David Bowie - ★ (2016)

Alternatieve titel: Blackstar

Rock / Pop
Label: ISO

1. Blackstar (9:57)
  2. 'Tis a Pity She Was a Whore [New Version] (4:52)
  3. Lazarus (6:22)
  4. Sue (Or in a Season of Crime) [New Version] (4:40)
  5. Girl Loves Me (4:51)
  6. Dollar Days (4:44)
  7. I Can't Give Everything Away (5:47)
avatar van Frenz
Earthling dus Robertus, neem 'm erbij. Die genres die je noemt zouden heel mooi bij 'm kunnen passen, dus ik ben hoopvol gestemd (vandaar m'n eerdere opmerking voor een dance procuder)

Rudi1984
Erwin.c schreef:
0.5 is een kinderlijke waardering. Betekend dat er niet veel slechter gemaakt wordt.

Of dat het je persoonlijk niets doet, ligt er maar net aan welk model je hanteert.

EDIT: Wat Misterfool dus al zei. Goedemorgen.

In z'n algemeenheid: Ik vind het dan weer niet kunnen dat hier vóór de release al stemmen staan, maar ik ben ook van de oude stempel die vindt dat muziekliefhebbers hun muziek netjes kopen.

DeKoning.
musician schreef:
Tja, 0,5. Gelukkig geeft hij Coldplay nog 3***. Een veel beter album, moet je maar denken

Ieder zijn meug.

Coldplay word op MUME echt gezien als den gouden troef der wansmaak, merk ik vaker op

avatar van Pinsnider
Mijn hemel: bovenstaand proza heb ik aangeboden bij mijn collega-docenten Nederlands om te gebruiken in de les. Wat een vermakelijkheden op de vroege ochtend.

Verder: ik snap zowel de negatieve als positieve geluiden. Zelf vind ik het echt een plaat van grote klasse en heb ik eindeloos respect voor Bowie, maar voor mij is dit typisch een plaat die ik verder nooit zou opzetten. Dan pak ik toch liever ander werk van de beste man.

avatar van Fransy1966
topihere schreef:
Wat is dit?
Blijkbaar zat er in die rode haarverf iets wat zijn muzikaliteit stimuleerde en helaas verdween met de uitgroei.
Wederom een gedrocht met bijpassende hoes.
Jammer...

Dus met een 0,5 komt dit album in te beurt van Een Zalige Zomer van Frans Bauer?
Of doet het geluid van je computer het niet meer?

coldplaythebest
musician schreef:

Zeker weten dat Coldplay beter is! ik heet niks voor niks Coldplaythebest

avatar van Rudi S
coldplaythebest mag ik uit jouw bericht concluderen dat jij Coldplay beter vindt dan Bowie?

avatar van Devoo
Deze nu al drie keer in zijn geheel gehoord en voorlopig weet hij me nog niet volledig te overtuigen. Ik vind het titelnummer echt fenomenaal, maar de rest van de songs doen voorlopig niets met me. Hopelijk is dit zo'n groeiplaat.

buizen
Was het maar vast vrijdag 8 januari. Aan de andere kant is het ook maar goed dat het nu geen vrijdag 8 januari is.
Vrijdag a.s. hoopt buizen met een mooie vinylversie van deze nu al veelbesproken laatste boreling van Bowie huiswaarts uit Bremen te keren.

Ijs en weder dienende.

Rudi S schreef:

Nee, volgens mij uit zijn username.

west schreef:

Nee, volgens mij uit zijn username.

En uit jouw username kunnen we afleiden dat je helemaal nix hebt met Kraftwerk, Tangerine Dream, Neu, Can en kozakkenliederen - anders had je wel East geheten. Sterk puntman

avatar van Obscure Thing
Ik heb dit helemaal over het hoofd gezien, maar Blackstar en Lazarus klinken alvast briljant.

Obscure Thing schreef:

Hier kan ik het alleen maar 100% mee eens zijn

avatar van PUbu
Lol. Als een oude bowiefan zijnde ben ik nu wel behoorlijk nieuwsgierig gemaakt door die 2 singles van hem. In Blackstar hoor je elementen van hem uit het verleden zoals Scary Monsters, maar dat geldt ook voor Lazerus. Daimond Dogs bv...die trouwens in Nederhorst Den Berg was opgenomen. Heerlijk die sax erin net zoals toen. En vleugje gitaartje van Joy Division etc etc....maar echt briljant gedaan. ik ga deze album aanschaffen. Net zoals ik in jaren 70 vol spanning op mijn fiets een elpee van hem ging kopen. Ik luister voort....lol

Mjuman schreef:

Klopt allemaal. Zie je nou wel!

Obscure Thing schreef:
...maar Blackstar en Lazarus klinken alvast briljant.

Ze horen wat mij betreft tot het beste wat hij gemaakt heeft. En dat wil in Bowie's geval toch wat zeggen.

llorando, jij hebt ook Bowie in jouw top 10 en vindt dit helemaal niks: waarom is dat?

avatar van DargorDT
Trippy, obscuur, duister en creepy. Jazz die tussen de spinnen en de stof over de grond kruipt. Maar op en top Bowie. Kan me voorstellen dat dit best een zware bevalling is voor sommigen. Misschien dat een enkeling snel wegvlucht. Muziek die het licht vangt, het is weer eens wat anders. Dit is de soundtrack van een inktzwarte droom vol vleermuizen. Verder valt er door mij nog niets zinnigs over te zeggen, behalve dat deze vaak op repeat gaat de komende weken. Koptelefoon op, lichten uit, en luisteren maar.

west schreef:

Klopt allemaal. Zie je nou wel!

Maar dat je voor je handhaving van de inhoud van je username zover gaat dat je daarom alle Berlijnse albums (Berlijn lag toen nog in Oost-Duitsland) boycot een prachtvoorbeeld van "jezelf in je voet schieten" - per slot van rekening komt er genoeg crap uit het westen

avatar van Mjuman
Toch ligt dit allemaal een stuk genuanceerder, ondanks jouw dappere pogingen, dan bij de username coldplaythebest...

Dat klinkt als een verkooppraatje; verder zit er minstens één generatie tussen en waarschijnlijk iets meer (en dat betekent wel wat in termen van zelfontplooiing). Als compensatie voor het missen van de Berlijn-trilogie had je eigenlijk naar Groningen moeten fietsen, al was dat in het huidige weer wellicht aan de zware kant geweest.

Was jij niet Account Manager?

avatar van Mjuman
Nee, ik ben van de afdeling verkoop, weet je nog. ;)

Die Professionele PraatjesMakers heten toch allemaal Account Manager tegenwoordig ?

PS: je bent toch niet vergeten dat wij in hetzelfde tijdsslot in Groningen waren? Het lijkt er wel op en dat stemt mij weer triest. Wel goed hersengymnastiek blijven doen Mjuman

Ja jij buizert tegenwoordig zoveel af over je aankopen op 183grams vinyl en in 2-, 3- of 4-dubbele oplage dat ik af en toe de draad kwijt raak. Alleen zit de ene spreekbuis in een cartouche verpakt en de andere in een stalen pijp - 'tis me wat.

Ik doe elke ochtend de sudoku uit NRCNext - is dat goed genoeg?

Overigens vind ik deze beter dan The Next Day, maar nog niet goed dat de vlag uit mag. Dat weten we pas op Koningsdag

kistenkuif
Wat een geneuzel op de bühne, jongens. Ooit van een pm gehoord?

avatar van dix
dix
Iemand in Groningen ook nog even bij Joris Laarman binnengelopen? Dáár werden grenzen verlegd.

avatar van davevr
PUbu schreef:

Wij begrijpen elkaar

Probleem is wel dat Scary Monsters bvb op MM nogal bekeken wordt als aan mindere plaat van Bowie, terwijl ik juist blij wordt van die experimenterende Bowie, die wars van wat verwacht wordt zijn ding doet.

Een donker titelnummer dat bijna 10 minuten duurt en doet herinneren aan zijn samenwerking met NIN, gevolgd door een nummer dat mij doet denken aan zijn Bertold Brecht-periode. Blackstar is echt goed, na de vorige LP had ik dit niet verwacht. Ik vond die nogal saai. Best ok, maar voorbijkabbelend, het enigste nummer dat ik echt goed vond was Heat. Het klonk als Bowie, maar braaf. Nummers die in zijn kast waren blijven liggen in zijn hoogdagen. Ergo : ze staat nu in mijn kast, en ik speel ze zelden.

Dit is wat David Bowie voor mij is, iemand die verrast, De man die toen iedereen wachtte op een nieuwe Ziggy, veranderde in The Thin White Duke. Iemand die op het toppunt van zijn commercieel succes een garageband oprichtte en terug naar zijn roots ging. En dan weer iets anders deed.

David doet zijn ding, en hij doet dat goed.
Het is 2016, en hij is relevant.

Inmiddels een betaalde download: geluid is wel even wat beter dan de 'pindakaas'. En dat scheelt juist bij deze plaat behoorlijk.

avatar van Sater
Videoclip van Lazarus

Een breekbaar ogende Bowie en een mooie verwijzing naar Outside.

Ozric Spacefolk
Lees ik nu dat hij teruggrijpt op de bizarre sound en songwriting van Scary Monsters?
Dat klinkt lekker.

Van zijn latere werk vond ik Heathen altijd erg smakelijk. Hoe verhouden Blackstar en Heathen zich tot elkaar?

Ozric Spacefolk
Dikke pret met die alternatieve titel hier op de site. Is het geen enkele user gelukt de onderste 6 symbolen in de ascii-tabel te vinden?

Die onderste 6 symbolen moeten de naam Bowie voorstellen, dus die hoeven niet in de alternatieve titel Ozric Spacefolk: dat is de naam van de artiest. Sorry dat ik je pret verstoor...

Na verschillende draaibeurten en nu ook in het goede geluid I Can Give Everything Away: 5* subliem!

Ozric Spacefolk
Zit nu voor het eerst naar de single Lazarus te luisteren; pure prachtig.
Lekker gedrumd, lekker gitaartje en dat zeurderige saxofoontje is heerlijk.