Wu-Tang Clan - Enter the Wu-Tang (36 Chambers) (1993)

Label: Loud

1. Bring da Ruckus (4:11)
  2. Shame on a Nigga (2:57)
  3. Clan in da Front (4:33)
  4. Wu-Tang: 7th Chamber (6:06)
  5. Can It Be All So Simple (6:52)
  6. Da Mystery of Chessboxin' (4:47)
  7. Wu-Tang Clan Ain't Nuthing Ta F' Wit (3:36)
  8. C.R.E.A.M. (4:12)
  9. Method Man (5:50)
  10. Protect Ya Neck (4:51)
  11. Tearz (4:17)
  12. Wu-Tang: 7th Chamber, Pt. 2 (5:08)
  13. Method Man [Remix] Skunk Mix * (3:09)
  14. Conclusion (1:00)
avatar van thgryda
Mja dat album is natuurlijk niet te vergelijken met illmatic of dit album, het is meer jazzy terwijl die andere twee platen rauwe old school hip hop zijn. Maar mecca and the soul brother & the main ingredient zijn natuurlijk ook topalbums, ik bedoelde toen ik zei dat 90s hip hop niet jouw ding is overigens niet dat je alles uit die periode minder zou vinden. Vooral die typische rauwe hip hop is niet jouw ding, terwijl pete rock & cl smooth inderdaad rustiger en toegankelijker is.

avatar van Dungeon
thgryda schreef:

Als een plaat oud is of in dit geval wat ouder is wordt dat vaak geschaard onder de term old school. Dit klopt niet. In 1993 was dit new school en eigenlijk is het dat nog steeds.

avatar van thgryda
Dat is het niet en stop met die discussie, veel mensen blijven old school hip hop als een specifiek genre zien en dat is het niet. De term old school slaat op old (oud) en school (stroming binnen de muziek die kenmerkend is). Deze cd heeft duidelijk een kenmerkende sound, namelijk die rauwe, kale beats met hongerige aggresieve raps. Kenmerkend voor die periode begin jaren 90. En aangezien dat toch een goeie 20 jaar geleden is en totaal niet meer vergelijkbaar is met hedendaagse hip hop, kan je toch wel stellen dat dit old school hip hop is...

Jij hebt het waarschijnlijk over hip hop eind jaren 80 als je het over oldschool had, ik heb ook dat gevoel bij die term want toen ik begon hh te beluisteren (ergens rond 97) was wu tang zeker geen old school Maar je kan oldschool moeilijk reserveren voor de eerste echte pioniers. Trouwens hun muziek was ook new school toen die uit kwam, anders ben je gewoon niet vernieuwend en kan je nooit de status bereiken van albums als 36 chambers en illmatic. Ze starten een nieuwe stijl. Maar ondertussen zijn we toch al een tweetal generaties (scholen) verder en kun je dit oude school noemen...

avatar van Dungeon
thgryda schreef:

Ik wil best stoppen met de discussie echter voer ik niet echt een discussie ik zeg alleen maar hoe het is. Daarnaast moet je dan natuurlijk niet zeggen dat ik moet stoppen met de discussie terwijl je er zelf juist een discussie van probeert te maken.

De term old school is nieuwer dan de term new school. Toen de hiphop van mensen als LL Cool J of Run DMC (nog lang voordat bijvoorbeeld NAS of Wu-tang opstond) opkwam klonk deze anders als wat mensen als Kool Herc, Bambaataa of Flash voor hun deden. Daarom werd de hiphop van deze nieuwe lichting new school genoemd en kreeg de hiphop van alles voor Run DMC de naam old school. Het zou uiterst merkwaardig zijn, ook al zijn we nu decennia verder. Om muziek dat eerst onder de noemer new school viel vanwege het verstrekken van de tijd old school te noemen.

De term heeft dus alles te maken met de sound die de eerste pioniers voortbrachten en is daarom ook verbonden met die tijd. Daar mag niet aan getoornd worden.

Dat Rauwheid volgens jou te maken heeft met old school impliceert dat dan dat oude hiphop die niet rauw is geen old school is? Maar wat is dat naar jou idee dan?

avatar van WeztSide
Dit lijkt me meer een discussie om voor te leggen aan je Nederlands leraar.
'Old school' mag universeel gebruikt worden en iedereen moet er maar z'n eigen draai aan geven, het boeit toch helemaal niets!

avatar van niels94
Het is maar waar je lappen tekst over wil schrijven

avatar van panjoe
panjoe (moderator)
old school
"Anything that is from an earlier era and looked upon with high regard or respect. Can be used to refer to music, clothing, language, or anything really."

Urban Dictionary heeft altijd gelijk.

Bigup2
Clan in da front, let your feet stomp
Niggaz on the left, brag shit to death
Now hoods on the right, wild for the night
Punks in the back, c'mon and attract to...

Bring da motherfuckin ruckus
Bring da mother, bring da motherfuckin ruckus

So bring it on...[X7]

Ja, jongens wie doet er mee ??

My peoples, are you with me, where you at
In the front, in the back, killa bees on attack
My peoples, are you with me, where you at
Smokin meth hitting caps on the block with the gat

Dungeon schreef:

Nee man zo bedoelde ik het niet, ik zeg gewoon old school hip hop is een term die niet noodzakelijk voor 1 bepaald type hip hop gebruikt kan worden. Het is gewoon hip hop die andere typische kenmerken vertoont dan de hip hop van vandaag en het nabije verleden (zogenaamde new school hip hop). Stijlen uit het verdere verleden (rauw of niet maakt niet uit) die significant hiervan verschillen kan je prima omschrijven als old school hip hop. Al is het verwarrend omdat zoals jij aangeeft die term vaak wordt gebruikt om hip hop te beschrijven uit de begindagen.

Verder met stop deze discussie doelde ik niet specifiek op jou, ik heb gewoon al vaak gezien dat iemand muziek uit begin jaren 90 old school noemde en hiervoor (onterecht imo) werd terecht gewezen. Volgens mij kan je is de term old school daar echter wel van toepassing. Zoals panjoe al quote dus

Dungeon schreef:

Old-school hip-hop bestaat niet, het is de Golden Era hip-hop.

avatar van Robbie Keane
FightForMore schreef:

Old-school hip-hop bestaat niet

Helemaal waar.
Er was eerst niets.
En toen ineens golden age.

avatar van WeztSide
Hou der nou eens over op man, of anders: I'll lay your nuts on the dresser, just your nuts layin on the fucking dresser, and bang them shits with a spiked hammer like... BLOW!!

Robbie Keane schreef:

Helemaal waar.
Er was eerst niets.
En toen ineens golden age.

Je weet best wat ik bedoel en hoe ik het bedoel. Belachelijke discussie krijgt een belachelijk antwoord.

avatar van vork666
Discussie gaat ondertussen helemaal nergens meer over.
Om op een wel erg makkelijke manier weer ontopic te gaan: Ik vind Protect Ya Neck een heerlijk nummer

Bigup2
Ja, en ook daar de clip van

avatar van jordkaka
Ik noem gewoon iets old school als het lekker rauw is als dit zeg maar, maakt mij niet zo veel uit of het wel of niet op wikipedia staat ofzo.

k.grubs
Gisteren gekocht met het idee dat ik nu een klassieker in huis haalde, volgens mensen hier dan. Laatste tijd de hele rij beastie boys aan het herluisteren en madvillainy aan het draaien en nu eens wat anders.
Na 1 keer luisteren gekeken of ik niet de verkeerde had gekocht... nee dus. Ik kom hier alleen met de grootste moeite doorheen, zo saai. Ik hoor geen humor, geen vette beat. ik ben natuurlijk geen 'motherf* nigga' is dat het?
Volgende klassiekers (illmatic 1e op de lijst) zal ik eerst maar eens downloaden. Maar wie weet, komt het nog goed.

avatar van pqt
pqt
Met jou kan ik praten .

avatar van Edwynn
k.grubs schreef:

Nou dat ben ik ook niet, maar ik hoor wel degelijk humor in de nogal waanzinnige doch originele teksten. En vette beats? Voor 1993 was dit uitermate vet. Voor wie van de dichtgeplamuurde producties van tegenwoordig houdt, zal dit inderdaadwel overkomen als een demo.
De plaat klinkt eigenlijk vrij sober en daardoor met vlagen ook wat grimmig. De met spaarzame doch met dodelijke precisie geplaatste samples en riedeltjes sluiten perfect aan bij de sfeer.

k.grubs schreef:

Toen jij de cover zag, verwachtte je dan zulke eisen ? Ik hoor hier wel humor, namelijk zwarte humor en de beats passen perfect bij het thema. Verwacht je serieus vrolijke beats als ze dit zeggen ;
- "I get into shit, I let it out like diarrhea. Got burnt once, but that was only gonorrhea."
- "Check it, my method on my microphone's bangin'. Wu-Tang slang will leave your head piece hangin'."
- "You scream, as it enters your blood-stream. Erupts your brain from the pain these thoughts contain."

avatar van niels94
Ik kwam hier eerst met geen mogelijkheid doorheen, vond er niets aan, de beats te kaal en hoorde niet wat er goed aan was. Dit werd wel beter, kan de beats nu zeker waarderen en de raps ook. Het echte geniale zie ik nog niet, maar dat kan nog komen. Bij jou kan het ook nog komen, k.grubs, geef het niet te snel op met dit album.

Ulfat-e-Zulmat
FightForMore schreef:

Dat kan hij op voorhand toch niet weten? Een hoes zegt heus niet altijd alles. Zelden zelfs.

avatar van TheFunkyM
Deze moet eigenlijk ook mijn top 10 in..
Zit te denken voor Nas - Illmatic, Kanye - the college dropout of RHCP - Californication. Lastig.
Deze cd trouwens weer helemaal herontdekt. Geweldige sfeer, geweldige verschillende flows, op heerlijke rauwe beats.

avatar van Robbie Keane
Voor Kanye, sowieso.
Wand de Peppers .

avatar van Slowgaze
Gooi de Peppers er uit, sowieso.

avatar van Silky & Smooth
Eindelijk door dit album heen geworsteld! Hiervoor heb ik het nog nooit voor elkaar gekregen om dit album echt goed te luisteren. De reden dat ik dit album wel wilde/moest luisteren is dat het een classic is. Het is natuurlijk cliche, maar er zijn een paar platen die moet je beluisterd hebben. Nou was dit altijd een punt van verzet voor mij. Iedereen vind het goed, dus ik niet. Daarnaast is dit ook niet mijn stijl. Als rap uit de jaren '90 niet jazzy is zoals ATCQ, The Pharcyde, De La Soul etc. dan moeten ze met iets goeds komen om mij te overtuigen. Dit album wordt door de algemene hip-hopgemeenschap gerekend tot een van de klassiekers, misschien wel de klassieker. Hoewel lijstjes mij lang niet altijd wat zeggen, kan ik hier niet omheen. Dit moet ik toch een keer beluisterd hebben. Moment of Truth, Mecca & the Soul Brother, Illmatic zijn albums die mij eigenlijk positief tot heel positief bevallen zijn! Al gaan dezen al meer naar jazzy-rap. Tijd voor wat donkerdere en rauwere hip-hop!

Wat mij meteen opvalt zijn de kale beats. Productioneel erg goed in elkaar met benodigde hoogstandjes van RZA, maar kaal. Er zitten trouwens wel een paar vette beats tussen. Wu-Tang Clan ain't Nothin Ta Fuck Wit en C.R.E.A.M. vind ik echt vet! Toch blijkt vanaf het begin al dat de beats niet voor zichzelf gaan spreken en dat de nadruk op de rappers ligt. Een paar zijn al jaren bekend voor mij. Dit zijn Method Man, Ghostface, Raekwon, RZA, GZA en Ol' Dirty Bastard. Nog 3 rappers erbij en je zit op 9 rappers op een album. Genoeg variatie zou je denken. Jammergenoeg is het voor mij zo dat alleen de bekende rappers mij opvallen en daar is maar een van die mij echt constant positief opvalt: Ghostface. Verder vind ik Method Man ook altijd wel leuk om te horen en de verse van Ol' Dirty op Da Mystery of Chessboxin' vind ik echt legendarisch! Daar stond ik echt even van te kijken. Om nog even terug te komen op de 9 rappers. Doordat er maar een paar opvallen en de rest, die wel een groot aandeel hebben, niet echt wordt het voor mij minder interessant om te luisteren. Ook stoor ik mij heel erg als ik geen idee heb wie rapt (wat eigenlijk bullshit is). Hierdoor verslapt mijn aandacht en volg ik de teksten niet zo goed meer. Wat waarschijnlijk erg jammer zal zijn...

Voor mij blijft de Wu-Tang een legendarische groep, waarvan alleen enkele soloplaten mij echt kunnen boeien. Het zit erg goed in elkaar en ik kan mij voorstellen dat mensen die geweldig vinden, maar het is niet mij stijl. (Ik vind het al knap dat ik het gehaald heb!) Ik denk trouwens wel dat Wu-Tang live echt geweldig geweest moet zijn! Je krijgt een veel beter plaatje van alles en je leeft helemaal mee. Nou hebben wij thuis nog een live-CD van dit album liggen, dus misschien veranderd dit wel mijn gedachtes. Wie weet...

toris
Silky & Smooth schreef:

Je gaat me toch niet vertellen dat je Inspectah Deck niet kent, en hem ook niet vind opvallen? Zijn verses op Bring da Ruckus, C.R.E.A.M., Wu-Tang Clan aint Nothing To Fuck With en Protect Ya Neck moeten je toch wel zijn opgevallen?

avatar van Silky & Smooth
Ik ken Inspectah Deck alleen van naam. Ik kan er geen stem bij plaatsen en dit stoort mij enorm waardoor hij niet opvalt (zijn deel vast wel hoor!). Ik heb om eerlijk te zijn geen flauw idee welke verses van Inspectah Deck zijn. Hetzelfde geldt voor U-God en Masta Killa. Ik heb ook niet echt de behoeft hun albums te checken, tenzij je mij kan overhalen

avatar van Harderwiek
Eerste vers van Protect Ya Neck, ze zeggen zelfs Inspectah Deck voordat die het vers begint;)