David Bowie - ★ (2016)

Alternatieve titel: Blackstar

Rock / Pop
Label: ISO

1. Blackstar (9:57)
  2. 'Tis a Pity She Was a Whore [New Version] (4:52)
  3. Lazarus (6:22)
  4. Sue (Or in a Season of Crime) [New Version] (4:40)
  5. Girl Loves Me (4:51)
  6. Dollar Days (4:44)
  7. I Can't Give Everything Away (5:47)
avatar van pmac
Frenz schreef:
Ik weet, het is zwaar speculatief, maar de glimlach waarmee hij zich in de kast terugtrekt, zou het kunnen zijn dat hij er na 4 dagen nog één keertje uitkomt?

. Afijn het zou wel een bijzondere donderdag worden. Vergeef me de waanbeelden.

ohmusica
trivia: op spotify een band gevonden die zich lazarus blackstar noemt en met een albumtitel funeral voyeur.
Funeral Voyeur, a song by Lazarus Blackstar on Spotify - open.spotify.com

avatar van Frenz
oké, als we uitgaan van een geregisseerd einde (en dus euthanasie), dan was dus:

- de album release daarop afgestemd
- de video release van Lazarus bewust op zaterdag?
- de 'bekentenis' van de drummer een verspreking mss? Dat er 15 nummers opgenomen zijn bedoel ik, hij deed alsof het een verassing was dat er maar 7 nummer op Blackstar stonden

Blackstar is wat mij betreft een Bowie aan het artistieke einde van zijn spectrum, er is dus ruimte voor nog een album dat genoeg doet aan zijn status als wereldster

Iemand meer argumenten? Of is het wishfull thinking gehalte te hoog?

Frenz schreef:
er is dus ruimte voor nog een album

Eerlijk gezegd hoop ik van niet. Dit is zo'n ongelooflijk bijzonder afscheid, daar moet je niet met nog een postuum album overheen gaan.

Het zou kunnen dat er nog wat met die 8 nummers gedaan wordt. Mogelijk heeft Bowie dit al geregeld. Maar we weten het niet.

Edit: als hij het zelf geregeld heeft aERodynamIC , kan het wel een bijzonder iets zijn, wat het ook is.

Misterfool
Nou ja, Lazarus was een personage uit de bijbel die opstond uit de dood, dus tsja....het zou kunnen dat Bowie nog iets uit laat brengen na zijn dood.

avatar van thetinderstick
Er zijn geruchten dat er een derde video is opgenomen.. die zou van een albumtrack kunnen zijn. Ik kan me niet voorstellen dat er nog een fysieke plaat verschijnt met de andere 8 nummers, want die zouden dan allang geperst moeten zijn. Maar dat zo'n video bij een losse (non album) track zou horen, het zo zomaar kunnen.

west schreef:

Dan nog..... ik vind dit gewoon zo'n mooi, passend einde..........

thetinderstick schreef:

Nee, want een mastertape is genoeg. Persen kan later.

Ik luister nu naar I Can't Give Everything Away: daarmee zou hij ook op die resterende songs kunnen doelen.

aERodynamIC schreef:

Dan nog..... ik vind dit gewoon zo'n mooi, passend einde..........

Dat is het absoluut.

avatar van RoyDeSmet
ohmusica schreef:
Funeral Voyeur, a song by Lazarus Blackstar on Spotify - open.spotify.com

Een album uit 2007. Ik denk niet dat het veel met David Bowie's ★ te maken zal hebben.
Desondanks de moeite waard om te onderzoeken waar zij destijds al de combinatie 'Lazarus' en 'Blackstar' vandaan haalden. Moet dan wel ergens aan refereren.

Dat is het absoluut.

Daarom zegt mijn gevoel op dit moment dat je dit zo moet houden. Dan blijft het zo'n bijzonder en krachtig album.

Postuum uitgebrachte albums hebben we al genoeg en zelfs als Bowie het helemaal zelf zou hebben geregeld dan nog zou ik dat een beetje afbreuk vinden.

Maar goed, dat zeg ik nu.

Lin schreef:

ik kon het altijd wel waarderen maar me er niet écht in verdiept. Nu valt er een heleboel op zijn plek en groeit mijn bewondering voor deze man en zijn muziek (en andere kunstuitingen) met de minuut.

Kan ik me wel een beetje bij aansluiten. Of ik de muziek ook echt heel goed ga vinden weet ik niet, maar ga me in ieder geval aan nog een aantal albums wagen.

Wat een ongekend stijlvol afscheid in een tijd waarin iedere genuttigde maaltijd of iedere positieve zwangerschapstest meteen op facebook wordt gepleurd.

Frenz schreef:
oké, als we uitgaan van een geregisseerd einde (en dus euthanasie), dan was dus...

Ik denk dat zijn overlijdensdatum niet gekozen is, maar het is toch gewoon heel goed mogelijk om 4 dagen later conform het Lazarus verhaal (hij was daar maar wat druk mee, getuige ook het toneelstuk...) een album uit te brengen of in ieder geval wereldkundig te maken? Blackstar zou hoe dan ook op zijn verjaardag verschijnen. Dat beide data, verjaardag en overlijden, en dus de release van beide albums zo dicht bij elkaar ligt, is dan eerder 'pech' te noemen. Maar goed, misschien slaan we door...

Where the fuck did monday go?!

avatar van Frenz
die tel ik als extra argument

en voor wat betreft het passende einde, dat laat ik helemaal aan Bowie over

Maar als er één mee weg komt om het op deze manier te doen en dan ook nog met klasse, dan is hij het wel.

Weet iemand eigenlijk of de begrafenis al geweest is? Die was toch in besloten kring?

west schreef:
Where the fuck did monday go?!

Tuurlijk, ik vat 'm ook wel hoor, maar geloof er niet in. We weten het niet en dus is euthanasie net zo speculatief als mijn aanname. Hebben jullie de laatste foto van Bowie gezien? Op zijn verjaardag, pak aan, hoed op, breed lachend. En dan 2 dagen later euthanasie laten plegen, omdat dat zo 'mooi' (excuseer de woordkeuze) aansluit bij een albumrelease? Schei uit!!

avatar van Frenz
heb je gehoord wat Ivo zei na de premiere van Lazarus? Vrolijk zwaaiend en lachend, het doek viel en hij stortte bijna in, zo vermoeid

[alu hoedje op]Misschien is de albumrelease wel afgestemd op zijn min of meer geplande euthanasie datum, op basis van de prognose van zijn doktoren [alu hoedje af]

als hij alleen nog maar pijn en lijden in het vooruitzicht had?

avatar van Tony
We komen er misschien wel nooit achter wat de precieze omstandigheden van zijn overlijden waren, hense 'I Can't Give Everything Away'.

Anyway, ik hou nu op met speculeren. Het voelt niet goed...

avatar van lennon
Is iemand opgevallen dat het pak wat Bowie draagt in de clip van lazarus een is die hij in de 70s ook al aan had?

Hier nog een interessant stuk : David Bowie's Collaborators Discuss The Messages He Left Us On 'Blackstar' | Complex UK - uk.complex.com

Tony schreef:

Die foto is niet van 8 januari maar vrijgegeven op 8 januari..

zaaf
ja dat is me opgevallen. en de postuumpsychose die sommigen in de greep heeft ook.

wat een man, dat hij dit bewerkstelligt. ik vind t mooi.

avatar van Bardt1980
Het valt me ook op dat Bowie zich waarschijnlijk - voornamelijk door het masker - in de clips van Blackstar en Lazarus heeft laten inspireren door Dave McKean, en met name de film Mirrormask.

zaaf schreef:

wat een man, dat hij dit bewerkstelligt. ik vind t mooi.

Hè prettig en geruststellend, ik heb een labeltje

zaaf
als je het perse persoonlijk op wil vatten, prima.

avatar van iHateDolphins
Ik las hier eerder een post over de band lazarus blackstar. check deze track van deze band genaamd i bleed black:

YouTube

Kan geen toeval meer zijn. De naam van de band komt overeen met de titel en een track van het album, vervolgens spelen in deze clip ook mensen met een blinddoek voor.

avatar van Sater
De verhalen over een tweede album doen me iets te sterk denken aan de tweede 'echte' versie van King of Limbs...

avatar van rien
@ Sater: ja heb ik ook man. ga daarom ook niet echt mee in de theorie van een nieuw album deze week. Het zou wel geweldig zijn

zaaf schreef:
als je het perse persoonlijk op wil vatten, prima.

Het was bedoeld als relativerend grapje, voelde me niet echt aangesproken

Het was bedoeld als relativerend grapje, voelde me niet echt aangesproken
Damn, you got me. Ik dacht een ietwat ontwikkeld gevoel voor humor te hebben.

Sater schreef:

Ach, er kan rond december ook gewoon een nieuwe versie uitkomen met de extra tracks of een extra cd met outtakes.

Ontdek nu pas dat de video van Blackstar is geregisseerd door deze one-hit-wonder uit de 90s:

Stakka Bo - Here we go again - YouTube