deric raven schreef:
Zo gebeurde het vroeger ook; eerst concerten, en daarbij verkocht je dan zelf in elkaar gezette cassettebandjes, met zelf ontworpen hoesjes.
Vervolgens deed je dat later op dezelfde manier met cd's, al speelden die vaak maar 3 keer goed af, zo beperkt was de houdbaarheid.
Tegenwoordig heb je juist het geluk met internet, een band als Arctic Monkeys is daar begonnen, voordat ze uiteindelijk hun debuut opnamen, en ze zijn toch aardig groot geworden.
Vroeger bracht een band een single uit om het aankomende album te promoten, nu zetten ze alvast een nummer op Spotify of YouTube.
Kortom; een slimme band maakt daar gebruik van.
Bowie heeft het internet natuurlijk ook gebruikt, hij wist altijd al op vernieuwing in te springen.
Ik kan van mijzelf wel zeggen dat ik aardig wat albums in de kast heb staan (ruim 3.600 stuks), maar zelfs ik gebruik Spotify regelmatig, omdat het gewoon gemakkelijk is.
De clip van Blackstar is toch ook gemaakt om deze via internet te bekijken?
Verder heb ik het idee dat de platenverkoop weer toeneemt nadat het een paar jaar geleden een massaproduct is geworden (Free Record Shop, Kruitvat, Blokker), nu is het weer meer iets voor de liefhebber.
De prijzen liggen al minder hoog, het is dan ook schandalig wat er in de beginjaren voor cd's werd gevraagd, ik denk dat de maatschappijen daardoor zichzelf de das om deden, waren de prijzen schappelijker, dan zou men in het begin minder downloaden.
Nu dit een gewoonte is geworden, is het niet meer terug te draaien.
Het is altijd makkelijk dit goed te praten. En concerten opnemen met taperecordertjes was bootlegging en was niet het stelen van het daadwerkelijke album. Al was en is dit ook het naaien van de artiest.
Altijd vinden mensen wel iets om er zelf beter van te worden.
Ik wil niet de moraalridder uithangen hier hoor. De cd prijzen werden natuurlijk bepaald door de platenmaatschappijen die net als de brave burger er een slaatje uit willen slaan.
Mij gaat het puur om de belangen van de artiest.
Ik kan me niet voorstellen dat Bowie het fijn vind dat een paar miljoen mensen zijn plaatje downloaden zonder te betalen.Net zo min als hij het leuk vind dat een overwerkende geluidstechnicus zijn plaatje lekt op het internet.
Maar goed. Ik ben in de minderheid hier schijnt.