Prince - HitnRun: Phase Two (2015)

Funk / Soul
Label: NPG

1. Baltimore (4:33)
  2. Rocknroll Loveaffair (4:01)
  3. 2 Y. 2 D. (3:50)
  4. Look at Me, Look at U (3:27)
  5. Stare (3:45)
  6. Xtraloveable (5:00)
  7. Groovy Potential (6:16)
  8. When She Comes (3:45)
  9. Screwdriver (4:15)
  10. Black Muse (7:21)
  11. Revelation (5:21)
  12. Big City (6:26)
avatar van lennon
En 49 +7 = 56... en +1 is 57.. zijn leeftijd..

Als als je er 2 x7 van afhaalt, en nog 4 van afhaalt heb je zijn studioalbums te pakken

tja....

Mooi symbolisch is de start van For You en het einde van Big city wel natuurlijk.. Maar Prince wist niet dat ie dood ging.. dus puur toeval

Via een ander topic (bedankt aERo!) kennis gemaakt met een aantal Prince nummers die ik nog niet kende.
Zo eerst The Rainbow Children op waarde leren schatten, en vervolgens kwamen een aantal songs van HitnRun Phase Two voorbij.
Deze wordt uitgebracht onder de naam Prince & the New Power Generation, maar klinkt minder chaotisch als zijn werk met deze band zo rond de jaren 90.
De eerste keer stoorde ik mij aan zijn knipogen met Kiss (Stare) en Take Me With You Rocknroll Loveaffair), nu vind ik het juist wel passen.
Een eerste luisterbeurt had ik ook meer het gevoel dat hij zijn kluis met (half) afgemaakte producties aan het leeg plunderen is, vervolgens verdween dit argument al snel naar de achtergrond.
Na de meer Funk gerichte platen is dit dus gewoon een echt popalbum.
En Stare dan??
Stare heeft een Funk vibe, maar is absoluut geschikt voor het grote publiek.
Voor mijn gevoel is er meer ruimte voor de overige muzikanten, waardoor het meer rust uitstraalt.
Het ademt meer, niet elk vlakje is vol gekladderd met verschillende tinten paars, waardoor het verstikkend zou kunnen gaan werken.
De variatie blijft aanwezig; ikzelf ben een groot liefhebber van het Lenny Kravitz achtige Screwdriver.
Voor mij is dit een meer dan waardig afscheid van een held die het blijkbaar tot het einde in zich had om mooie resultaten af te leveren.
Jammer dat ik dat nu pas ontdek.

Lekker nog even genieten van het topic deric raven

Overigens is dit niet een album met the New Power Generation.

Zo staat het echter wel vermeld op de achterkant van het hoesje, en trouwens ook in het boekje aERodynamIC ; produced, , composed and per4med by Prince & the New Power Generation.

Ja klopt helemaal, alleen is dit een compleet andere NPG dus ik was even in de war. Voor mij is de NPG de band uit de jaren '90. En ze staan nu ook niet vermeld op de voorkant.

Op deel 1 is het dan weer niet NPG.

Vanwege de naam New Power Generation was ik er vanuit gegaan dat dit dezelfde begeleidingsband was, voorheen had je The Revolution.
Eigenlijk moet de artiest aangepast worden, maar ik stoor mij er verder niet aan.

deric raven schreef:

Toch ligt dit anders: The Revolution en de oude New Power Generation werden volwaardig genoemd als begeleidingsband, dat is nu niet het geval ook al heb je de vermelding op de achterkant.
Het is uitgebracht onder de naam Prince maar de begeleiders staan wel onder de noemer New Power Generation. Het is een beetje verwarrend allemaal.

Maar misschien dat de andere kenners hier wat meer over kunnen zeggen.

avatar van Funky Bookie
De NPG is sinds Diamonds and Pearls de begeleidingsband van Prince. De samenstelling is zeer vaak gewisseld. Details kan je vinden op: Prince Vault de site voor info over de man.
3rdEyeGirl was een andere band met de 3 dames, maar de NPG bleef in wisselende samenstelling ook hiernaast gewoon bestaan.
Duidelijk genoeg?

Funky Bookie schreef:
Duidelijk genoeg?

Niet helemaal, want dat wist ik wel. De Revolution wordt ook op 1999 al genoemd maar niet officieel als naam voor op het album. The New Power Generation wordt heel expliciet neergezet op de oudere albums maar niet op de latere terwijl ze live altijd wel aanwezig waren. Hoe zit dat bijvoorbeeld op dit album? Op de voorkant is het gewoon Prince. Alle officiële kanalen voeren die naam ook op ondanks dat er op de achterkant gemeld wordt dat het composed and per4med is door.
M.a.w. Diamonds and Pearls is echt een Prince & The New Power Generation album, Purple Rain een Prince & the Revolution album, maar hoe zit dat met dit album? Wat is een echt juiste naamvoering?

Neem je The Vault erbij dan melden ze expliciet Prince bij dit album en Prince and the New Power Generation bij een Diamonds & Pearls of One Nite Alone live. Daar zijn ze heel duidelijk in.

deric raven stelt dan ook: eigenlijk moet de artiest aangepast worden, waar ik dan zeg dat dat niet voor dit album opgaat. Het maakt mij (en hem) weinig uit. Het is meer interesse hoe dit nu echt zit

avatar van blur8
De NPG is een losse verzameling van heel goede studiomuzikanten die die door de loop van de jaren mee doen op verschillende albums. Het is een grote groep van meer dan 50 namen, met als voorbeelden:
Dr. Matt Fink (keys)
Mr. Morris Hayes (keyboards)
Tommy Barbarella (keyboards)
Miko Weaver (gitaar)
Levi Seacer Jr. (gitaar)
Michael B. Bland (drums)
Rosie Gaines (zang)
Mayte Garcia (dans en zang)
Sheila E. (percussie en drums)
Candy Dulfer (saxofoon)
Maceo Parker (saxofoon)
Eric Leeds (saxofoon)

Ook Op HitNrun spelen enkele bekende mee uit de NPG groep, per song zeer wisselend.
HitNrun is geen groepsproces maar een slo album met gastmuzikaneten.
bijvoorbeeld de Drums zijn veel van Prince zelf en op enkele songs SheilaE .

avatar van Funky Bookie
Interessante discussie. Prince was sowieso al niet zo goed in credits, alhowel uitvoerende muzikanten vaak wel goed genomed werden. Op dit album wordt de NPG echt vermeld en zou hier dus de artiest aangepast moeten worden m.i.
Bij HnR 1 staat uit mijn hooft Prince and Joshua Welton, of is dat alleen written? Ik heb op mijn werk geen hoesje bij de hand.

Ik doe het gewoon.

Jammer dat dit album niet op Spotify is verschenen. Stare doet naar zoveel meer verlangen.

avatar van Axeqlusive
Dit album dan eindelijk samen met Phase One weten te scoren op (bootleg) vinyl. Ooit al eens laten staan omdat het slecht uitkwam en daar altijd spijt van gehad. Mooie clear vinyl 2LP bootleg release overigens met top geluid, niks mis mee.

Dit album is duidelijk de betere van de twee en is na Plectrumelectrum toch wel van een kwaliteit die menigeen ontgaan zal gaan. Daarbij doelende op mensen die Prince vooral zien als relikwie uit de jaren tachtig. Volstrekt belachelijk overigens, want ook in zijn mindere periode was er nog veel leuks te beleven aan wat hij uitbracht. Hij had de lat gewoon zelf vreselijk hoog gelegd.

Maar terug naar dit album... erg fijn luistervoer en wat hoger pop gehalte dan phase one. Hierdoor bevalt dit album mij wat meer. Samen met The Rainbow Children en Plectrumelectrum zijn beste albums van dit millennium.

avatar van blur8
Direct na premiere draaibeurt van Welcome 2 America , HitnRun: Phase Two over de boxen heen laten schallen. Gevolg is ster-opwaardering, want
van de vette bas grooves, het spetterende koper wordt een mens weer vrolijk.
Most fav track: Groovy Potential. kan het niet vaak genoeg roepen.

Helaas: voorlopig geen vinyl release wat wel was aangekondigd. Krijgen we een leuk boxje met ATWIAD singles voor terug op Black Friday. Tja...

avatar van lennon
Voor hen die deze platen graag op LP willen, 30-01-2026 is deze samen met deel 1 officieel verkrijgbaar op LP.

avatar van erwinz
Recensie op de krenten uit de pop:
De krenten uit de pop: Review: Prince - HITnRUN Phase Two (2015) - dekrentenuitdepop.blogspot.com

Review: Prince - HITnRUN Phase Two (2015)
Prince was in 2015 lang niet meer zo populair als in zijn hoogtijdagen, maar met HITnRUN Phase Two maakte hij aan het eind van 2015 onverwacht een van zijn beste albums en helaas ook zijn zwanenzang

De aandacht voor de albums van Prince nam in het huidige millennium flink af. Ik bleef de Amerikaanse muzikant zelf trouw, maar moest ook concluderen dat veel van zijn latere albums echt een heel stuk minder waren dan de albums die hij met name in de jaren 80 maakte. Aan het eind van 2025 wist HITnRUN Phase Two me echter direct te overtuigen. Prince strooide in 2014 en 2015 met albums en liet weer mooie dingen horen, maar op HITnRUN Phase Two klopte opeens alles. Tien jaar later krijgt het album toch nog een fatsoenlijke release en is HITnRUN Phase Two de officiële zwanenzang van de Amerikaanse grootheid. Het is een zeer waardig slotakkoord.

Aan het eind van 2015 verscheen HITnRUN Phase Two van Prince. Het was de opvolger van het een paar maanden eerder verschenen HITnRUN Phase One, waarvan ik niet heel erg onder de indruk was, maar waarop ik wel een aantal lichtpuntjes hoorde. Die hoorde ik volop op HITnRUN Phase Two, dat ik in mijn recensie het beste Prince album in 25 jaar of misschien zelfs wel langer noemde.

HITnRUN Phase Two was aan het eind van 2015 slecht verkrijgbaar en alleen te beluisteren via Tidal en te bestellen via de website van Paisley Park. Het album deed dan ook niet zo heel veel, maar zelf hoopte ik en had ik het volste vertrouwen in een wederopstanding van een van de grootste muzikanten aller tijden.

Ik kon aan het eind van 2025 natuurlijk niet vermoeden dat Prince een paar maanden later zou overlijden en dat HITnRUN Phase Two zijn zwanenzang zou zijn. Het oeuvre van Prince is sindsdien aangevuld met een aantal albums uit de archieven van de Paisley Park Studios, maar HITnRUN Phase Two blijft het officiële slotakkoord in het oeuvre van Prince.

Het album dat werd gemaakt met The New Power Generation krijgt deze week een reissue op cd en vinyl, maar staat sinds een aantal jaren ook op alle streaming media platforms. Ik noemde HITnRUN Phase Two net iets meer dan tien jaar geleden het beste Prince album in minstens 25 jaar, maar inmiddels is het een van mijn favoriete Prince albums en staat het album wat mij betreft tussen een aantal Prince klassiekers uit de jaren 80 in.

De vele albums die Prince heeft gemaakt hebben in muzikaal opzicht allemaal meer dan voldoende te bieden, maar het ontbrak de Amerikaanse muzikant wel eens aan echt goede songs. HITnRUN Phase Two staat wat mij betreft vol met goede songs en past daarom wat mij betreft tussen zijn beste albums. Het album is inmiddels misschien tien jaar oud, maar klinkt nog opvallend fris en urgent. openingstrack Baltimore over politiegeweld in de Verenigde Staten is bovendien angstig actueel.

In muzikaal opzicht is HITnRUN Phase Two een vintage Prince album. Met een mix van soul, funk, jazz, pop en rock sluit het goed aan op veel eerdere Prince albums. Het is een album met een lekker vet geluid met veel blazers, maar ook de bijdragen van bas, drums, keyboards en gitaren dragen bij aan het echt bijzonder lekker klinkende geluid op HITnRUN Phase Two, waarop Prince wat mij betreft nog iets vaker naar zijn gitaar had mogen grijpen.

Veel tracks op HITnRUN Phase Two hadden niet misstaan in de setlist van de weergaloze tours van Prince in de tweede helft van de jaren 80 en dat zegt wat. Veel van de latere albums van Prince missen de songs die na een paar keer horen memorabel zijn, maar HITnRUN Phase Two bevat een hele serie van deze songs. Het album sluit aan bij de albums die Prince in de jaren 80 maakte, maar klinkt net wat warmer en vooral moderner, waardoor ik HITnRUN Phase Two vaak prefereer boven de erkende klassiekers van de Amerikaanse muzikant.

Met Baltimore geeft Prince een krachtig statement af en ik weet zeker dat dit er ook was gekomen na de recente gebeurtenissen in zijn Minneapolis. Het is een extra reden om nog altijd te treuren over het veel te vroege overlijden van de Amerikaanse muzikant, maar HITnRUN Phase Two laat vooral horen hoeveel er nog in het vat had kunnen zitten. Het was tien jaar geleden een wat genegeerd album, maar het verdient echt een nieuwe kans. Erwin Zijleman

Ongetwijfeld bedoel je hier 2015

Wat mij bij herbeluistering op vinyl ineens wat meer opviel was het jazzy karakter van het album. Natuurlijk hoorde ik dat in 2015 ook al, maar het drong zich wat meer op de voorgrond voor mijn gevoel (en blijkbaar luisterde ik met andere oren).

erwinz schreef:

Naar mijn mening doe je the Gold Experience en the Rainbow Children dan wel tekort. Maar ik snap je lekkere gevoel bij dit album ook wel weer.

[quote]aERodynamIC schreef:

Ongetwijfeld bedoel je hier 2015

Ja, aangepast op de site

avatar van MarkS73
Live vind ik Prince altijd geweldig maar de meeste van zijn albums vind ik niet om door te komen, een paar albums uitgezonderd; Lovesexy, Sign 'O' the Times , Parade, eigenlijk de Prince uit mijn jeugd, al komt daar ook een hoop jeugdsentiment bij kijken. Nu is het wel zo dat ik sinds de tweede helft van de jaren negentig geen complete albums meer heb gehoord van hem dus wie weet wat ik allemaal heb gemist. Zo ook dit album. Op YouTube staat zijn optreden op Montreux uit 2013, het verbaasde mij altijd dat hij live zoiets kan neerzetten en dat de albums die ik ken voor mij wat gladde, zoete R&B platen zijn. Dat kun je van HitnRun: Phase Two niet zeggen. Van alles dat ik van Prince ken komt dit het dichtst in de buurt van de Prince op het podium, de geweldige blazers, lange instrumentale jams; geweldig. Die autotune op een aantal nummers had hij dan weer achterwege mogen laten...

Iemand nog tips met vergelijkbare Princeplaten of was hij met zijn laatste plaat net de (voor mij) goeie weg ingeslagen?

avatar van erwinz
Dan kom je uit bij The Rainbow Children en The Gold Experience, hierboven ook genoemd.

erwinz schreef:

En persoonlijk vind ik Chaos and Disorder, Come en The Vault ... Old Friends 4 Sale ook heel behoorlijk en het zou me niet verbazen als die ook goed bevallen gezien de inhoud van je reactie MarkS73.

aERodynamIC schreef:

Bedankt voor de tips allebei, The Gold Experience heb ik inmiddels geluisterd, inderdaad erg goed. De andere tips ga ik de komende week mee aan de slag

MarkS73 schreef:

Op zich worden 3121 en Musicology ook wel als sterke albums gezien onder fans, maar uit wat jij schrijft maak ik een beetje op dat je die twee waarschijnlijk minder zult vinden (maar uiteraard kan ik er enorm naast zitten).

Er is een bootleg The Dawn genaamd, een driedubbelaar, en eigenlijk zou je die moeten beluisteren: dat zijn alle sterke nummers uit zijn jaren '90 periode bij elkaar en soms veel sterkere versies van al bekende nummers.

MarkS73 schreef:

Mag ik the Vault, old friends 4 sales nog toevoegen?

lennon schreef:

Mag ik the Vault, old friends 4 sales nog toevoegen?

Heb ik ook al gedaan, en gezien wat hem bevalt zou deze misschien wel eens heel goed kunnen landen ondanks dat het onder fans geen grote favoriet is (zelf vind ik het een heerlijk album).

avatar van Funky Bookie
En pak dan Welcome 2 America ook maar mee.
Bij The Rainbow Children moet je wel in staat zijn om door de Jehova-laag heen te luisteren. Ik weet dat sommigen het daar moeliijk mee hebben (not me overigens).

aERodynamIC schreef:

3121 en Musicology ken ik beide en die vind ik prima te doen, vooral de eerste en dan voornamelijk vanwege de geweldige afsluiter...

MarkS73 schreef:
en dan voornamelijk vanwege de geweldige afsluiter...

Nu weet ik zeker dat ik goed zit, want het verbaast me niks dat je dit een geweldige afsluiter vindt. Ik zelf ook: dat swingende met de blazers. Ja, jij moet echt gaan luisteren naar Old Friends 4 Sale....

En echt: probeer de bootleg The Dawn ergens op te vissen (heb het zelf op cd dus een pm mijn kant op is prima) Je hebt dan de hele periode in een perfecte samenvatting met soms verrassende nieuwe versies.

aERodynamIC schreef:

Old Friends For Sale staat alvast klaar voor de fietstocht naar werk morgen! Die bootleg kan ik vast wel op discutabele wijze op mijn pc krijgen en vandaar op een cd
Dank!