David Bowie - ★ (2016)

Alternatieve titel: Blackstar

Rock / Pop
Label: ISO

1. Blackstar (9:57)
  2. 'Tis a Pity She Was a Whore [New Version] (4:52)
  3. Lazarus (6:22)
  4. Sue (Or in a Season of Crime) [New Version] (4:40)
  5. Girl Loves Me (4:51)
  6. Dollar Days (4:44)
  7. I Can't Give Everything Away (5:47)
Robertus
Frenz schreef:

(?) vanwege de hoop dat vrijdag de laatste 8 songs van de 15 opgenomen songs het licht zullen zien, White Star? Met daarop zijn komende grootste hit aller tijden? Hoe kloppend zou het zijn.

Vrijdag? Are you serious?

judgepaddy schreef:

Nee?
Vrije improvisatie van de sax met typische jazz schema's rond een vamp van een aantal akkoorden.
Goh. Ik heb altijd gedacht dat dat ook jazz was.
My bad

Als je het hebt over tis a pity she was a whore ben ik dat niet met je eens. En dat nummer bedoelde ik. Niet het nummer van outside. Dat zou je best jazz kunnen noemen.

Lazarus herrees na 4 dagen, I kid you not

En simpelweg heb ik zo'n haakje dat hij eerst z'n artistieke testament uit wilde brengen en daarna de wereld met een bang wil laten genieten

avatar van judgepaddy
Ziegler schreef:

Als je het hebt over tis a pity she was a whore ben ik dat niet met eens. En dat nummer bedoelde ik. Niet het nummer outside. Dat zou je best jazz kunnen noemen.

Jep, die bedoelde ik dus ook Die sax improvisatie met name.
Maar wat maakt het eigenlijk ook uit.
'Tis wel een van mijn favorieten op ★ overigens.

Ziegler
Heerlijk nummer, maar geen jazz. Een vrije rol voor de sax ten spijt.
Ik heb dit album nu een keer of drie gedraaid en het wordt beter!

avatar van Lin
Lin
Alicia schreef:
★ Ontdekken en herontdekken. ★ Beleven en herbeleven. ★ Kennen en herkennen ★ Verwonderen en bewonderen. ★ Aanschouwen en beschouwen ★ Beseffen en verbeelden. ★ Verwerken en overwinnen. ★ Vanaf afgelopen vrijdag luister ik vrijwel ononderbroken naar David Bowie ★ Je geeft er vorm aan. ★ Je geeft het een plekje. ★ is mooi!

Hier exact hetzelfde. Woon samen met een enorme Bowie fan en ik kon het altijd wel waarderen maar me er niet écht in verdiept. Nu valt er een heleboel op zijn plek en groeit mijn bewondering voor deze man en zijn muziek (en andere kunstuitingen) met de minuut.

avatar van vinylbeleving
Ik doe er een halve ster bij. Dollar Days en I Can't Give Everything Away beginnen nu ook te landen.
Vooral I Can't Give Everything Away, pakt me beet en laat me niet meer los. De tranen springen er zowat van in mijn ogen. De prachtige sax die vervlochten lijkt in het nummer, dan weer wegebt om vervolgens weer gierend terug te komen, het stevige drumwerk de prachtige gitaarsolo en Bowie's breekbare stem. En dan is het klaar. Man o man wat een album. Zo verdrietig zo mooi, zo raak.

avatar van judgepaddy
Ziegler schreef:
Heerlijk nummer, maar geen jazz. Een vrije rol voor de sax ten spijt.

Dan ben ik het er helemaal mee eens dat dat we het oneens zijn
En het laatste woord is je totaal gegund.
Nu weer terug naar het album. Elke draaibeurt ontdek ik weer andere dingen.

avatar van Fingertippie
Altijd geïnteresseerd in nieuwe albums. Dus Blackstar was/is album voor de komende tijd.
Ik ben nooit een hele grote fan van Bowie geweest maar wel liefhebber, veel muziek van hem gewaardeerd en prachtig gevonden.
Was eigenlijk al langer eens benieuwd naar zijn andere werk, dan de hits.
Zo was ik natuurlijk benieuwd naar Blackstar. Wilde deze zeker gezien hetgeen ik er over had gelezen en op voorhand gehoord had, eens intensiever beluisteren.
Maar de realiteit, heeft de normale gang veranderd.
Veel Bowie muziek natuurlijk laatste dagen gehoord en van genoten. Zijn natuurlijk de bekende en de grote hits geweest op de diverse media. Nu, alleen thuis en dus mijn collectie van deze grootheid maar eens in de speler gelegd.
"The Singles Collection"
David, Rest In Peace.
Van je erfenis zal nog vele jaren, eeuwigheid is wel heel lang, wij zullen dat niet weten, worden genoten.
Hij is geen "Hero For one Day".

avatar van rien
Blackstar is echt een bizar goed nummer. Ik zou niet echt iets kunnen bedenken wat hier mee te vergelijken is. Het lijkt wel buitenaards ofzo. Knap gemaakt!

Ziegler
Of ik dat nummer goed vind weet ik nog niet, maar bijzonder is het in ieder geval. Zeker als je de clip er bij ziet. Ik moet de tekst nog eens goed lezen, want ik kan al die verwijzingen in die clip nog niet helemaal plaatsen.

avatar van Tony
Adrian Borland/The Sound, Joy Division, lees ik hier een aantal keer als referentie. Ik moet daar zo aan denken tijdens de eerste halve minuut van Lazarus....

avatar van Alicia
Lin schreef:

Visueel was Bowie inderdaad ook heel erg sterk, niet alleen wat de typetjes betrof, maar de zeker hele presentatie van videoclips tot platenhoezen. Hij bezat bovendien ook veel talent als acteur en beeldend kunstenaar! Ik duizel ervan. Chapeau!

avatar van rien
Teksten let ik niet zo goed op tbh. Het is echt pure sfeerschepping voor mij bij dat nummer, bizar ook de overgang. Kippenvel!

avatar van Tony
Als teksten ergens relevant zijn is het op Blackstar.

Tony schreef:
Wat mij betreft heeft Joy Division niets van doen met *, zeker niet bij Lazarus. De verwijzing naar the Cure voor Lazarus die ik ergens las vind ik wat beter kunnen. Maar dit is gewoon uniek: dit is Bowie's requiem.

Tony schreef:
Als teksten ergens relevant zijn is het op Blackstar.

True that!

Bedoel dat ik de teksten ernaast moet lezen. Ik kan op de een of andere manier niet teksten volgen terwijl ik de rest van het nummer luister. Wil het heel graag, maar op de een of andere duistere reden hebben mijn hersenen er geen zin in ofzo :s
Ben ook altijd blij met lyrics in de boekjes
Ik beleef muziek net als een ander op emotioneel level maar bij is de sfeerschepping veel belangrijker.

Zal er ongetwijfeld wel weer een bijzonder verhaal van gemaakt maar ik hoop dat je begrijpt wat ik bedoel

west schreef:

Precies hetzelfde. Ik hoor er ook meer Cure in dan JD. Verder heb je gelijk in je laatste 2 zinnen. Mooi gezegd man

Dank je.

avatar van sjoerd148
Het ging niet om de vergelijking van het geluid, maar meer om de context van de albums * en Closer.

Bij de laatste track - I Can't Give Everything Away - voel ik een soort berusting in Davids stem, haast een verontschuldiging, dat hij zijn ziekte verborgen heeft gehouden.
Het hele album ervaar ik als een oneerlijke strijd waarbij de slottrack een soort van overgave weerspiegelt.

DeKoning.
Wat een album!

Die teksten, die melodieën, die spanning, ..wat ongelofelijk knap!

Een fantastisch einde van zijn carrière.

5* (en die geef ik niet snel)

sjoerd148 schreef:

Dat vind ik een interessante interpretatie. Tot nu toe las en hoorde ik en dacht ik zelf ook dat hij vooral bedoelde dat hij nu niet meer in staat is om met nieuw werk te komen. De ideeën zal hij vast gehad hebben. Maar jouw insteek kan natuurlijk ook of ernaast.

avatar van PUbu
Die clip van Lazarus, kan ik niet meer zien. Zo herken ik David Bowie niet, maar een man in gevecht die voor de laatste keer zijn kunstje aan ons laat zien voordat hij weer de kast in kruipt. Brrr

avatar van Frenz
Ik weet, het is zwaar speculatief, maar de glimlach waarmee hij zich in de kast terugtrekt, zou het kunnen zijn dat hij er na 4 dagen nog één keertje uitkomt?

Kippenvel man.

sjoerd148 schreef:

In jou post ja, maar jou post is de mijne niet. Mijn post ging wel over de vergelijking van het geluid.

Frenz schreef:

Mijn idee ook. Zou zo maar kunnen, hoewel het een long shot is natuurlijk. Ik ga er geen geld op inzetten in ieder geval. Als het wel zo is, wauw, als het niet zo is, zijn we ietwat doorgeschoten in het interpreteren van alle aanwijzingen en staan we ietwat voor de spreekwoordelijke paal, Frenz.

avatar van rien
Het zou wel een bizarre stunt zijn. Stel je voor.. Zoiets maak je nooit meer mee. Dit is alleen al zo bizar

avatar van sjoerd148
Tony schreef:

Prima man, maar in dat geval deel ik wests mening

avatar van Frenz
Dan ga ik voor de eeuwige roem om iig dat wél voorzien te hebben, voor spreekwoordelijke paal staan doet geen zeer, hooguit ego-technisch Tony