Oasis - (What's the Story) Morning Glory? (1995)

Label: Creation

1. Hello (3:31)
  2. Roll with It (3:59)
  3. Wonderwall (4:18)
  4. Don't Look Back in Anger (4:48)
  5. Hey Now! (5:41)
  6. [Untitled] (0:44) (0:44)
  7. Some Might Say (5:29)
  8. Cast No Shadow (4:51)
  9. She's Electric (3:40)
  10. Morning Glory (5:03)
  11. [Untitled] (0:44)
  12. Champagne Supernova (7:27)
  13. Talk Tonight * (4:22)
  14. Acquiesce * (4:25)
  15. Headshrinker * (4:42)
  16. It's Better People * (4:00)
  17. Rockin' Chair * (4:40)
  18. Step Out * (3:44)
  19. Underneath the Sky * (3:25)
  20. Cum on Feel the Noize * (5:12)
  21. Round Are Way * (5:44)
  22. The Swamp Song * (4:23)
  23. The Masterplan * (5:25)
  24. Bonehead's Bank Holiday 4 * (4:03)
  25. Champagne Supernova [Brendan Lynch Mix] * (6:58)
  26. You've Got to Hide Your Love Away * (2:15)
  27. Acquiesce [Live at Earls Court] * (3:54)
  28. Some Might Say [Demo] * (4:02)
  29. Some Might Say [Live at Roskilde] * (5:03)
  30. She's Electric [Demo] * (3:01)
  31. Talk Tonight [Live at Bath Pavilion] * (3:40)
  32. Rockin' Chair [Demo] * (4:03)
  33. Hello [Live at Roskilde] * (3:21)
  34. Roll with It [Live at Roskilde] * (4:06)
  35. Morning Glory [Live at Roskilde] * (4:45)
  36. Hey Now! [Demo] * (3:06)
  37. Bonehead's Bank Holiday [Demo] * (2:07)
  38. Round Are Way [MTV Unplugged] * (4:55)
  39. Cast No Shadow [Live at Maine Road] * (4:03)
  40. The Masterplan [Live at Knebworth Park] * (4:52)
starsailor schreef:

Het spijt me, maar nogmaals....muziek wordt gemaakt om de mensen te bereiken en niet om geschiedenis te schrijven. Als je als band de intentie hebt om muziekgeschiedenis te schrijven is dat erg ambitieus maar ook erg naief.

Overdrijf je nu niet een beetje met historische revoluties veroorzaken? Hoeveel bands hebben dat wel bereikt dan? Als dat een maatstaf is om muziekgeschiedenis te schrijven dan is dat geschiedenisboekje akelig dun. Eerdere genoemde wapenfeiten van Oasis verdient wat mij betreft zeker een hoofdstuk in de Britse muziekgeschiedenis.

Ik ben niet degene die hier schreef dat ze geschiedenis geschreven hebben.. ik reageer daarop, en inderdaad, dat vind ik dus overdreven, vandaar. Ik ontken niet hun belangrijke rol in de jaren 90, (ze waren godzijdank een lichtpuntje in de periode dat House muzeik de boventoon voerde) maar ik moest gewoon lachen om het woord geschiedenis

lennon schreef:
Oasis vs Blur was pure onzin.... en als dat dan toch moet gelden.. ook dat was history repeating... Beatles vs Stones.. niks nieuws dus.... sterker nog, vond dat vrij kinderachtig.

Blur, ook leuk bandje trouwens en creatiever dan Oasis... (zeker Damon Albarn)

En een award zegt me niet zoveel.. Frans Bauer wint in NL ook prijzen....

Is er ook nog iets echt relevants te noemen waarom Oasis zo belangrijk was voor de UK geschiedenis?

Beatles vs Stones was tussen fans, Blur Vs. Oasis was meer tussen de bands.
En een Brit Award voor beste album de afgelopen jaar vergelijken met Frans Bauer die een BBQ mag hosten vind ik wat ver gaan, het is namelijk niet zomaar een prijs.
En waarom Oasis niet belangrijk was in muziek geschiedenis in de UK?
Ze waren in de 90's de grootste band.
Dat lijkt me geschiedenis genoeg.

Robbie Keane schreef:

Ja die vergelijking was wat krom misschien. Maar zoals ik al eerder schreef, die prijzen waren terecht, en erkenning.
Misschien is dat dat een andere visie op het woord geschiedenis..

Over 1 ding zijn we het gelukkig wel eens.. Lekker album dit!

avatar van Robbie Keane
De geschiedenis in gaan is niet altijd positief.
Die beef met Blur was kinderachtig.
Maar 2e wereldoorlog vond ik ook kinderachtig.

avatar van maxinator
Ze zijn toch belangrijk geweest voor de muziekgeschiedenis omdat ze (mede) de Britpop weer op de kaart hebben gezet

Oasis heeft, samen met een aantal andere bands (Nirvana bijvoorbeeld), er voor gezorgd dat gitaarmuziek weer terug in de mainstream terecht kwam. Dat kun je in mijn bescheiden mening zien als 'geschiedenis' schrijven, zeker in de Britse muziek. Je hoeft niet persé vernieuwend bezig te zijn, ik snap nooit waarom dat door veel mensen als een eis gezien wordt. Misschien was het wel heel vernieuwend door ouderwetse rock'-n-roll te spelen in een tijd waarin niemand muziek met de gitaar maakte? Wat dat betreft was Oasis vernieuwend! Damn, je hoort zelfs vandaag de dag nog hoe fris Definitely Maybe klinkt!

Waarom ik echt vind dat Oasis geschiedenis heeft geschreven in Engeland is om de volgende reden: Zowat elke (rock)muzikant van de afgelopen 10 jaar uit de UK zegt beïnvloed en/of geïnspireerd te zijn door Oasis. Ik weet niet meer waar ik het las, maar het schijnt dat zowat elk Brits jongetje in de jaren 90 door Noel een gitaar pakte en leerde spelen. Dat zegt meer dan alle awards, verkochte platen en succes!

de-alchemist schreef:

Kijk, eindelijk eens iets zinnigs!! Hier komt geen speld tussen, niet te ontkennen.

Enne.. nogmaals.. ik "eis" niks, ik reageerde op een opmerking hiervoor...

avatar van starsailor

lennon schreef:
Kijk, eindelijk eens iets zinnigs!!

@lennon:
Fijn dat je de discussie weer wilt doen oplaaien door mijn reacties hier dus als onzin te bestempelen.
Dit sprookje wat de-alchemist hierboven verteld is natuurlijk prachtig en past mooi in een fictief geschiedenisverhaal. Natuurlijk is niet zowat elke rockband uit de UK geinspireerd door Oasis en natuurlijk pakte niet zowat elk Brits jongetje een gitaar en ging spelen door Noel. Dit is natuurlijk visserslatijn maar het feit dat veel mensen inspiratie geput hebben uit Oasis is natuurlijk noemenswaardig. Als dit voor jou zinnige berichten zijn, kan ik je misschien verwijzen naar de Bijbel. Die staat vol met sterke verhalen die door velen als zinnig worden beschouwd.

@lennon:
Dit sprookje wat de-alchemist hierboven verteld is natuurlijk prachtig en past mooi in een fictief geschiedenisverhaal. Natuurlijk is niet zowat elke rockband uit de UK geinspireerd door Oasis en natuurlijk pakte niet zowat elk Brits jongetje een gitaar en ging spelen door Noel. Dit zijn natuurlijk schippersverhalen maar het feit dat veel mensen inspiratie geput hebben uit Oasis is natuurlijk noemenswaardig. Als dit voor jou zinnige berichten zijn, kan ik je misschien verwijzen naar de Bijbel. Die staat vol met sterke verhalen die door velen als zinnig worden beschouwd.

Ik wil niks doen oplaaien... Ik reageer enkel op het feit dat men nu na een ellelange discussie denkt dat ik geroepen heb dat Oasis muziekgeschiedenis heeft geschreven. Dat help ik graag even uit de wereld.
Voel je vooral niet persoonlijk aangevallen, da's zonde van je tijd. En wat is er mis met een goede discussie over een leuke band? Helemaal niks toch?

@lennon:

Wat leuk dat je mij literaire kwaliteiten toedicht, maar het gaat mij erom dat grote bands als Coldplay, Arctic Monkeys, The Libertines, Kasabian, The Killers, Jet en meer allemaal zeggen door Oasis geïnspireerd te zijn geweest om een band te beginnen. Dat is geen sprookje, tenzij deze heren liegen natuurlijk. Starsailor heeft dat volgens mij nooit gezegd nee, laat dat nou net jouw favoriete bandje zijn...

avatar van starsailor
de-alchemist schreef:

Oh die bands die jij noemt zijn zeker geinspireerd door Oasis (vergeet niet dat Killers niet uit de UK komen). En natuurlijk zit er een kern van waarheid in jouw verhaal, maar licht overdreven is het wel. Overigens vind ik de band Starsailor best goed, maar mijn favoriete bandje....neuh.

@lennon
peace, man V

@lennon
peace, man V

Klopt, the Killers komen uit Las Vegas, Jet trouwens uit Australie. Dat wil zeggen dat Oasis ook buiten de grenzen invloedrijk is

Maar goed, terug naar de muziek: Oasis is en blijft een fantastische band in mijn ogen, zij hebben mij de ogen geopend voor gitaarmuziek, jaren 60, legendarische bands als The Beatles, The Who etc. dus voor mij persoonlijk zijn ze sowieso revolutionair!

avatar van Robbie Keane
I don't give a fuck about wie ze invloed op hadden dat kan mij echt aan mijn reet roesten, ik vind ieder nummer gewoon geweldig.

Robbie Keane schreef:

Mee eens.

MindRuler
Meest overschatte band van de jaren 90. Pretentieloze rock, dat wel. Maar niets wereldschokkends. Van invloed op vele jongeren om zelf een band te beginnen? Laat me niet lachen. Welke band is dat niet? Dat maakt hen niet vernieuwend, eerder inspirerend. En dan dat eeuwige gekibbel tussen de broertjes Gallagher, een gimmick om meer fans te lokken.

avatar van shimahero
Some might say this is a very good album. I'm one of them

avatar van Rogyros
Ik vermoed dat de meeste mensen het ook zullen begrijpen als je het in het Nedelands zegt/schrijft, shimahero...

Persoonlijk vind ik overigens vooral Wonderwall een erg goed nummer. de rest vind ik allemaal wel redelijk, maar vaak draaien doe ik deze plaat eigenlijk niet. Ik ben dan ook zeker geen echte Oasis fan. Teveel Oasis gaat mij wat vervelen.

avatar van wisselstroom
Rogyros schreef:
Teveel Oasis gaat mij wat vervelen.

Dat is dan ook precies de reden waarom ik Wonderwall standaard skip.

avatar van Deren Bliksem
wisselstroom schreef:

Dat is dan ook precies de reden waarom ik Wonderwall standaard skip.

Hier nog één, kan dat nummer niet uitstaan. En een heel album van Oasis afluisteren, gaat me ook moeilijk af.

Prima album dit overigens, dat wel.

Koetje83
Rogyros schreef:

Misschien is het je ontgaan Rogyros, maar op deze cd staat een nummer dat Some Might Say heet. Hij heeft daar gewoon op voortborduurt. Erg leuk in mijn ogen en totaal niet storend.

Voor degene die Wonderwall skippen, hebben jullie de versie van Ryan Adams al gehoord? Veel beter dan het origineel imo

Ryan Adams

Koetje83
Je bent toch niet in de war met Bryan Adams? Ik doel op Ryan Adams
Voor de duidelijkheid.

avatar van wisselstroom
Koetje83 schreef:

Wel een verademing om het nummer te horen zonder die kraaierige Oasis-stem, maar toch blijft het een zeurderig nummer IMO. Ik vrees dat het tussen mij en Wonderwall nooit meer goedkomt... simpelweg te vaak gehoord.

avatar van Rogyros
Koetje83 schreef:

Was me idd even ontgaan. Dan neem ik mijn woorden terug. Excuus shimahero.

Ik weet nu beter en volg daarom de woorden van Koetje83: Leuk en zeker niet storend.

Ik erger me af en toe groen en geel dat sommige mensen net doen alsof we geen eigen taal meer hebben. Er is immers niets mis met onze moerstaal.

Maar dit gaat dus in dit geval niet op! Het boetekleed is aangetrokken.

MindRuler schreef:

Tof dat ik je heb laten lachen! Toch weer een goede daad erbij! Maar even serieus, hoezo vindt men vernieuwend zijn zo belangrijk? Ik heb dat nooit begrepen, de 'serieuze' critici vinden altijd dat iets vernieuwend moet zijn. Zoals je zegt, eerder inspirerend, naar mijn bescheiden mening is het prachtig als je als band, of wat voor kunstenaar dan ook, iemand kunt inspireren tot wat dan ook. Oasis is all about passion, passion for rock n roll! Het zijn geen wetenschappers of dokters die mensenlevens redden, gewoon gasten die hun rock n roll dromen waar hebben gemaakt, en voor mij werkt dat inspirerend om voor de dingen te gaan waar ik van hou, dat is waarom ik Oasis een prachtige band vind.

Je bent toch niet in de war met Bryan Adams? Ik doel op Ryan Adams
Voor de duidelijkheid.

Nee hoor, ik bedoel Ryan Adams, maar maak je geen zorgen, Bryan is ook een " " waard.

Wat berichten die teveel op de man gingen verwijderd.

avatar van lovegun
Nadat Beady Eye en Noel’s live album mij wel bevielen, toch maar weer deze plaat, Definitly Maybe en Dig Out Your Soul van Oasis geprobeerd. Een band waar ik in het verleden nooit behoefte aan heb gehad.

(What's the Story) Morning Glory? bevalt mij het meest van de 3 die ik heb beluisterd, blijkbaar heb ik toch wat gemist. Echt bijzonder is het ook weer niet, maar dat hoeft niet altijd en (ondanks dat hij Wonderwall verkloot heeft) ik kan Liam’s stem wel erg waarderen.
Don’t Look Back in Anger klinkt toch veel krachtiger op dit album dan op Noel’s live album, toch een prachtig nummer, ik hoop dat hij hem in de toekomst tijdens zijn solo tournees gaat spelen

Ook heerlijk gitaarwerk op Morning Glory. Wat mij gelijk opviel was de zin

Tomorrow never knows what it doesn't know too soon (beatles, iemand?)
Die heeft Liam er vast tussengepropt.

Roll With It is live zoooo vet
DON'T LET ANY FUCKER GET IN YOUR WAY
Die power die Liam er in gooit is niet te evenaren

avatar van maxinator
Mijn eerste echte kennismaking met dit album ging gepaard met een klapband. Ik moest
een eindje lopen door de stad naar de fietsenmaker en ik koos deze cd van Oasis op mijn Ipod. (What's the Story) Morning Glory is een perfecte stadloop cd. Als je door de stad loopt met deze plaat in je oren loop je gewoon net even wat lekkerder en voel je perfect. Zelfs met een klapband.

Ik heb deze cd sindsdien altijd in 2 kampen verdeeld: De échte stadloopsongs (Hello,
Roll With It, Hey Now!, Some Might Say, She's Electric en Morning Glory) en de nummers die ik al kende en die een iets minder stadsloperig karakter hebben.

Een beetje een raar verhaal, maar hulde aan Oasis voor deze fantastische (ik gebruik het
woord nog één keer) Stadloopcd.