Wu-Tang Clan - Enter the Wu-Tang (36 Chambers) (1993)

Label: Loud

1. Bring da Ruckus (4:11)
  2. Shame on a Nigga (2:57)
  3. Clan in da Front (4:33)
  4. Wu-Tang: 7th Chamber (6:06)
  5. Can It Be All So Simple (6:52)
  6. Da Mystery of Chessboxin' (4:47)
  7. Wu-Tang Clan Ain't Nuthing Ta F' Wit (3:36)
  8. C.R.E.A.M. (4:12)
  9. Method Man (5:50)
  10. Protect Ya Neck (4:51)
  11. Tearz (4:17)
  12. Wu-Tang: 7th Chamber, Pt. 2 (5:08)
  13. Method Man [Remix] Skunk Mix * (3:09)
  14. Conclusion (1:00)
Raekwon the chef
Voor mij is dit ongetwijfeld perfect en dus een 5. Elke track doet ertoe, geen enkele is minder dan de ander, 9 supermc's in topvorm, producties die kurkdroog maar zo geniaal zijn, geen onzinnige r&b refreintjes, gewoon vette lyrics, flows en producties

avatar van Zjapp
Improvision schreef:

Tussen een 4,5 en een 5* zit een heel verschil bij mij.
4 is goed, 4,5 is heel goed en 5 is perfect, en dit album ligt tussen goed en heel goed, maar bij 5 zal het nooit komen terwijl veel mensen hier doen alsof dit het perfecte hiphopalbum is. In die zin begrijp ik de hype erond niet.

Ik vind dit album ook niet perfect, want een track als Tearz bijvoorbeeld maakt niet zoveel los bij mij zoals C.R.E.A.M wel doet. Maar ik vind wel dat Enter The Wu-Tang als enige de perfectie banadert. Er zit een leuk concept achter het hele gebeuren, de weg wordt je gewezen door 9 mc's die rappen alsof hun leven ervan afhangt, je gelooft haast dat hetgeen ze prevelen de realiteit is. Het perfecte 'album' bestaat volgens mij simpelweg niet. Wat is volgens jou dan het perfecte album? Aan welke criteria moet dat album dan voldoen?

avatar van Chrisseh
Ach, ik vind 'het perfecte' album een beetje overdreven. Het hangt natuurlijk van veel dingen af, maar vooral als je een album heel vaak achter elkaar aan kan horen, dan is het een goed album. En als het dan ook nog eens kwaliteit is... Maar natuurlijk hangt het 'perfecte' van het perfecte album het meest van smaak af.

Social_Mask
Voor mij is dit album verre verre verre van perfect. Waar ik achter ben gekomen is, dat ik naast de beats ook de rappers niet echt heel veel vind. Begrijp dan ook niet waarom jullie dit zo geniaal vinden...Misschien zijn de beats helemaal jullie smaak, en vinden jullie de sfeer 'magisch' en dan maar niet te beginnen over de geniale rappers, die elkaar zo prachtig overnemen met hun geweldige flow en lyrisch...
Voor mij ligt dit album tussen 3*-3,5*. Redelijk albumpje. Al heeft dit album wel 4 tracks van uiterst hoog niveau.

avatar van Niek
Social_Mask schreef:
Ik sta echt met me oren te klapperen. Rappers NIET geniaal? Wat niet dan? Zoals Ghostface opent, GZA met zijn knowledge, ODB met zijn brag n boast, Methical met zijn gruwelijk chille flow, Rebel INS die zichzelf (en de rest) steeds weer overtreft met zijn wordplay, Raekwon's storytelling, Masta Killah's simpelweg legendarische verse en RZA die weliswaar nooit uitblinkt maar wel heel verdienstelijk meerapt, wat ook geldt voor U God.
Enfin, Social Mask, ik neem jou altijd wel serieus dus zou je aub een verse die je slecht vind willen posten en zeggen wat er volgens jouw aan schort?

Social_Mask
Hahaha, ik had PRECIES zo een reactie verwacht.

Kijk, het is dat ik die rappers gewoon niet interessant vind, op Method Man en ODB na dan.

Zo nu en dan klinkt Ghostface Killah ook wel lekker, net als Deck, maar meestal sta ik ook niet van hun versteld. GZA vind ik dan wel goede teksten hebben, maar echt een goede rapper vind ik hem niet. Zijn flow, stemgeluid, delivery..niks pakt mij. U-God valt amper op, en tja RZA vind ik dan wel lekker klinken, maar hier is hij niet écht bijzonder, wel vind ik hem in het algemeen wel beter dan de meeste. Maar dan Raekwon en Killa kunnen totaaal niet mijn aandacht vasthouden, niet eens pakken.

Daarboven op komt dat de beats ook niet mijn stijl zijn. Waardoor de 'saaiheid' van de meeste rappers extra wordt versterkt.

Weet je wat...zet jij(of iemand anders) hier een verse en dan vertel ik je wel wat ik er niet zo goed aan vind. Maar geen verse van Method of ODB. Is dat goed?

KSPR
I smoke on the mic like smokin Joe Frazier
The hell raiser, raisin hell with the flavor
Terrorize the jam like troops in Pakistan
Swingin through your town like your neighborhood Spiderman
So uhh, tic toc and keep tickin
While I get ya flippin off the shit I'm kickin
The Lone Ranger, code red, danger!
Deep in the dark with the art to rip charts apart
The vandal, too hot to handle
Ya battle, you're sayin Goodbye like Tevin Campbell
Roughneck, Inspector Deck's on the set
The rebel, I make more noise than heavy metal

Ik wacht af...

eazyfan
Champion gear that I rock, you get your boots knocked
Then attack you like a pit that lock shit DOWN (down)
As I come and freaks the sound, hardcore
but giving you more and more, like ding!
Nah shorty, get you open like six packs
Killer Bees attack, flippin what, murder one, phat tracks
Aight? I kick it like a Night Flight!
Word life, I get that ass while I'm fulla spite!
Check the method from Bedrock, cause I rock ya head to bed
Just like rockin what? Twin glocks!
Shake the ground while my beats just break you down
Raw sound, we going to war right now
So, yo, bombin
We Usually Take All Niggaz Garments
Save ya breath before I bomb it

Briljant gewoon (vind ik)

Social_Mask
Hahah, okej mensen ik ben momenteel bezig, maar zal zo snel mogelijk reageren

Edit: Dit is niet eerlijk! Jullie hebben versen genomen uit de nummers die ik nou juist wel (heel erg) goed vind. Maar ach...

Eazyfan heeft die uit 7th Chamber. Dat vind ik ook een goed nummer, maar Chef rapt voor mij niet echt lekker. Wordplay is leuk, maar ik vind het wat 'verkeerd' geflowed. Hij begint wel goed, maar halverwege raakt hij mijn aandacht kwijt. Dan luister ik er al half naar. Ook zorgt de elle lange intro voor een negatief begin
De verse van Method Man is dan wel erug lekker die daarna komt.

Die verse van KSPR heb ik altijd wel goed gevonden. Protect Ya Neck is gewoon geweldig! Vooral hoe hij Spiderman zegt. Goed geflowed, maar niet echt een waard. Het is wel 1 van de betere versen van het album jah. De man, volgens mij Deck, rapt goed. Zoals ik al zei, kan ik hem zo nu en dan wél waarderen.

Dit waren niet echt de beste voorbeelden, maar ik vind de rappers gewoon verre van geniaal. Ik vind sommige erg goed, en andere doen me vrij weinig. Het is gewoon SMAAK. De flow van Raekwon vind ik bijv niet echt veel. En soms klinkt Ghostface irritant, vind ik. Ach, Wu-Tang is niet mijn ding..

Social_Mask
Weet je wat, nu ik zie dat toch wel 5 van de 12 nummers van uiterst hoog niveau zijn en 1 erg goed nummer, verhoog ik dit toch maar naar 3,5*..
Hebben jullie nu jullie zin?!?!

rico-bballer
Nee, ik wil een 5 zien . Oke met een 4 kan ik ook slapen .

Raekwon the chef
What?? Maar Raekwon en Ghost zijn juist de besten van Wu-Tang.

En ik doe het niet met minder dan een 5

zeur nu maar lekker door

avatar van waxs

He, doe is normaal!

avatar van FunkyMonk

zeur nu maar lekker door

Doe niet zo tegendraads

Social_Mask
Hahaha, mensen ik heb niet écht verlaagd!

avatar van herbertwest
Heerlijk op Dour was iedereen er alleen Cappadonna in de plaats van Method Man. Op 7th Chamber part 1 en 2 en Shame on a Nigga zijn alle tracks van Enter langs geweest. Verder nog Triumph, Liquid Swords, Duel of The Iron Mic, 4th Chamber, Ice-Cream en een ode aan ODB waarin ze Shimmy Shimmy Ya en Brooklyn Zoo deden. Triumph, Carefull (Click, Click), Do You Really (thang, thang) en Gravel Pit kwamen ook nog langs. Meestal deden ze 2 verses van een track soms maar 1 verse en bij Triumph hebben ze allemaal gerapt. Eigenlijk is het dus het te voorspellen lijstje maar ben toch blij dat ze zoveel tracks van dit geweldige album hebben gedaan.

avatar van MurryMusic
ik weet niet maar ik snap je echt niet social hehe ik vind dit album brilliant, die gasten vullen elkaar echt aan G. De manier waarop ze rhymen die versnellingen die manier hoe ze met de woorden spelen..dat schreeuwerige en dan dat rustige...DAMN tja et moet je ding zijn he. Ik vind de beste method en ghost omdat zij gewoon soms met zulke goede shit komen ik citeer Ghost uit 7th chamber

When I die my seed wont be so ill like me

ik bedoel maar wie bedenkt dat
4,5* (neigen naar de 5)

avatar van J.M.
Ik blijf dit een top album vinden, maar ik verlaag toch een halfje omdat ik Me Against The World en IllMatic toch beter vind en eigenlijk de enige 2 albums die perfect zijn samen met The infamous

Hail J.M.

Social_Mask
Grapje Ik heb hier zelfs 3,5* voor staan.

|Joël|
4,0/4,5 vind ik ook meer dan genoeg voor dit album, was al langer van plan om deze te verlagen. Ook haal ik deze of uit me top 10 of hij komt lager te staan.
Als ik goed luister naar dit album dan zijn de rappers goed maar de beats zijn dat niet altijd. Ook is dit album alleen leuk als je er echt 100% aandacht aan geeft. Als je dit album gewoon even aan wil zetten voor op de achtergrond dan is dit niks waard. Denk dat ik deze voor nu een 4,5 geef.

avatar van P Jay
herbertwest schreef:

I was there too! 't Was een leuk feestje met the Wu... Enkele kippevelmomenten gehad.

avatar van ferdi2307
eerlijk gezegd zit ik erover na te denken dit te verlagen naar 1,5* ik heb em nu een maandje en 2x geluisterd et doet me nog steeds niks eigenlijk nog iets minder.. maar misschien komt het ook omdat ik nu nogal aan Tupac verslaafd ben en dan vergeet je zoiets als Enter the Wu-Tang.. laat de 2* nog staan maar ga er serieus over nadenken (en luisteren )

avatar van Conway Twitty
ferdi2307 schreef:
maar misschien komt het ook omdat ik nu nogal aan Tupac verslaafd ben

Feeder
Conway Twitty schreef:

avatar van ferdi2307
Conway Twitty schreef:

Of omdat het niet simpel genoeg is?

haha.. heb je het er zo moeilijk mee dat sommige dit album gewoon NIET goed vinden? beetje zielig vind je niet.. je zou de mening van andere eens moeten respecteren want daar gaat et hier nu eenmaal om.. reageer je altijd zo dom als iemand een album in jouw top 3 een lage stem geeft?

avatar van Weirdo Wizzy
Ik heb het ook niet zo op die mensen die altijd sarcastische opmerkingen maken naar mensen die wat meer van toegankelijke hiphop houden. Net alsof je beter, meer verstand, meer kennis van hiphop hebt als je meer naar die underground shit luistert. De een digt meer die rauwe Wu-Tang shit en een ander gaat liever los op G-Unit. Laat elkaar lekker!

avatar van Conway Twitty
ferdi2307 schreef:

Huh
Ik heb het er niet moeilijk mee, naar aanleiding van je top10 (waarin ik albums als Buck The World en The Massacre toch zou omschrijven als erg simpel) denk ik dat het niet een onaardige, danwel denigrerende prognose is.