Madvillain - Madvillainy (2004)

Label: Stones Throw

1. The Illest Villains (1:56)
  2. Accordion (1:58)
  3. Meat Grinder (2:12)
  4. Bistro (1:07)
  5. Raid (2:31)

met MED

6. America's Most Blunted (3:54)

met Lord Quas

7. Sickfit [Instrumental] (1:22)
  8. Rainbows (2:51)
  9. Curls (1:35)
  10. Do Not Fire! [Instrumental] (0:53)
  11. Money Folder (3:03)
  12. Shadows of Tomorrow (2:36)

met Lord Quas

13. Operation Lifesaver A.K.A. Mint Test (1:30)
  14. Figaro (2:25)
  15. Hardcore Hustle (1:22)

met Wildchild

16. Strange Ways (1:52)
  17. Fancy Clown (1:56)

met Viktor Vaughn

18. Eye (1:58)

met Stacy Epps

19. Supervillain Theme [Instrumental] (0:53)
  20. All Caps (2:10)
  21. Great Day Today (2:17)
  22. Rhinestone Cowboy (3:59)
RedLightCityBoy
Doomsday of Gas Drawls, wat vind je daar van?

avatar van GarnalenPeller
Schattig, maar niet mijn ding.
Beats als Hey! en Cellz vind ik hard, en als hij Potholderz heeft gemaakt:
Ik vind de Viktor Vaughn albums wel veel beter dan de MF DOOM albums.

GarnalenPeller schreef:
Beats als Hey! en Cellz vind ik hard, en als hij Potholderz heeft gemaakt:
Nope. Count Bass D. En Victor Vaughn platen zijn (vrijwel) geen Doomproducties geloof ik. Duidelijk dat zijn producties niet jouw ding zijn dus . Zelf vind ik hem goed (vind Doomplaten ook beter dan VV) maar zeker niet beter dan Madlib. Unseen, Lootpack en deze getuigen van klasse waarbij Doom nooit in de buurt is geweest imo.

panjoe (moderator)
Ik moet zeggen dat ik de producties op Madvillainy, en zéker op de platen van Viktor Vaughn, stukken lekkerder vind. En de, imho, lekkerdere beats van DOOM's eigen albums komen bijna allemaal van anderen (Hoe Cakes - Subroc, Potholderz - Count Bass D, One Beer - Madlib, Ballskin en Microwave Mayo - Jake One, Gazzillion Ear - J Dilla).

Ik zou persoonlijk dus liever hebben dat de heren verder vliegen op de koers die ze met dit juweeltje hebben ingezet.

Laat Madlib maar produceren en DOOM rappen.

(en een gastverse van Mos hehe)

Social_Mask
Laat Madlib maar produceren en DooM.. gaan shoppen voor nieuwe maskers ofzo.

avatar van bennerd
Enige minpunt op het album is het nummer Rainbows, voor de rest een immer geniale plaat.

RedLightCityBoy
Oh dat vind ik nou juist weer een van de hoogte punten.
MF DOOM goes Zappa vind ik wel wat hebben.

|Joël|
Ik vind dit album geweldig. Het bevat veel hoogtepunten en is muzikaal elke seconde bijster interessant. Uitzonderlijk goed dus!

Social_Mask schreef:
Laat Madlib maar produceren en DooM.. gaan shoppen voor nieuwe maskers ofzo.

en waarom dan wel ?

Social_Mask
Een klote MC. Beetje lopen brabbelen en dat is dan een 'geweldige flow'. Ja, tuurlijk.. Maar ik 'voel' het dan blijkbaar niet.

avatar van Pooiertje
Social_Mask schreef:
Maar ik 'voel' het dan blijkbaar niet.

Social_Mask schreef:
Dat, en heb je naar de teksten geluisterd?

Social_Mask
Nou, lijkt me knap als je het voor elkaar krijgt om niet naar de teksten te luisteren.

Maar wat maakt het nou uit of hij al die leuke, grappige teksten heeft als ik niks kan met z'n flow?

Social_Mask schreef:
Dat is niet moeilijk hoor.
Verder beantwoord je mijn vraag niet. Ik snap best dat goede teksten weinig uitmaken als je zijn flow niet trekt, maar als je wel inziet dat het goede (geniale) teksten zijn, dan kun je je wellicht wat genuanceerder uitdrukken dan 'klote', wat uberhaupt een weinig inhoudelijk woord is.

Social_Mask
Wat ik bedoelde, is dat je sowieso naar de teksten luistert, want als je de muziek opzet hoor je toch wel iemand rappen en ook wát diegene rapt. Het was een flauwe 'grapje'. Jij bedoelde natuurlijk of ik er aandachtig naar had geluisterd. En dat heb ik natuurlijk gedaan, en ik zie ook in dat die teksten goed - of zoals je zelf zegt, geniaal zijn. Je hebt natuurlijk wel een punt, maar altijd dat nuance.. wordt een beetje saai. Soms moet je ook gewoon een harde statement maken! (zoals Wilders dat doet) Jezelf overschreeuwen is zo nu en dan wel leuk..

Social_Mask schreef:
Haha! Tsja, zit wel wat in.

avatar van dilladawg
kvond accordion egt een fantastische beat, maar nu ik die sampel heb gehoord vind ik het egt een stuk minder.
Ik heb niks tegen sampelen, maar dit is gewoon een loopje van iemand afpakken en er drums onder zetten.
beetje jammer.
Wat is Figaro trouwens geniaal .

dilladawg schreef:
beetje jammer.

Dat is zo ongeveer wat samplen inhoud. Een loopje afpakken en er drums onder zetten.

avatar van Chrisseh
Nou, nou, dat is wel heel simpel gezegd. Er wordt vaak echt wel wat meer aan gesleuteld.

RedLightCityBoy
Ik kan je zeggen dat dat bij conscious-hiphop zelden het geval is. Meestal is er een loopje om je verse over te rappen en dan een ander loopje voor de hook (met eventuele scratches). Natuurlijke zijn er uitzonderingen zoals bijv. Madlib en Dilla (die samplen totaal anders). Maar met het orgineel van Accordion kun je ook niet echt veel meer doen om het dope te laten klinken.

panjoe (moderator)
Ik heb er nu toch maar aan toegegeven dat Fancy Clown qua feeling, stijl, tekst en inhoud één van de briljantste nummers ooit gemaakt is...

I knew you were in the background
whenever I phoned
telling your brother
to say you're gone
you've been getting around the town
with some fancy clown

I knew you'd be fucking around
playing all innocent, hoeing since the foundation
don't make me have to pound his tin crown face in
and risk being jammed up like traffic inbound from space and
there's been a place for you in my heart since we first met
a teenage love that didn't feel no hurt yet
my boys warned me you was poison like BBD first cassette
and still I put my chips on the worst bet

avatar van dilladawg
Redlicht city boy schreef:
Maar met het orgineel van Accordion kun je ook niet echt veel meer doen om het dope te laten klinken. [/quote]

Ben ik het wel met je eens, in het origineel zitten trouwens van die "accordion klikjes" als je begrijpt wat ik bedoel. Madlib heeft die "klikjes"er wel knap uitgehaald.
Alleen blijf ik het jammer vinden dat het zo letterlijk is overgenomen, ik had altijd een stille hoop dat Mad het zelf had gecomponeert of laten inspelen tot ik de originele sample hoorde.
anyway Accordion blijft een harde track.

RedLightCityBoy
Ja, die klikjes heeft Madlib inderdaad mooi weggehaald. Of hij heeft contact opgenomen met de artiest van dat originele nummer voor een versie van dat nummer (zonder klikjes) met enkel de accordeon melodie. Dat kan ook nog.

Dj2Jelle
Die klikjes heeft hij niet weggehaald. Hij heeft de loopjes gewoon getimestretched zodat die tikjes dienen als hihats.

dat dus.

YouTube - JROCC SPINS NEW MADVILLAIN AT FAT BEATS LIVE

I like to start off by thanking our sponsor
for financing the parts for this Frankenstein monster

avatar van kemm
Ik had vandaag een snot bubble.

En moest gelijk aan deze plaat denken.

Een ware classic dus.

avatar van Kill_illuminati
At the end of an MTV special for the movie "V for Vendetta", the titular character interrupts the show, ending his message with "and remember, all caps when you spell the man's name."

The Madvillain track "Raid" is a part of Thom Yorke's Celebrity Playlist on iTunes as well as the Quasimoto track "Closer", which featured DOOM.

Bron: Wikipedia/Madvillainy

!

DevendraBan
Toch wel het DOOM-project dat het meest moest groeien bij mij. Maar damn', now i'm right in it. En het loont; Madlibs heerlijke beats (alles eraan, zelfs de korte duur van de tracks is een pluspunt) en de bijpassende geniale woordenstroom van Dumile. Enige jammere zijn de gastbijdragen (MED en Wildchild), niet slecht, maar als je voor of na DOOM moet spitten, valt het verschil in niveau wel op.