Wu-Tang Clan - Enter the Wu-Tang (36 Chambers) (1993)

Label: Loud

1. Bring da Ruckus (4:11)
  2. Shame on a Nigga (2:57)
  3. Clan in da Front (4:33)
  4. Wu-Tang: 7th Chamber (6:06)
  5. Can It Be All So Simple (6:52)
  6. Da Mystery of Chessboxin' (4:47)
  7. Wu-Tang Clan Ain't Nuthing Ta F' Wit (3:36)
  8. C.R.E.A.M. (4:12)
  9. Method Man (5:50)
  10. Protect Ya Neck (4:51)
  11. Tearz (4:17)
  12. Wu-Tang: 7th Chamber, Pt. 2 (5:08)
  13. Method Man [Remix] Skunk Mix * (3:09)
  14. Conclusion (1:00)
|Joël|
Raekwon the chef schreef:
ik heb nog minder talent dan MIms

rico-bballer
Op mijn school ben ik echt de grootste hiphop messiah volgens mij.
Ik liep een keer langs zo'n blije gast roept die you ain't cause you're not. ik lach hem zo hard uit was geweldig.
Maar over dit album elke luisterbeurt word die beter en als ik bij me ma deze cd op haar stereo zet dan geniet ik!! Heerlijk.

avatar van waxs
Aan mij kun je niet echt zien dat ik Hip-Hop luister ofzo, loop nu bijvoorbeeld in een shirt met het hoofd van Roger Walters erop

LapraS schreef:
Damn, dit album blijf echt zo goed, ik heb elke keer weer een andere favoriet. Ik blijf ook echt dingen horen die ik nog niet eerder had gehoord. Helaas wordt deze muziek echt weinig geapprecieerd. Ik vroer laatst in de klas of ik deze CD mocht opzetten en de leraar vond 't niet "geschikt', omdat veel meisjes scheeuwden dat zij Chris Brown leuker vonden.

Hahaha fuck die shit van tegenwoordig.....
Zo zie je maar hoe de Hip-Hop veranderd is bij de mainstream. Vroeger was een rapper geliefd vanwege z'n skills en bij de vrouwelijke fans ook wel om z'n looks.
Tegenwoordig moet ie enkel "schattig" of "knap" zijn en over "sweet love" zingen..........
En ja, ik vind Enter The Wu-Tang lyricaal beter dan ILLmatic.

Conway Twitty schreef:

Hier ook, veelzijdiger en creatiever.

Perfect verwoord. Plus, Nas had het geluk dat hij kon samenwerken met mensen als Premo, Pete Rock, Large Professor, Q-Tip zonder dat hij al naam en faam had verworven, terwijl dat bij de RZA en de rest van de Clan leden net niet het geval was...

|Joël|
Ok, dat is inderdaad wel echt heel knap dat RZA van helemaal niets in één keer in zijn eentje een geweldig Hip-Hop album produceerd die ook bekend staat als één van de beste Hip-Hop albums ooit. Echt respect daarvoor, toch Illmatic blijft op #1 in mijn top10 maar inderdaad wel heel goed van RZA.

kArIzMa_TuRk
een perfect album! goede tracks, beats en stemmen!
4,5* is verdiend!

Zjapp schreef:

Word Up, The RZA deed het helemaal alleen. Maar hij had toch wel enige ervaring ivm met de business aangezien hij een EP had uitgebracht bij Tommy Boy Records en zelfs een clip : "Oh, we love you Rakeem" onder z'n alias Prince Rakeem.
Maar dan nog, Enter The Wu-Tang (36 chambers) was uniek, rauw, street, dope noem het maar op.

avatar van Weirdo Wizzy
Moet je wel even zeggen dat ''Oh, We Love You Rakeem'' behoorlijk fout was. Het is wel een erg getalenteerde producer verder natuurlijk.

avatar van P Jay
Weirdo Wizzy schreef:

Is een goede track.... Totaal andere stijl dan Wu Tang, maar erg leuke track!

avatar van Niek
Ik denk dat deze bij mijn persoonlijk zijn inaantastbare status kan gaan verliezen. Hoewel ik het album altijd nog (en altijd zal) aanbid(den), komt de ' subtop' in mijn top10 steeds dichterbij. Hoe dan ook, lager dan 5 sterren is nog altijd ondenkbaar. Legendarische klassieker die alle eer toekomt..

avatar van Statiegeld
Weirdo Wizzy schreef:
ODB is geweldig op Enter The Wu-Tang. Ik kijk altijd bij Protect Ya Neck uit wanneer hij weer eens moet.

Bij Protect Ya Neck kijk uit naar elke verse. Dat is echt zo'n geweldig nummer. IEDEREEN heeft er gewoon zo'n vette verse.

avatar van ewalk
goede sound en blakend van de originaliteit.

Social_Mask
Verlaag dit naar 3*, 3,5* is iets te hoog vind ik. Heb niks met Wu, maar dat is wel duidelijk nu. Enkel track 7-10 vind ik goed, maar dan ook zeer goed. De rest doet me bar weinig. Shame On a Nigga gaat nog wel. Refrein is leuk.
Nu mogen jullie gaan reageren hoe jullie willen, maar ik vind dit (met alle respect)een matig album.

KSPR
Dan is 3 nog wel hoog voor een matig album...

Social_Mask
Nou vooral door die zeer sterke nummers die direct achter elkaar komen geef ik het 3*. 2,5* is wel iets te laag als je kijkt dat er behoorlijk sterke nummers hier op staan.

avatar van Statiegeld
Ik zat te twijfelen of ik deze nog op 5 sterren zou verlagen nadat ik hem lang niet meer geluisterd had maar dit blijft echt een superalbum. Kan Zjapp, EPMD, MJ_Da_Man of iemand anders die zich geroepen voelt trouwens uitleggen hoe hij/zij 7th Chamber Pt. 1 beter dan kan vinden dan 7th Chamber Pt. 2? Ik kan daar echt niets bij denken, 7th Chamber Pt. 2 is zo'n vet nummer.

Raekwon the chef
De beat bijvoorbeeld, die veel beter bij de raps past en aansluit.
Voor de rest is ie natuurlijk hetzelfde. Ik vind de beat van Part 2 ook een beetje apart voor dit album, hij valt wel een beetje uit de toon.

Voorlopig bekleefd Enter The Wu de hoogste plek in m'n top 10

CaliLove
Geen enkele verse is slecht op dit album ,alle 9 MC's zijn even dope (meer dan dat) maar toch vind ik dat ODB op elke track waarop hij meerapt de beste is. Op bv. 7th Chamber en Protect Ya Neck blaast hij gwn iedereen weg met z'n verse + flow. Als ik naar Da Mystery Of Chessboxin' luister is het telkens weer uitkijken naar die unieke verse van Ol'Dirty Bastard. Wat wil niet zeggen dat die anderen geen dope verse hebben integendeel zelfs, dat is een track waar élke verse aan elkaar gewaagd is. Maar toch heeft ODB z'n verse iets unieks...
Enkel op Shame on a Nigga lijkt het alsof Method Man een even unieke verse + flow kan neerzetten.
RIP ODB

Raekwon the chef
Ja, Wu-Tang is eigenlijk geen Wu-Tang zonder ODB

avatar van ViciouzZz
ja idd, ODB was toch 1 van de grondleggers van Wu, maar vind wel dat sowieso iedereen binnen de Wu uniek is, want anders zou de Wu de Wu niet zijn...

Da Mystery Of Chessboxin' is ook 1 van mijn favorieten en ODB is ook gruwelijk in dat nummer...

Ben zelf altijd al gek geweest van de verse in dit nummer van MastaKilla. Ik vind Masta eigenlijk iemand binnen de Wu waar je niet al te veel van hoort, maar hij staat er wel elke keer met heerlijke flows

[Masta Killa]

Homicide's illegal and death is the penalty
What justifies the homicide, when he dies?
In his own iniquity it's the
Master of the Mantis Rapture comin at cha
We have an APB on an MC Killer
Looks like the work of a Master
Evidence indicates that's it's stature
Merciless like a terrorist hard to capture
The flow, changes like a chameleon
Plays like a friend, and stabs you like a dagger
This technique attacks the immune system
Disguised like a lie paralyzin the victim
You scream, as it enters your bloodstream
Erupts your brain from the pain these thoughts contain
Novin on a nigga with the speed of a centipede
and injure - ANY MOTHERFUCKIN CONTENDER

Heerlijk stukje Geniet er altijd weer van als ik t hoor, maar dat heb ik bij t hele nummer trouwens...

Trouwens: Paradiso 13 Juli, Heb er zooooooooooveel zin in

Greetz...

avatar van Lukaz
12 Juli zie ik ze op het Dour festival, kan ook echt niet wachten!!

avatar van P Jay
Idem

't Is aftellen...

Charles Manson
waxs schreef:
Aan mij kun je niet echt zien dat ik Hip-Hop luister ofzo

wees blij jongen, het ziet er niet uit

avatar van ferdi2307
sorry, maar ik kan hier niet echt heel lang naar luisteren.. Het doet me niet veel, vind Illmatic en Infamous toch beter!
mjah smaken verschillen..

Social_Mask
Zo, nog een buitenbeetje!

Improvision
Schommelt tussen 4* en 4,5* bij mij. Het is zeker een goed album, maar ik begrijp de hype erond niet.

avatar van Zjapp
Je snapt de hype niet maar twijfelt eraan om hem al dan niet de op één na hoogste score te geven. Dat wil zeggen dat je hem nagenoeg perfect vind klinken. Dus dat kan ik even niet diggen. Ik moet wel zeggen dat het weinigen weggelegd is om dit album al na de eerste luisterbeurt heilig te verklaren. Bij mij heeft het allesinds even (ongeveer een half jaar) geduurd voor ik hem volledig kon ontleden. En eens dat een feit is, gaat het luistergenot enkel de hoogte in, believe me

Improvision
Zjapp schreef:

Tussen een 4,5 en een 5* zit een heel verschil bij mij.
4 is goed, 4,5 is heel goed en 5 is perfect, en dit album ligt tussen goed en heel goed, maar bij 5 zal het nooit komen terwijl veel mensen hier doen alsof dit het perfecte hiphopalbum is. In die zin begrijp ik de hype erond niet.