Jazz is een genre waar je gewoon geen grip op kunt krijgen. En dat werkt zeer verslavend! Je zult het niet aan mijn (huidige) top 10 herkennen, maar ik voel een kleine liefde opkomen voor dit genre en dan in het speciaal voor Charles Mingus.
Gister zette ik the black saint and the sinner lady maar weer eens op tijdens het koken. Ik merkte dat ik letterlijk meer genoot van het koken. Alsof jazz in je lichaam gaat zitten en er niet meer uitkomt. Een kleine disclaimer bij deze review: nee ik ben (nog) geen jazz kenner, tips zijn altijd welkom wat betreft dit genre!
Ook met dit album ''Mingus ah um'' is het weer raak voor mij.
Het is laat in de avond en ik besluit dit album op te zetten. Voor dit album zat ik er emotioneel niet super lekker in. Mijn angstgevoelens kwamen opzetten. Ik merkte dat dit volledig verdween tijdens het luisteren naar dit album. Alsof je gewoon in het hier en nu bent, iets wat ik normaal moeilijk kan. Je swingt en gaat gewoon '''mee'' in de avond, zonder dat je ergens anders over denkt. Bij het tweede nummer ''goodbye pork pie hat'' merk ik dat dit album me al te pakken heeft en zeker niet los laat!
Wat ik ook merk aan dit album is hoe complex het in wezen in elkaar zit. Het lijkt simpel maar er zitten zoveel lagen in dat het zeer knap is wat Charles Mingus hier aan het doen is.
Het album vliegt echt voorbij en zonder dat ik weet is de avond voorbij en heb ik voor het eerst in lange tijd weer in het nu geleefd, iets wat dit album maar zeker deze artiest met mij doet. Ik mag dan fan zijn van rock muziek, nooit heeft rock dit met mij gedaan. Rock, pop, country en noem het maar op zijn dan meer een soort positieve afleiding. Bij dit album ga ik er echt in op en merk ik dat ik het belangrijk vind wat ik op dat moment aan het doen ben, genieten van het hier en nu.
De kans is zeer groot dat ik me binnenkort aan veel meer jazz klassiekers ga wagen