Wu-Tang Clan - Enter the Wu-Tang (36 Chambers) (1993)

Label: Loud

1. Bring da Ruckus (4:11)
  2. Shame on a Nigga (2:57)
  3. Clan in da Front (4:33)
  4. Wu-Tang: 7th Chamber (6:06)
  5. Can It Be All So Simple (6:52)
  6. Da Mystery of Chessboxin' (4:47)
  7. Wu-Tang Clan Ain't Nuthing Ta F' Wit (3:36)
  8. C.R.E.A.M. (4:12)
  9. Method Man (5:50)
  10. Protect Ya Neck (4:51)
  11. Tearz (4:17)
  12. Wu-Tang: 7th Chamber, Pt. 2 (5:08)
  13. Method Man [Remix] Skunk Mix * (3:09)
  14. Conclusion (1:00)
pqt
Dat is dan jouw manier van doen. Als ik een album beluister, en ik vind er weinig tot niks aan, dan zal mijn stem ook gewoon laag zijn. Ik ga geen bepaalde richtlijnen volgen die volgens jou gehanteerd moeten worden. Een mening is een mening, en zodra die (in dit geval ietwat extreem) buiten de mening van de groep valt moet ik maar gewoon mijn mond dicht houden en rustig meenikken?

Daarnaast luister ik gewoon hiphop; het jaar waarin een album uit is gekomen heeft geenszins te maken met het genre van de betreffende plaat.

avatar van Dungeon
Ik waardeer het album weer wat meer. Ben eerder een liefhebber van wat uit het zuiden komt maar dit vind ik toch ook wel genieten. Ik vind dit beter te genieten dan bijvoorbeeld Nas of Mob Deep. Af en toe skip ik maar niet snel. Als ik voor de 2e keer tijdens de rit Clan in da Front hoor bijvoorbeeld.
Verder. Leuke samples, raps zijn goed, de rappers wisselen elkaar prettig af, de sfeer is geweldig. Hier en daar wat verrassende dingetjes. Klinkt allemaal wat eenvoudig maar dat zijn vaak juist de mooiste composities. Pet Sounds heeft dat ook of bepaalde nummers van the Beatles weet ik veel I will of Julia of zo... Daar houdt ik van. Bijvoorbeeld hoe Shame on a Nigga eindigt met dat pianoriedeltje. Geweldig.

Wu Wu Wu Wu Wu

pqt schreef:

Zo hoort het ook. Waarom de 'respect'-regel hier zo heerst, weet ik niet.

pqt schreef:

Stel je voor dat iedereen op Musicmeter ELKE plaat zou luisteren. Ik denk dat er niet veel platen boven de 3,5 uit komen. Aangezien jij blijkbaar niet van oldskool houdt, kan je daar maar beter weg blijven en niet op die albums stemmen, want daar heeft niemand wat aan. Het is dat er hier zo veel op is gestemd, maar als je een 1,5 zou plaatsen op een onbekender album, en het gemiddelde dus echt wordt aangetast, dan zou dat onterecht zijn. Het is geen reeële beoordeling. Als je geen albums uit een genre ( in dit geval een tijdperk in een genre ) kan waarderen, is het voor de andere gebruikers niet eerlijk dat je een stem achterlaat.

avatar van niels94
pqt is een echte hip-hop fan, dit album wordt toch tot dé klassiekers gerekend, hoe onlogisch is het dat hij deze beluisterd? En als hij dat gedaan heeft, heeft hij het volste recht dit (negatief) te beoordelen, ook al zint jou dat niet. Hoezo, geen reële beoordeling? Als je dat nou tegen een metal-fan zei die een absolute hekel heeft aan alle hip-hop, maar dat is hier niet zo. Zelfs al houdt pqt normaal gesproken niet zo van 'old-skool', dan nog heeft hij gewoon het recht dit (zeker gezien de status van dit album) te beluisteren. Als je nóóit eens een uitstapje maakt naar een ander genre zul je nooit je muzikale grenzen kunnen verleggen, en hij maakt nu niet eens een uitstapje naar een ander genre, alleen naar een 'iets ander' stukje van het genre hip-hop. Volgens jou zou hij dus nooit een old skool album mogen luisteren en het beoordelen, dat is niet reëel

avatar van UmindC
Ik vind dit album ook niet zo geweldig.

niels94 schreef:
pqt is een echte hip-hop fan, dit album wordt toch tot dé klassieker gerekend, hoe onlogisch is het dat hij deze beluisterd? En als hij dat gedaan heeft, heeft hij het volste recht dit (negatief) te beoordelen, ook al zint jou dat niet. Hoezo, geen reële beoordeling? Als je dat nou tegen een metal-fan zei die een absolute hekel heeft aan alle hip-hop, maar dat is hier niet zo. Zelfs al houdt pqt normaal gesproken niet zo van 'old-skool', dan nog heeft hij gewoon het recht dit (zeker gezien de status van dit album) te beluisteren. Als je nóóit eens een uitstapje maakt naar een ander genre zul je nooit je muzikale grenzen kunnen verleggen, en hij maakt nu niet eens een uitstapje naar een ander genre, alleen naar een 'iets ander' stukje van het genre hip-hop. Volgens jou zou hij dus nooit een old skool album mogen luisteren en het beoordelen, dat is niet reëel

Je snapt mijn punt niet, ik moedig het juist aan dat hij het luistert, alleen kan hij beter een stem achterwege laten omdat hij niet van oldskool luistert omdat het geen reeël beeld van het album geeft als mensen die er niet thuis zijn er toch op stemmen.
En UmindC, er is een verschil tussen "niet geweldig" en 1,5.

avatar van vork666

????
pqt had oprecht een goed album verwacht en als het dan tegenvalt heeft hij het volste recht daar een passende beoordeling bij te geven.

avatar van UmindC
Waarom zou je niet mogen stemmen als het je niet licht? Dan krijgen alle albums een torenhoog gemiddelde.

toris
oké vooruit, van pqt weet ik dat hij een hiphopluisteraar is, hoewel ik nog steeds niet begrijp hoe hij aan een 1,5 komt, maar ik sta nog wel achter mijn punt dat je niet moet stemmen op albums die totaal niet in je straatje liggen.

UmindC schreef:

Dat zeg ik ook niet, anders zou ik ook geen lage stemmen uitdelen. Maar je ziet in mijn stemmenlijst geen metalalbums staan bij de lage scores, omdat ik er geen goede kijk op heb en die albums hoogstwaarschijnlijk te kort doe door overal lage stemmen rond te smijten. Ik vind dat je best mag stemmen op een album dat je niet ligt, maar niet op een album uit een genre dat je niet ligt.

avatar van UmindC
ptq is een hiphop liefhebber, dus licht dit wel degelijk in zij straatje.

toris
Lees mijn eerdere posts, en je ziet dat ik zeg dat het niet in zijn straatje ligt qua tijdsperiode in de hiphop.

avatar van UmindC
Maar als hiphop liefhebber lijkt het me helemaal niet gek om een album wat bekend staat als klassieker, en een van de beste uit het genre, te beluisteren en te beoordelen.

toris schreef:

Bullshit. Als je een metalalbum uitgezeten hebt en je vindt het slecht, geef je dat album gewoon een laag cijfer, ook al is het je genre niet. Je moeite gedaan om het te beluisteren, dus waarom zou je niet stemmen?

Ik snap de "overlaten aan de kenners"-mentaliteit die hier heerst niet echt. Dat is nummer twee dan. (Ok, ik snap het wel, maar vind het jammer dat men zich er zo aan vasthoudt.)

pqt
Toch heb ik Illmatic een 3 gegeven, wat ook midden jaren negentig is uitgekomen. Evenals Reasonable Doubt, wat ik zelfs 4 sterren heb gegeven. en het contrast tussen hiphop en metal is toch net wel even wat groter dan dat tussen jaren 90 hiphop en 21e eeuw hiphop.

bennerd schreef:

Een cijfer is toch geen beloning? De cijfers geven een veel beter beeld van de kwaliteit van het album als er alleen liefhebbers van het genre bij zitten. Het genre zelf is een aanwijzing voor niet-liefhebbers om het niet te luisteren/wel te luisteren maar dan puur voor de ervaring en niet voor het cijfer.

pqt schreef:

Die vergelijking gebruikte ik puur om mijn punt duidelijk te maken. En ik heb het verweer tegen jou al opgegeven, lees maar terug.

toris schreef:

Een cijfer is niet meer dan een 'verwoording' van de waarde die jij geeft aan een album.

Ohja, ook op de rest reageren:
Op een openbare site als deze lijkt het gemiddelde van de cijfers een algemeen beeld van wat de gemiddelde muziekliefhebber (van gelijk welke muziek) van een bepaalde plaat vindt.

toris schreef:

Ik probeerde je gedachte dat old skool niet echt in me straatje ligt te ontzenuwen aan de hand van mijn stemmen op die twee albums.

avatar van WeztSide
Hoe bijzonder het ook is, als pqt het niet diggt, dan diggt ie het niet. Hoeft ook niet per se. Hij gebruikt tenminste argumenten om zijn standpunt te onderbouwen.
Ik zou hem gewoon laten liggen als je hem niet fijn vindt, gewoon Madvillainy luisteren ofzo, dat vind je sowieso goed, weet ik nu al

pqt
Heel toevallig heb ik die net gepindakaast

avatar van niels94
Het is voorbestemd

Ulfat-e-Zulmat
toris schreef:

En UmindC, er is een verschil tussen "niet geweldig" en 1,5.

Reeël beeld? En wat is dat precies? Het is juist zo dat niet iedereen een album waardeert, dat er mensen op afkomen die er 'niets te zoeken hebben', dat er 'onverlaten' zijn die iets hoger becijferen dan ze het waard vinden om zo de 'haatstemmen' te compenseren, dat iemand iets nieuws wilt uitproberen, maar dat dat niet 'goed uitpakt' etc. Dat is de realiteit. Kom nou, zeg. Wat voor een ondoordachte reactie is dit nou? Stap eens uit je eigen wereldje. Bovendien kan iemand als pqt tot het besef komen dat old skool niets voor hem is nadat hij het heeft beluisterd. En hij heeft alle recht om dat te uiten dmv een stem.

Wat een kutalbum is dit eigenlijk ook.

Ulfat-e-Zulmat schreef:

Dat dus. Ik is spuitelf

avatar van Harderwiek
Ja inderdaad. Als iemand de moeite neemt om een album te luisteren waar die denkt geïnteresseerd in te zijn en het bevalt hem niet. Dan mag hij dat laten blijken door zijn stem te geven. Als hij dit album helemaal niks vindt, dan is het toch niet zo raar om een 1,5 te geven? Hij hoeft het album toch niet een hoger cijfer te geven omdat dit album door vele als echte Hip-Hop gezien wordt en dat dit album wat heeft betekend voor de Hip-Hop cultuur, dat staat allemaal los van je mening over een album.

Ditzelfde geldt ook als je op een Metal album wilt stemmen. Als je beetje muzikaal ingesteld bent en geïnteresseerd bent in verschillende soorten genres dan kan je echt wel horen of een Metal album nou goed in elkaar zit en of het muzikaal goed gemaakt is. En of het album jou natuurlijk aanspreekt en je of je het mooi vindt. Dan mag je daar je stem toch gewoon over uitbrengen ook al heeft Hip-Hop jouw grootste interesses!?

toris schreef:

Kan het een keer ophouden? Als je een album hebt beluisterd, mag je altijd erop stemmen. Of het nou wel of niet in je straatje ligt. Daar kom je sowieso pas achter na beluistering.

Een situatie waarin iedereen alleen maar op zijn favorieten stemt lijkt me erg onwenselijk: dan krijgt (net als op Discogs) elk album een gemiddelde van 4* of hoger en verliest zo'n cijfer alle informatiewaarde.

Ik ben zelf trouwens ook geen hiphop-liefhebber pur sang, maar toch heb ik uit interesse dit album beluisterd en bestemd.

avatar van schizodeclown
pqt heeft gewoon zijn mening erbij gegeven, en dat is namelijk dat de beats te kaal en rauw zijn, ik kan me er wel iets bij voorstellen dat men daar niet van houd, dus ja liever dat dan dat iemand een proteststem geeft omdat het Eastside en geen Westside is
En zeg eerlijk, hoeveel maakt die stem nou nog uit met zoveel andere stemmen en zo'n hoog gemiddelde?

avatar van thgryda
pqt schreef:

Dus voor jou reasonable doubt > illmatic > 36 chambers en allemaal rotslecht tot ronduit matig dan heeft toris toch een punt dat het misschien gewoon jouw ding niet is, 90s hip hop... Dat betekent uiteraard niet dat je dan ook niet mag stemmen. Jij vindt het bagger, dat mag en dan stem je een 1.5, evenveel als pakweg souljah boy. Maar dan mogen andere users dat ook een vreemde stem vinden of niet? Ik vind het alvast vreemd, niet omdat ik vrees dat deze plaat niet genoeg waardering krijgt, want het gemiddelde is werkelijk fenomenaal. Maar zoals je zegt pqt is toch een fan van hip hop en dan frons je toch even de wenkbrauwen bij een 1.5. Hij houdt niet van kale en rauwe producties en daar moet dit album het van hebben omdat dat de mcs net ten goede komt. Maar als je daar niet van houdt dan vind je dit niks en dat mag, net zoals iemand anders jouw mening omtrend deze plaat ook irrelevant mag vinden, omdat het hele genre je sowieso over het algemeen weinig zegt... Muzieksmaak blijft subjectief vandaar dat het tweede deel smaak genoemd wordt.

pqt
, dat had ik zelf ook al aangegeven. Maar Mas heeft me Pete Rock & CL Smooth getipt, omdat hij dacht dat die beats mij meer zouden liggen. En dat vind ik inderdaad wel weer gewoon goede hiphop.