Frank Zappa - Hot Rats (1969)

Rock / Jazz
Label: Bizarre

1. Peaches en Regalia (3:38)
  2. Willie the Pimp (9:21)

met Captain Beefheart en Don 'Sugar Cane' Harris

3. Son of Mr. Green Genes (8:58)
  4. Little Umbrellas (3:06)
  5. The Gumbo Variations (12:53)

met Don 'Sugar Cane' Harris

6. It Must Be a Camel (5:15)

met Jean-Luc Ponty

avatar van ricardo
Nee hoor Kaztor,want ik rook helemaal niet.Maar we zijn het er bij dit album toch wel met zijn allen over eens, dat deze plaat van zijn reguliere werk toch wel het absolute hoogtepunt geweest is in de loopbaan van Zappa toch?.Zelfs als je niet van Zappa zou houden,zou je deze plaat nog goed kunnen vinden.

ricardo schreef:
een vent die door teveel blowtjes nogal teveel doorgeslagen is ,sommige albums zijn wel humoristisch maar je moet er wel van houden het is niet mijn ding,geef mij maar wat meer toegankelijker muziek 2.5 voor dit album (of moet ik flauwekul zeggen)
Tja wat moet ik hier nu van zeggen he. Ja, dat er in korte tijd gelukkig soms veel kan veranderen .

dat bedoelde kaztor

avatar van ricardo
O ja joh, echt waar .Ik denk ach laat ik er eens serieus op inhaken .Weten jullie nu gelijk ook dat ik verder helemaal niet rook.

avatar van Lennonlover
Ben eens te weten gekomen, over laatst, dat Kamagurka, de Belgische cartoonist, eens een stripverhaaltje gemaakt heeft met Frank Zappa toen hij in België kwam optreden in 1986. De gelukzak!

Joy
zou goed kunnen dat dat stripje ergens op een of andere hoes staat

kheb ooit met jimmy carl black staan ouwehoeren

weet ie vast niks meer van, was stontlazarus en het gind erg slecht met hem gezien zijn gigantische bierbuik

benieuwd wat er van hem is geworden

vele ex muzikanten van zappa zijn later nooit meer fatsoenlijk aan de bak gekomen

ricardo schreef:

Ach, hoogtepunt.... Laat ik maar zeggen: Een van de vele hoogtepunten!
Deze man kan moeilijk kapot bij mij en dat heeft hij met elke plaat (behalve je-weet-wel) voor mij bewezen. Ik vind het een beetje gemakkelijk om 1 plaat als duidelijk hoogtepunt omhoog te katapulteren, want daarmee doe je zoveel ander geniaal werk van hem tekort. Ik vind persoonlijk Best Band DE vaandeldrager, maar meer omdat het voor mij precies de juiste ingrediënten bevat dan dat het puur kwa vakmanschap boven de rest verheven is.

Dit is dus ook weer een album waarover niets slechts valt te melden, want er staan alleen maar hoogtepunten op. De vinyl-versie (die ik op bootleg heb) klinkt iets kaler (cd heeft overdubs) en naar mijn gevoel iets 'puurder'.

avatar van Dielie
fantastisch album, opener 'Peaches En Regalia' zet meteen de toon voor het vervolg van het album, na twee luisterbeurten bijt ie zich lekker vast, muzikaal ongelooflijk sterk deze plaat, ik luister er iedere keer met veel bewondering naar, telkens opnieuw, één van mijn favoriete platen

Maarten||
Willie The Pimp; geniale track gemaakt door een net zo geniale man.

avatar van ricardo
En Peaches en Regalia en The Gumbo Variations dan Maarten?Ik vind die 2 tracks net zo geniaal als Willie The Pimp.

avatar van joko16
Bij vlagen lekker jazzy Zappa album, heerlijke plaat! Alleen jammer van de erg vlakke geluidskwaliteit

avatar van Reinbo
Is de afgeloepen tijd mijn top 5 van favoriete Zappa platen binnen geslopen. Heerlijke jamsessie!

De muziek van Frank Zappa is een beetje als een lelijk eendje, maar wel een bijzonder "aanwezig" eendje. Zo ook dit album. Je kunt er niet omheen, dit moet iets met je doen, het stuitert werkelijk alle kanten op. Soms een kleine hapering, dan volgen er 4 pianotoetsen, een vrolijke toeter of worden er een paar snaren getokkeld, waarna de bende weer lekker doorstuitert. De drums spelen soms behoorlijk op de voorgrond, waardoor ze niet slechts een maatgevende/ritmische functie lijken te hebben. Maar ook een behoorlijke stoor-functie, die er voor zorgt dat je tijdens het luisteren niet echt kan spreken van rustmomenten. Ook de ander instrumenten zijn er niet alleen met de opdracht mooie, gladde muziek te maken, nee de opdracht is eerder om zoveel mogelijk geluiden te maken, lekker te spelen en vooral iets te produceren wat hoe dan ook de aandacht van de luisteraar pakt. Frank Zappa is er hier in geslaagd hier een knap uitgewerkt experiment neer te zetten, blijkt het lelijke eendje aan het eind van het verhaal toch een mooie zwaan.

joko16 schreef:

De vinyl-versie vind ikzelf beter klinken (cd is geremixed met overdubs!).
Ik heb het op een bootleg staan: His-Story Volume 1 cd 2.

avatar van dj maus
Peaches en Regalia; het allerbeste nummer uit 's mans niet al te misselijke oeuvre. Briljante melodieën, briljant gearrangeerd en nergens voor de hand liggend. Een normaal mens bedenkt zoiets niet.

Son of Mr. Green Genes zit ook al zo onwaarschijnlijk geniaal in elkaar.

Joy
tijd om wat meer platen te beluisteren van de man

Wie, ik?
Er is weinig wat ik niet ken, hoor, grapjas.
Maar allez, dat kun jij dan weer niet weten.

Geen discussie mogelijk.
Buiten Stink-Fish om is het allemaal even fantastisch!

avatar van dj maus
Na Joe's Garage wordt het wat mij betreft wel een stuk minder, maar dat komt nog het meest door het geluid / de productie (veel te clean, te veel midden, té veel op de vocalen gericht). Tot 1980 heeft ie weinig matigs gemaakt.

LocoHermano
dj maus schreef:

beste nummer ? Ik vind het niet eens het beste nummer op Hot Rats, maar goed, ieder zijn mening.

avatar van ricardo
Naar mijn mening staan hier 3 beste nummers op, namelijk Peaches En Regalia, Willie The Pimp en The Gumbo Variations, ik vind die 3 nummers namelijk niet voor elkaar onderdoen. De rest is ook heel erg goed, maar die 3 nummers vind ik eigenlijk het hoogtepunt van dit album.

LocoHermano schreef:

maar goed, ieder zijn mening.

zo is dat

avatar van ZOLTAR
Luisterd ook eens naar:

KING KONG
Jean-luc Ponty plays the music of Frank Zappa

Geniale Jazz (electrisch) violist speelt ook mee op "it must be a camel".

avatar van dj maus
Shuggie Otis speelt op deze plaat ook nog een mopje mee, trouwens.

avatar van dj maus
En dEUS gebruikt een sample voor Worst Case Scenario.

Joy
klopt, basslijntje van little umbrellas

netjes vermeld in het deus boekie overigens

avatar van ricardo
Wat een album eigenlijk, sinds lange tijd even weer gedraaid, maar ben nog steeds zeer onder de indruk van dit plaatje.

avatar van dennisversteeg
Hele mooie jazzy plaat van Zappa, z'n eerste gericht puur op de muziek. Peaches is briljant en de geupdate versie van Mr. Green Genes is oorstrelend!

Joy
en waar hoor je de jazz dan?

avatar van kaztor
Het leuke van deze plaat is dat je de cd-versie met de zog. 'vinyl'-versie kan vergelijken, dan hoor je eigenlijk 2 verschillende platen. De vinyl-versie (die ik op een bootleg heb) klinkt wat kaler en vooral puurder, en op de cd is de mix zodanig bont dat het heel anders lijkt. Ik ben blij met beide versies met een voorkeur naar de vinyl one.

Wat zou ik toch graag alle originele platen van de man willen hebben.. Waar blijft nou dat ene staatslot..?

kaztor schreef:

Meer een kwestie van geluk dan van geld.

Zaterdag jl. m'n slag geslagen bij een mooie partij tweedehandse Zappa's in perfecte (lees: haast ongebruikte) staat. 13 lp's voor een redelijke prijs (gem. 10 euro), waaronder Hot Rats (die ik al had maar niet in deze ongelooflijk goede staat).

Helaas was de Shut Up-box al voor mijn neus weggekaapt.