Adele - 25 (2015)

Pop / Soul
Label: XL

1. Hello (4:55)
  2. Send My Love (To Your New Lover) (3:43)
  3. I Miss You (5:48)
  4. When We Were Young (4:50)
  5. Remedy (4:05)
  6. Water Under the Bridge (4:00)
  7. River Lea (3:45)
  8. Love in the Dark (4:45)
  9. Million Years Ago (3:47)
  10. All I Ask (4:31)
  11. Sweetest Devotion (4:11)
  12. Can't Let Go * (3:18)
  13. Lay Me Down * (4:30)
  14. Why Do You Love Me * (3:59)
avatar van oceanvolta
Het album begint me steeds meer te bevallen. In eerste instantie vond ik het ook teveel stem en dat vind ik nog steeds wel jammer. Vooral in Hello en Sweetest Devotion stoort het mij, vermoeiend om naar te luisteren. Meteen al in het eerste refrein alles uit de kast halen ipv een beetje opbouwen. Erg jammer. Ik vind de Saturday-Night-Live-versie van Hello met the Roots beter dan de albumversie omdat de zang veel relaxter is, minder in your face.

De overige nummers vind ik een stuk beter tot zeer goed. Met name I Miss You, Million Years Ago en All I Ask bevallen mij. Of Remedy bijvoorbeeld, alleen piano en haar stem, heel mooi.

Ik mis wel nummers als Right as Rain, My Same of Cold Shoulder. Dat zou voor de afwisseling wel zo prettig zijn geweest. Ook een nummer als Lovesong wordt gemist. Een keer een heel nummer rustig zingen.

Alles bij elkaar opgeteld een prima album met misschien nog rek naar 4 sterren.

Mjuman schreef:

D'r zijn nou eenmaal van die muzikaal holisten die overal alles in horen. Die vergeten wel eens dat een toonladder maar 8 noten telt. En A Million Years Ago doet mij in eerste instantie denken aan een Frans chanson - Aznavour denk ik zelfs, voor wat het waard is

Precies, als je gaat zoeken vind je altijd wel een nummer dat op een ander nummer lijkt.

buizen
Arrie schreef:
Waar zou Hello dan van gejat zijn?

Ozric gaf alleen aan dat ...
Hello heeft daar verder niks mee te maken.

Excuses, Hello was het idd niet, ik was even helemaal abuis met het nummer. Dat kan de beste overkomen.

avatar van adri1982
Ik weet niet wat mensen precies tegen 'Hello' hebben, ik vind het een mooi nummer van deze zangeres, en dat zij daarmee op nummer 1 is gekomen in de Top 40, komt mij wel logish over.
Ook 'Miss you' kan ik op zich rekenen tot een van de betere nummers van dit album; Een echt Adele-nummer, wat mij evenals andere nummers van haar, qua geluid ook doet denken aan de zangeres Dusty Springfield (1939-1999; bekend van. o.a. 'The Summer is over' (1964) en 'What do I have done to deserve this' (1987; met The Pet Shop Boys)).
Daarnaast is 'When we were young' (evenals 'Remedy') een mooie ballad, en doet mij die een beetje denken aan 'Turning tables' en 'Don't you remember' op het voorgaande album '21' uit 2011. 'River Lea' is daarin tegen een vrij goed popnummer.
Dan volgt 'Love in the dark', wat misschien wel de mooiste tekst heeft van alle liedjes op deze cd. De melodie ervan is in ieder geval ontzettend mooi. 'Sweetest devotion' is ook een mooi lied.

'Million years ago' doet mij daarin tegen wel echter denken aan een ouder liedjes (sorry dat ik het zeg, maar het gaat om de zangmelodie uit 'The Phantom of the Opera Theme' van Andrew Lloyd Webber. Het is helaas een nummer waar ik niet zoveel mee kan, evenals 'Send my love (to your new lover)'. Toch op zich een goed album; 3,5*.

avatar van davevr
Ok, ik heb voordien gezegd dat ik geen punten geef aan muziek die me helemaal niets doet. Maar Adele Laurie Blue Adkins is helemaal Whitney gegaan en ik hoor ze op elke fucking muziekzender, tankstation, winkel; Yep : Ik kan er niet aan ontsnappen en daarom een strafstem : 1.5*

We weten intussen ook wat er waarschijnlijk op elke auditie voor The Voice de volgende jaren gaat gezongen worden.

avatar van catdog
davevr schreef:

Dus je dacht, nadat je je stoorde aan de muziek bij elke muziekzender, tankstation en winkel: laat ik het album eens even lekker beluisteren. Of begrijp ik dat je "straf stem" komt uit protest tegen haar muziek?

avatar van oceanvolta
Volgens Pitchfork het op één na beste album van 2015. Die had ik niet zien aankomen.

avatar van Mjuman
oceanvolta schreef:

Pitchfork: al lang niet meer het kompas waarop de hipster in wording blind kan varen. Gebruik Pitchfork maximaal om je mening op deelaspecten bij te stellen.

Als bij de tandarts mensen het al over het concert van Adele in juni (Ziggodome) hebben en hoe aan kaarte te komen - weet je 't: time to move on

avatar van chevy93
oceanvolta schreef:
En het krijgt een 7,3. Hard to please? Of was 2015 gewoon een karig jaar?

avatar van oceanvolta
Ik weet eerlijk gezegd niet hoe de lijst wordt samengesteld bij Pitchfork, wellicht is de 7,3 van één recensent en de nr 2 notering een gemiddelde van alle redacteurs?

avatar van Rudi S
Ik heb de pitchfork jaarlijst nog niet kunnen vinden, wel een albumlijst op basis van de recensie waardering en daar staat dit album op een mooie 401e plaats (hier zijn ook heeruitgaves meegenomen).
Pitchfork's Best Albums of 2015 | Page 17 - Album of The Year - albumoftheyear.org

avatar van oceanvolta
Sorry jongens, niet goed gekeken, het was de lijst van Rolling Stone.

Ah, ach een pot nat
RS geeft Adele dan ook een score van 5 uit 5.

catdog schreef:

Ik had het album al eerder beluisterd en vond er niets aan, heb dat dan ook gepost maar geen punten gegeven omdat ik dit normaal gezien niet doe bij muziek die me echt niets zegt. Nu geef ik dan toch een stem uit protest tegen haar muziek en het feit dat ik er mee rond mijn oren geslagen wordt in elke winkel, tankstation, radiopost, etc.

Kut muziek..

avatar van jasper1991
Ik ben normaal meer van symfonische rock/metal, maar mij bevalt dit album dan weer prima op het eerste gehoor, in het bijzonder de eerste helft: een vocale krachtpatserij en rake, afwisselende nummers. Dit echter na één luisterbeurt.

avatar van Korreltje Zout
Ik geef dit broddelwerk een 1,5 (strafstem) in plaats van een 0,5 want dat wordt beschouwd als een haatstem (en dan kan iedereen opgelucht ademhalen want dan hoef je niet meer serieus genomen te worden). Hoe dan ook een dikke onvoldoende, dus gezakt.

Onderbouwing: overmaat aan pathos, ongeinspireerd, schreeuwerig, in-your-face, een popup-screen in de vorm van muziek. Adele is een muzikale bodybuilder die te pas en te onpas haar vocale biceps moet laten zien. Hello! Geen kunst maar kitsch. Set fire to your reputation. Whitney Houston leeft weer!

Rolling Stone gaf het album 5 sterren, maar dat is dan ook het muziektijdschift dat Jahar Tsarnaev, de Boston bomber, op haar voorpagina zette. Dat tijdschrift kunnen we al een tijdje niet meer serieus nemen.

Een goed onderbouwde onvoldoende Korreltje Zout. Nu kan ik jouw stem niet meer met een .... (haha) nemen.

avatar van Gretz
oceanvolta schreef:

Heb je een link? Ik kan alleen de recensie en de 7,3 vinden, zie nergens staan dat Pitchfork al een jaarlijst heeft gepubliceerd. Lijkt me ook sterk dat een album dat een 7,3 scoort zo hoog komt in hun jaarlijst.

avatar van rkdev
Weet niet of het dezelfde lijst is, maar bij Rolling Stone ook 2e:
Adele, '25' - 50 Best Albums of 2015 | Rolling Stone - rollingstone.com

Ik snap die mensen bij Rolling Stone ook niet: hoe komen ze erbij? Dat geschreeuw van die vrouw op dat overgeproduceerde inspiratieloze cd'tje.

oceanvolta schreef:
Sorry jongens, niet goed gekeken, het was de lijst van Rolling Stone.

west Gretz rkdev oceanvolta had zich dus vergist met Pitchfork,
Adele zal dus daar ook wel echt rond plek 400 uitkomen

Korreltje Zout schreef:
Whitney Houston leeft weer!

Het is echt een mengeling tussen the bodyguard en Titanic.

clan of izula
Wel een leuk wichtje maar deze cd bevalt niet erg. Teveel geschreeuw en het doet me allemaal niet veel. Op de vorige cd's stonden betere nummers maar daar was ook de helft niet aan mij besteed. Al die 5 sterren recensies in kranten kan ik dus niet serieus nemen. Waar komt die massahysterie hype ineens vandaan ? Concerten extra omdat er een stormloop op tickets was. Zo geweldig en fantastisch is het helemaal niet. Haar stem is prettig maar idd te schreeuwerig deze cd. Een andere muzikale richting ( triphop massive attack achtig ) zou ik wel leuk vinden denk ik. Als de volgende cd weer zo is mag ie van mij 50+ heten

3 nummers bevallen mij heel goed, rest boeit mij niet echt. 3.5 punten, 1 punt aftrek vanwege haar spotify mening.

De hele hype snap ik niet echt, live is ze kennelijk erg fijn om naar te kijken. Te luisteren is het niet heel bijzonder, zoveel mooier werk van andere artiesten wat mij meer kan bekoren.

avatar van AstroStart
Hoewel ze een prachtige stem heeft, spreken veel nummers mij niet aan. In ieder lied laat Adele horen dat ze pijn heeft, maar ik voel dat niet. Ligt dat aan mij? Geen idee, emotionele nummers van Steven Wilson en Sufjan Stevens raken mij wel.
Send My Love vind ik overigens wel een leuk nummertje, maar dit zou ook gezongen kunnen worden door Rihanna.

Nogmaals, het album zelf is goed (3 sterren), maar ik kan er persoonlijk niets mee. 0,5 punt aftrek omdat het niet op Spotify staat. Als het vanuit artistieke integriteit is, begrijp ik het, maar in het geval van Adele is het een strategie om maximaal te cashen.

avatar van catdog
Wat blijven mensen toch raar stemmen. "Omdat ik het niet op een bepaald medium kan vinden geef ik het album 0,5 punt minder". Dit heeft toch helemaal niets te maken met de kwaliteit van het album?

De onzinnigheid daarvan is ook zojuist bij Coldplay - A Head Full of Dreams (2015) besproken, daar gebeurt dat ook....

avatar van MJ_DA_MAN
AstroStart schreef:
Dus omdat een album, iemands werk, waar ontzettend veel geld, tijd en energie is ingestoken (of de artiest zelf casht of niet is niet relevant) niet gratis te beluisteren valt een halve ster minder? Dat is bijna de wereld op zijn kop. Je zou toch eens een album kopen zeg!

avatar van Pinsnider
Jongens en Meisjes, maak jullie toch niet zo druk. Zodra een artiest de MEGA status heeft bereikt ontstaan automatisch dit soort (en andere) randzaken. Het gaat dan allang niet meer alleen over muziek. Het stemgemiddelde bij een grote artiest is amper serieus te nemen. "Loat goan" zeggen ze hier.
ON: Onze jongste is helemaal wild van Hello, en daarom staat hij ongezond vaak aan, maar wat een topnummer is dat toch wel eigenlijk stiekem....

avatar van davevr
off topic : Qua stemgedrag zou het wel grappig zijn wat "Coldplay Ft Adele" zou scoren .... Met Avicii remix natuurlijk (of Afrojack)