Raekwon - Only Built 4 Cuban Linx... (1995)

Label: Loud

1. Striving for Perfection (1:43)
  2. Knuckleheadz (4:05)

met Ghostface Killah en U-God

3. Knowledge God (4:27)
  4. Criminology (3:49)

met Ghostface Killah

5. Incarcerated Scarfaces (4:30)
  6. Rainy Dayz (5:17)

met Ghostface Killah en Blue Raspberry

7. Guillotine (Swordz) (4:21)

met Ghostface Killah, Inspectah Deck en GZA

8. Can It Be All So Simple [Remix] (4:10)

met Ghostface Killah

9. Shark Niggas (Biters) (1:39)
  10. Ice Water (4:02)

met Ghostface Killah en Cappadonna

11. Glaciers of Ice (4:54)

met Ghostface Killah, Masta Killa, Blue Raspberry en 60 Second Assassin

12. Verbal Intercourse (3:31)

met Ghostface Killah en Nas

16. Wu-Gambinos (5:09)

met Ghostface Killah, Method Man, RZA en Masta Killa

17. Heaven & Hell (4:57)

met Ghostface Killah

18. North Star (Jewels) * (3:58)
avatar van Niek
Ik heb ook altijd gedacht dat het met ODB, RZA en GZA begon. Maar Ghostface is met RZA wel de enige Executive Producer op Enter The Wu-Tang. Zegt niet alles natuurlijk, maar spreekt natuurlijk wel in het voordeel van Raekwons standpunt. Maarja, we zullen er wel niet achterkomen, en het maakt ook niet zoveel uit.

avatar van psychonaatje
Niek schreef:
Ik heb ook altijd gedacht dat het met ODB, RZA en GZA begon. Maar Ghostface is met RZA wel de enige Executive Producer op Enter The Wu-Tang. Zegt niet alles natuurlijk, maar spreekt natuurlijk wel in het voordeel van Psych' standpunt. Maarja, we zullen er wel niet achterkomen, en het maakt ook niet zoveel uit.

Je bedoelt Raekwon the Chef's standpunt, ik haalde Wikipedia aan dat het RZA, GZA en ODB waren, Raekwon the Chef haalde aan dat het RZA en Ghostface waren.
Het maakt inderdaad niet zoveel uit.

psychonaatje schreef:

Het maakt inderdaad niet zoveel uit.

Ik weet niet of dat 100% waar is hoor, maar RZA legt dat heel vaag uit in die Wu-Tang Manual, zij waren ook degenen die die kung-fu flicks allemaal hadden gekeken (die gesampled zijn op hun debuut) en hebben de hele Wu-Tang naam verzonnen

psychonaatje schreef:
Ik weet het niet, want ik weet niet waar Nas op doelt, maar hij kan natuurlijk ook bedoelen dat hij voor latere albums slang gebruikte die Raekwon en Biggie ook gebruikten.

dat kan wel, dat zou wel logisch zijn, dan bedoel je zeker It Was Written [1996]?

eazyfan
Ik luister dit album de laatste tijd erg veel, miss nog een plaats in me top10. Elke track heeft wel iets en Guillotine [Swordz] en Verbal Intercourse blijven Geniaal!!! Zeker een van de beste solo's.

eazyfan
Momentele 5* en een plaats in me top10 maar kan nog veranderen. Dankzij dat lang bericht van The Chef nog eens veel herluistert en toch bij die 5* gekomen, geen enkele tracks is slecht of minder. Mijn 4 favoriete liedjes zijn: Guillotine (Swordz), Verbal Intercourse, Ice Cream en Wu-Gambinos. Raekwon en Ghostface vormen een van de beste duo's die ik ooit gehoord heb en als je ze dan in topvorm hoort rapper over vette al dan niet de beste RZA-Beats (mijn favo producer) dan ben je gewoon verkocht aan dit album, en dan nog allemaal vette gastartiesten uit de Wu-Tang Clan. (behalve Nas), Enige lid die jammer genoeg niet mee deed was ODB maar zijn rapstijl past gewoon niet bij de rest. De laatste tijd ben ik echt verslaafd aan Guillotine (Swordz): komt vooral door Inspectah Deck:

Poisonous paragraphs, smash ya phonograph
in half, it be the Inspectah Deck on the warpath
First class leavin mics with a cast
Causin ruckus like the aftermath when guns

Dat ene stukje hoort toch tot een van zijn beste ooit. Zoals Jordy al zei zit het hem ook nog eens in die "a"-klank, het is geen alliteratie of dubbelrijm die speciaal is maar die klink, erg uniek.

Nas dropt ook een van zijn beste dingen hier, echt ongelooflijk:

Through the lights cameras and action, glamour glitters and gold
I unfold the scroll, plant seeds to stampede the globe
When I'm deceased, by then the beast arise like yeast
to conquer peace leaving savages to roam in the streets

Inspectah was al erg maar dit is nog altijd onovertroffen, Ik snap gewoon niet hoe Nas op die lines gekomen is. Je hebt van die punchlines, metaforen, dubbelrijmen die echt ongelooflijk zijn maar dat van Nas is gewoon zoveel beter. Echt om kippenvel van te krijgen, dat ene stukje bewijst duidelijk dat Nas een van de beste lyricisten ooit is. Geen enkele rapper heeft dat stukje in mijn ogen nog overtroffen, ik krijg gewoon een ongelooflijk raar gevoel als ik dat ene stukje hoor. Ghostface haalt in die track ook naar 2Pac in 1 line uit dacht ik.

Ice Cream vind ik vooral erg goed door die beat, een van RZA's betere. Canibus heeft daar eens een freestyle over gedaan, Method Man zorgt voor een goed refrein in die track en die video is ook zeker erg leuk om te zien.

Wu-Gambinos is mijn 4de favo, ook vooral omdat het bijna een Wu-Tang Clan-track is, alleen ODB en U-God en GZA missen we jammer genoeg, ik had persoonlijk GZA daar nog gehoort. Dat refrein van Method Man vind ik vooral erg goed:

Who come to get you? None. They want guns!
I be the first to set off shit, last to run
Wu roll together as one
I call my brother Sun cuz he shine like one

Heeft Idd dat mafiagevoel. Was in die tijd ook een trend, die pianoachtige beat is weeral prachtig. Elke lid levert een erg sterke vers dus zeker een van de betere tracks.

Criminology vind ik ook een van de beste op dit album en die track koos ik net niet als favo. Het enige was ik nog beetje mis op dit album is Mobb Deep, zij hadden in hetzelfde jaar The Infamous uitgebracht, Raekwon deed daar 2 keer mee, nouja Mobb Deep zou ook zeker op deze Cd mee mogen gedaan hebben. Maar ook zonder hen is en blijft dit album een meesterwerk. Can It Be All So Simple [Remix] en Glaciers Of Ice vond ik vroeger beetje minder maar ook die tracks zijn na meerdere luisterbeurten toch echt wel sterk. Ik hoop dat dit album in me top10 blijft en die 5* ook. Hopelijk komt dit snel in de top250 en mijn positie levert weer 2 punten op dacht ik.

Klassieker. Beste solo album uit het Wu-Tang kamp. Guillotine en Verbal Intercourse zijn mijn favoriete tracks.

tonyalmeida
wtf is dat.
dit is echt niet goed uitgezonderd van heaven & hell en ice cream

grappig hoor

tonyalmeida schreef:
wtf is dat.
dit is echt niet goed uitgezonderd van heaven & hell en ice cream
Al eens gehoort van Guillotine [Swordz], Verbal Intercourse en Crimonoligy?? Ik zie Young Jeezy en Kaye Styles die dingen niet evenaren.

Harco
Heb deze ooit een keer in z'n geheel beluisterd, en verder niet echt. Toen trok ik 'm niet echt, maar moet 'm toch nog maar 's een keer luisteren.

Harco
Heb me toch duidelijk vergist vorige keer. Voor nu een 4, omdat er nog enkele saaie nummers opstaan, maar ik heb zo'n gevoel dat ik die na mijn tweede of derde echte luisterbeurt ook wel trek.

|Joël|
Heel goed album
De MC's zijn allemaal goed en de prodcuties zijn ook goed.
De teksten zijn over het algemeen ook sterk en dat maakt dit album heel goed.
Vooral Guillotine (Swordz) en Ice Cream vind ik erg mooi.

avatar van MJ_DA_MAN
Ik ga dit album nog 1 definitieve kans geven, daarna is er écht geen hoop meer dat ik dit album nog ooit goed ga vinden.

avatar van MJ_DA_MAN
Nou, dat ging al stukken beter dan de eerste paar keren dat ik dit album luisterde (wat al een aantal maanden geleden is) . 3,5* voor nu. Glaciers of Ice en Verbal Intercourse zijn op dit moment mijn favorieten, en daar kunnen er nog zeker wat bijkomen. Wil niet zeggen dat ik dit nu ook meteen een wereldplaat vind (vandaar die 3,5 ook ), maar een stijgende lijn is duidelijk zichtbaar (o nee, hoorbaar ).

maar voor ons zichtbaar
maar toch goed dat het stijgt

CaliLove
Van alle Wu-solos die ik tot nu toe gehoord heb vind ik dit album mee van de beste (tesamen met Liquid Swords en Return To The 36 Chambers).
Mijn favoriete tracks: -Criminology : Hier rapt Ghostface op z'n best over een zwaar dope beat van RZA, ik vind dit ook een van de beste rhymes die Ghostface ooit spitte.
-Incarcerated Scarfaces: Dit is mijn #1 track op dit album: die beat, die rhymes gwn dope. Vooral deze line blijft me vooral bij : Me and the RZA connect, blow a fuse, you lose
Half-ass crews get demolished and bruised

-Verbal Intercourse : Een dope beat, en Nas, Ghostface en Raekwon op hun best.
-Ice Cream : Wééral een dope rhyme van Ghostface Killah over een dope beat en natuurlijk ook Method Man die met z'n stem het refrein lekker rapt.

Ik geef dit album 4,5* Knowledge God, de remix van Can It Be All So Simple en Guillotine vind ik minder. Guillotine (Swordz) vind ik vooral minder vanwege die beat het lijkt wel ofdat ze allemaal accapella rappen.

serieus?
ik vind Knowledge God een van de besten op dit album, Guillotine ook, maar Criminology is zeker een van Ghost's beste werken

avatar van Conway Twitty
Ik vind Guillotine (swordz) juist een van de betere: een Inspectah Deck in topvorm over een heerlijke beat...

eazyfan
Criminolgy is echt wel een supertrack. Verbal Intercours en Guillotine [Swordz] zijn ook echte toppers, ik ga dit album binnenkort goed beginnen herluisteren, dit maakt kans voor mijn top10. RZA is hier Geniaal bezig qua productie, Raekwon en Ghostface Killah rappen uiterst sterk. Mijn 4de favo track van dit album verandert veel, momenteel is het Knuckleheadz, ook vooral voor de beat en U-God die erg goed mee doet. Ice Cream vind ik persoonlijk erg overschat op dit album, die track was een van mijn favo's (vroeger), nu vind ik alleen de beat nog goed, de rest van Ice Cream irriteert mijn een beetje, dat onderwerp past niet echt bij de rest van dit album.

avatar van Kos
Kos
Ice Cream .

avatar van T.O.
CaliLove schreef:

-Incarcerated Scarfaces: die beat, die rhymes gwn dope. Vooral deze line blijft me vooral bij : Me and the RZA connect, blow a fuse, you lose
Half-ass crews get demolished and bruised

Snap ik dan weer niet

|Joël|
Kos schreef:
Ice Cream .

Watch these rap niggaz get all up in your guts
French-vanilla, butter-pecan, chocolate-deluxe
Even caramel sundaes is gettin touched
And scooped in my ice cream truck, wu tears it up
!the ice cream man is coming!

T.O. schreef:

Snap ik dan weer niet

Ik vind die beat van Guillotine gwn zwaar wack en irritant, de rhymes in deze track daarentegen zijn wél dope, spijtig van de beat......

eazyfan
Criminoligy, Verbal Intercourse en Guillotine [Swordz]: Als dat al geen goede reden is om dit in mijn top10 te zetten . Die 3 tracks blijf ik maar afspelen en vooral Criminoligy. Voor de zoveelste keer:
RZA op productie op zijn toppunt. Raekwon en Ghostface passen geweldig bij elkaar. Allebei lyrisch sterke rappers. Gastartiesten erg goed. Alleen de Can It Be All So Simple (Remix) en Wisdom Body vind ik minder goed. De rest van dit album zorgt voor een erg goede sfeer en totaal mijn stijl. Kan zijn dat dit album weer uit me top10 verdwijnt maar momenteel kan ik effe niet zonder.

avatar van Statiegeld
Ik heb dit album nog niet echt heel uitvoerig beluisterd maar tot nu toe vind ik Criminology, Verbal Intercouse en Guillotine (Inspectah Deck!!!!!) de beste nummers. Bij Glaciers of Ice en Rainy Dayz erger ik me toch wel een klein beetje aan die zang er tussendoor, had van mij niet gehoeven.

avatar van thomzi50
Heb dit album nu éindelijk eens echt, werd ook wel tijd.

avatar van Chrisseh
Lijkt dit veel op GZA's Liquid Swords? Dan weet ik of dit wat voor mij is

Raekwon the chef
Nee, is toch wel heel anders, dit heeft meer soulsamples in de productie, en ja, qua lyrics is Liquid Swords wat diepgaander enzo. ik zou hem toch nog wel even op de proef nemen

maarrr wel aardig veel skits weer, (die je niet kunt skippen

Chrisseh schreef:
Lijkt dit veel op GZA's Liquid Swords? Dan weet ik of dit wat voor mij is

Liquid Swords is veel "donkerder" qua sfeer en beats, dit is wat meer maffia-gangsta-drugdealin' style.
En The GZA komt hierop ook niet voor, dus het is wel wat verschil met Liquid Swords ja, alleen de producer is dezelfde : The RZA.

en guillotine dan?