Joanna Newsom - Ys (2006)

Folk
Label: Drag City

1. Emily (12:07)
  2. Monkey & Bear (9:29)
  3. Sawdust & Diamonds (9:54)
  4. Only Skin (16:53)
  5. Cosmia (7:15)
avatar van Jazper
Wel grappig trouwens de vorm van die stemverdeling hier

Imagine.
Ik kan wel begijpen dat sommige mensen een onvoldoende aan dit album geven. Ik bedoel, als ik dit album aan mijn zusje zou laten horen zal ze helemaal gek worden. Dit is zeg maar nog nooit op TMF geweest = gelijk aan slecht.

Sammael
Toen ik dit album voor het eerst hoorde was het echt even wennen. Niet dat het slecht was, maar het leek gewoon totaal niet op iets wat ik al eerder geluisterd had. Ik heb de nummers dan ook vaak individueel gedraaid, omdat het album als geheel een te lange zit was. Inmiddels heb ik het allemaal al wat beter weten te doorgronden, hoewel ik zeker weet dat deze plaat nog niet "uitgegroeid" is. 4 sterren kan ik hier echter alvast wel aan kwijt.

lambf
Ik heb het overleeft, deze plaat. Sorry dat ik zulke lage cijfers geef aan die albums uit je top-tien Jelle, maar het kan gewoon niet anders ! Als je die stem zou wegdenken is de muziek nog wel te beluisteren, maarja, helaas is die stem zo overheersend dat dat niet lukt .

avatar van Gyzzz
Merkwaardig dat je een album als dit dan ook nog uitluistert.

sxesven
Ja, ik had hem dan mooi na 2 minuten afgezet.

Gyzzz schreef:
Merkwaardig dat je een album als dit dan ook nog uitluistert.

Ik kan dat wel begrijpen. Ik geef alle muziek altijd meerdere kansen.
Zo ook deze cd.Heb dit album vandaag voor het eerst beluisterd en kan het niet waarderen,maar dit kan nog veranderen.

Ik heb dit zelfs met met de nummer 1 van mn top 10 gehad.Die vond ik de eerste luisterbeurten ook vreselijk.

avatar van The Scientist
Das de geestelijke druk van een CSL

Ik heb wel weer genoten

?????????????????????

lambf
sxesven schreef:
Ja, ik had hem dan mooi na 2 minuten afgezet.

Had ik ook bijna gedaan maar...
The Scientist schreef:
Das de geestelijke druk van een CSL

Ik en Jelle lopen elkaars top-tien af via CSL, en dan zou het flauw zijn om zo maar te stoppen bij een album dat je net even niet leuk vindt.

avatar van fatima
lambf schreef:
Als je die stem zou wegdenken is de muziek nog wel te beluisteren, maarja, helaas is die stem zo overheersend dat dat niet lukt.

Bij nader inzien ben ik wel blij met je 1,5, gezien je top 10....

avatar van kaztor
Ik weet niet of ik dit vals kattengekrijs moet vinden of niet maar fascinerend is het zeker. Het klinkt tegelijk heel vrolijk maar ook een beetje melancholiek, zo van 'eenzaam, excentriek meisje zingt liedjes in een afgelegen huisje in het grote bos'.
Kan het ook moeilijk een cijfer geven.

avatar van Koenr
Piano?

Heb ik dat getyped dan?

Nah, ik weet eigenlijk heel weinig over haar, ik hoor nu ook dat het acoustisch is, maar het klinkt heel apart, beetje piano-achtig (die diepe tonen).

Okee, dan kruip ik nu heel stilletjes in een hoekje...

avatar van Paap_Floyd
Zo'n ding heet een harp.

handsome_devil
beide snaarinstrumenten wel.

avatar van kaztor
Ik mag toch nog wel meedoen hier, he?

basketballerke
Mijn doodsangsten voor de stem van mevrouw Newsom bleken onterecht. Ik geef toe, hij is op momenten niet even prettig, vooral tijdens wat uithalen, maar vooral instrumenteel is dit werkelijk schitterend. Meer dan 4* sluit ik dus zeker niet uit..

haveman
Ja, ja 3,5 ster en dat terwijl ik Only Skin nog niet heb beluisterd. Om een of andere reden kan ik dit nummer maar niet pindakazen.

Vooral Emily is een juweeltje. Ben benieuwd naar haar andere materiaal.

Imagine.
Had dit album op 4,5 sterren staan maar ik denk toch dat ik daar een halfje af doe. Emily, Monkey & Bear en Cosmia zijn prachtige nummers maar Sawdust & Diamonds en Only Skin vind ik toch wel een stuk minder dan die andere drie nummers. Dan vind ik wat dat betreft CocoRosie toch een stuk beter (Als ik Joanna daarmee mag vergelijken). Maar misschien dat die twee andere nummers nog bij me groeien, wie weet...

basketballerke
Naast de gebruikelijke cadeau's op m'n verjaardag had ik er kennelijk nog eentje tegoed. Vandaag gingen de deuren van Ys wagenwijd voor me open, en wat een prachtige wereld bevond zich daarachter! Eentje die waarschijnlijk nog steeds niet alles aan me heeft prijsgegeven..

Gefeliciteerd

Het is dat mn bijna vrouw een hekel heeft aan deze muziek (net als aan Bjork) anders zou ik het vaker luisteren.

Sammael
Inmiddels al naar de 4,5. Waar ik in het begin de nummers voornamelijk individueel draaide omdat het anders zo'n lange zit werd, draai ik het album nu altijd in zijn geheel en vliegt de tijd voorbij . En hij groeit nog steeds, ik draai dit momenteel wel twee of drie keer op een dag. Lang geleden dat ik zó weg was van éen enkele CD.

glimlicht
Dit is voor mijn gevoel,
de allerbeste vrouwelijke songwriter.

Ze schept zulke mooie beelden, en ik vind de stem zo fijn om te horen. Haar stem klinkt gevoelig, teder en vooral "echt."

Ik was ook erg verrast toen bleek dat de nummers van dit album redelijk lang duren, nu heb ik daar als post-rock liefhebber geen probleem mee. Maar ik was bang dat haar gezang na een tijdje zal gaan irriteren. Gelukkig is dat niet zo, en laat ze zien wat een geniale verhalenverteller is.

Ik kan hier wel tientallen citaten neerzetten van geniale stukken tekst, maar ik heb liever dat de luisteraar die zelf ontdekt. Ontdekken was nog nooit zo fijn:)

*5 sterren voor dit pareltje

avatar van AlexvanKuik
Ik sluit me bij glimlicht aan. Er is al erg veel over deze plaat geschreven, dus er valt niet veel meer voor mij om nog aan toe te voegen, behalve het feit dat ik stiekem verliefd ben op Joanna
Aanyway, dit album is een meesterwerk. Buitengewoon fantastisch. En Newsom is een van de weinige échte dichters uit onze tijd, tenminste naar mijn weten.

avatar van dj maus
Deze plaat is een onwaarschijnlijk meesterwerk. Van Dyke Parks, Steve Albini, Jim O'Rourke op één plaat. Enfin, al deze deelnemers hebben uitstekend werk geleverd, maar de echte ster is natuurlijk Joanna zelf. De groeispurt die ze heeft doorgemaakt sinds haar debuut is ongelooflijk. Dergelijke lange nummers schrijven die van begin tot het eind boeien en nergens in herhaling vallen, en daarbij nog eens de uitermate dichterlijke en metaforische teksten, waar heel wat hart en ziel uit spreekt. Dat vergt nogal wat vakmanschap, talent en inspiratie.

avatar van Paalhaas
We doen het laatste halfje er ook maar bij. Onwaarschijnlijk mooie plaat.