Coldplay - A Head Full of Dreams (2015)

Label: Parlophone

1. A Head Full of Dreams (3:43)
  2. Birds (3:49)
  3. Hymn for the Weekend (4:18)

met Beyoncé

4. Everglow (4:42)
  5. Adventure of a Lifetime (4:23)
  6. Fun (4:27)

met Tove Lo

7. Kaleidoscope (1:51)
  8. Army of One / X Marks the Spot (6:16)
  9. Amazing Day (4:31)
  10. Colour Spectrum (1:00)
  11. Up&Up (6:45)
  12. Miracles * (3:55)
avatar van TowerofBabel
Coldplay-achtig (weinig vernieuwend) maar klinkt goed! Tijd dat die rotplaat van een Viva La Vida eruit gaat, Birds van dit album is echt heel lekker! Hulde aan de mannen van Coldplay, want stiekem maken ze het wel weer waar.

TowerofBabel schreef:
Coldplay-achtig (weinig vernieuwend) maar klinkt goed! Hulde aan de mannen van Coldplay, want stiekem maken ze het wel weer waar.
Mee eens TowerofBabel. Ik heb dit album vandaag voor het eerst gehoord, en vond deze evenals de andere Coldplay-albums weer mooi. Vooral de eerste vijf tracks zijn erg goed .....

avatar van adri1982
... . Onbegrijpelijk dat dit album zoveel laagstemmers heeft. Het lijkt wel of een bepaald gedeelte van hun iets tegen Coldplay heeft (gekregen). O.k., de muziek op dit album is heel wat anders ten opzichte van de muziek op hun eerste twee albums 'Parachutes' (2000) en 'A Rush of blood to the head', en heeft heel wat overeenkomsten met de muziek van het album 'Mylo Xyloto' (2011) die ook helaas door anti-stemmers werd neergesabeld. 'Adventure of a lifetime' vind ik sinds de tweede of derde luisterbeurt al geweldig, en 'Everglow' vond ik al prachtig toen ik het voor het eerst hoorde.

Stemmen doe ik nog even niet, want daarvoor zijn er een of twee meerdere luisterbeurten nodig. Maar dikke kans dat het een hoge stem gaat worden.

avatar van PUbu
Eindelijk op Deezer nu. Ik vind hem meevallen. Gelukkig zijn ze niet op dezelfde voet verder gegaan, alhoewel bepaalde nummers een stevig Eno sausje hebben.
En commercieel, legio voorbeelden uit het verleden van bands die hun trouwe fans achterlieten voor een nieuw avontuur. Zie bv David Bowie (Let s dance dan wel) The Clash etc etc etc.....

PUbu schreef:

Luister jij wel het goede album?

Alles wat je hier beschrijft doen ze juist wel.. commerciëler (ik haat dat woord, maar goed het is al zo genoemd) kan dit album bijna niet.

Als er een band zijn ziel heeft verkocht is t Coldplay wel...

avatar van PUbu
Ach. Ziel verkopen? Dan zouden er vele artiesten zijn die dat deden. Dire Straits Blondie The Clash The Police. Of Elvis Costello die een cover voor een film ging zingen? Elvis Presley met zijn zoetsappige muziek in de jaren 60. Velvet Underground met sunday morning? Of wat dacht je van New Order met hun discomuziek? Het hoeft allemaal niet slechter te zijn. Het is gewoon anders en ieder zijn smaak!

PUbu schreef:
Het is gewoon anders en ieder zijn smaak!

En uiteindelijk is dat het ook, maar persoonlijk vind ik het bij Coldplay erg zonde, want die 1e 2 (ok 3) albums zijn zo enorm leuk!

avatar van PUbu
De eerste platen van hun staan buiten kijf. Die vind ik ook de beste van hun. Tot x&y. Daarna werd het helaas minder. Steeds maar hetzelfde.

avatar van adri1982
Ik vind juist dat Coldplay nooit een slechte plaat heeft gemaakt. Maar ik ben wel met je eens PUbu, dat 'Parachutes' en 'A Rush of blood to the head' (X&Y eigenlijk ook), geweldig zijn.

avatar van EttaJamesBrown
Je moet wel een ziel hebben om hem te kunnen verkopen. En ja die ziel hadden ze. En ja, die is verkocht. Voor een goede prijs, dat moet ze wel nageven.

Ik kan de mannen niet anders dan gelijk geven. Bij die gedachte luister ik dan naar parachutes.

avatar van lennon
Natuurlijk hebben ze groot gelijk. Daar verdienen ze dik geld mee.

Alleen vind ik er vergeleken met de 1e 3 albums geen zak meer aan. En ik ben echt niet vies van een goed klinkent (lees commerciëel) pop deuntje. Maar Coldplay klinkt sinds Viva la vida al hetzelfde. Daarom was ghost stories zo'n aangename verrassing.

avatar van Arrie
lennon schreef:
Natuurlijk hebben ze groot gelijk. Daar verdienen ze dik geld mee.

Dat deden ze toch al?

En Viva La Vida was toch juist een relatief gewaagd album? Na het monstersucces ineens een behoorlijk anders klinken album uitbrengen, waarbij het eerste dat ze naar buiten brengen (Violet Hill) met een stukje ambient begint. Staat sowieso niet echt iets op die plaat dat ik per se commercieel zou noemen. Alsof ze zelf hadden verwacht dat Viva La Vida zo'n emorme hit zou worden.

Mylo Xyloto was daarna alwéér anders, dus lijkt me ook een gewaagde stap in hun carrière. Commercieel gezien konden ze veel beter doen waar ze al goed mee scoorden? Een samenwerking met Rihanna commercieel? Ze wisten ook wel dat ze daarmee heel veel fans af zouden stoten dus het was hopen dat er een nieuw publiek zou zijn dat het massaal zou oppikken.

Verder heb ik bij Coldplay steeds meer het gevoel dat ze oprecht doen wat ze zelf leuk vinden. Uit een nummer ale Adventure of a Lifetime vind ik ook best wel veel plezier spreken, en zeker als ik ze het dan live uit zie voeren.

Eigenlijk deed Coldplay vooral met de eerste drie albums steeds hetzelfde. Wat dat betreft vind ok X&Y de meest de commerciele plaat uit hun oeuvre. Vergelijkbaar met het album ervoor waar ze flink mee doorbraken, maar dan nog wat grootser en stadionrockeroger. Nee, dan ben ik blij dat ze daar meteen weer vanaf gestapt zijn (al is dat grootse stadionrockgevoel er altijd wel in gebleven).

avatar van The_CrY
lennon schreef:

???

avatar van Arrie
The_CrY schreef:

???

Ja, ik vind Viva La Vida en Myloto dus ook behoorlijk verschillende platen.

avatar van lennon
Ik doel dab ook op het hoge meezing gehalte vanaf Viva..

Whooohoooo en dat soort meuk...

Cye
Heb het album de laatste tijd vaak op repeat staan en merk aan mezelf dat ik eigenlijk maar twee nummers volledig luister en dat zijn Adventure of a lifetime en Up&Up, de rest ben ik gauw beu. Dit zijn dan ook gelijk de enige nummers die iets van een gitaar laten horen en ik vind het dan ook zonde dat Coldplay dit steeds minder doet, want met name op Up&Up is die ene gitaarsolo weer heerlijk.

Ik vond deze plaat eerst sterk overeen komen met Mylo Xyloto, maar als je die nu terugluistert is die veel minder overgeproduceerd dan deze. Daar hoor je nog daadwerkelijk instrumenten, waar het hier allemaal recht uit de computer lijkt te komen. Mylo Xyloto is daardoor wel in aanzien gestegen bij mij.

avatar van harencoor
Dit is erg. Kodaline light.

avatar van adri1982
Dit album is gewoon zeer goed. Van begin tot het einde Vooral 'Everglow' is prachtig.

Er is nogal wat te doen geweest over "A head full of dreams".
Ik heb hier vele recensies gelezen, zowel positief, maar meer negatief.
Tijdens mijn vlucht naar Vietnam, en ook weer terug naar Nederland ging ik uit tijdsverdrijf ( vlucht van ongeveer 12 uur) maar eens wat albums beluisteren, waarvan deze van Coldplay wel ongeveer 4x om het eens goed in me in te laten werken.
Dat is dan ook gebeurt.
Na alle vele negatieve recensies gelezen te hebben vond ik het opzich nog meevallen.
Veel luchtige popmuziek, en af en toe vond ik het nog best lekker en luchtig klinken.
Maar ook erg vaak werd het gelalala en het gemaakte positivisme iets te veel.
En hier is nu net het punt wat mij dit album vrij matig overkomt, het klinkt te gemaakt.
Na een wat negatiever voorgaand album gehad te hebben hebben de heren van Coldplay wat mij betreft te geforceerd geprobeerd een tegenhanger van hun voortgaande album te maken.
Hoe goed het ook bedoeld is, en hoe lekker sommige riedeltjes af en toe klinken ik vind het net iets te vaak namaak klinken.
Ik zou Coldplay aanraden in de toekomst de wijze spreuk 'schoenmaker blijf bij je leest' te hanteren, en niet proberen te geforceerd te vernieuwend te zijn.
Ik vind " A head full of dreams " zeker niet slecht, maar een hoogvlieger ook zeker niet.

Al een tijdje hier niet meer ingelogd maar wat trekt musicmeter (en coldplay) tegenwoordig een hoop haters zeg. Je moet maar niet beters te doen hebben met je leven..

Anyway, erg lekker album. Coldplay heeft inmiddels een indrukwekkend oeuvre, wordt tijd dat ik ze weer eens live ga bekijken.

avatar van Supersid
ik ben er nog niet helemaal uit. Al de beschuldigingen hierboven zijn dubbel en dik waar, langs de andere kant is dit cathy als Hulk Hogan...

Later meer hierover?

avatar van Tubanti
Het Coldplay-oeuvre nog maar eens doorgenomen. Dacht dat ik deze ongeveer net zo slecht vond als het vorige dieptepunt Mylo Xyloto, maar deze is toch echt nog veel en veel slechter, waarbij ik moet zeggen dat Mylo Xyloto toch eigenlijk best wel te pruimen is. Die heb ik met een halfje verhoogd naar 3,0 en deze met een halfje verlaagd naar 1,5.
Everglow is, ondanks dat ie mierzoet is, toch wel een lekker nummer. Het titelnummer is ook nog wel een vrolijk radiodeuntje maar de rest is echt helemaal niks, al vang je op de afsluiter nog wel een paar glimpjes op die verraadden dat de heren het nog wel degelijk kunnen.
Ik blijf, tegen beter weten in, hopen dat ze ooit nog een met een kwaliteitsalbum komen.

dirk1978 schreef:

Anyway, erg lekker album. Coldplay heeft inmiddels een indrukwekkend oeuvre.
Ik ben het met je eens dat Coldplay nogal erg veel haters heeft hier op deze site. Vind ik ook erg jammer. Dit album is gewoon goed.

Veel haters? Dat zal toch wel mee vallen zeker? Er zijn er met mij denk ik gewoon veel mensen teleurgesteld dat na het onvolprezen debuut en de degelijke opvolger niet meer herkennen wat ze aansprak. Ik prijs Coldplay om het vermogen en de wil om hun eigen stijl te blijven vernieuwen, alleen de uitwerking spreekt me voor geen meter aan.

Van dit album vind ik Head full of Dreams een heel leuk nummer, maar de rest valt me zo tegen dat ik niet eens zin in heb om het album meerdere keren te luisteren en een weloverwogen cijfers te geven.
And tehe memory remains.

avatar van Tubanti
Ben eigenlijk nooit zo van de videoclips, maar die van Up&Up is prachtig!
Zeker het bekijken waard: Coldplay - Up&Up (Official video) - YouTube

avatar van Sundance
Up & Up is wederom een heerlijke single. Je zou het commercieel of luchtig kunnen noemen, mag van mij allemaal, het zit wat mij betreft prima in elkaar er zorgt voor veel luistergenot.

avatar van symforock
Een halve erbij vandaag...omdat het een briljante plaat is ? nee dat zeker niet maar ik word er wel vrolijk van

symforock schreef:

Probeer eens wat leuke kinderplaten dan. Daar wordt je ook vrolijk van soms, zonder dat 't geniaal is.

avatar van Pinsnider
ho ho ho, de platen van Bert en Ernie van eind jaren '70 begin jaren '80 zijn zowel vrolijk als absoluut briljant!! Ik wil dat op generlei wijze vergeleken hebben met deze matte materie van een stel verzadigde muziekmiljonairs.

avatar van Mjuman
Als je hier vrolijk van wordt, moet imo hard gaan werken aan je reïntegratie-/socialisatieproces