Raekwon - Only Built 4 Cuban Linx... (1995)

Label: Loud

1. Striving for Perfection (1:43)
  2. Knuckleheadz (4:05)

met Ghostface Killah en U-God

3. Knowledge God (4:27)
  4. Criminology (3:49)

met Ghostface Killah

5. Incarcerated Scarfaces (4:30)
  6. Rainy Dayz (5:17)

met Ghostface Killah en Blue Raspberry

7. Guillotine (Swordz) (4:21)

met Ghostface Killah, Inspectah Deck en GZA

8. Can It Be All So Simple [Remix] (4:10)

met Ghostface Killah

9. Shark Niggas (Biters) (1:39)
  10. Ice Water (4:02)

met Ghostface Killah en Cappadonna

11. Glaciers of Ice (4:54)

met Ghostface Killah, Masta Killa, Blue Raspberry en 60 Second Assassin

12. Verbal Intercourse (3:31)

met Ghostface Killah en Nas

16. Wu-Gambinos (5:09)

met Ghostface Killah, Method Man, RZA en Masta Killa

17. Heaven & Hell (4:57)

met Ghostface Killah

18. North Star (Jewels) * (3:58)
Zjapp schreef:
Zat ODB ten tijde van OB4CL niet behind bars?

Hoe zou hij dan zijn eigen debuut kunnen gemaakt hebben in hetzelfde jaar?

Raekwon the chef
Hij zat tijdens Iron Flag geloof ik in de bak, of tijdens The W, ik weet het even niet meer

The W dacht ik...

CaliLove
^^^^
Tijdens The W was ie behind bars, die track MC Conditioner was opgenomen vanuit jail via een taperecorder ofzo.

avatar van wouter-d
Op wikipedia staat dit, MC conditioner kan dus wel gewoon in de studio opgenomen zijn:

In October 2000, he escaped from his court-mandated drug treatment facility and spent one month as a fugitive. During his time on the run, he met with RZA and spent some time in their recording studio. He then appeared onstage at the Hammerstein Ballroom in New York swigging a bottle at the record release party for The W, the third Wu-Tang Clan album. In the summer of 2002, he was arrested inside a South Philadelphia McDonald's (at 29th and Gray's Ferry Ave.), he was spotted by an off duty Philadelphia Police Officer. He spent a couple of days in a Philadelphia jail and was later extradited to New York City. A Manhattan court sentenced him to two to four years incarceration. Mental problems resulted in a suicide attempt not long after his sentencing.

CaliLove schreef:
^^^^

inderdaad, in die clip van Gravel Pit zie je ook iemand in zo'n gevangenis die Ol Dirty moest voorstellen

avatar van Dilla
Samen met Liquid Swords beste Wu-tang solo project. Alles klopt gewoon aan dit album. 4,5*

Mezelf
Eén van de beste rap-albums ooit gemaakt, alleen vind ik het net iets te lang en net iets teveel van dezelfde sfeer. Maar dat is meer persoonlijk, verder is het gewoon een echt meesterwerk.

kende dit album al, en vond het 'n dope sound en sfeer hebben maar nu ik er goed naar luister kom ik erachter dat ik de texten serieus moet bestuderen om alle slang en storytelling te snappen...

avatar van Jacktherapper
Incarcerated Scarfaces is echt briljant.

avatar van MJ_DA_MAN
Verhoogd naar 4*, sterk album. Vond de beats eerst niet echt mijn stijl, maar ik ben ze toch gaan waarderen bij vlagen. Bovendien zijn de raps van Raekwon en Ghost natuurlijk super, net als die van de gastartiesten (Nas op Verbal Intercourse natuurlijk en Deck op Guillotine).

avatar van XtReM3 SkILLz
Striving for perfection is wel een van de betere intro's die ik ken, sonnn its like this kiddd hehe

avatar van Zjapp
Heb deze plaat toch maar terug in m'n top 10 gegooid. Ik geniet de laatste weken terug met volle teugen van deze plaat.

RZA zet hier een ongenaakbaar en ijzig koud sfeertje neer. De beats passen perfect bij het thema van deze plaat waarop Rae & Ghost erg krachtig en onbevreesd voor de dag komen. Tel daar nog eens de passende gastbijdrages bovenop en je ziet dat ze met z'n allen de rekensom perfect hebben berekend en de bijhorende eindsom dus klopt.

Bovendien is OB4CL afkomstig uit het tijdperk van de first coming en dat tijdperk heeft toch grotendeels mijn hip hop-smaak bepaald.

masterlijk album
favo Guillotine - Ice Cream
RZA op zn beste hier. wat vinde jullie?

nega schreef:
RZA op zn beste hier. wat vinde jullie?

RZA heeft zelf - meen ik - eens in een interview gezegd dat hij zijn beats op dit album zelf ook zijn beste vindt.... Ik schaar mij ook wel voor een deel achter deze stelling!

heel sterk album natuurlijk ,maar hoe goed is raekwon zonder ghostface? hij steelt vaak de show op dit album.! ook is dit bijna een wu album met al die gastbijdragen.

Lesley079
Super goed album!!!

Mijn favoriete nummer: Verbal Intercourse (met Nas & Ghostface Killah)

echt een geweldig nummer!!!!

avatar van WeztSide
Cijfer verhoogd naar 4,5
Raekwon klinkt steeds beter en veel variatie met toch die geweldige Wu-Tang sfeer.
Goede CD met een hoge replay waarde dus!

avatar van funkdoc
goede wu-tang plaat, maar toch klein beetje overroepen. Raekwon's slang is om van te smullen, maar wees eerlijk, met een gewone luisterbeurt versta je er heel weinig van. Ik ben de plaat meer gaan appreciëren na de Wu-Tang Manual van RZA te lezen, waarin hij Raekwon's slang uitlegt. Bovendien vind ik de beats soms flauwtjes. Kan niet tippen aan Liquid Swords, maar wat wel?

avatar van nega
een erg goede wu-plaat. vind dit het beste na Liqiud swords. Enige wat ik jammer vind hieraan is dat Ghostface TE vaak zijn bijdrage doet

welke nummer hoor je op Spot Rusherz

Raekwon the chef

Is de St.Ides commercial van Wu-Tang Clan die je hoort in het begin of de intro van "Spot Rusherz" .

Vorige week toch maar dit album gekocht en wat ben ik daar blij mee zeg..kon al veel nummers en toch weer een paar juweeltjes ontdekt zoals spot rusherz, rainy dayz en glaciers of ice voor nu een 4,5 kan zeker nog een 5 worden!!

avatar van discipline
de minste van de wu solo albums die tijd desondanks toch een erg goed album!

discipline schreef:
de minste van de wu solo albums die tijd desondanks toch een erg goed album!

Persoonlijk vind ik dit het beste solo album net ietjes beter dan Liquid swords van gza.
Op deze plaat skip ik ook bijna niets en dat is toch wel lekker.

avatar van MurryMusic
jup alleen die laatste 2 nummers zijn slechttt..

avatar van MJ_DA_MAN
Hmm, ik kan er eigenlijk totaal niet bij als je die nummers slecht vindt en de rest van de plaat wel goed vindt .

avatar van royals
MIjn tweede beste rap plaat en favoriete Wu-plaat.
Ik hoorde Heaven & Hell, Ice Cream & Criminology voor het eerst op YO! MTV Raps en was gelijk onder de indruk van hoe fris en anders deze rap klonk. Deze plaat heeft de gangsterrap een beetje een nieuwe impuls gegeven midden jaren '90. Aan elk nummer is gesleuteld tot in de perfectie, zelfs de bonustrack. RZA maakt voortreffelijk gebruik van de juiste samples en beats gecombineerd met tekstuele hoogstandjes van Raekwon en Ghostface. Favoriete tracks: Ice Cream, Wu-Gambinos, North Star en Verbal Intercourse. OBCL was voor mij de laatste jaren '90 rap klassieker die van begin to eind echt goed was.

De opvolger Immobilarity was zwaar teleurstellend in vergelijking met OBCL maar wel zeker ondergewaardeerd. Helaas heeft hij sindsdien weinig spectaculairs uitgebracht en ik twijfel of dat nog gaat gebeuren. Want het wachten op OBCL 2 neemt inmiddels Guns N Roses-achtige vormen aan.

avatar van MurryMusic
MJ_DA_MAN schreef:

hoezo?

avatar van MJ_DA_MAN
Omdat die nummers imo gewoon in de lijn liggen van de nummers ervoor, en ik niet zou weten waarom die twee nummers (ik neem aan dat je Heaven & Hell en North Star bedoeld) slecht zijn vergeleken met de rest.