Radiohead - A Moon Shaped Pool (2016)

Rock / Pop
Label: XL

1. Burn the Witch (3:40)
  2. Daydreaming (6:24)
  3. Decks Dark (4:41)
  4. Desert Island Disk (3:44)
  5. Ful Stop (6:07)
  6. Glass Eyes (2:52)
  7. Identikit (4:26)
  8. The Numbers (5:45)
  9. Present Tense (5:06)
  10. Tinker Tailor Soldier Sailor Rich Man Poor Man Beggar Man Thief (5:03)
  11. True Love Waits (4:43)
  12. Ill Wind * (4:16)
  13. Spectre * (3:19)
avatar van LucM
Ik wacht met mijn beoordeling (geef ik pas na enkele luisterbeurten) maar zal dit album zeker aanschaffen wanneer bij uitkomt.

avatar van ArthurDZ
Gretz schreef:

Jazeker, als van de eerste haha. Ik heb zelfs zo ingesteld dat ik een notificatie krijg bij elk bericht, zodat de kans klein is dat je interessante recensies aan me voorbij gaan.

Doet me trouwens aan denken dat ik nog even wat reclame wilde maken voor je toffe blog, bij deze gedaan.

Held! Ontzettend bedankt Geert!

avatar van Jazper
west schreef:

Dat vind ik vreemd om te zeggen. Net als het door een enkeling genoemde Sigur Rós. Dit is op en top Radiohead, een versmelting van al hun eigen stijlen.

Radiohead wordt toch evengoed beïnvloed door de wereld en de muziek om hun heen? Waarom zou dat niet (eventueel onbewust) Elbow of Sigur Ros kunnen zijn? Zou wel verklaren waarom sommige mensen aan deze bands moeten denken bij het beluisteren van deze plaat.

Jazper schreef:

Daar heb jij weer gelijk in. Ik bedoelde met mijn reactie dat ikzelf juist niet aan Elbow of Sigur Rós moet denken.

avatar van devel-hunt
west schreef:

Toch ga ik meestal niet rechts staan in de rij voor het stoplicht. En demp ik meestal eerst de sloot voor het schaap verdronken is. Misschien is het toch mogelijk dat je je een eigen mening vormt over deze plaat?

Maar beïnvloeding is er altijd, want het is wel Radiohead en dan moet het wel fantastisch zijn. De eerste twee nummers die ik heb gehoord vind ik behoorlijk eentonig en saai zelfs, maar kunnen het in de context van het hele album misschien best goed doen, daar kan ik nu nog niet over oordelen. Wat ik wel heb gehoord het ik al veel eerder van Radiohead gehoord, een zoveelste variant van hun vastliggende eigen sound. Eigenheid kan de band niet ontzegt worden.

Misterfool
Mensen zijn kuddedieren, maar die menselijke eigenschap speelt bij elk album wel een rol. Bij een album die wat meer gehyped is, zullen de reactie allereerst wat positiever uitpakken, maar dat wordt naar verloop van tijd echt wel weer rechtgetrokken. Daarnaast heb je vaak ook wel users die juist een stuk negatiever zijn, omdat het een bekende band betreft.

Inhoudelijk kan ik het niet met je eens zijn als je zegt dat"A Moon Shaped Pool een: "zoveelste variant van hun vastliggende eigen sound is". De band klinkt hier een stuk melodischer en een stuk minder hectisch. Ik hoor thematisch ook veel meer berusting. Sommige nummers zou ik zelfs laid-back willen noemen. Op Kings of Limbs, hoorde ik veel meer krautrockinvloeden, de muziek was bovendien een stuk heftiger van toon. Desert Island Disk heeft zelfs welhaast een folky geluid.

avatar van bloempje24
"Maar beïnvloeding is er altijd, wat het is wel Radiohead en dan moet het wel fantastisch zijn".

Volgens mij is het al een jaar of 5-6 trendy om Radiohead juist af te zeiken als een band die de hype niet waard is. Met een vergrootglas de albums beluisteren en zaken zoeken waar het niét baanbrekend, niét origineel en niét puur klinkt. Dat alles met als doel om jezelf onafhankelijk en open minded te positioneren tegenover de fans 'die alles voor zoete koek' slikken.

avatar van rien
Krijg soms ook Elbow vibes hoor.. Maar met name het orchestra gedeelte en dan komt denk ik door de live versie van The Seldom Seen Kid met orchestra. Qua stijl is het gewoon lekker Radiohead.

avatar van dielinquent
Ik hoor vooral Sigur Ros - Valtari maar ook bv Other Lives - Ritual qua klankkleuren.
Die laatste is een erg ondergewaardeerde plaat.
Maar bovenal is dit natuurlijk een echte Radiohead plaat. Hij luistert wel als een soundtrack bij een droevige film.
Een erg mooie aanvulling op hun oeuvre en past voor mij in het rijtje van OKC-KidA-InRainbows.
Of hij die status gaat krijgen is nog lastig te zeggen. Maar het is met In Rainbows het enige album waarbij ik alle nummers minimaal een ruime voldoende vind.
Eerste uitschieters: daydreaming/ful stop/identikit/the numbers/tinkertailorsoldier

avatar van niels94
Een aantal jaren geleden was ik een enorme Radioheadgek, maar de laatste tijd luister ik eigenlijk nauwelijks meer naar de band. Zo'n album als dit kan er dan voor zorgen dat je toch weer een aantal cd's afstoft. Zodoende ben ik er weer even aan herinnerd waarom ik Radiohead ook alweer zo goed vond. Leuk!

Dat alles dus dankzij A Moon Shaped Pool, wat ik een erg mooi project vind. Het meeste is wel gezegd: smaakvolle arrangementen die de heerlijk treurige nummers op een subtiele en fijne manier aankleden. Alles is fijntjes op zijn plek gezet, en het resultaat mag er wezen. Alleen Desert Island Disk, een soort poging tot een Nick Drake-nummer in een Radioheadjasje, vind ik nogal saai, maar verder staat hier wat mij betreft louter sterk materiaal op. Ik zit niet in de hallelujahmodus waarin sommigen van jullie lijken te verkeren (en daar wens ik jullie oprecht alle plezier mee ), maar Radiohead flikt het hem toch maar mooi weer.

avatar van toxief

Ik denk eerder gewoon het 'art-work' dat bij het album hoort.

Klinkt een stuk leuker/spannender dan hun vorige album dat ik een schamele 2,0* toebedeelde, dit zit meer tegen de 4,0* aan voorlopig.

avatar van Frenz
Mijn voornemen om het niet te vaak te draaien gaat goed mis, eerst heb ik nog favorieten genoemd, nu vind ik eigenlijk dat alles naar elkaar toegroeit, als geheel is AMSP ijzersterk.

Er wordt hier en daar het ontbreken van emotie in de stem van Yorke genoemd, snap ik niks van, want als ik iets mooi vind aan Radiohead, dan is het wel zijn stem. Zo fragiel en breekbaar soms, zo vol emotie, d'r moet echt helemaal niks meer in z'n tenen zitten, zo vaak zingt hij eruit.

Nee, echt mooi, ik ga gewoon 4,5 * uitdelen

avatar van freekowtski
Ik gaf hem 5. Ik ben geen die hard Radioheadfan, maar deze schijf is verslavend. Hij staat nu al in mijn top3 favoriete RHplaten, naast Kid A en In Rainbows. Ik had niet durven hopen dat ze nog met zo iets moois voor de dag gingen komen.

avatar van bikkel2
Met Daydreaming hebben ze mij hoor ! Wat een parel.
Hoe krijgen ze het voor elkaar jaar na jaar.
Ik post op FB elke week " de nieuwe v/d week", deze natuurlijk gepost.

Ik wil 'm hebben potdomme. When ?

avatar van Frenz
Ken je dat, dat een nummer zich vasthaakt in je hoofd? Identikit fladdert bijna fysiek hoorbaar door mijn eigen neurale netwerk.

Begin juni is de release bikkel2, precieze datum ben ik wel ergens tegen gekomen (ikke ook hebben).

Zorrow
Duidelijk is nu al dat dit nieuwe album van Radiohead zal meedingen naar de koppositie van lijstje van beste albums 2016 van Musicmeter; Blackstar van David Bowie maakt ook een kans.... Tot nu de rest van de artiesten op grote achterstand.... Terecht.

Frenz schreef:

Thanx Frenz. We wachten af.

bikkel2 schreef:

Thanx Frenz. We wachten af.

17 juni bikkel. Maarre: je kan de download nu al op cd zetten en op jouw fantastische geluidsinstallatie afspelen, toch?

avatar van devel-hunt
bloempje24 schreef:

Het is geen snobisme of zoiets, ben ook geen hater of zoiets zieligs. Ik wacht altijd tot de storm is gaan liggen voordat ik onbevooroordeeld luister. Andersom gebeurd het ook, vaak met U2 om maar een voorbeeld te noemen. Hun nieuwe muziek wordt al de grond in geboord voordat iemand een noot heeft gehoord. Als je al die berichten geloofd wordt je toch onbewust beinvloed.

west schreef:

Dat kan idd. Maar ik ben een tikje old fashion.
Ik wil het gewoon, net als vroeger echt in bezit hebben.
Maar ik ga het voor die tijd beluisteren.
Ik had de release in Mei verwacht......gaat dus nog lang duren.

bikkel2 schreef:

Ik wil het gewoon, net als vroeger echt in bezit hebben.
Maar ik ga het voor die tijd beluisteren.

Ik ook: ik heb de LP al besteld. Alleen inderdaad ruim een maand op hete kolen zitten is ook zo wat.
Verder alles goed ouwe reus?

avatar van bikkel2
Ja, gaat lekker. Met jou ook neem ik aan ?

Zeker als ik deze best leuke plaat opzet.

beaster1256
hun zoveelste meesterwerk , kan zich na enkele luisterbeurten meten met ok computer , ook de strijkers zijn een schot in de roos

Luister even wat vaker naar dit album, het is, zoals ik las op Twitter 'a work of art'. Ik mis wel wat uptempo rockachtigs maar dat is hun keuze deze keer. Dit is gewoon een geweldig mooi album, het is een mix van eerdere stijlen. Soms hoor ik wat In Rainbows-achtigs en dan denk ik: ja, dit (In Rainbows) is toch echt hun absolute meesterwerk. Maar ook dit is mooi en goed genoeg voor 5 sterren!

avatar van Leeds
beaster1256 schreef:

Absoluut!!! Schitterend meesterwerk!!!

beaster1256
Dank je kleenen ...

avatar van Alicia
Wat is het toch fijn om heerlijk ontspannen op de rug liggend uit het raam te kijken naar de talloze schapenwolkjes, die nu door het heldere licht en de plotseling instromende kou wel kleine ondeugend spartelende ijsbeertjes lijken. Hoog in de lucht hangt een jonge zilvermeeuw. Blijkbaar komt hij niet verder door de straffe tegenwind. Dan maar achteruit, moet de vogel gedacht hebben en zweeft vrolijk verder in de richting waar hij net vandaan is gekomen. De lucht is enorm in beweging, ook al zie je dat niet onmiddellijk en als de ijsberen steeds groter en grijzer worden, steeds sneller gaan tollen en er meer en meer kleine beertjes bijkomen en de windveren steeds vaker het hemelse blauw mengen met het zuiverste wit... dan... dan doe ik er toch weer een halfje bij!
Deze naar mijn smaak soms wat dreinerige klanken passen dan ineens zo wonderwel bij deze fraaie koele luchten vol dartelende ijsbeertjes en uiteen getrokken wattenvlokken.