Dr. Dre - Compton (2015)

3. Genocide (4:26)

met Kendrick Lamar, Marsha Ambrosius en Candice Pillay

4. It's All on Me (3:47)

met Justus en BJ the Chicago Kid

5. All in a Day's Work (5:13)

met Anderson .Paak en Marsha Ambrosius

6. Darkside / Gone (3:53)

met King Mez, Marsha Ambrosius en Kendrick Lamar

7. Loose Cannons (4:13)

met Xzibit en Cold 187um

8. Issues (3:41)

met Ice Cube en Anderson .Paak

9. Deep Water (5:11)

met Kendrick Lamar en Justus

10. Jon Connor - One Shot One Kill (3:25)

met Snoop Dogg

11. The Game - Just Another Day (2:21)

met Asia Bryant

12. For the Love of Money (4:08)

met Jill Scott en Jon Connor

13. Satisfiction (4:24)

met Snoop Dogg, Marsha Ambrosius en King Mez

14. Animals (3:47)

met Anderson .Paak

15. Medicine Man (4:14)

met Eminem, Candice Pillay en Anderson .Paak

16. Talking to My Diary (4:23)
avatar van thgryda
Ralph. schreef:
Waarom praten mensen over het album '2001' als je 'The Chronic' hebt? Een album wat muzikaal beter in elkaar zit als Dark Side Of The Moon & OK Computer samen?

Goh leeftijd allicht. Ik was 14 toen Dre in 99, 2001 dropte en ben dus opgegroeid met dat album. Natuurlijk beluisterde ik toen en ervoor ook doggystyle, the Chronic, illmatic, 36 Chambers,... Maar bij 2001, mm lp, ss lp,... had je het gevoel dat je op de eerste rij zat terwijl de geschiedenis zich schreef.

avatar van Niek
Ralph. schreef:
Je kan Dark Side of The Moon en OK Computer ook beter los van elkaar luisteren in plaats van samen; dan klinkt het al een stuk beter

avatar van Ralph.
thgryda schreef:

Zo te lezen ben ik dan een paar jaar jonger. Misschien heb ik een oude ziel.

Lepidoptera
Ralph. schreef:

..Maar Kanye West maakt op een zondagmiddag waarschijnlijk nog indrukwekkendere beats.

Eh nee. Kanye is een samplekoning.. Dr.dre beatbaas. Maar laten we vooral meer veren in Kanye's reet stoppen.. Is goed voor hem.

avatar van Silky & Smooth
Dre is ook een samplekoning.

avatar van Kos
Kos
Septua schreef:
Talk About It vind ik wel een slecht begin... maar goed, even lekker verder luisteren.

heel goed begin juist. Gooit de verwachtingen iets te hoog.

avatar van iHateDolphins
thgryda schreef:

Dit.

In 92 was ik 6, toen 2001 uitkwam was ik 13 en kreeg ik veel meer mee van wat voor impact dat album had. Dan niet eens muzikaal gezien, maar wat voor hype het toen ook was. Op de middelbare school had iedereen die albums toen, werd het op schoolfeesten gedraaid etc.

Trash! Nuff Said!

avatar van TheLegacy
Trash! Nuff Said!

Dit album verdient inderdaad hetzelfde cijfer als je gaf aan een mixtape van Lil B.

avatar van Arrie
Zo, eerste luisterbeurt gehad. Er zijn een aantal dingen die me opvallen:

- Dre weet het beste te halen uit de artiesten waar hij mee samenwerkt. Snoop stijgt op One Shot, One Kill boven zichzelf uit, en Game en Eminem klinken beter dan ze in tijden hebben geklonken. Ik heb artiesten wel vaker horen zeggen dat Dre enorm inspirerend is.

- Dre heeft nog altijd een goede neus voor jong talent. Er doen weer namen mee waar ik niet of nauwelijks van gehoord had, maar ze stellen geenszins teleur. Maar misschien stijgen ook zij bij Dre boven zichzelf uit, want van bijv. Hittman hoorden we ook nauwelijks meer iets.

- Dre is een perfectionist. Dat blijkt wel uit het feit dat hij Detox maar verschoof en uiteindelijk weggooide wegens niet goed genoeg. Maar ook op dit album hoor ik hoe de beats tot in de puntjes uitgewerkt zijn.

- Dit album is een stuk 'moeilijker' dan de vorige twee. Waar die vooral enorm lekker klonken en goed in het gehoor lagen (niets mis mee, hoor!), zit dit album vol met wendingen, en hoor ik nauwelijks nummers met hitpotentie. Het is ook best wel rauw.

Gezien dat laatste punt moet alles voor mij nog wel op z'n plaats vallen, maar ik heb van de eerste luisterbeurt al genoten. Vette beats, vette raps, wat wil je nog meer? Dre's stem is trouwens inderdaad wat veranderd, en vind ik wel iets minder klinken dan voorheen, maar dat is wellicht ook een kwestie van wennen.

avatar van Arrie
In de negatieve reacties zie ik mensen vooral zeuren over wat dit album niet is. Het is inderdaad niet terug naar de old school sound. Het klinkt niet als N.W.A., niet als The Chronic, niet als 2001. Het mist swagger, etc. Dat klopt allemaal best, maar hallo: dit is 16 jaar na 2001. Ik denk dat vooral de titel van het album en het feit dat de film hem inspireerde voor verkeerde verwachtingen zorgt. Dre is niet de persoon die in herhaling valt. Hij gaat met zijn tijd mee, en gelukkig lukt dat hem nog steeds goed. Dit is Compton anno 2015. Ik snap dat mensen hoopten op de oude Dre-sound, maar je moet het los van de oude albums zien en beoordelen op wat het album wél is.

avatar van Michael_1980
Heb het album nu zo'n 5x geluisterd, maar ben er nog steeds niet kapot van. Het is niet slecht, maar geweldig is het allemaal ook niet. Er zitten ook niet echt uitschieters tussen.

Ik kom nou nog niet hoger dan een voldoende (3 sterren) en dat is toch wel een tegenvaller...

Helemaal mee eens!

avatar van Leptop
En...wat is dit album dan precies wel?

Het zou zomaar kunnen dat ik dan nieuwsgierig word naar een voor mij ander genre.

avatar van Ralph.
The Game trouwens .
Die scheurt iedereen aan stukken op dit album. Boeien dat ie gedeeltelijk de flow van Kendrick jat. Maar hij klinkt veruit het meest Westcoast van iedereen op het album. Jammer dat ie maar 1 feature heeft.

avatar van Timo710
TheLegacy schreef:

Klopt, voor de HP reclame 5 jaar geleden gebruikte Dre echter wel Talking to my Diary.

ERG intressant. Is hier meer over duidelijk? Want in de radiosnippet verkocht Dre het album alsof hij het in een maand had opgenomen in een soort burst van inspiratie.

avatar van vinylbeleving
Waarom verkloot Dr Dre zoveel nummers op Compton door die afgrijselijke autotune?

avatar van bennerd
vinylbeleving schreef:

Omdat het 2015 is.

avatar van TheLegacy
Timo710 schreef:

Dr. Dre's commercial for HP laptop - YouTube meer dan dat ik de beat herkende uit dit filmpje weet ik ook niet

avatar van vinylbeleving
bennerd schreef:

Omdat het 2015 is.

Deze reactie kon ik verwachten Toch vind ik die overkill aan autotune wel echt lelijk, leeg en cheap klinken. Autotune associeer ik toch eerder met rappers die ik minder hoog heb zitten en mijns inziens ook vlakkere muziek maken dan Dr Dre. Jammer, want verder klinkt dit album wel als een potentiële groeier.

avatar van Timo710
TheLegacy schreef:

Het is in elk geval een grootse hint dat deze plaat een stuk meer detox is dan wat dre ons doet geloven.

FRIPI
Wat mij altijd opvalt is dat dit soort artiesten altijd hoog scoren. Niet zozeer vanwege een goed album maar stomweg omdat het Dr Dre is.

Status is anno 2015 nog steeds het belangrijkste dat telt en ja ook in de rap scene.

Arrie

Als ik naar toffe LA gerelateerde artiesten wil luisteren dan zoek ik het wel bij Beatrock label (helaas te weinig van te vinden op mume) waar ze wel fatsoenlijk kunnen rappen zonder autotune en ook mee gaan met de tijd zonder dat de kwaliteit daar onder te lijden heeft.

avatar van bennerd
Je begrijpt niet dat mensen dit oprecht goed kunnen vinden, Raf?

bennerd schreef:
Je begrijpt niet dat mensen dit oprecht goed kunnen vinden, Raf?

Realistisch gezien zou dit album nooit 5 sterren waard zijn ook al is de beleving groot. Een classic is dit niet.

Nee dat begrijp ik niet sorry.

Arrie

Doe dat! En plaats daar ook vooral eens wat positieve, interessante berichten. Ik heb er nog nooit van gehoord, maar dat kan veranderen als jij eens wat tijd steekt in het vertellen waarom ik dat label zou moeten checken (en dan niet hier, maar bij die albums).

95% van jouw berichten zijn namelijk negatief. Daardoor lukt het me nauwelijks nog om je serieus te nemen. Zowat het enige dat ik je zie doen is dingen afzeiken. En als je dan ook nog lekker de laagste score geeft aan albums die door velen gewaardeerd worden, dan voelt dat voor mij een beetje als een statement maken.

Het kan trouwens natuurlijk best dat je hier echt niks mee kan (evenals To Pimp a Butterfly). Maar accepteer dan wel dat anderen het wél goed kunnen vinden. Jij stelt jouw mening vaak als feit en doet alsof anderen dat dan gewoon niet doorhebben. 'Jullie kunnen best een geweldige beleving hebben, maar jongens, eigenlijk is het troep. Die muziek die ik luister, dát is nog eens goede muziek!' Nee, Raf, zo werkt het niet. Jij bepaalt niet of dit 5* waard is of een classic is. Nouja, alleen voor jezelf, niet voor anderen.

Maar zoals ik al zei: het lijkt me erg tof als ik elders op de site eens wat positieve, enthousiaste berichten van je kan tegenkomen. Want die zijn helaas zeldzaam.

Arrie schreef:

Ik heb wat gepost bij forum echter de meeste albums staan niet op mume en aangezien het toevoegen vrij omslachtig is/was neem ik daarvoor geen moeite.

Dus omdat de meerderheid zegt dat het goed is dan is het goed. Lijkt mij meer het volgen van de rest dan dat je zelf op onderzoek uitgaat of iets goed is of slecht is.

FRIPI schreef:

Ik zie meerdere albums in je top 10 staan waar niet of nauwelijks berichten bij staan, en in ieder geval geen enkel bericht van jou. De tijd die jij besteedt aan het afzeiken van de mainstream kan je toch beter besteden aan berichten waarin je uitlegt waarom bijvoorbeeld 3:33 of Blak Nite zo geweldig is?

Waar zeg ik dat?

Krimson_Madness
Na het horen ben ik serieus teleurgesteld in dit album, teveel gastartiesten maar 50 Cent ontbreekt, hij rapt zelf weinig en op twee nummers is zelfs hij niet te horen, de beats vind ik niet zo goed en hij wil teveel de swag rapper uithangen (juist het type rapper waar ik een hekel aan heb).

Hoogtepunten zijn de nummers met Ice Cube, Kendrick Lamar, Snoop Dogg, The Game, Eminem en het enige nummer zonder gastartiest Talking To My Diary.

Ik had gewoon een goed album verwacht niet zo goed als de vorige twee (zou nogal onrealistisch zijn moest je denken van wel) maar gewoon een goed album en dat is hij niet. Dat hij nu maar gewoon gaat stoppen zoals hij van plan was na dit album, teleurgesteld.

Krimson_Madness
Ik heb hem nog eens beluisterd, nummers twee en drie zijn echt nice maar mijn mening blijft hetzelfde.

Waar zeg ik dat?

Het blijft meestal een mening en meningen mogen gegeven worden. Ook als iemand er niet mee eens is.

Als je goed kijkt bij dat soort albums kan je opmaken dat mensen het niet kennen of niet willen kennen. Ik zou zeggen probeer het eens.