David Bowie - ★ (2016)

Alternatieve titel: Blackstar

Rock / Pop
Label: ISO

1. Blackstar (9:57)
  2. 'Tis a Pity She Was a Whore [New Version] (4:52)
  3. Lazarus (6:22)
  4. Sue (Or in a Season of Crime) [New Version] (4:40)
  5. Girl Loves Me (4:51)
  6. Dollar Days (4:44)
  7. I Can't Give Everything Away (5:47)
avatar van Bardt1980
herman schreef:

Ach, er kan rond december ook gewoon een nieuwe versie uitkomen met de extra tracks of een extra cd met outtakes.

Ontdek nu pas dat de video van Blackstar is geregisseerd door deze one-hit-wonder uit de 90s:

Stakka Bo - Here we go again - YouTube

Echt waar? Dat nummer vond ik vroeger te gek! ? Stiekem nog steeds wel een beetje eigenlijk... Moeilijk te geloven dat beide clips van dezelfde maker zijn.

avatar van Mark17
Morgenochtend maar eens zien of we daadwerkelijk een 'Whitestar' of een nieuwe videoclip krijgen. Denk het eerlijk gezegd niet. Blackstar is zijn testament en dat is goed.

Even iets anders. Waarom is er in het algemeen zo weinig aandacht voor het overlijden van Bowie? Op tv afgezien van een docu en film niet veel bijzonders. Ook geen nieuws over bijvoorbeeld zijn begrafenis. Het is hier erg druk, maar verder merk je er weinig meer van.

avatar van Frenz
“David always did it his way and his way was the least obvious way,” Mr. Visconti said. “His death was no different from his life — a work of Art,” he added in a statement on Facebook. “I knew for a year this was the way it would be. I wasn’t, however, prepared for it.”

Dus de producer wist al een jaar vooruit dat het op deze manier zou gaan...

oke,oke, ik hou op, morgen weten we meer

Toch apart dat er nog 8 opgenomen nummers op de plank liggen. Ergens bekruipt me het gevoel dat er ( na 4 dagen..?) Een album genaamd Whitestar uit het niets verschijnt.

zaaf
Willem... get a grip!

Mark17 schreef:

Hoe het zit op TV weet ik niet, maar in de echte wereld is toch best wel wat aandacht en leuke initiatieven? In Leiden (Leidse Lente), Den Haag (Paard), Utrecht (Tivoli Vredenburg, de 30ste) zijn hele Bowie-avonden en dan gaat de beiaardier van de Domtoren zaterdag ook nog Bowie-nummers spelen.

Robertus schreef:
Gisteren was het dan zover: Dikke brok in mijn keel bij Dollar Days. Die tekst in combinatie met de voordracht, zo gedragen, uit zijn tenen. Doet qua emotie niet onder voor Lazarus.

Inderdaad, "I'm dying to, I'm trying to"... hij zingt het zo vol emotie.

avatar van rien
Het verband om zijn ogen, de knopen ervoor, erg mysterieus.. Weet iemand waar dat symbool voor staat?

avatar van Funky Bookie
Toch wel bijzonder. We hebben al een aantal artiesten met hele theoriën over hun (vermeende) dood. Michael Jackson had een postuum album geregisseerd als (financiële) erfenis voor zijn kinderen.
De speculaties die Bowie nu losmaakt zijn echt ongekend en passe uitstekend bij de man.

avatar van Rudi S
Ach mensen, Blackstar is nu weer Stardust geworden, laten wij nu nog genieten van zijn prachtige muziek.

avatar van Sater
rien schreef:

Een beetje een stretch, maar Johannes 11:44 zou er iets mee te maken kunnen hebben.

avatar van lennon
lennon schreef:
Is iemand opgevallen dat het pak wat Bowie draagt in de clip van lazarus een is die hij in de 70s ook al aan had?

Even mezelf quoten... Het pak wat ie dus aanheeft had ie ook aan gedurende The Man Who Fell To Earth periode.... dat is toch ook wel een verwijzing lijkt me...

avatar van Sater
lennon schreef:

Ja, was mij opgevallen.

buizen
Na een periode van enkele dagen beroerd zijn, op precies het verkeerde moment natuurlijk, zag ik m'n wens tot aanschaf ⋆ al in rook op gaan.
Net toch even gebeld met m'n 'vaste' platenboer in Dld. en warempel hij had nog 1 exemplaar (voor zichzelf/de winkel) en die is nu gereserveerd voor buizen. Morgen haal ik 'm op. Zwart, vinyl en op de site van Bowie uitverkocht. Buizen heeft dus straks een first-pressing vinylexemplaar (dit album wordt op dit moment natuurlijk druk bijgeperst in de fabriek, echter dat wordt geen first pressing). Net op tijd want wil dit weekeinde Bowie gaan luisteren.

avatar van Frenz
Dus je hebt Blackstar nog helemaal niet gehoord?? En wel hier de discussie gevolgd en je weten te beheersen?

Chapeau hoor, zou ik niet kunnen, niet eens willen

Robertus
buizen schreef:

Beter laat dan nooit! Je gaat er geen spijt van krijgen, denk ik maar zo. Een meer dan waardig testament en prachtig album.

Even over dat White Star verhaal: Ik heb daar wel wat gemengde gevoelens over. Het zou dan gaan om een album dat niet meer bij leven verschijnt en onderdeel kunnen zijn van een reeks aan nieuwe, postume releases waar hij zelf de controle niet meer over heeft. ware het niet dat ik Bowie wel gewiekst genoeg inschat dat hij duidelijk heeft aangegeven wat hij wil en wat niet, maar toch....

Aan de andere kant heb ik wel liever een gehele "White Star" in plaats van nieuwe Blackstar uitgaven met bonustracks. Daar heb ik helemaal een hekel aan...

avatar van rien
Sater schreef:

Thanx man. Respect voor je kennis

Frenz schreef:

Chapeau hoor, zou ik niet kunnen, niet eens willen

Daar heb ik al enkele malen kort over geschreven, klopt.
Ik ben een vinylfreak.
In de periode voor 8 jan was ik niet bezig dit album 'viavia' eerder te kunnen beluisteren.
Heb wel de afgelopen enige weken meermalen oudere Bowie-albums gedraaid, vaak 's ochtends heel vroeg: een mooie luistersetting voor Low of Station To Station, uit een groeiende nieuwsgierigheid naar zijn oeuvre (ben/was geen authentieke fanatieke Bowie-volger/'kenner' van oudsher maar muzieksmaak/-interesse kan veranderen in de loop van je leven).
Op 8 januari was ik niet in staat om om 10.00uur voor de deur van de platenboer te liggen, de dagen erna ook niet.
In dat weekeinde kreeg ik een lieve PM van een MuMe'ster die me aanbood het album in prima kwaliteit (Flac oid, of MP3 ofzoiets) toe te zenden. Ik bedankte doch weigerde. De eerste tonen wil ik horen als de naald door de groef danst.
Na bekendmaking overlijden David in de afgelopen bizarre dagen werd het helemaal anders met de behoefte Blackstar te luisteren: daar was ik niet aan toe. Zelfs aan andere Bowie-albums luisteren was ik niet toe. Het was/is zo flabbergasting heftig allemaal. Heb me 'vermaakt' met dit topic te volgen en te lezen welke impact het luisteren op andere MuMe'ers heeft.
Nu ben ik wel toe aan Bowie draaien en zelfs aan Blackstar draaien. M'n platenboer heeft me gered door dit straks mogelijk te maken: a.s. weekeinde.

'Weten te beheersen' is niet moeilijk als je - behalve twee clips, die had ik wekenlang geleden al eerder gezien - het album gewoon nooit hebt beluisterd. Dan kun/mag je immers niet eens meepraten over alle songs op het album.

Er zijn nog eens 5 andere nummers in demovorm. David Bowie heeft hier een week voor zijn dood met Tony Visconti over gebeld. Hij wilde nog een album maken:

David Bowie wilde nog één album maken na Blackstar | NU - Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

avatar van Rudi S
buizen schreef:
Dan kun/mag je immers niet eens meepraten over alle songs op het album.

Je mag "officieel" niet stemmen, meepraten altijd.

herman schreef:
Het is in december al uitgebreid over Scott Walker gegaan hier. Er is genoeg om terug te lezen

Ah had ik nog niet gezien, ik lees nu dat meer mensen die herkenden

avatar van judgepaddy
Ik heb er ook een, maar ik zal hem echt nooit verkopen.
Hij is mij nu veel te dierbaar.

avatar van Edgar18
Als dit interview met Visconti waarheidsgetrouw is (en waarom zou het niet) dan kunnen de White Star speculaties wel langzaam de ijskast in.

En misschien is dat maar beter ook want is er een mooier afscheid dan dit album denkbaar? Ik betwijfel het ten zeerste.

avatar van Lukas
Een beetje opgeschoond en bijgeknipt. Het overgrote deel staat hier nog gewoon, maar:

- Zijpaden over Bowie die totaal geen relatie met deze plaat hebben, staan op de artiestenpagina.
- Berichten over (uit de hand lopende) verkoopprijzen staan hier. Behalve de laatste paar over clear vinyl, want we voeden hier geen trollen.
- Hier en daar is wat slowchat en gehakketak verwijderd.

west schreef:

Dit zegt Visconti in The LA Times: "★" is, as Visconti described it, a Bowie album, the first one I've left on loop since "Scary Monsters." It is charged and scrupulously edited. There are five more songs from these sessions that have yet to be released. So look forward to next Christmas and hope for a deluxe edition.

Meer hier

avatar van MaksimMilan
Doodgaan is de beste marketing. Niet neerbuigend bedoeld, Bowie was een genie. Ik ga dit album eerst nog vijf keer luisteren voordat ik in mijn waan 5 sterren geef.

In eerste instantie wist ik niet goed wat ik met het album aan moest. Interessant, dat zeker, maar het verloor de concurrentie om tijd van Nachtlicht. Totdat het nieuws van maandagochtend aankwam als een moker. Hoe blind kon ik zijn. Het album komt daarom ook aan als een moker. Dusdanig, dat het mij moeite kost om het album in een volledige luisterbeurt tot mij te nemen

4 sterren voor het album. Een halve ster voor de prachtige en waardige manier van afscheid nemen van zijn fans en een halve ster voor het zetten tot nadenken over mijn eigen sterfelijkheid, de relativiteit van het leven en het richten tot datgene wat echt belangrijk is.

Een monument.

avatar van Sven Vermant
Wat een groeiplaat. Ben geen David Bowie fan maar dit album wordt steeds mooier bij iedere luisterbeurt. vooral de titelsong zelf. Halfje erbij. 4,5*

Auzzer schreef:
De afgelopen dagen heb ik mogen beleven als een achtbaan van emoties. Verbazing, schok, verdriet, bewondering en een lach. Het kwam allemaal voorbij...

..Het album ervaar ik als de emotionele achtbaan waar David Bowie zelf in heeft gezeten. De boosheid en onrust. Het nieuws van zijn vreselijke ziekte tot uiteindelijk momenten van helderheid en de acceptatie van zijn lot. Voor mij daarom een heel intieme en persoonlijke plaat.

!