Red Hot Chili Peppers - Californication (1999)

Label: Warner Bros.

1. Around the World (3:58)
  2. Parallel Universe (4:30)
  3. Scar Tissue (3:37)
  4. Otherside (4:15)
  5. Get on Top (3:18)
  6. Californication (5:21)
  7. Easily (3:51)
  8. Porcelain (2:43)
  9. Emit Remmus (4:00)
  10. I Like Dirt (2:37)
  11. This Velvet Glove (3:45)
  12. Savior (4:52)
  13. Purple Stain (4:13)
  14. Right on Time (1:52)
  15. Road Trippin' (3:25)
  16. Gong Li * (3:43)
  17. How Strong * (4:42)
  18. Instrumental #2 * (2:34)
  19. Quixoticelixer * (4:48)
  20. Over Funk * (2:58)
  21. Fat Dance * (3:40)
knelus
dit album verdiend een 5 voor mij is dit nog het allerbeste album wat rhcp hebben gemaakt.
de rest valt me tegen van hun.
alleen de bassist mag ik graag horen in de nummers

xAnoukx
Ik ken al wat nummers van deze cd (Otherside, Californication, Easily, Scar Tissue enzo..) en die vond ik allemaal heel goed. Nu de rest van het album luisteren en dan stemmen

avatar van Sven Vermant
Een meesterlijke CD. 5* zonder meer.
Uiteraard ook toegevoegd aan mijn persoonlijke top 10. Had helaas maar plaats voor 1 chili peppers album en de keuze is op deze gevallen.

Dit was de eerste CD die ik ooit kocht als negen-jarig knulletje, en ik luister hem nog minstends één keer per week.. dat zegt wel wat denk ik. Ik vind ook dat de nummers in een erg goede volgorde staan, zodat alles lekker gevarieerd blijft. Wat wel verbazingwekkend is, is dat (vooral de bas) op Californication nogal simpel was, en daarmee een soort nieuw era inluidde in de red hot chili peppers, waar de funk er 'een beetje uit' was. Ik zie het niet als een slechte verandering ofzo, en je kan zelfs zien dat het op sommige nummers van de nieuwe CD weer helemaal terug is.

Na One Hot Minute was deze cd zeker een revelatie, de cd begint gewoon al enorm sterk met Around the World en eindigt met naar mijn mening het mooiste nummer op de cd Road Trippin'. Alleen jammer dat I Like Dirt er op staan, zonde dat ze dat nummer niet eerder hebben geschreven en op One Hot Minute hadden geplaatst, dan had ik helemaal reden genoeg gehad om die cd te verbranden.

avatar van Hans Brouwer
Deze cd sinds vanavond in huis. Eerste indruk is positief. Mijn stem volgt z.s.m.

Goed album ik heb geen slechte nummers kunnen ontdekken dus goed album ik geef het een 4,0

avatar van The Scientist
Waarom geef ik dit album een 1,5.. dat was de vraag.

Mijn probleem met dit album is dat het een verpoppisering is van de echte Red Hot Chili Peppers, die van Blood Sugar Sex Magik en daarvoor. Geen lekkere funky sound meer, of in ieder geval bijna niet.
De eerste keer dat ik dit luisterde vond ik het eigenlijk heel leuk, maar toen kende ik de oude peppers nog niet en toen luisterde ik nog stukken meer naar dit soort muziek. Het probleem wat ik toen met deze cd had is dat de nummers niet blijven hangen... 1 uur nadat ik geluisterd heb weet ik het eigenlijk al niet meer.

Na een paar weekjes vond ik het album ook weinig meer aan. De instrumenten, vooral de bas, worden allemaal wel goed bespeeld, maar er moet toch echt iets beters mee gedaan worden. Het titelnummer bijvoorbeeld vind ik een saai poppy deuntje, wat ik na een paar keer luisteren wel genoeg van had.

Ook vind ik het album te lang duren, naar het einde toe doet het me steedss minder, en na een nummer of 8 wordt het echt al een worsteling om te blijven luisteren.

Het krijgt nog 1,5 omdat ik Road Trippin' nog best ok vind, en er wel hele lekkere baslijnen doorheen zitten zo nu en dan

avatar van frankvankesteren
Boch schreef:

Road Trippin' is inderdaad het mooiste nummer jammer dat dat er niet zo vaak uit wordt gepikt. Oook ben ik het met je eens dat Around the World ook heel sterk is.. goed album

avatar van Oldfart
Scientist draait er zijn hand niet voor om; voegt zo maar een nieuw woord toe aan mijn woordenschat: verpoppisering !!
Die hou ik er in; dat woord dekt voor mij volledig het gebrek aan lading als het over de peppers anno nu gaat.
Verpoppisering; yes.

Zeker.. De Peppers nu is plastic in 13 dozijn..

Dit album is overigens zo erg nog niet.. De nummers zijn vrij puur en het zit goed in elkaar.. 4* is op zich wel op zijn plek..

Relax
Kaik schreef:
Zeker.. De Peppers nu is plastic in 13 dozijn..

Dat zeg je nu wel, maar hun album Stadium etc. is zo slecht nog niet, jij bekijkt het van 1 nummer en niet de andere.

Precies.. wist dat het wat voorbarig was, maar zag ze op Top of the Pops en dat voorspelde helemaal niet veel goeds.. Ze zijn wel degelijk glad en "fout" in mijn ogen geworden.. Al mag ik dat niet zeggen, omdat ik het Stadium niet goed beluisterd heb, maar die optredens van hun kunnen echt niet.. veel te rechts, veel te commercieel.

avatar van twin
Kaik schreef:

Wat bedoel je precies met te rechts?

Te glad, te gelikt.. Te gemaakt, en te bedacht..

Maar goed, ik heb het album nog niet goed beluisterd, mischien ben ik te bevooroordeelt, maar wat ik er van zag vond ik echt minder..

Eddie schreef:
Ik vind de ballads erg goed, maar de funcie nummer vind ik niet veel aan maar dat ligt aan mij, nummers al californication en vooral Road tripping vind ik geniaal.

ieuww!! Road tripping is een van de slechste nummers op de plaat en porcalan en savior ook :?

*porcelain

mugken
Voor de rest heerlijke plaat
die je derekt wakker geschud

mugken schreef:

Is dat algemeen gestelt dan? Ik vind Road Trippin' en Porcelain namelijk twee hele goede nummers.. De plaat zwakt wel af in het laatste gedeelte, maar gevoelsmatig klinkt het nog heel erg goed.. Het zijn niet de strakste en netste nummers op de plaat, maar ze hebben toch wel zoon echte warme RHCP-sound..

Relax
Porcelain en Road Trippin slecht, alleen omdat er geen drums inzit zeker.
Zoiets slecht, ga weg als je die nummers niet kan waarderen

Relax schreef:
Porcelain en Road Trippin slecht, alleen omdat er geen drums inzit zeker.
Zoiets slecht, ga weg als je die nummers niet kan waarderen

Road Trippin is misschien nog goed maar porcelain is een zeiknummer,dat totaal niet boeit.

Dat is natuurlijk jou mening, maar dat is niet erg..

avatar van Demolisher
Kaik schreef:
Te glad, te gelikt.. Te gemaakt, en te bedacht..

Gelikte muziek is soms toch juist heerlijk? Ik denk echt niet dat ze tijdens het maken van dit album zo zeer dachten dat het meer popperig moest, maar dat het gewoon een soort evolutie is van de band. Want BSSM verkocht ook erg goed met veel meer funk erop.

En dit album is dus inderdaad wel gelikt, maar ook gewoon erg goed, zeker live-uitvoeringen van de nummers.

(oh en over de rare parallel met rechtsheid; ik ben politiek gezien vrij links )

basketballerke
Niet veel woorden nodig. Prachtig album, het past allemaal perfect. Het beste album van The Peppers.

avatar van FunkyMonk
nee niet het beste BSSM heeft toch dat tikkeltje meer...maar het blijft een ijzersterk album...!

fredpit
Ik durf het bijna niet te zeggen..er schijnt een soort taboe op te rusten maar.....one hot minute vind ik erg goed .hij is wat kalmer als bssm en cali. maar naar mijn idee zeker niet slecht

Zoals een aantal andere mensen al zeiden, ook voor mij sprake van een eerste liefde. Eerste album ooit gekocht, en blijf 't koesteren als een juweeltje. Later ook verdiept in de eerdere sound van de Peppers, en kan me er ook wel in vinden dat velen, waaronder fans van 't eerste uur, dit album afdoen als poppy en commercieel. Maar voor mij persoonlijk doet dit helemaal niks af aan de geweldige nummers op de cd, de eerste 6 (op Get on Top na) brengen mij nog altijd in vervoering, maar ook Emit Remmus en This Velvet Glove mogen er ook na 7 jaar nog steeds zijn. 5* dus.

avatar van Werwolf
Met kop en schouders de beste CD van de Peppers. Voornamelijk de nummers Around The World, Otherside en Scar Tissue zijn magistraal!

DonDijk
fredpit schreef:

Hier heb je absoluut een punt, vind het ook een ondergewaardeerd album. Draai die bijv. vaker dan Californication.

avatar van Kikuichimonji
Kikuichimonji schreef:
heel verhaal

Nah, dit doet mij niks meer. Ondertussen vanaf nummer 1 uit mijn top 10 gevallen. De nummers zijn nog steeds wel aardig, maar de tweede helft van het album is gewoon te slapjes om een top-10 plek te rechtvaardigen. Puntje eraf naar 4*