The Beatles - Rubber Soul (1965)

Label: Parlophone

1. Drive My Car (2:30)
  2. Norwegian Wood (This Bird Has Flown) (2:05)
  3. You Won't See Me (3:22)
  4. Nowhere Man (2:44)
  5. Think for Yourself (2:19)
  6. The Word (2:43)
  7. Michelle (2:42)
  8. What Goes On (2:50)
  9. Girl (2:23)
  10. I'm Looking Through You (2:27)
  11. In My Life (2:27)
  12. Wait (2:16)
  13. If I Needed Someone (2:23)
  14. Run for Your Life (2:18)
  15. I've Just Seen a Face * (2:04)
  16. It's Only Love * (1:53)
Mezelf
Een top album, ik ben het laatste halfjaar begonnen aan de albums van The Beatles en ik moet toch bekennen dat deze, samen met Revolver, mijn favoriet is. Vooral de eerste 4 a 5 nummers hier zijn van grote klasse.

Ik heb hem net voor het eerst beluisterd. En daarna nog een keer, en daarna nog een keer. Voordeel van nummers van 2 minuten is dat je er niet snel vol van raakt. Drive My Car en Norwegian Wood springen er wel uit voorlopig. Een zeer prettige eerste kennismaking met The Beatles moet ik zeggen.

avatar van devel-hunt
Mezelf schreef:
Dan heb je de laatste 8 á 9 nummers nog niet gehoord.

avatar van DirkM
Heerlijk album, maar voor mij zeker niet het beste Beatles-album. Ik vind ze op dit album nog iets te lieve nummers maken, waar op Revolver en Sgt. Peppers de muziek meer power heeft en creatiever is m.i.

LocoHermano
een beetje te tam, pakt me niet zoals revolver en abbey road dat wel doen.

Hij wordt leuker en leuker! Ik ben erg blij dat ik eindelijk de moeite heb genomen om iets van The Beatles te proberen. Run for Your Life, Think For Yourself, In My Life, Wait en I've Just Seen A Face worden met name gewaardeerd naast de nummers uit mijn vorige bericht.

Ik zal na 43 jaar ongetwijfeld niet de eerste zijn die dit opvalt, maar wat ik nou zo apart vind aan Nowhere Man is de manier waarop de gitaar begint met spelen, hij lijkt net een kwart seconde te laat te beginnen. Of het nou per ongeluk is of niet, ik vind het erg leuk klinken

En ik ga gewoon verder met mijn monoloog. Ik heb inmiddels ook Revolver heel vaak gehoord. Maar deze vind ik toch leuker. Revolver is een beetje vermoeiend. RS totaal niet. De tracks klinken eerlijker, minder 'bedacht'. Het voelt ook als een heel sterk geheel. Echte minpunten heeft dit album niet. What Goes On, is niet heel erg bijzonder If I Needed Someone ook niet. Maar het blijven hele goede popsongs en uitstekende albumvullers. Voor de rest kan ik niet zo heel veel zeggen wat nog niet gezegd is over dit album. Heb ik ook geen behoefte aan. 4.5* is het vonnis.

stuart
Qua liedjes is 1965 mijn favoriete Beatlesjaar; hoewel ik niet alles goed kan pruimen van Rubber Soul is het uiteindelijk ook mijn favoriete Beatles album uit hun middenperiode.(het liefst hoor ik de de 2e helft van de rode dubbelaar echter )

Pieter Paal
De Amerikaanse versie heeft minder nummers en is iets minder sterk. Er zijn daarop zelfs 2 nummers van 'Help!' aanwezig:

kant 1:
I've Just Seen a Face
Norwegian Wood (This Bird Has Flown)
You Won't See Me

I'm Looking Through You
In My Life
Wait
Run for Your Life

De versie van 'I'm Looking Through You' heeft op de Amerikaanse versie een valse start.
De ontbrekende nummers 'Drive My Car', 'Nowhere Man', 'What Goes On' en 'If I Needed Someone' verschenen in 1966 op 'Yesterday...And Today'.
Op het Amerikaanse album staat de titel 'Rubber Soul' met lichtgroene letters vermeld.

avatar van bikkel2
Rubber Soul is een ommezwaai in de stijl van de Fab .
Hier klinkt duidelijk een doorleefder en gerijpter gezeldschap .
De liedjes hebben gewonnen aan diepgang en de afwisseling is groter dan ooit .
Vooral een John Lennon komt hier met zijn betere werk . Norwegian Wood , Girl , Nowhere Man en In My Life zijn pronk juwelen van zijn hand . Hier is het overtuigende bewijs dat Lennon een topcomponist was .
Zonder McCartney en Harisson te kort te willen doen , is dit vooral Lennon's plaat geworden .

avatar van LucM
Zelf vind ik de Lennon-songs ook de beste, hij had inderdaad een leeuwenaandeel op dit album, hoewel ik de twee Harisson-composities ook erg sterk vind.

stuart
Ik vind 1965 qua nummers het beste Lennon jaar (ook Help, You've Got To Hide Away bijv.), al heeft dat ook met mijn smaak te maken.

Mezelf schreef:

Grappig, ik vind juist de laatste nummers het sterkste. Het begin vind ik niet heel erg sterk. Drive My Car vind ik een verschrikkelijk nummer en het begin van Nowhere Man vind ik nogal irritant (verder is het een leuk nummer). Ook vind ik de harmoniestemmen in Think For Yourself ietsjes te overdreven.

Michelle vind ik verder ook niet al te best, ik heb het niet zo op McCartney. Lennon (en ook Harrison) overtreft hem hier ruimschoots naar mijn mening. Met You Won't See Me en I'm Looking Through You levert McCartney gelukkig nog twee goede nummers.

What Goes On is op zich heel aardig, maar Ringo kan niet zingen... Vanaf hier vind ik de plaat eigenlijk pas echt sterk worden: Girl t/m Run For Your Live. Een groot voordeel van dit album is dat ze hier nog echt als band klonken.

avatar van Dungeon
It's only love and that's all!!!

avatar van Devoo
Sterk album, met als absolute hoogtepunt Drive My Car en In My Life.

Die laatste twee tracks die hier staan, zijn toch van "Help!" en staan bij mij in ieder geval niet op dit album?

avatar van Arrie
Stijn_Slayer schreef:

Nu ben ik wel benieuwd naar wat je van Norwegian Wood vindt...

Arrie schreef:

Nu ben ik wel benieuwd naar wat je van Norwegian Wood vindt...

Best aardig, maar zeker niet het sterkste nummer op dit album. Leuk gedaan met dat Oosterse sfeertje.

avatar van Norbert
1 van de betere beatles platen. Eenvoudige maar toch prachtige nummers.

avatar van BeatHoven
De opener "Drive My Car" vind ik nogal hatelijk, ik weet niet wat er zo leuk aan is en het nummer is banaal geworden. "Norwegian Wood" daarentegen is een prachtig schot in de roos van dhr. Lennon, en mijn favoriete song van het album. "You Won't See Me" kan ik appreciëren van McCartney. Harrison heeft ook twee mooie bijdrages geleverd. Vanaf nummer 9 is het album écht goed bezig. Beste song is misschien "In My Life". Erg aangenaam album, gemakkelijk te verteren.
En wat doen die twee laatste nummers, van het album "Help!", daar?

avatar van frankieman
Amerikaanse uitgave

avatar van BeatHoven
Die Amerikanen toch.

Een album dat uitblinkt door zijn heerlijk relaxte sfeer.

avatar van bawimeko
Gisteren weer eens naar dit album op vinyl geluisterd; prachtig! De stereo-mix is en blijft nogal excentriek hier en daar, maar de geluidskwaliteit is vooral op de 'lossere' nummers (If I Needed Someone heeft fraai groovy drum- en baswerk!) fantastisch. Ik moet nog maar zien of de op handen zijnde remasters daar veel aan verbeteren!

Nihilisme
Wat een fraaie plaatje blijft dit toch. Vooral de tweede helft (hoewel ik dan nummers als Norwegian Wood (This Bird Has Flown) en Nowhere Man te kort doe ) is geweldig.

avatar van Ice Cream Man
Mijn favoriete Beatlesplaat! Veel constanter niveau dan vb The White Album, waar hier en daar toch wel een stinker genre Wild Honey Pie op staat.

Prachtige melodiëen, werkelijk onverslijtbaar, vooral het eindsalvo (van Girl tot Run For Your Life) is fenomenaal.

Frostyx
Wat een geniale cover alleen ik neem aan dat hij alleen op de PC beweegt? Niet zeg maar de cover cover als je hem in je handen hebt?

avatar van frankieman
Bewegen, een cover?

Dat kan toch? Deze beweegt bij mij en sommige albums van Tool ook.

Deze cover dan weer niet...

Frostyx
Nee... bij nader inzien beweegt hij toch niet, vreemd.
Het is wel een heerlijke Cd, ik ga hem nog is goed luisteren maar ik vind hem denk ik bijna even goed als revolver.