Pink Floyd - The Dark Side of the Moon (1973)

Label: Harvest

1. Speak to Me (1:07)
  2. Breathe (In the Air) (2:50)
  3. On the Run (3:45)
  4. Time (6:53)
  5. The Great Gig in the Sky (4:44)

met Clare Torry

6. Money (6:23)
  7. Us and Them (7:49)
  8. Any Colour You Like (3:26)
  9. Brain Damage (3:47)
  10. Eclipse (2:13)
  11. Speak to Me [The Dark Side of the Moon Live at Wembley, 1974] * (2:46)
  12. Breathe [In the Air) (The Dark Side of the Moon Live at Wembley, 1974] * (2:51)
  13. On the Run [The Dark Side of the Moon Live at Wembley, 1974] * (5:09)
  14. Time [The Dark Side of the Moon Live at Wembley, 1974] * (6:32)
  15. The Great Gig in the Sky [The Dark Side of the Moon Live at Wembley, 1974] * (6:50)
  16. Money [The Dark Side of the Moon Live at Wembley, 1974] * (8:41)
  17. Us and Them [The Dark Side of the Moon Live at Wembley, 1974] * (8:10)
  18. Any Colour You Like [The Dark Side of the Moon Live at Wembley, 1974] * (8:11)
  19. Brain Damage [The Dark Side of the Moon Live at Wembley, 1974] * (3:44)
  20. Eclipse [The Dark Side of the Moon Live at Wembley, 1974] * (2:19)
  21. The Hard Way (From 'Household Objects') * (3:10)
  22. Us and Them [Richard Wright Demo] * (5:39)
  23. The Travel Sequence [Live in Brighton June 1972] * (4:37)
  24. The Mortality Sequence [Live in Brighton June 1972] * (3:24)
  25. Any Colour You Like [Live in Brighton June 1972] * (4:45)
  26. The Travel Sequence [Previously Unreleased Studio Recording] * (2:21)
  27. Money [Roger Waters Demo] * (2:38)
Het lijkt wel of er bij mij een soort Britse pop/rock bandjes-moeheid is ontstaan wat zich uit in de ontdekking van psychedelische bands als het Zweedse Dungen en ook het herontdekken van bands als Pink Floyd. Albums die ik al zeer lang ken, maar lang links heb laten liggen.
Wish You Were Here heb ik al een tijdje weer een prominentere plek gegeven en dat gaat eigenlijk ook op voor dit album: ik zet het weer eens op, sterker: het komt meerdere malen in de cd-speler terecht en ik geniet er weer van.
Waar ik ooit een zekere moeheid voor wat betreft dit soort bands kreeg is dat nu omgeslagen in herwaardering.
Golfbewegingen noemen ze dat toch
Laat ik dan voorlopig maar lekker op deze jaren '70 rock golven meedrijven.
Heerlijk!

Aero held!

HiLL schreef:
Aero held!

Ik moest alleen even de stofdoek ter hand nemen: was wel nodig bij deze cd

Marcel²
Drs. DAJA schreef:
Schitterende inspirerende muziek.
Mystieke sfeer.
Erg boeiend geheel.
Geweldige boodschap.
Yup, een van de beste albums.

Mooie woorden voor dit geweldige album van Pink Floyd

avatar van IMPULS
Blijft sterk in z'n afwisseling al vind ik de kracht van elke compositie weer wisselvallig. Us and them vind ik bijvoorbeeld weer te lang duren. Mat nummer.On the Run: ook weer middelmatig en niet van hoog compositorisch nivo. Brain Damage is aardig.
El conclusio: 3,5

SAcd

Toen ik deze muziek voor het eerst hoorde dacht ik:
Wat is dit in hemels naam....
Maar als je er echt voor gaat zitten dan hoor je het.
Dit raakt je echt diep in je ziel.
Zeker een aanrader.
Het is even raar maar wel lekker.
Deze heb ik opn SAcd dus dan ga je helemaal uit je dak.

DonDijk
wow..roger waters komt op roskilde en waarschijnlijk ook op werchter het hele album spelen achter elkaar..hmm, heb dr zin an!

Correctie verstuurd.
Deze hoes is van 1993.

Komt nu de SACD hoes?

avatar van Kos
Kos
Willen jullie wel 'ns even van mijn toevoegingen afblijven .

Volgens mij is dit gewoon de normale cover .

avatar van avdj
Nee, dit is de 20th Anniversary Edition, de SACD is paars.

Volgens mij is dit ook de originele hoes, heb de LP en CD (niet de 20th anniversary).
Zie athans geen verschil met deze hoes die nu staat afgebeeld.

Boterbloem schreef:
Zie athans geen verschil met deze hoes die nu staat afgebeeld.

Inmiddels is ie ook (goed) verbeterd.

avatar van orbit
Meesterlijke plaat! Ongelovelijk dat dit dezelfde band is van ummagumma en saucerful of shit!
Waarom hebben waters en de zijnen niet wat meer van dit soort platen gemaakt? Gewoon functioneel doeltreffend met de juiste afwisseling en sterke liedjes. Daar ging het toch om in popmuziek of niet?

avatar van avdj
Mwa, dit is niet bepaald een popalbum.
Wel kortere nummers, dat zeker.

avdj schreef:
Mwa, dit is niet bepaald een popalbum.
Wel kortere nummers, dat zeker.

Tsjah, rock dan.. ook goede rockmuziek draait om pakkende en boeiende nummers imo. En dat biedt PF hier

orbit schreef:

Wat vindt je zoveel minder aan A Saucerful of Secrets? Die weet me ook erg te boeien, dit is gewoon meer variatie en zit ook veel complexer in elkaar...

avatar van Paalhaas
JJ_D schreef:
en zit ook veel complexer in elkaar...

Om het in goed Brabants te zeggen: Wènne kwats! (ABN: Wat een flauwekul!) Ga nog eens naar het titelnummer luisteren, en noem me een complexer nummer op DSOTM.

Paalhaas schreef:

Ok, het kan zijn dat ik het fout. DSotM blinkt misschien wel uit in zijn eenvoudige songstructuren en gaat zo recht door zee...
Zo beter, Paalhaas?

JJ_D schreef:

Misschien is complexer niet beter? Van mijn part gooien ze er nog drie fanfarebands doorheen en een zingende zaag.. de nummers blijven vlak en weinig substantieel.
DOTM is dat niet, die plaat pakt je! En dat komt m.i. omdat de nummers gewoon erg goed geschreven en uitgevoerd zijn, daar kan geen 40 minuten durend zigeunerorkest ala zappa tegenop

avatar van schizodeclown
ik vind saucerful ook meer psychedelisch en experimenteel
DSOTM is echt het neusje van de zalm bij alle spacing muziek alhoewel SFOS wel goed is maar niet muzikaal op zijn top als DSOTM.
Zelf vind ik DSOTM trouwens beste album ooit.Ga eens in de avond met de licht uit op een bankje liggen en draai die plaat.Als ik dat doe ben ik helemaaal weg.Het album is ook een geheel ik heb nog geen ene album gehoord die dat heeft overtroffen in zulke kwaliteitsmuziek.
Als je hun vorige albums hoorde zou je denken dat ze zijn meegenomen door een UFO.Bij deze plaat denk je dat ze zelf de aliens zijn hahahah
neej dit is echt de prachtigste plaat ooit.Vanaf het moment dat de bas inslaat bij breathe doet me bijna denken aan heroineshot en vanaf daar een trip tot het einde van de plaat.Happy journey;)

avatar van avdj
Eergisteren dit album weer eens gepakt, ditmaal met de teksten erbij. Het album ben ik hierdoor alleen maar nóg genialer gaan vinden. Helaas kun je niet meer dan 5* geven.

avatar van schizodeclown
ahahah helemaal mee eens.

edo84
orbit schreef:

Volgens mij begrijp jij niet helemaal.

Pink Floyd is een progrockband of ook wel artrock in het geval van Pink Floyd.

Het gaat dus om de kunst van het muziek maken.Dus het hoeft niet doeltreffend te zijn en lekker in het gehoor te liggen.Muziek kan ook heel erg mooi zijn zonder lekker in het gehoor te liggen.

Ik denk dat jij de complexere muziek niet aankan van Ummagumma.Verder niet erg,maar ik denk niet dat je Ummagumma slecht kan noemen.Dit is echt een onderschat goed album

avatar van orbit
"jij de complexere muziek niet aankan"... wat een elitaire progrock opmerking!

Bij muziekluisteraars die niet in de illusie leven dat complexer altijd beter is geldt: hoe beter een nummer geschreven en uitgevoert is, des te beter de muziek.
Als muziek nergens heen leidt en alleen maar dient om de kunstjes van de bandleden te demonstreren of vernieuwing om de vernieuwing dan geldt dat het gewoon FLUTmuziek is, zoals gummaklumma en die andere matige floydplaten en de meeste andere progrock!

Ik denk dat jij aphex twin, pitch shifter, neurosis, squarepusher of fantomas helemaal niet aankan, zo!

avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
Nou mensen, zullen we het een beetje gezellig houden?
Persoonlijk reken ik mezelf ook tot de Serieuze Muziekliefhebbers, maar ik probeer er niet al te veel te koop mee te lopen.
Bij muziekluisteraars die niet in de illusie leven dat complexer altijd beter is zoals jij geldt: hoe beter een nummer geschreven en uitgevoert is, des te beter de muziek.

Dat zou voor mij toch ook wat onvolledig zijn. Compositie en uitvoering zijn belangrijk, maar het geheel van een album kan ook iets toevoegen. En originaliteit is geen voldoende voorwaarde voor goede muziek, maar wel een meerwaarde. Dat Foreigner na zes studioalbums de kunstjes van hun eerste album nog steeds best beheersten, doet er weinig aan af dat ik er na zes albums wat flauw van word.

Waarom DSotM zo briljant is, moet iemand anders maar uitleggen, want ik houd het op 3½*. Punten voor originaliteit, totaalconcept en enkele nummers. Maar sec op het concept wordt het hier geen vijfsterrenplaat en zo verkies ik bijvoorbeeld Wish you were here en Animals boven deze...

avatar van orbit
Ik heb persoonlijk meer met bands zoals the smiths die gewoon van a tot z een goede plaat afleveren zonder al teveel gefreubel en poespas die mij alleen maar als potsierlijk in de oren klinkt en op den duur simpelweg zelfs verveelt als de nete.. Goede nummers die prima zijn uitgevoert en ook nog enige diepgang vertonen blijven mij veel langer bij dan wat pink floyd op pakweg de helft van hun platen heeft aangemodderd, hoe goed de leden hun instrumenten ook beheersen verder. DOTM is hierop een positieve uitzondering.
Qua experimenteel hebben ze op animals hun piece de resitance wel afgelevert. Dat zijn toevallig lange stukken die niet vervelen in de drang tot experimenteren of het ten beste geven van eindeloze solo's. Maar dat kan dus ook vaak verkeerd uitpakken bij dit soort muziek.

orbit schreef:
"jij de complexere muziek niet aankan"... wat een elitaire progrock opmerking!

Ben het eens met je opmerking dat de opmerking elitair overkwam..de rest

avatar van orbit
Je hoeft het er dan ook niet mee eens te zijn, als gefreubel je ding is, tsja..

avatar van HiLL
Nou ja gefreubel. Kijk ik kan mij best voorstellen dat je niet van Pink Floyd of Genesis of iets dergelijks houdt. Zelf heb je daar ook al enige (wat elitaire/hoe je het ook wilt noemen) opmerkingen over gemaakt over hoe slecht het allemaal niet is. Dus helemaal onschuldig ben je zelf ook niet. Pink FLoyd overklast wat mij betreft een band als noem een Depeche Mode. Maar goed dat is ook puur smaak. Ik kan hier niet vertellen waarom en hoe enz..doe jij het dan ook niet. (althans niet op een zogenaamde 'elitaire manier')