David Bowie - ★ (2016)

Alternatieve titel: Blackstar

Rock / Pop
Label: ISO

1. Blackstar (9:57)
  2. 'Tis a Pity She Was a Whore [New Version] (4:52)
  3. Lazarus (6:22)
  4. Sue (Or in a Season of Crime) [New Version] (4:40)
  5. Girl Loves Me (4:51)
  6. Dollar Days (4:44)
  7. I Can't Give Everything Away (5:47)
Misterfool
Op basis van het nummer: Blackstar had ik een experimenteler album verwacht. Eigenlijk hoor je op dit album een David Bowie die de DnB invloeden van Earthling en 1.Outside weer aanhaalt. Dat gezegd hebbende, is het saxofoonspel op dit album erg interessant. De nummers zijn sterk genoeg om een hoge voldoende eruit te slepen. 4*. Leuk begin van 2016.

avatar van GrafGantz
buizen schreef:
In het Bowie-topic noch in dit albumtopic heb ik amper tot vooral niets gelezen over streaming/sites etc.Of iemand die 'm in de 'pre-order' had staan. Op Spotify staat ie niet (althans voor een gratis lid).
Was gewoon benieuwd naar hoe/wat dit album door de recensent was verkregen, voordat hij na enige luisterbeurten zijn recensie schreef.

Ik dacht toch dat ik vrij duidelijk was hierboven, maar ik zal het nog maar een keer herhalen:

GrafGantz schreef:
Het enige dat ik "in huis" heb is een bittorrent tracker.

Als een album officieel nog niet uit is tref je hem overigens niet op Spotify aan, dat zou natuurlijk wel heel erg raar zijn. Dan kan die toko morgen z'n deuren sluiten, of misschien nog wel eerder.

buizen
Maar hoe komen die 'torrent' delers of hoe noem je het dan aan die albums?
Of is dat geheim.

Er zijn ook gewoon sites te vinden die linkjes neerzetten en daar is dan geen bittorrent tracker voor nodig. Kortom: mogelijkheden te over

Robertus
Deze jongen gaat gewoon braaf op 8 januari naar de platenboer; draait hem een paar keer en na een aantal keren intens genoten te hebben (althans dat hoopt hij natuurlijk) zal hij van de door hier geboden ruimte gebruik maken iets in de trant van een review met daaraan gekoppeld een waardering in sterren te geven.

Maar eerst morgen naar Groningen!
Ook nog een verlaat gelukkig Nieuwjaar iedereen trouwens; kwam pas zojuist uit mijn bed gerold..

avatar van Don Cappuccino
Ik heb ook besloten om de gelekte versie niet te beluisteren en te wachten tot 8 januari, dan ligt het schijfje hoogstwaarschijnlijk klaar als verjaardagscadeau om beluisterd te worden. Dat blijft toch gaaf, op dezelfde dag als Bowie jarig zijn.

Don Cappuccino schreef:

Uitgestelde consumptie bevordert de vreugd - is dat dan de achterliggende gedachte? Doet mij erg puriteins aan. De kans dat je op dezelfde dag jarig bent als Bowie is net zo groot als de kans dat je jarig bent op Koningsdag of op de Nationale feestdag der Belgen - is dat ook keigaaf?

avatar van musician
Mjuman schreef:
Uitgestelde consumptie bevordert de vreugd(...)

Noodgedwongen uitstel van consumptie geldt voor mij.
Ik lees dat het kan maar hoe en waar er dan voortijdig naar Blackstar kan worden geluisterd.... Ik zoek wat op internet maar de geijkte kanalen geven uiteraard niet thuis.

Nu ben ik sowieso al van het idee af dat er een meerwaarde aan zit om iets (nieuws) heel snel te hebben kunnen beluisteren. Wat goed is, mag eigenlijk niet binnen een paar uur weer worden beoordeeld en weer weggewuifd. Wat voor lol is daar aan, als je nagaat dat in sommige gevallen het jaren kan duren voor er weer eens iets nieuws van de betreffende artiest verschijnt. Het kan best even beklijven en mag ook het woord "genieten" in verband met een nieuw Bowie album weer eens vallen?

Een goed wijntje of slobberwijn: over de eerste wil ik best wel wat langer doen

avatar van lennon
Ondanks dat ik het vinyl volgende week in huis zal hebben kon ik het toch niet laten... en heb de mp3 effe binnen getrokken.

Een eerste luisterbeurt geeft me een positief gevoel waarbij Black star en lazarus en dollar days meteen opvallen.
Een plaat om op te zetten tijdens de visite is het niet. Echt makkelijk ook niet, maar wel wat ik van Bowie verwacht.

lennon schreef:
Enige nadeel vind ik dat er maar zo weinig nummers op staan.

Hoeveel nummertjes zou jij nog maken op je 68e?

Portishead kan je ook niet draaien als je visite hebt, Editors en Depeche Mode wel - maar dat draai ik dan ook meestal voor visite

Franck Maudit
lennon schreef:
Enige nadeel vind ik dat er maar zo weinig nummers op staan.

Heeft dat enig belang? Alleen het titelnummer kan je al in meerdere segmenten opdelen - en dan zwijg ik nog over de rest. Perceptie weet u wel.

avatar van dix
dix
Mjuman schreef:
De kans dat je op dezelfde dag jarig bent als Bowie is net zo groot als de kans dat je jarig bent op Koningsdag .....

Apekool ? laat daar kansberekening nog maar eens op los.

dix schreef:

Apekool �� laat daar kansberekening nog maar eens op los.

Zonder enige argumentatie, overtuig je mij niet - dus leg het maar uit Truus

avatar van dix
dix
Mjuman, gast, ben ik nou zo slim of ben jij nou zo dom? We hebben er pas 3 Koningsdagen opzitten en nog hooguit 30 te gaan. Hoe oud wordt Bowie??

Misschien dat er een enkele Brit zijn hele leven lang op Queensday geburtstag feiert, maar in de Lage Landen zijn je stochastische kansen nihil.

dix schreef:

Ok, ik snap je punt - ik ging gewoon uit van de feitelijkheid van de datum van steller dezes en dan is de ene datum (verjaardag) theoretisch net zo waarschijnlijk als de andere. Bovendien zou je kunnen stellen dat verjaardagen van beroemde personen ook na hun verscheiden nog herdacht/gevierd worden net zoals 'Koningsdag' als datum gehandhaafd zou kunnen blijven door de opvolger van de huidige koning, uit respect.

Bovendien wordt de verjaardag van menig beroemd persoon ook nog lang na zijn dood herdacht dan wel gevierd en is het evenmin onwaarschijnlijk dat de eventuele opvolger van WA uit respect die datum handhaaft voor Koningsdag

avatar van davevr
Ben net aan het luisteren naar het album, kon niet wachten op mijn vinyl versie dus een quotering volgt als die arriveert. Maar ik ben blij, dit is een terugkeer naar de Bowie van Heathen/Outside met een prominente rol voor de sax. En ik hou niet van sax in rock, maar op deze wijze. More please!

Ook mooi hoe dollar days zo mooi overloopt in I can't give everything away en die sax, heel de plaat draagt zo een mooi sfeertje maar in Lazarus trekt ze zo de aandacht samen met een bijna Cure-achtige basgitaar. En dhr. Bowie zijn stem natuurlijk.

Zijn vorige was "net niet" voor mij, maar deze is het volledig.

Heeft hij trouwens al de sax ingespeeld (zoals op Soul Love etc)? Weet iemand dat?

avatar van Fransy1966
davevr schreef:

De sax is door Donny McCaslin ingespeeld.

avatar van davevr
Fransy1966 schreef:

De sax is door Donny McCaslin ingespeeld.

Bedankt voor de info !

avatar van Fransy1966
davevr schreef:

Bedankt voor de info !

Probeer het album Fast Future (2015) eens!

Sax ook ingespeeld door Donny McCaslin,
en met te bandleden (Ben Monder, Tim Lefebvre, Mark Guiliana, Jason Lindner) die ook te horen zijn op Blackstar. zeker te moeite waard!

wiloost
Ik ben hem nu aan het luisteren. Als tie goed genoeg is koop ik hem en betaal gewoon. (Maar geen Doe ik met de meeste cd's. Ik wil hem eerst een paar keer thuis horen als die bevalt koop ik gewoon. Maar ik betaal geen € 20,- Zo al duizende cd's gekocht. Bevalt goed. In het verleden kocht ik vaak cd's, die ik dan in de winkel wel mooi vond, maar thuis na 1 of 2 x horen teleurgesteld in mijn kast heb gezet en nooit meer aangeraakt. Nu weet ik wat ik koop. Ik hoop dat Buma/Stemra snapt dat de etalage van torrents en newalbumreleases verkoopbevorderend is. Als ik die mogelijkheid niet meer heb, neem ik - denk ik - afscheid van heel veel nieuwe muziek. Ik ga toch niet in zo'n platenzaak zitten luisteren. Muziek luisteren en proeven is sfeer. Dat doe ik thuis. En als dat niet kan, schakel ik sterker door naar mijn andere liefhebberijen.

wiloost schreef:

Zelf muzikant zijnde en dus afhankelijk van cd verkoop vind ik dit een gevaarlijke opmerking en ook nog eens grote stierenpoep. Ik hoop niet dat de mensen hier jouw opmerking serieus gaan nemen want door de etalage van deze torrents is de cd verkoop behoorlijk gedaald en ook steel je hiermee geld van de artiest zelf.

Misterfool
Meh, het is lastig te zeggen. Sowieso, meen ik te herinneren dat ze moeilijk aan kunnen tonen dat downloaden schade toebrengt aan CD/LP-verkoop, aangezien een gedownload album niet gelijk staat aan een gemiste verkoop. Er is een goede kans dat de mensen die een album downloaden, het sowieso niet zouden kopen. Aan de andere kant, veel leeftijdsgenoten zien downloaden wel degelijk als vervanging van een fysiek product. Ik geloof ook niet dat de mogelijkheid om muziek te downloaden geen effect heeft. De tendens die ik nu zie dat illegaal downloaden steeds lastiger gaat worden(al was het maar omdat het HVJ heeft bepaald dat downloaden uit illegale bron niet zo maar gedoogd mag worden, zelfs niet via een betaalconstructie over informatiedragers) en diensten als Spotify steeds belangrijker worden. Maar goed dit is een aanloop naar een heel uitgebreide discussie, die hier ferm offtopic gaat.

Misterfool schreef:
De tendens die ik nu zie dat illegaal downloaden steeds lastiger gaat worden(al was het maar omdat het HVJ heeft bepaalt dat downloaden uit illegale bron niet zo maar gedoogd mag worden, zelfs niet via een betaalconstructie over informatiedragers) en diensten als Spotify steeds belangrijker worden. Maar goed dit is een aanloop naar een heel uitgebreide discussie, die hier ferm offtopic gaat.

Daarover zijn we hier Muziek >> Nieuws >> R.I.P Muziekindustrie? Goeie zaak! al heel lang en - imho - redelijk zinvol aan het discussiëren.

T.a.v. je initiële punt: niet iedere download staat idd voor een gemiste verkoop. Er zijn ook indicaties dat frequente downloaders daardoor juist ook meer gaan kopen, ook vanwege de H3-factor. Volop materiaal daarover voor je - maar gluur eerst maar op dat topic.

Mijn stokpaardje: het mediaconsumptiegedrag van ons (Nederlanders) is de afgelopen 25 - 35 jaar fundamenteel gewijzigd, terwijl de vrije ruimte in het (besteedbare) inkomen is toegenomen. De trend draai je niet meer terug.

Mr.Badmouth schreef:

Voor mij gaat dat dus niet op. Ik ontdek meer en koop echt meer dan ooit hierdoor. Ik zal ongetwijfeld tot de uitzonderingen behoren hiermee maar ik weet wel als ik deze bronnen kwijtraak ik heel veel minder ga kopen en het veilig blijf houden bij het kopen van mijn grote favorieten. Een band als REVERE (die ik notabene in Nederland heb kunnen krijgen en die anders nooit voet aan Nederlandse wal hadden gekregen) had ik nooit ontdekt. Ik bedoel maar..... die download heeft veel teweeg gebracht.

En Blackstar? Is netjes besteld op vinyl (toegeven: al voordat ik het album hoorde... die grote favorieten ja)

avatar van lennon
Ik ga mee met het relaas van aERodynamIC hier. Ik koop ook albums door torrents te luisteren.

Voorheen ging je naar de platewinkel hiervoor, nu dus zo.

Of ie nou op de luisterpaal staat bij 3 voor 12 of via een torrent. Ik zie t probleem ook niet zo.

En als men niks meer koopt en alleen maar download wordt t een ander verhaal inderdaad. Maar de torrents zijn voor mij alleen maar verkoop stimulerent.

En ook hier is Black star netjes op vinyl besteld.

deze man bewijst hoe wonderlijk zoiests als muziek kan zijn 69 jaar en dan nog zo'n straffe uitstoot halen en met blackstar gewoon het geniaalste nummer van het moment uit hebben, jawadde.

buizen
Mr.Badmouth schreef:

Muzikant van een beginnende band. Wat verwacht je? Dat mensen die 16,99 die ze maar eenmaal kunnen uitgeven besteden aan jouw CD?
Die mensen kopen iets anders, van bekendere bands, nadat ze op spotify hun favoriete album hebben gekozen. Ik geloof dat downloads wel bijdragen aan meer CD-verkoop. Maar niet voor iedere band.
Jij moet met je band eerst gaan touren, city by city. Meer airplay dan misschien. Eerst: optreden en mensen omver blazen met je kunnen. Het komt je niet aanwaaien. Niet klagen over gratis luistermogelijkheden.

aERodynamIC schreef:

Helaas zijn jij en lennon en misschien nog wat mensen hier een uitzondering. En misschien zijn torrents een manier om albums te beluisteren voor aankoop maar de bron is natuurlijk deze gewoon te delen en gratis te distributeren op internet.
Het grote gros gebruikt dit medium om gewoon schaamteloos albums te downloaden zonder deze te kopen.
Van muziek liefhebbers verwacht je dan niet de reactie die hier te lezen is.

Zo gebeurde het vroeger ook; eerst concerten, en daarbij verkocht je dan zelf in elkaar gezette cassettebandjes, met zelf ontworpen hoesjes.
Vervolgens deed je dat later op dezelfde manier met cd's, al speelden die vaak maar 3 keer goed af, zo beperkt was de houdbaarheid.
Tegenwoordig heb je juist het geluk met internet, een band als Arctic Monkeys is daar begonnen, voordat ze uiteindelijk hun debuut opnamen, en ze zijn toch aardig groot geworden.
Vroeger bracht een band een single uit om het aankomende album te promoten, nu zetten ze alvast een nummer op Spotify of YouTube.
Kortom; een slimme band maakt daar gebruik van.
Bowie heeft het internet natuurlijk ook gebruikt, hij wist altijd al op vernieuwing in te springen.
Ik kan van mijzelf wel zeggen dat ik aardig wat albums in de kast heb staan (ruim 3.600 stuks), maar zelfs ik gebruik Spotify regelmatig, omdat het gewoon gemakkelijk is.
De clip van Blackstar is toch ook gemaakt om deze via internet te bekijken?
Verder heb ik het idee dat de platenverkoop weer toeneemt nadat het een paar jaar geleden een massaproduct is geworden (Free Record Shop, Kruitvat, Blokker), nu is het weer meer iets voor de liefhebber.
De prijzen liggen al minder hoog, het is dan ook schandalig wat er in de beginjaren voor cd's werd gevraagd, ik denk dat de maatschappijen daardoor zichzelf de das om deden, waren de prijzen schappelijker, dan zou men in het begin minder downloaden.
Nu dit een gewoonte is geworden, is het niet meer terug te draaien.

deric raven schreef:
Kortom; een slimme band maakt daar gebruik van.
De clip van Blackstar is toch ook gemaakt om deze via internet te bekijken?
Nu dit een gewoonte is geworden, is het niet meer terug te draaien.

Het is altijd makkelijk dit goed te praten. En concerten opnemen met taperecordertjes was bootlegging en was niet het stelen van het daadwerkelijke album. Al was en is dit ook het naaien van de artiest.
Altijd vinden mensen wel iets om er zelf beter van te worden.
Ik wil niet de moraalridder uithangen hier hoor. De cd prijzen werden natuurlijk bepaald door de platenmaatschappijen die net als de brave burger er een slaatje uit willen slaan.
Mij gaat het puur om de belangen van de artiest.
Ik kan me niet voorstellen dat Bowie het fijn vind dat een paar miljoen mensen zijn plaatje downloaden zonder te betalen.Net zo min als hij het leuk vind dat een overwerkende geluidstechnicus zijn plaatje lekt op het internet.
Maar goed. Ik ben in de minderheid hier schijnt.