tutti Frutti en Plastic zijn favoriet.

Overall wel het minste NO-album in mijn optiek en qua score.. Een vergelijking met de eerste albums is op zich niet echt te doen met het post Joy Division geluid van begin jaren 80, en de poppier albums van de laatste jaren.

avatar van Point Zero
Pffffff.... al dat vergelijken met vroeger werk.... beluister dit album eens op zijn of haar eigen kracht... ge-wel-dig

avatar van Castle
Point Zero schreef:

Inderdaad, gewoon lekker dit album

avatar van Eis-T
Moby heeft zich flink laten inspireren door New Order op z'n nieuwe plaat, Ik hoor er allemaal stijl-elementen in terug die ik ook op Music Complete hoor. Ook zit er net als bij New Order vaak een serieuze boodschap in. Het luisteren waard: Moby & The Void Pacific Choir - These Systems Are Failing (2016)

avatar van murena68
Aangenaam verrast door deze plaat. Ik vind het één van hun beste....ieder zijn meug.

RichardKoning
Vooral de mixversie "Complete Music" is fenomenaal. Mijn persoonlijke definitie van goede popliedjes (in mijn optiek) is dat ze binnenstebuiten gekeerd ook zo vast als een huis blijven staan. En dat doen ze.

Geweldige plaat. Nog steeds erg lekker tijdens mijn dagelijkse workouts!

Ohja, La Roux mag vaker meedoen. Een gouden vondst!

avatar van vigil
RichardKoning schreef:

Ja, mee eens! erg fijn remix album

avatar van TEQUILA SUNRISE
Was het gezelschap wat uit het oog verloren maar ben wel verrast door dit album.
De plaat had wel een behoorlijke aanloop nodig want de eerste luisterbeurten vielen me niet mee.
De plaat kroop steeds meer onder de huid.
Vooral nummers als Plastic, Tutti Frutti en de verrassende afsluiter Superheated spreken mij bijzonder aan.

avatar van Roadbuilder
Een album dat na veel luisterbeurten niet snel verveeld...

avatar van Poles Apart
Hier ook maar effe plaatsen, eerste nieuwe materiaal sinds dit album: New Order - Be a Rebel

avatar van Tim Hendriks
New Order terug naar de roots kortom, Music Complete!

Introductie
Voor degenen die New Order niet kennen, hieronder een introductie.

New Order is een Britse popgroep die indirect van grote invloed is geweest op de huidige dance-scene. New Order vloeide voort na het zelfmoord plegen van Joy Divison frontman Ian Curtis. Deze legendarische doch drieste held had zich opgehangen. De overige leden hadden bij het oprichten van Joy Division al besloten dat ze niet verder zouden gaan onder de naam Joy Division.
Bernard Summer, Peter Hook en Stephen Morris gingen verder onder New Order. De wat grauwe punkpop van Joy Division is niet de stijl muziek die New Order speelt. Al zitten er genoeg melancholische platen tussen.
In Holland geniet New Order enige bekendheid door Blue Monday. Deze plaat sierde een chocoladereep reclame en heeft een vast plekje in de Top2000 (in 2015 op 462) en in de playlist van Radio Veronica. Daarnaast was dit nummer aanwezig in het Fifa spel 2005.

In de 2007 besloot de band te stoppen. Het heilige vuur ontbrak las ik destijds in de Metro. Het zou kunnen, dat het een tijdelijke scheiding zou zijn zeiden de bandleden. Gelukkig bleek het woord tijdelijke de waarheid.
Na de split up zijn bijna alle bandleden weer aangesloten bij de groep. Alleen de legendarische bassist Peter Hook, wie misschien wel de beste basgitarist allertijden is, ontbreekt. Hij werd bij de reünie in 2011 vervangen door Tom Chapman.

Vooraf las ik wat reviews en volgens de critici zou de plaat terug gaan naar de roots van Joy Division. De eerste single Restles stemde me al vrolijk, daarna vergat ik bijna dat er een nieuwe cd kwam en zag hem plots staan bij een cd-zaak. Ik besloot even te wachten met bestellen en haalde hem later alsnog bij mijn persoonlijke platenzaakje.

Cover;
De Cover is typisch New Order. Je kunt van buitenaf niet zien welk album en welke artiest het betreft. Hier staat New Order bekend om in hun singles en hoezen. Aan de binnenkant staat heel summier; Wit zwart New Order – Music Complete. De CD zelf is geheel zwart. Dit in schril contrast met de buitenkant die wit is en is opgelukt met een soort van Picasso style gekleurde vakken. Het boekje kent deze style ook, maar dan wit zwart. Genoeg over de cover over naar het zwarte schijfje zelf!

Samenvatting
Het ging letterlijk zo, ik liep het platenzaakje uit, stopte het schijfje in mijn auto cd-speler en zwijmelde weg. Wat een geweldig nummer al gelijk aan het begin met “Restless”. What can you buy, That lifts a heavy heart up to the sky? What makes your day? What miracle of life Has come to stay? A taste of love,
Het nummer gaat over iemand die het niet meer weet en overal onrustig van lijkt te worden van alles in het leven. Heel gek eigenlijk dat ik persoonlijk rustig wordt van dit nummer, met fraai gitaarspel, vlotte drum en strijkinstrumenten. Het refrein wil je graag meezingen; Restless, I feel so restless, And in this changing world I am lost for words.
Wat een opening! Zonder meer een van de beste New Order tracks ooit. Hopelijk ben ik het bevoorrechte mens de band nog eens live te mogen zien. Als ze deze track ten gehore brengen, zal ik uit mijn plaat gaan, dat is zeker!
Na Restless gaat de schijf verder met Singularity. Deze plaat begint heerlijk uptempo en doet heel erg denken aan Joy Division, tot aan de drumpartij. Die is weer echt New Order. Het nummer kent fantastische intermezzo’s, wat het een fraai nummer maakt. De elektro invloeden zijn duidelijk terug te horen, maar zijn niet storend. Het nummer is soms namelijk wat funky disco. Funky Disco en Joy Division in 1 track? New Order doet het gewoon. Overigens heeft Tom Rowlands van Chemicals Brothers ook meegewerkt aan deze track.

Plastic is het 3de nummer en het best te omschrijven als een vrolijke catchy popsong. Iets wat niet helemaal mijn ding is. De track kabbelt vrolijk voort en dan plotsklaps komt er een geniaal tussenstuk. Alsof het gaat regenen op een zonverlichte dag. Of de zon gaat schijnen tijdens een stortbui. Met ruim 7 minuten is de track wel wat aan de lange kant. De outro mag er echter zijn.
Tutti Frutti is de 2de single en klonk als een grappig nummer, de naam verraadde dit al min of meer al, maar wordt naarmate het beluisteren steeds beter. Na 3 of 4x luisteren wordt het zelfs een favoriet. Je gaat bijna vanzelf het refrein meezingen. Life is so crazy these days You've got me where it hurts But I don't really care Cause I know I'm OK. Het lijkt er min of meer op dat de heren tevreden zijn met hun leven en kritiek hun niets meer lijkt te doen. Iets wat een volwassen band natuurlijk ook goed langs zich neer moet kunnen leggen. New Order speelt het nu op een wat olijke wijze.

People on the High Line is een fijn dansbaar nummertje met wederom medewerking van gastartiest. Elly Jackson van La Roux neemt de vocals voor haar rekening.
Hierna volgt opnieuw een samenwerking. Het nummer Stray Dog wordt namelijk gemaakt met Iggy Pop. In plaats van I wanne Be Your Dog, zingt of beter gezegd verteld hij een verhaald tijdens deze track die een ding is. Spannend! Werkelijk waar, ik heb nog nooit zo’n spannende plaat mogen horen. Het doet wat denken aan de donkere tracks van Crystal Method op Legion of Boom, maar deze spant de kroon. Ruim 6 minuten luistergenot!

Alsof de herkenbaarheid nog niet genoeg ten ore is gebracht volgt daar ineens Academic. Wat een geweldige luisterplaat is dit. Op en top New Order. Wederom 6 minuten lang genieten van de stem van Bernard Summer, fraaie gitaarsolo’s en een melancholisch refrein; Oh, baby, I remember you 'Cause your heart is cold And your blood runs dry You'll never see or hear the crashing of the sea. En dan nog tussenstukken die bijna uit de boxen knallen.

Nothing but a Fool is dan weer wat rustieker aan het begin, de intro is wat lang, maar bouwt wel weer die spanning op die je mag verwachten. Het lijkt in eerste instantie een combinatie tussen Joy Division en Oosterse muziek, maar daarna volgt een baspartij, waar Norman Hook ook alleen maar instemmend zou op kunnen knikken. Bij dit nummer valt verder de outro in positieve zin op. Gewoon een goede track.
Bij Unlearn This Hatred valt gelijk de samenwerk met Rowlands op. Het is een elektronischer nummertje en deze is zelfs bijzonder dansbaar. Heerlijk voor de afwisseling. Zeker als je verder luistert en dan The Game hoort.. In mijn ogen was dit de afsluiter geweest, maar er volgt nog een track. Superheated.
Ook hier weer een samenwerking en wat voor 1. Brandon Flowers van The Killers komt even meezingen. Ook dat nog. Persoonlijk was ik hier vooraf nog niet op van de hoogte. Dat is voordeel als je onbevangen en misschien wel zonder verwachtingen een cd’tje aanschaft. De track zelf is niet de beste, maar de cd eindigd hiermee wel heel toepasselijk. Now that it is over wordt tot 6x toe herhaald.

Mijn Mening
New Order levert een feest der herkenning met Music Complete. Restless, Academic en the Game zijn geweldige nummers. De invloeden van Joy Division lijken merkbaar, maar ook het vertrouwde New Order geluid galmt met enige regelmaat uit de speakers. Tel daarbij op dat de samenwerkingen met the Chemical Brothers, Brandon Flowers(Killers) en Iggy Pop stuk voor stuk geslaagd zijn. Met zoveel muzikaal talent kan het ook niet veel anders, dat de muziek compleet zou moeten zijn. Dat was ie zeker.
Ik zou zeggen haal deze cd in huis, het is bij vlagen genieten en er is genoeg variatie. Zelf was ik €14,95 kwijt bij mij lokalere dealer en hij was iedere euro waard. In Nederland zou hij € 16,95 kosten op de meeste plaatsen.

avatar van Eis-T
Niet om het 1 of het ander, maar dit is gewoon het over de gehele linie genomen het sterkste New Order album dat ze gemaakt hebben. Staat hun beste werk erop? Nee. Ligt de gemiddelde kwaliteit hoger dan bij alle voorgaande albums? Zeker wel.
Zo gezien kan het zomaar zijn dat Music Complete 't beste New Order album is.