Madvillain - Madvillainy (2004)

Label: Stones Throw

1. The Illest Villains (1:56)
  2. Accordion (1:58)
  3. Meat Grinder (2:12)
  4. Bistro (1:07)
  5. Raid (2:31)

met MED

6. America's Most Blunted (3:54)

met Lord Quas

7. Sickfit [Instrumental] (1:22)
  8. Rainbows (2:51)
  9. Curls (1:35)
  10. Do Not Fire! [Instrumental] (0:53)
  11. Money Folder (3:03)
  12. Shadows of Tomorrow (2:36)

met Lord Quas

13. Operation Lifesaver A.K.A. Mint Test (1:30)
  14. Figaro (2:25)
  15. Hardcore Hustle (1:22)

met Wildchild

16. Strange Ways (1:52)
  17. Fancy Clown (1:56)

met Viktor Vaughn

18. Eye (1:58)

met Stacy Epps

19. Supervillain Theme [Instrumental] (0:53)
  20. All Caps (2:10)
  21. Great Day Today (2:17)
  22. Rhinestone Cowboy (3:59)
avatar van Nr.4
MAS schreef:
Minder dan Jaylib? Voor mij kan Jaylib echt niet tippen aan dit album. Maar ik vind MF Doom dan ook een veel betere rapper dan Madlib en Dilla.

Ja, vind Doom ook een betere rapper dan Madlib en Dilla, maar daar staan toch wat hardere tracks op en het wordt minder snel afgebroken zoals bij Madvillain.

avatar van Junkie XXL
Heeft iemand nog wat informatie over het tweede Madvillain album? Ik wil namelijk graag een nieuw album van mijn favoriete artiest.

avatar van pqt
pqt
Artiesten*

avatar van Timmie
duo klinkt nog beter.

avatar van gweah
Ik voelde opeens een urgente aandrang om het volgende te melden:

"Forgot about the cackalack, holla back, clack clack blocka"

"Double dipped, bubble lipped, subtle lisp, midget."

"The beat is so butter
Peep the slow cutter
As he utters the calm flow
(Don't talk about my moms, yo)
Sometimes he rhyme quick
Sometimes he rhyme slow
And vice versa
Whip up a slice of nice verse pie
Hit it on the first try
Villain:
The worst guy.

Spot hot tracks like spot a pair of fat asses
Shots of the scotch from out of square shot glasses
And he won't stop 'till he got the masses
And show 'em what they know through flows of hot molasses
Do it like a robot to headspin to boogaloo
Took a few minutes to convince the average bug-a-boo"

avatar van Eveningguard
Wat een meesterlijk album blijft dit, ook naar dertig keer luisteren. De producties en de flow doom maken dit tot een zeer dromerige rapplaat. En dat zie je niet vaak.

avatar van kobe bryant fan
Inderdaad, ik heb deze denk ik al 40 keer gehoord en hij blijft fantastisch!
Madlib blijft een van de beste Hip-Hop producers ooit, en ja moeten we nog iets zeggen over Doom?

Improvision
Ik vind dit album opmerkelijk veel beter over koptelefoon dan over speakers.

avatar van WILDE_FRANS
Opmerkelijk.

avatar van thgryda
Ik heb hetzelfde, in de auto of door de speakers in de woonkamer klinkt het veel minder vol dan door de koptelefoon

dion_odinot
Waarschijnlijk heeft madlib dit afgemixt met gebruik van headphones i.p.v. over zijn monitors

avatar van Harderwiek
Zal ik snel dan eens doen, heb deze voorheen alleen nog maar thuis met stereo geluisterd

avatar van UmindC
Vreemd genoeg klopt het.

avatar van Septua
Improvision schreef:
Ik vind dit album opmerkelijk veel beter over koptelefoon dan over speakers.

5 jaartjes terug met de koptelefoon op tijdens folders lopen ging ik helemaal los.
Dit album kan je totaal niet als achtergrond muziek draaien naar mijn mening, het is muzikale kunst, je moet het ontleden om het te begrijpen, althans, dat vind ik.
Daarom vind ik Madlib ook zo geniaal, de details, de humor van de skits, alles komt goed over.
MF DOOM doet gewoon lekker zijn ding.

avatar van Harderwiek
Nou, ik heb mijn koptelefoon op en ga er eens goed voor zitten

avatar van Silky & Smooth
Misschien moet ik dat ook eens gaan doen! Madlib vind ik namelijk geweldig. En DOOM vind ik namelijk geweldig!

avatar van Harderwiek
Zo, heb hem helemaal goed geluisterd met koptelefoon op (altijd weer last van mij oren bij een heel album luisteren). Meteen bij The Illest Villains merkte ik al: hè dit klinkt gecompliceerder en diepgaander dan ik gewend was. Toch weet het album mij nog niet helemaal te overtuigen. Wat raar is, is dat ik de genialiteit duidelijk waarneem, beide zijn genieën! Maar het weet mij nog niet echt te pakken. Maar goed, blijft een goede plaat en heb met koptelefoon op toch wel duidelijk meer meegekregen van het album

avatar van bennerd
Om de haverklap blijven proberen dan. Dit album is echt één van de meest geniale dingen van het afgelopen decennium. Ik krijg ook zin om het nog eens op te leggen.

avatar van IllumSphere
Nadat ik een aantal maanden terug Accordion heb gevonden, heb ik besloten om vandaag deze plaat te beluisteren. Helaas ben ik een klein beetje teleurgesteld in dit album. Het klinkt allemaal goed, maar voor mij ontbreekt er iets. Iets waar ik geen woord voor vind. Daarom start ik met een drie.

avatar van Raul
Bij mij valt het kwartje nog steeds niet
Album heeft wat lekkere beats, leuke nummertjes en teksten maar komt op mij ook wat rommelig over waardoor ik er toch niet heel vaak naar luister.

3,5 sterren.

Rene1979
Je kan ook het remixproject beluisteren. Deze heb ik toevallig op de draaitafel liggen vanmorgen en klinkt erg goed en misschien iets toegangkelijker dan deze plaat..

avatar van muziek-fan
Woaw wat een goed album. Na het 1 ste keer luisteren van dit album had ik niet zo veel met hip-hop en moest er nog even aan wennen. Dus vandaag heb ik het voor de 2 de keer gehoort en het was al veel beter. All cap en America's Most Blunted vind ik de 2 beste van dit album. Ik vind het de 2 coolste nummers ook. Als ik deze plaat nog een paar keer beluister zal het zeker en vast een hoger cijfer krijgen en misschien wel in mijn top 10 belanden. Hiervoor een dikke 4.

avatar van niels94
Er zijn maar weinig albums die zo'n gestaag groeiproces doormaken als deze bij mij. Hier staan een aantal van de beste hiphoptracks ooit op (America's Most Blunted, All Caps, Meat Grinder en Accordion: echt niet normaal geweldig), maar ook een aantal tracks waar ik minder mee kan (Bistro, Rainbows). Het positieve gevoel gaat echter steeds meer overheersen, dus hier kan een halfje bij.

avatar van kobe bryant fan
Bistro vind ik dan ook niet meer dan een vermakelijk tussendoortje dat als je daaraan denkt zeker niet stoort.

avatar van Eveningguard
Maar de beste track hier blijft natuurlijk Great Day Today.

avatar van niels94
Het fenomeen groeialbum wordt te pas en te onpas gebruikt, want eigenlijk is elk album wel een groeialbum: vrijwel altijd zijn er meerdere luisterbeurten nodig voor het geheel je helemaal grijpt. Vaak kun je van tevoren ook wel inschatten dat iets gaat groeien. Soms zijn er echter albums waar je niet van had verwacht dat ze zouden groeien, en waar het album er maanden, misschien wel jaren over doet om echt tot je door te dringen. Zo ook dit Madvillainly.

Ik weet nog dat ik, voor ik dit album ooit gehoord had, Accordion eens checkte. Ik was erg benieuwd naar het beste nummer (volgens MuMe) van een album met zo'n gigantisch aanzien. Hevig teleurgesteld was ik toen een ontzettend dode clip op mijn beeldscherm verscheen dat al even grijs was als het nummer zelf. Het was kort, de beat was saai, er gebeurde geen klap en ik kon nauwelijks geloven dat dit nou zo'n geweldig nummer kon zijn.

Toch heb ik het album geprobeerd, op gegeven moment, en ook dat viel niet direct in goede aarde. Het kostte heel wat luisterbeurten eer ik überhaupt kon genieten van delen van het album, al vond ik bepaalde nummers (Meat Grinder bijvoorbeeld) wel erg gaaf. Langzaam begon alles te groeien. Van 3* ging ik naar 3,5*, waar het, ondanks dat ik bepaalde nummers al tot mijn favoriete hiphopnummers ooit rekende (nu ook All Caps, America's Most Blunted en ja, ook Accordion waren volledig bij me binnengekomen) een tijd bleef staan. Dit omdat het geheel me nog altijd niet greep: de vele skits en intermezzo's die me vaak weinig deden, een track als Rainbows, een aantal minder opvallende nummers. Langzaam maar zeker bleef alles echter groeien, tot ik het op 4* moest zetten en nu, weer flink wat luisterbeurten later, kan ik dan eindelijk zeggen dat Madvillainly me helemaal gegrepen heeft en dat dit één van de allerbeste hiphopalbums is die ik ken. Het woord geniaal kan tevoorschijn gehaald worden.

Een soortgelijk groeiproces maakte ik door met Enter the Wu-Tang (36 Chambers), die me aan het begin kaal en saai aandeed, maar inmiddels, na waarschijnlijk tientallen luisterbeurten, ook zijn geheimen heeft prijsgegeven.

avatar van kobe bryant fan
Mooi om te zien hoe je er nu toch kan van genieten.

avatar van Timmie
Pas geleden na lange tijd weer eens geluisterd. Het is zo'n goed geheel! Ik wacht nog steeds op deel 2...

avatar van IllumSphere
Ik heb hem even opnieuw beluisterd en ik moet toch concluderen dat de drie sterren die ik heb gegeven de perfecte score is. Niet dat het slecht klinkt, maar toch is dit geen hoogstaande hip-hop. Het instrumentale gedeelte klinkt geweldig, maar er is wel meer dan dat gedeelte. Ook is dit meer een compilatie dan een volledig album waardoor er weinig hechtenis is. De sfeer wordt nooit echt vastgehouden en brengt als het ware de synchronisatie steeds in de war.

avatar van niels94
Ik vind juist de overkoepelende sfeer en het geheel zo sterk Maar ik ken het, ik had zo'n beetje hetzelfde, zelfs na aardig wat luisterbeurten. Het is cliché, maar de kans dat je er over een aantal maanden anders over denkt is behoorlijk aanwezig.