Marillion - F​.​E​.​A​.​R. (2016)

Alternatieve titel: Fuck Everyone and Run

Label: earMUSIC

1. El Dorado (I): Long-Shadowed Sun (1:26)
  2. El Dorado (II): The Gold (6:12)
  3. El Dorado (III): Demolished Lives (2:23)
  4. El Dorado (IV): F E A R (4:07)
  5. El Dorado (V): The Grandchildren of Apes (2:35)
  6. Living in F E A R (6:25)
  7. The Leavers (I): Wake Up in Music (4:27)
  8. The Leavers (II): The Remainers (1:34)
  9. The Leavers (III): Vapour Trails in the Sky (4:49)
  10. The Leavers (IV): The Jumble of Days (4:20)
  11. The Leavers (V): One Tonight (3:56)
  12. White Paper (7:18)
  13. The New Kings (I): Fuck Everyone and Run (4:22)
  14. The New Kings (II): Russia’s Locked Doors (6:24)
  15. The New Kings (III): A Scary Sky (2:33)
  16. The New Kings (IV): Why Is Nothing Ever True? (3:24)
  17. Tomorrow’s New Country (1:47)
avatar van El Stepperiño
bonothecat schreef:
En vanochtend meteen te streamen op spotify

Nu moet ik mij wel heel erg gaan bedwingen te wachten op het fysieke schijfje. Maar ik hou vol

Ik heb geduldig gewacht op het schijfje. Vandaag opgehaald bij de platenboer. Jeetje wat is dit f***ing mooi zeg! The Leavers... wauw! Kippenvel. Deze ga ik de komende tijd nog heel veel draaien.

Alfaed
Eindelijk het hele album kunnen luisteren. Poëtisch, uitdagende teksten, variatie en muzikaal super. Muziek maken kunnen deze mannen uiteraard maar met dit album lijkt het wel of alles volledig in harmonie is: het is 1 geheel. Wat klinkt dit heerlijk, goede koptelefoon op en alle details komen heerlijk binnen.
Herhalen dit album, vandaar nu 'slechts' 4 punten.

Wat is dit goed!!
Ben een fan van de Fish-periode, daarna hebben ze mij niet meer echt weten te boeien. Wel iedere nieuwe plaat geluisterd, maar (op een enkel nummer na) altijd weer teleurgesteld.
Nu deze.......
Meesterwerk!

Ik ben na Marbles afgehaakt.. Marbles was voor mij de bloedmooie afsluiter van een hele lange periode van Marillion. Ik ben van mening dat de heren na Marbles totaal inspiratieloos op de automatische piloot verplichte kost geproduceerd hebben. Dat is uiteraard mijn mening en gevoel.. hoeft niet zo te zijn uiteraard.
Na de eerste luisterbeurt van F.E.A.R. moet ik mezelf bekennen dat ik Marillion ontzettend gemist heb. De band die me tot en met Marbles altijd weer ontzettend wist te raken is m'n leven weer binnen gedonderd! Wat is dit album ontzettend goed! Zo bloedmooi! Zo vol emoties! Zo vol van alles! Ik heb geen moment getwijfeld om het dikke cijfer 5 te geven! Welkom terug oude vriend!

avatar van DargorDT
Dit is toch niet heel veel anders dan wat ze ná Marbles hebben uitgebracht. Marillion klinkt voor mij vertrouwd, ze hebben de koers niet echt gewijzigd. De muziek is alleen diepzinniger, fijnzinniger, sfeervoller en beter. Heb nog maar twee keer geluisterd, en ik vind het bijna trippy. Weinig variatie, weinig hooks, maar juist daardoor ontstaat de mooie sfeer waarbij Rothery diverse keren op fraaie wijze de hoofdrol opeist. Het is ook niet te zeggen welke track nu de beste is, dit album is één geheel.

avatar van namsaap
Na Brave ben ik deze banduit het oog verloren (door andere muzikale interesses) maar aangespoord door alle lovende reacties op FEAR en het voorproefje The New Kings vanmiddag dit album op vinyl gehaald.

De eerste luisterbeurt laat al een diepe indruk achter. Wat een fantastische sfeer weten de heren neer te zetten. Prachtig!

avatar van Leptop
Nou, dat zijn over het algemeen Radioheadachtige recensies zo de 1e week. Ik ben wel nieuwsgierig geworden. Dit weekend zal ik het album in de bestelling gooien, samen met de nieuwe van Opeth.

Deze plaat klinkt zo geïnspireerd. Dat is lang geleden dat ik een band zo urgent heb horen klinken.
Ik zie hier boven regelmatig Brave voorbij komen. Ik zeg het niet om te trollen of te bashen, maar Brave was voor mij zo'n beetje het definitieve einde van het geloof dat Marillion mij ooit nog zou gaan boeien.
Ik heb hem op CD. Misschien wel 30x opgelegd, maar nergens weet Brave mij ook maar 1 seconde te boeien. Wat een verademing is FEAR dan zeg!. Spannend van begin tot eind.
Ik geef nog geen cijfer. ik wacht nog even, maar dat ie hoog gaat scoren is zeker.

avatar van DargorDT
Ik heb nog een paar luisterbeurten nodig, maar zie niet in waarom ik geen vijf sterren zou geven. Dit is een ontzettend rijk album.

avatar van jasper1991
Een dromerige Marillion met mooie momenten zoals het einde van The Leavers. De schaduwkant van het dromerige is dat de lange nummers naar mijn smaak wat opbouw missen en ik daarom mijn aandacht daar niet continu bij weet te houden. De regelmatige uitspattingen zorgen wel voor een prettige albumbeleving, hoewel The New Kings in het algemeen wat tegenvalt. Vooral de afwisseling in sferen en sterke zang maken dit album degelijk.

avatar van Metal-D78
DargorDT schreef:

datzelfde hier...

meneer schreef:
Benieuwd of ze zich kunnen handhaven in het geweldige niveau van wat de laatste tijd in de progscene wordt aangeboden. Zou mooi zijn, maar de lat ligt hoog.

Absoluut.

avatar van Leptop
Behoefte aan zelfbevestiging Meneer?

Of is het zo dat ze zich absoluut handhaven?

avatar van meneer
Ik kan niets anders beamen dan dat Marillion de lat, met dit album, absoluut nog hoger heeft gelegd.

bas1966 schreef:
eerste luisterbeurten achter de rug.....el dorado: the gold + the leavers + white paper + the new kings.......MARILLION OP ZIJN BEST

ik ben er wel uit. the gold en de leavers. de rest niet.

en van het vorige album alleen het laatste nummer

bas1966 schreef:
ik ben er wel uit. the gold en de leavers. de rest niet.

en van het vorige album alleen het laatste nummer

Smaken verschillen en dat is een absoluut recht, maar vertel eens waarom ?

avatar van Bonk
Vandaag dan eindelijk met de post het album, gesigneerd en al, binnengekregen. De vormgeving is in ieder geval dik in orde.
Lang geleden dat ik zo heb uitgekeken naar een album, wat ook komt door de hoog opgelopen verwachtingen door de recensies en New Kings. Toch de verleiding kunnen weerstaan om al meer te gaan beluisteren.
Straks in alle rust de tijd nemen om het album goed tot me te kunnen nemen.

avatar van janneman
Vanmiddag en zojuist beluisterd en een 4.5 ster waard.
Het is eindelijk een duidelijk album voor mij. Eerdere topwerken als Marbles had ik meer moeite mee. Brave duurde indertijd ook wel minimaal 5 beurten eer ik die doorkreeg. Maar FEAR doet het in 2 keer.
De sfeertjes zijn als vanouds neergezet, dromerig maar maakt niet slaperig want er gebeurt altijd op tijd iets wat je bij de les houdt.

Morgenvroeg in alle stilte in de kamer eens opzetten.

Ik kan niet anders dan de volle mep te geven voor dit meesterwerk. Fantastisch! Van de eerste tot de laatste noot een lust voor het gehoor. Sterke teksten, meeslepende melodieën en natuurlijk de uitgesponnen nummers. Geniaal!

meneer schreef:

Smaken verschillen en dat is een absoluut recht, maar vertel eens waarom ?

het raakt me niet; het is niet spannend genoeg en/of niet authentiek genoeg. maar ik had ook niks met het hier zo bejubeldje 'marbles'. na 'brave' is de echte klasse en glans van Marillion af gegaan.
Het komt ook door zijn stem; wel zuiver maar totaal niet spannend

avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
Ik heb hem gisterochtend ook in huis gehaald en gisteravond een eerste luisterbeurt gegund. Veel herkenbaars in de reacties tot nu toe. Stemmig, beetje Marbles, beetje Happiness Is the Road. En, mag ik dat zeggen, ja ik mag dat zeggen: beetje Gazpacho; de invloed lijkt wederkerend te worden. Qua productie beter dan in elk geval alles na Marbles.

Dat gezegd zijnd, het album kwam in eerste instantie compositorisch wel wat monotoon over. Wellicht dat dat nog beter wordt bij meer draaibeurten, tot die tijd denk ik dat ik voor 3,5* als openingsbod ga.

avatar van crosskip
Dat Russisch aan het einde van Living In F E A R gooit Hogarth er toch wel makkelijk uit, wat een talenten heeft die man!

avatar van Bravejester
Via Spotify beluisterd dit weekend omdat mijn bestelling nog niet is bezorgd

Open met 4,5 maar een 5 zit er wel in. Voor mij duidelijk het beste sinds Marbles!
Voor nu vind ik El Dorado als geheel het mooiste nummer door de teksten, muziek en zang

avatar van Ayreonfreak
Ik moet wel zeggen dat ik het een hele slechte zaak vind dat de bestellingen die al een half jaar geleden zijn geplaatst, niet voor of op de releasedatum aankomen. Als label (en band in dit geval)moet je er gewoon voor zorgen dat de cd dan in de bus ligt vóór de release. Waarvoor en waarom bestelt men anders zo lang van te voren? Ik vind het triest dat mensen die al zo lang hebben moeten (en kunnen) wachten en dan noodgedwongen via Spotify moeten luisteren om ook een mening te hebben. Een band als Marillion moet er gewoon voor zorgen dat het voor elkaar is. Moet je ook niet klagen dat er zoveel wordt gedownload...

Het komt ook door zijn stem; wel zuiver maar totaal niet spannend

Kijk, duidelijk. Andere beleving van de albums. Ergens herken ik wel wat je zegt over de stem van Hogarth. Die vind ik zelf ook niet echt 'spannend' maar is voor mij, op dit album, wel een onderdeel van het geheel en past er bij. De muziek/sfeer/samenhang van het album is voor mij - zoals eerder hier gezegd - trippy. Bevalt mij goed.

Nog bedankt voor je reactie

avatar van vigil
Ayreonfreak schreef:

Zo gaat 't toch altijd. Dan weer vertraging omdat de verpakking niet goed is en dan weer een nalevering van een dvd omdat het geluid niet klopt.

Ik heb de sacd en de lp donderdag al bij een niet nader te noemen Duitse ekectronicagigant gehaald. Wel zo makkelijk en goedkoop

Ik werd door de hoge waardering, die hard fans meegerekend, toch nieuwsgierig. En daar heb ik geen spijt van zeg. Wat een fraaie plaat heeft Marillion in 2016 gemaakt. Gauw de LP besteld.

avatar van Clownvis
Vandaag bij de cd boer opgehaald en man wat een kwaliteit is dit. Niet alleen de lange nummers zijn fraai maar ook de kortere nummers mogen er zijn. Kan nog geen echt zwak nummer vinden. Kwaliteit zeker gelijk aan Marbles (2 cd) of wellicht beter maar daarvoor moet ik hem nog wat vaker luisteren. Vergelijk met Brave vind ik lastig omdat dit een totaal andere plaat qua sfeer is. Kan niets anders dan 5 sterren geven. De jongens hebben het in ieder geval nog niet verleerd.